4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A karácsonyi ünnepek ideje alatt sem csökken a betörések száma. Egy új bűnözési trendre, az ünnepi rablásra hívja fel a figyelmet az egyik biztosító és egy biztosítási alkusz.

A K&H Biztosító adatai szerint az elmúlt években a karácsonyi ünnepek alatt sem csökkent a betörések száma az év más napjaihoz képest. 2006 óta csak egyetlen évben nem jelentettek szenteste történt betöréses kárt az ügyfelek - közölte a Privátbankárral a K&H Biztosító. A bűnelkövetők egy része kifejezetten várja ezt az időszakot: könnyű prédává válhatnak például a családlátogatások miatt üresen és őrizetlenül hagyott lakások, házak. Néhány óra vagy akár perc is elég, hogy ellopják az értékeket.

Egyre gyakoribb, hogy a betörők még akkor is bemerészkednek, ha a lakásban tartózkodunk. Általában a pince vagy a garázs felől jutnak be, különösen kedvelik az ingatlanok bokrokkal, fákkal takart részeit. Jellemzően az értékesebb, de kisméretű berendezési tárgyakat – mikrohullámú sütőt, laptopot, okostelefont, televíziót – és a szobrokat, festményeket, ékszereket viszik el.

buurserstraat386 / 123RF Stock Photo

Sokszor figyelmetlenek a tulajdonosok

A kárösszeg tavaly átlagosan csaknem 160 ezer forint volt. A statisztikák egyértelműen azt mutatják, hogy a családi házakban több a betörés, mint a lakásokban, és a károk átlagos mértéke is magasabb. A tapasztalatok szerint az ilyen típusú bűncselekmények kevés kivételtől eltekintve a lakók, tulajdonosok óvatlansága miatt történnek.

Semmiképpen ne hagyjunk nyitva ajtót, ablakot, ne maradjon a bejárati ajtó közelében, illetve jól látható helyen táska, készpénz, laptop, mobiltelefon, kulcs – főként a kertben vagy a ház előtt parkoló kocsié – tanácsolják a biztosító szakemberei. Mielőtt elutazunk, szóljunk erről a szomszédainknak, esetleg kérjük meg őket, hogy néha ellenőrizzék, minden rendben van-e a lakás, az ajtók, ablakok környékén. Ne tegyük közzé közösségi oldalakon, hogy elutazunk, főként, ha az adataink között a lakcímünk is megtalálható.

"Költségesebb ugyan, de mindenképpen hatékonyabb védelem, ha biztonsági zárakat szereltetünk fel, riasztót és távfelügyeleti rendszert telepítünk a lakásba. Érdemes és megtérül biztonsági szakember segítségét kérni. Aki pedig lakásbiztosítást köt, nem csak a karácsonyi betörések időszakában, hanem az év többi napján is biztonságban tudhatja lakását és az abban található értékeket" – mondja Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Az ünnepi rablók

A biztosítókat és alkuszokat is minden évben megdöbbenti az ünnepek alatt leégett, vagy éppen kirabolt lakások miatti kártérítési dömping, s a társaságok évről, évre egyre nagyobb összeget, százmilliókat fizetnek ki ilyen címen, holott ezeket az eseteket kis figyelemmel meg is lehetne előzni - közölte a CLB a Privátbankárral.

A karácsony, szilveszter idejére magára hagyott lakások könnyű prédái a bűnözőknek, főleg azért, mert az emberek egy része még mindig szereti kiposztolni a közösségi oldalakra, vagy ismerősöknek eldicsekedni, hogy hol tölti az ünnepeket, jelezvén ezzel azt is, hogy ez idő alatt őrizetlenül marad a lakás.

"Az erre szakosodott bűnözőknek ettől kezdve már csak ujjgyakorlat megtudni a címet. Márpedig, a kártérítési esetek alapján úgy tűnik, határozottan kialakult egy bűnözői kör, amely ünnepi rablásra szakosodott" – figyelmeztet Németh Péter értékesítési és kommunikációs igazgató.

Az alkusz most indított kampányának éppen az a célja, hogy felhívja erre az emberek figyelmét azért, hogy ne kártérítésért kelljen ünnepek után sorban állni a kirendeltségeken. A kifizethető összeg ráadásul sokaknak csalódás lehet, mert elfelejtik, hogy az 5-10 évvel ezelőtt megkötött lakásbiztosításuk óta korszerűsítették, újra cserélték a berendezési tárgyaiknak, technikai eszközeiknek a zömét, de nem igazították hozzá a biztosításukat. Vagyis, az úgynevezett értékkövetés elmaradt, a biztosítók viszont csak a szerződéskötéskor listázott összeg alapján fizetnek. Ez újabb keserűség lehet az ünnepek alatt esetleg bekövetkezett tragédia mellett – hívja fel a figyelmet Németh.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG