1p
A válság miatt sokan állnak biztosítási ügynöknek, legtöbbjük egy szerződést köt, a saját magáét, azt is csak azért, mert a cég megköveteli. Ha a díjat nem tudja fizetni, bukja a jutalékot is, fizethet, mint a katonatiszt. A jogalkotó is felismerte, hogy a rendszert meg kell tisztítani a "piramis" jellegű elemektől.

A multi level marketing (MLM) rendszerű terjeszkedés az életbiztosítások piacára jellemző itthon. A törvény nem tiltja az ilyen jellegű hálózatépítést, és fontos tudni, hogy nem is piramisjátékról van szó, hiszen az ügynökök valós terméket, biztosítást árulnak. A piramis játékok jellemzője, hogy a termék nem fontos, vagy egyszerűen nincs is, a rendszerben részt vevőket az új tagok pénzéből fizetik ki. Ezzel szemben az MLM-rendszerben a kereskedelmi haszonból részesülnek a tagok.

Könnyű siker, gyors bukta: az ügynökökön is nyerészkednek

Az életbiztosítási piacon nem ritka, hogy egy megkötött biztosítás után az ügynök az éves díj több mint 100 százalékát is zsebre teheti. A "mesés" jutalékok sokakat arra csábítanak, hogy komolyabb pénzügyi ismeretek nélkül biztosítási ügynöknek álljanak. A legtöbb közvetítő azonban megköveteli ilyenkor, hogy a kezdő ügynök maga is biztosítást kössön, ez azonban folyamatos díjfizetéssel jár. A legtöbben optimisták az elején és úgy vannak vele, hogy majd a zsíros jutalékokból nevetve kifizetik a biztosítási díjat (unit-linked biztosításoknál ez például 8-10 ezer forint havonta). A történet vége általában az, hogy az ügynök saját díját sem tudja fizetni, ráadásul hiába a magas jutalék, ha annak egy jelentős részét vissza kell fizetni, ha a beszervezett ügyfél mégsem fizeti be a biztosítási díját. A jutalék ugyanis a megkötött szerződés és nem a befolyt díj után jár, és ha az ügyfél visszamondja utólag a szerződést, akkor az ügynöknek vissza kell fizetnie jutaléka egy részét (ezt általában valamilyen időtávhoz kötik, általában, ha 2 év után mondja vissza a biztosítást az ügyfél, akkor már nem kell fizetnie az ügynöknek).

A PSZÁF mai háttérbeszélgetésén jelentette be, hogy törvénymódosítás készül annak érdekében, hogy az életbiztosításokon nyerészkedő közvetítőket kiszorítsák a piacról. A tapasztalat ugyanis az, hogy általában a szegényebb, kiszolgáltatottabb rétegek tagjai járják meg a biztosításközvetítéssel.

A közvetítői tevékenység ellenőrzésére jobban rámegy majd a PSZÁF



Mindenki bukik az ügyleten

Az MLM-rendszer működhet persze normálisan is, de meg kell tisztítani a "piramis jellegtől". Először is, a biztosítások piaca sokban különbözik attól, amikor arckrémet akar valaki eladni. Ha a krém nem jó, kidobjuk, de az életbiztosítással ezt már nehezebben tudjuk megtenni, illetve nagyobb az anyagi áldozat. A unit-linked biztosításoknál például jellemzően nincs, vagy nagyon alacsony a visszavásárlási értéke a biztosításnak az első egy-két évben (ezek ugyanis 10-15 éves távlatú megtakarításra lettek kitalálva). A biztosítás nem fizetésével az ügyfél bukja az addig befizetett díjat, a közvetítő pedig a jutalékának egy részét (ha egy éven belül mondják fel a szerződést, akkor az ügynök utólag a jutalék akár 50%-át is visszafizetheti).

Vak árul biztosítást a világtalannak

Szebelédi Ferenc, a felügyelet főosztályvezetője szerint a biztosítások ráadásul azért is különleges termékek, mert az ügynököknek az értékesítés előtt fel kell mérnie az ügyféligényeket és személyre szabott termékeket kell kiajánlaniuk, erre jogszabály kötelezi őket. Ezeknek a feltételeknek azonban legtöbbször maguk sem felelnek meg, hiszen kényszerből, az ügynöki tevékenység folytatása miatt kötöttek maguk is életbiztosítást, nem pedig valós igény miatt. Másodsorban pedig sokszor maguk sem tudják fizetni a biztosítási díjukat, vagyis nem tudják felmérni, mit is jelent a folyamatos díjfizetés és mivel jár egyáltalán a szerződés felmondása. Ezekben az esetekben valójában a munkalehetőség és a biztosításkötés keveredik össze, ami első látásra jó üzletnek is tűnhet, de valójában nem az. Dr. Váczi Imre, a PSZÁF ügyvezető igazgató-helyettese szerint arra is gondolni kell, hogy egy idő után több lesz az ügynök a piacon, mint a potenciális vevő.



Csak egy részproblémát oldanak meg

Nagy probléma, hogy ebben a rendszerben a független közvetítők érdeke eltér a biztosítóéktól, vagyis a termék másodlagos szerepet kaphat, ami már egy lépés a piramisjáték felé. Ezekben az esetekben magas a szerződések visszamondása, ami nem jó a biztosítóknak sem. A társaságoknak ugyanis az az érdeke, hogy olyan ügyfélkörük legyen, aki folyamatosan képes fizetni biztosítási díját. Az MLM ugyanakkor gyors hálózatépítést tesz lehetővé, így gyors sikerek elérésére kiváló eszköz, láttunk erre példát az elmúlt években a hazai piacon is. Az MLM irányába ráadásul nagy a kísértés, amikor a piac szűkül...

A biztosítási törvénybe ezért bekerül, hogy nem szabható feltételül biztosításközvetítői állásnál, hogy az ügynök maga is kössön biztosítást. Ez azonban csak egy kisebb részproblémát old meg, és a gyakorlat azt mutatja, nem lesz nehéz megkerülni.

Le kell törni a magas jutalékokat - szándék van rá

Az életbiztosítási piacon az MLM-rendszert a magas jutalékok, elsősorban a magas szerzési jutalékok tartják életben. A független biztosítási ügynökök ráadásul a biztosítóktól is kapnak jutalékot, nemcsak az ügyféltől (ez más pénzpiaci szereplőknél nincs így, csak itt). A PSZÁF további javaslatokat tett a probléma egészének megoldására, ezek nagy része már a jogalkotó előtt van - tudtuk meg Binder Istvántól, a felügyelet szóvivőjétől.

Hamarosan törvény mondja ki a TKM maximalizálását például. A teljes költség mutató (TKM) olyan index, mely azt mutatja meg, hány százaléknyi költség rakódik a biztosítási termékekre - a mutatót a piaci szereplők önkéntes alapon vezették be és alkalmazzák, így termékeik könnyen összehasonlíthatók. A rendszer amúgy példásan működik. Ha a jogalkotó plafont szab a TKM-nek, akkor a jutalékokat is maximalizálni tudja. Úgy tudjuk, sávos kialakítású lesz a TKM, de hogy mennyi lesz a maximum, azt egyelőre nem tudni. Most a piacon nem ritkák a 8-10%-os TKM-ek sem.

A PSZÁF szerint megoldás lenne a jutalékok csepegtetése illetve porlasztása. A csepegtetés tulajdonképpen azt jelenti, hogy előre meghatározzák a befolyt díj és a jutalék arányát. Most a jutalék a szerződéskötés után jár, így akkor megkapja az ügynök, ha az ügyfél még egy forintot sem fizetett be a biztosítónak (ha viszont az ügyfél nem fizet, pénzt bukik az ügynök is). A porlasztás lényeg pedig, hogy meghatározzák a szerzési és fenntartási jutalék arányát úgy, hogy azok nagyjából egyenlőek legyenek. Jelenleg a jutalékrendszer "fejsúlyos" a legtöbb helyen, vagyis a szerzési jutalékok jóval magasabbak, mint a tartási jutalékok. A lényeg tehát az ügyfélszerzés.



Eddig a lobbi nyert

Hosszú távon ez a biztosítóknak sem jó, és azok már meglévő ügyfeleiknek. A nagy törlési arány nemcsak a szavatoló tőkét érinti hátrányosan, de drágítja a biztosítási termékeket is. Az életbiztosítások árában ráadásul beárazódnak a sokszor irreálisan magas jutalékok is. A profi függő, tehát valamely pénzügyi társaságnak dolgozó, ügynökök, akik 25-30 szerződést is szállítanak egy hónapban, akár 600-800 ezret is megkereshet, a független ügynökök akár többet is. A KSH statisztikái szerint rendre a biztosítási tevékenység a legjobban fizető nemzetgazdasági ágazat, itt 464 300 forint az átlagkereset.

Ezekkel a változtatásokkal kihúznák a rendszer méregfogát, vagyis már nem nagyon érné meg az MLM a biztosításközvetítőknek sem (ezt a rendszert nem is ilyen termékekre találták ki).

Lett volna rá lehetősége a jogalkotónak, hogy rendbe szedje a biztosításközvetítőket. Csak ebben a szektorban fizetnek a pénzügyi szolgáltatók a közvetítőknek, a biztosítási törvény legutóbbi módosításánál ezt nem változtatták meg, iparági pletykák szerint egy kisebb biztosító lobbizott sikeresen. Ha a jutalékot átláthatóan csak az ügyfelek fizetnék, akkor a biztosítók sem csábulnának el, és fordulnának az MLM-et használó közvetítők felé - a többi pénzügyi szolgáltatónál amúgy ezt sikerült már átverni. Mert bár a rendszer a biztosítási szektor egészének inkább károkat okoz, mint hasznot, a közvetítők eddig a biztosítók pénzéből tudtál zsebre tenni a hatalmas jutalékokat.

A PSZÁF amúgy jelenleg több közvetítőt is vizsgál, akadnak köztük nagyobb és kisebb piaci szereplők is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG