<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

A karácsonyi ünnepek ideje alatt sem csökken a betörések száma. Egy új bűnözési trendre, az ünnepi rablásra hívja fel a figyelmet az egyik biztosító és egy biztosítási alkusz.

A K&H Biztosító adatai szerint az elmúlt években a karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent a betörések száma az év más napjaihoz képest. 2006 óta csak egyetlen évben nem jelentettek szenteste történt betöréses kárt az ügyfelek - közölte a Privátbankárral a K&H Biztosító. A bűnelkövetők egy része kifejezetten várja ezt az időszakot: könnyű prédává válhatnak például a családlátogatások miatt üresen és őrizetlenül hagyott lakások, házak. Néhány óra vagy akár perc is elég, hogy ellopják az értékeket.

Egyre gyakoribb, hogy a betörők még akkor is bemerészkednek, ha a lakásban tartózkodunk. Általában a pince vagy a garázs felől jutnak be, különösen kedvelik az ingatlanok bokrokkal, fákkal takart részeit. Jellemzően az értékesebb, de kisméretű berendezési tárgyakat – mikrohullámú sütőt, laptopot, okostelefont, televíziót – és a szobrokat, festményeket, ékszereket viszik el.

buurserstraat386 / 123RF Stock Photo

Sokszor figyelmetlenek a tulajdonosok

A kárösszeg tavaly átlagosan csaknem 160 ezer forint volt. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a családi házakban több a betörés, mint a lakásokban, és a károk átlagos mértéke is magasabb. A tapasztalatok szerint az ilyen típusú bűncselekmények kevés kivételtől eltekintve a lakók, tulajdonosok óvatlansága miatt történnek.

Semmiképpen ne hagyjunk nyitva ajtót, ablakot, ne maradjon a bejárati ajtó közelében, illetve jól látható helyen táska, készpénz, laptop, mobiltelefon, kulcs – főként a kertben vagy a ház előtt parkoló kocsié – tanácsolják a biztosító szakemberei. Mielőtt elutazunk, szóljunk erről a szomszédainknak, esetleg kérjük meg őket, hogy néha ellenőrizzék, minden rendben van-e a lakás, az ajtók, ablakok környékén. Ne tegyük közzé közösségi oldalakon, hogy elutazunk, főként, ha az adataink között a lakcímünk is megtalálható.

"Költségesebb ugyan, de mindenképpen hatékonyabb védelem, ha biztonsági zárakat szereltetünk fel, riasztót és távfelügyeleti rendszert telepítünk a lakásba. Érdemes és megtérül biztonsági szakember segítségét kérni. Aki pedig lakásbiztosítást köt, nem csak a karácsonyi betörések időszakában, hanem az év többi napján is biztonságban tudhatja lakását és az abban található értékeket" – mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Az ünnepi rablók

A biztosítókat és alkuszokat is minden évben megdöbbenti az ünnepek alatt leégett, vagy éppen kirabolt lakások miatti kártérítési dömping, s a társaságok évről, évre egyre nagyobb összeget, százmilliókat fizetnek ki ilyen címen, holott ezeket az eseteket kis figyelemmel meg is lehetne előzni - közölte a CLB a Privátbankárral.

A karácsony, szilveszter idejére magára hagyott lakások könnyű prédái a bűnözőknek, főleg azért, mert az emberek egy része még mindig szereti kiposztolni a közösségi oldalakra, vagy ismerősöknek eldicsekedni, hogy hol tölti az ünnepeket, jelezvén ezzel azt is, hogy ez idő alatt őrizetlenül marad a lakás.

"Az erre szakosodott bűnözőknek ettől kezdve már csak ujjgyakorlat megtudni a címet. Márpedig, a kártérítési esetek alapján úgy tűnik, határozottan kialakult egy bűnözői kör, amely ünnepi rablásra szakosodott" – figyelmeztet Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

Az alkusz most indított kampányának éppen az a célja, hogy felhívja erre az emberek figyelmét azért, hogy ne kártérítésért kelljen ünnepek után sorban állni a kirendeltségeken. A kifizethető összeg ráadásul sokaknak csalódás lehet, mert elfelejtik, hogy az 5-10 évvel ezelőtt megkötött lakásbiztosításuk óta korszerűsítették, újra cserélték a berendezési tárgyaiknak, technikai eszközeiknek a zömét, de nem igazították hozzá a biztosításukat. Vagyis, az úgynevezett értékkövetés elmaradt, a biztosítók viszont csak a szerződéskötéskor listázott összeg alapján fizetnek. Ez újabb keserűség lehet az ünnepek alatt esetleg bekövetkezett tragédia mellett – hívja fel a figyelmet Németh.

 

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG