1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az idei év újdonsága, hogy a mezőgazdasági kárenyhítési rendszer immár kétpilléres, a kormány egy törvénymódosítással bevonja ugyanis az üzleti biztosítókat is. 65%-os támogatást ígér az állam, ami nagy vonzerőt jelenthet a gazdáknak, de jó tudni, hogy csak addig él a támogatás amíg az erre létrehozott keret ki nem merül - ráadásul azt csak utólag fizetik ki. A rendszer még gyermekcipőben jár, ezért érdemes odafigyelni, mik lehetnek a buktatói.

A Generali adatai szerint közel 130 milliárdos veszteség éri az időjárási viszontagságok miatt a magyar mezőgazdaságot, miközben a honi termőterületek kevesebb mint felére kötöttek biztosítást a gazdák.

Mezőgazdasági növénybiztosításokat eddig három biztosítónál lehetett kötni, ez most is így van: a Groupama Garancia, az Allianz és a Generali van jelen ezen a piacon. Ők az eddigi termékeiket igazították hozzá a törvényi változásokhoz, de a nagy kérdés az, hogy az esetleges állami támogatás olcsóbbá teheti-e ezeket a biztosításokat?

Bővülő kockázatközösség



Olcsóbb lesz-e a biztosítás? Nem biztos...

Ezt a kérdést viszont nem lehet egyszerűen megválaszolni. Schmidt Ákos, a Riskonline vezárigazgatója szerint abszolút értékben ezek a biztosítások drágábbak lettek. Ha mindehhez hozzátesszük a 65%-os állami támogatást, akkor körülbelül - magasabb fedezet mellett - 20-25%-kal lehet olcsóbb az új biztosítás, mint a régi. Ahhoz, hogy ez igaz legyen, kell az állami támogatás és az sem mindegy, milyen biztosítási csomagot választunk.

Túl magas az önrész?
Ezeknél a biztosításoknál - a törvényi előírások miatt is - az önrész viszonylag magas: 30% vagy a feletti - de ezeket lehet csökkenteni. Erre mindegyik biztosítónál van egy saját biztosítási "módozat", amellyel így az önrész átlag 5%-ra csökkenthető, tudni kell viszont, hogy ezekre a kiegészítőbiztosításokra nem jár az állami támogatás - hívta fel rá a figyelmünket Schmidt.

Az állam ugyanis három fajta biztosítást hajlandó támogatni, ezek közül a legnagyobb fedezettel az "A" típusú bír, mely tulajdonképpen csomagbiztosítás. Olcsóbb, de kevesebb kárra nyújt védelmet a "B" valamint a "C" típusú biztosítás. Ezekben a csomagokban nem csak az az eltérő, hogy milyen kár esetén nyújtanak védelmet, hanem az is, hogy milyen növényfajtákra érvényesek. A konstrukció egyik nagy hátránya, hogy a támogatás csak utólag jár, és egyáltalán nem biztos, hogy jár...
Hogy lehet biztosra menni?

A mostani árfolyam mellett  közel 2,7 milliárd forint áll rendelkezésre a biztosításokhoz adandó állami támogatásra - magyarázza a Scmidt Ákos. Vagyis, ha ez a keret kiürül, az állam már nem fizet támogatást. A szakemberek szerint, aki "A" típusú biztosítást köt, valószínűleg beleesik a támogatható kategóriába. Azt se feledjük, hogy ez az első év, a rendszer még gyerekcipőben jár, vélhetően nem fog minden gazda élni a lehetőséggel és kihasználni az állami támogatást. Vagyis vélhetően jutni fog a "B" és "C" módozatot választóknak is az állami támogatásból - de ezt most nem lehet előre megmondani. Akik kimaradnak az állami támogatásból, valószínűleg többet fizetnek majd most, mint a korábbi biztosításukért - de ne feledjük, ezek a szerződések több kockázatra terjednek ki.

Vannak-e fontosabb határidők, amire figyelni kell?
A termelőknek a területalapú támogatással párhuzamosan kell jelezniük a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) a díjtámogatás iránti igényüket, ez a feltétele annak, hogy majdan az utólagos támogatást igénybe tudják venni. Figyelem, ez jogvesztő határidő (május 15.)! Ezután két hete van még a gazdáknak, hogy adott biztosítóval megkössék a szerződésüket.
A legfontosabb, hogy a szerződőnek a díjtámogatott szerződések teljes éves díját legkésőbb 2012. október 31-ig be kell fizetnie, mert  támogatás csak a díjrendezett szerződésekre vehető igénybe - hívta fel rá a figyelmünket az Allianz biztosító sajtóosztálya.


A Groupama Garancia Biztosító néhány héten belül vezeti be díjtámogatott biztosítási csomagját a növénybiztosítási piacon. A bevezetést követően a gazdák folyamatosan, igényeik szerint köthetnek növénybiztosítási szerződéseket -é mondta el dr. Máhig Attila, a Groupama Garancia Biztosító nem-életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

A Generali első új biztosítási csomagja 11 növényre, többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, repcére, almára, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás és árvíz okozta károkra, 2013-tól pedig téli-és tavaszi fagyok ellen is. Egyelőre a Generalinál május 15-ig lehet mezőgazdasági növényekre biztosítást kötni.



Nem ezen "szedik meg" magukat a gazdák

További újdonság, hogy a gazdák befizetéseiből összeálló kártalanítási alap 4,1 milliárdját az állam ugyanennyivel kiegészíti. Eddig csak ebből fedezték a gazdákat ért károkat, ami nem volt elegendő segítség, az alap rendre kiürült. Az új szabályozás is ezen próbál meg segíteni, úgyhogy nem ró többlet terhet a költségvetésre.

Több lábon álló kárenyhítési rendszer

A kártalanítási alapból csak az kaphat teljes kifizetést, aki a tevékenysége legalább 50%-ra biztosítást köt, aki nem rendelkezik biztosítással, maximum 50%-os kárenyhítésre jogosult. A kétpilléres rendszer lényege azonban, hogy a kárrendezést is összehangolják, vagyis nem azon fognak "meggazdagodni" a termelők, hogy az államilag támogatott biztosításuk után és a kárenyhítési alapból is pénzt kapnak. A rendszer lényege épp az, hogy a kárenyhítést minél biztosabb pénzügyi alapokra állítsa.

Egy hasznos tipp!

A most megkötött szerződések a mezőgazdasági év végéig élnek, ami gyakorlatilag a naptári év végét jelenti. Schmidt Ákos szerint azonban érdemes elébe menni a kockázatoknak, és már ősszel új biztosítást kötni. Eleve a most megkötött biztosítások már nem vonatkoznak a téli illetve tavaszi fagykárokra, vagyis ezzel a kockázattal a biztosítóknak nem kell számolniuk. Akik viszont az ilyen helyzetekre is fel akarnak készülni, jobb ha előre gondolkodnak. A téli fagykárok ugyanis nem januárban, hanem csak tavasszal, rügyfakadáskor derülnek ki - ez pedig mindig vita a biztosítóval: mikor történt a kár, kell-e erre fizetni kártérítést? Hogy a kárrendezésnél ne legyen gond, jobb ha a szerződés a rügyfakadás előtti időszakban is él.

A mezőgazdasági növénybiztosítások nem az egyszerűbb termékek közé tartoznak a piacon, rengeteg kockázatra nyújthatnak megfelelő védelmet, beárazásuk éppen ezért nem egyszerű. És bár csak három biztosító kínál termékeket ezen a szűkebb piacon, így is érdemes hozzáértő alkusz után néznie a gazdálkodóknak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG