4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ha van lakásbiztosításunk, akkor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy nem kell vele foglalkozni, hiszen hosszú évekre megfelelő biztonságot nyújt a hozzá tartozó fedezet. Igaz, amikor megkötöttük, nem volt benne házimozi rendszer, új parketta, galéria vagy éppen antik értéktárgy. Pedig ha lakásunk értékét új bútorokkal, drága lakberendezési eszközökkel növeljük, felújítjuk, mindenképpen érdemes ellenőriztetnünk az ingatlanhoz tartozó biztosítást is.

A biztosítási fedezet meghatározása elsősorban függ az adott épület, vagyontárgy építőanyagának, szerkezetének kialakításától, típusától, földrajzi helyzetétől, illetve méretétől. Az épülettípus szerkezeti, technikai paraméterei alapján a tulajdonos által megadott adatok figyelembe vételével a biztosítótársaságok kalkulálnak egy, az adott épületre, kialakítására, méretére jellemző négyzetméter árat, ami segítségül szolgál a biztosítási díj összegének meghatározásában.

Alulbiztosítás

Ez a gyakorlat szinte tökéletesen jól működik, így jellemzően a kárbejelentés esetén a kár kifizetése is igen gördülékeny ütemben történik. Az első probléma azonban akkor jelentkezik, amikor értékbeli különbség mutatkozik és a biztosítási szerződésben rögzített adatok alapján kisebb értékűek a vagyontárgyak, mint a kárbejelentés során regisztrált érték. 

Ez alulbiztosításnak minősül, mellyel a biztosított nem azt a kártérítési összeget fogja kapni, amire számít - mondta Halmos Gyula, a Groupama Garancia Biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője.

Mindenkinek gondja lehet belőle

Vegyünk egy szemléletes példát: Ha az ügyfél megköti a biztosítását a házára, majd az évek során ráépít egy plusz emeletet, vagy olyan mértékű felújítást végez rajta, amire meglévő biztosítási fedezete már nem elég, akkor a biztosító csak a korábban rögzített értékek alapján tudja meghatározni a kárkifizetés összegét. Ez sajnos egyaránt problémát jelent a biztosítónak és a biztosítottnak is.

A biztosító a fedezetet ugyanis nem annak alapján határozza meg, hogy mi a vételi, vagy éppen eladási ára az ingatlannak. Azt veszi alapul, hogy mekkora az az összeg, amiből a kárbejelentés időpontjában fel lehetne építeni az adott ingatlant, ezt úgy nevezik, hogy utánpótlási érték. A Groupama Garancia Biztosító szakértői azt tanácsolják a tulajdonosoknak, hogy a biztosítás megkötésekor mindig legyenek nagyon precízek, azaz pontos és valós adatok alapján kössék meg lakásbiztosításukat. 

Mikor érdemes felülvizsgáltatni biztosításunkat?

Főként abban az esetben, ha a biztosításunk túlságosan régi, egy régi típusú szerződés több szempontból is nagyon veszélyes. Legfőképp azért, mert egy kilencvenes években kötött biztosítás kötvényében szereplő fedezet valószínűleg még nem olyan kiterjedt, mint a mai szerződésekben lévők. Hogy egy példát is említsünk: egy csőtörés esetén egy új típusú szerződéssel, sokkal nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, míg egy régi típusú szerződésben a téríthető szerkezetek, anyagok pótlásának elszámolhatósága korlátozottabb.

Amennyiben a lakásunkba vásárolt termékek érezhetően növelik az ingatlanunk illetve ingóságaink értékét. Ha lakásunkat teljes mértékben felújítjuk: a bútorokat, nyílászárókat, padlóburkolatot kicseréljük, esetleg jelentősebb mértékben vagyontárgyakkal, elektronikai eszközökkel bővítjük, vagyontárgyaink értékében minőségi ugrás keletkezik. 

Hogy egy betörés, vagy lakáskár ne okozzon felesleges izgalmakat és nagymértékű anyagi kiadásokat, feltétlenül érdemes időben megújítani a lakásbiztosítást is. Pár száz forintos díjkülönbség mellett milliós károktól kímélhetjük meg magunkat - mondta a Groupama Garancia Biztosító szakértője.

Nem kell minden új tárgynál

Természetesen nem kell minden egyes tárgy után újrakötnünk biztosításunkat, azonban vannak olyan összeghatárok és tételek, amik esetében mégis ajánlott. Az ékszerek például értékőrző ingóságnak számítanak, melyeket az eredeti szerződés kötésekor esetleg nem szerepeltettek, de évi pár száz forintért a jelenlegi szerződésekbe nagyon egyszerűen bevonhatók.

Amit a biztosítótárság szakértője szerint mindig fontos szem előtt tartanunk, hogy ha több százezer forint értékű lakberendezési tárgyakkal, felújítással magasabb szintre emeljük a vagyontárgyaink értékét, vagy ha bővítjük az épület méretét, mindig érdemes az épület-, illetve ingóságbiztosítási fedezetet bővítenünk és ezáltal frissítenünk lakásbiztosításunkat is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG