1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Futotta már át úgy a viharokról, tűzvészről, betörésről szóló híreket, hogy megkönnyebbült: micsoda szerencse, hogy nem az Ön otthonában történt kár? (x)
Elgondolkozott már, mit nem adna azért, ha visszafordíthatná az idő kerekét? Ha egy rossz döntés, elszalasztott lehetőség, meggondolatlan tett sosem történt volna meg? Futotta már át úgy a viharokról, tűzvészről vagy betörésről szóló híreket az újságban, hogy megkönnyebbült: micsoda szerencse, hogy nem az Ön otthonában történt kár? Valószínűleg igen. A legfontosabb kérdés pedig, hogy mit tett ezután? A megelőzhető, orvosolható bajokról Hajas Gáborral, a Generali Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának igazgatójával beszélgettünk.

- Mennyire jellemző ránk az „eső után köpönyeg” hozzáállás?

- Sajnos, sokakra valóban jellemző, de komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy lehetőleg ne a saját kárukból tanuljanak az emberek. Még mindig vannak, akik úgy ítélik meg, csak másokkal történhet baj. Nemrég a munkatársaimmal beszélgettünk arról, hogy tulajdonképpen három dolog van, amiért valaki kész lenne szinte bármit feláldozni: Saját maga és szerettei élete, a család egészsége és az otthon biztonsága. Megdöbbentő, hogy ennek ellenére kevesen tesznek is azért, hogy megakadályozzák, de legalább orvosolják a bajt. Ismert tény, hogy négyből egy otthon nem rendelkezik például lakásbiztosítással. Amikor aztán megtörténik a kár, leszakítja a vihar a tetőt, kiég a ház, vagy beázik a lakás, valóban sokan visszafordítanák az idő kerekét…

- Melyek a tipikus veszélyek, amelyek az otthonunkat fenyegetik?

- Kimagaslóan magas a vihar okozta károk gyakorisága és nagysága. Az elmúlt években rendkívüli módon megnőtt a bejelentések és a kárkifizetések száma. A Generali 2008-ban 5,5 milliárd forintot fizetett a viharok által sújtott igénylőknek, kétszer annyit, mint 2005-ben. Szakértők szerint a klímaváltozás miatt a jövőben is számíthatunk szélsőséges időjárási jelenségekre. Sajnos idén is óriási viharok tomboltak az ország szinte minden részén, emlékezzünk csak a nyírségi, a kőszegi vagy a somogyi ítéletidőkre. A viharok sajnos semmit sem kímélnek, város és falu, hobbikert, gabonaföld, de még az autók is, egyaránt veszélyeztetettek. Munkámból adódóan sokfelé utazom, rengeteg kárkövetkezményt látok; megrendítő, amikor életek munkája hever romokban, ilyenkor minden segítség felértékelődik. Mi mindig abból indulunk ki, hogy az első az élet és a megmaradt vagyon védelme, és arra bíztatjuk a tulajdonosokat, hogy erre fordítsák minden erejüket. Elég, ha a mobiltelefonjukkal, fényképezőgépükkel lefotózzák a keletkezett kárt, telefonon vagy interneten is bejelenthetik. Nem kell megvárniuk a kárfelmérőt, hozzáláthatnak nyugodtan a kármentéshez, helyreállításhoz. Persze legtöbbször már ehhez is pénz kell, hiszen a kivert ablakot üvegezni, az összetört cserepeket pótolni kell. Ezért a nagy viharok után sokszor már a telefonos bejelentést követően elindítunk az ügyfél számlájára egy gyorssegélyt, aztán elvégezzük a kárfelmérést.

A másik jelentős veszély a betörés, amely továbbra is az egyik leggyakoribb vagyon elleni bűncselekmény. Az egységes rendőrségi és ügyészségi bűnügyi statisztika 2008-as adatai alapján tavaly több mint 19 000 lakásbetörést jelentettek, ez óriási szám. Itt a megelőzésnek sokkal nagyobb tere van, néhány elővigyázatossági szabály betartásával, jó minőségű biztonsági zárakkal és a lakás gyengepontjainak a feltérképezésével csökkenteni lehet a betörések kockázatát. Nem szabad például fűnek-fának elhíresztelni, közösségi oldalakon kifecsegni, hogy pontosan mikor utazunk el. Erre az időszakra be lehet szerelni időzített villanykapcsolót, és érdemes megkérni valakit, hogy rendszeresen ürítse a postaládát. Sajnos a legnagyobb körültekintés ellenére is előfordulhat, hogy betörnek, és kíméletlenül elviszik, tönkreteszik azt, amit a tulajdonos a keze munkájával teremtett meg. Ezért is nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el a lakásbiztosítást, mert havi 2-3000 forintért már lehet kötni olyan szerződést, amellyel pótolhatjuk értékeinket.

 
- Mire kell figyelni a lakásbiztosítás kiválasztásánál?

- Ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. Testre szabható ajánlatok közül válogathatja ki az ügyfél az ingatlanának, lakókörnyezetének és pénztárcájának megfelelő terméket. Két dologra kell nagyon figyelni: biztosítást azért kötünk, hogy legyen segítségünk a bajban, tehát ha alulbiztosítjuk az ingatlant vagy a benne található ingóságokat, baj esetén értelemszerűen kevesebb biztosítási összegből kell megoldanunk a pótlást, helyreállítást. A másik a lakásbiztosítás hosszú távú jellegéből adódik: Aki évekig nem ellenőrzi biztosítási kötvényét, nem emeli biztosítási összegét, de közben értékes berendezésekkel szereli fel lakását, szintén rosszul járhat, mert káresemény esetén nem biztos, hogy pótolni tudja ezeket.

- Milyen újdonságokkal versenyeznek a biztosítók az ügyfelekért?

- Az elmúlt 10-20 évben jelentősen változtak az ügyfelek igényei. A kárfelmérések során az egész országot bejárva, pontosan látjuk, milyen gondokkal kell megküzdeniük a károsultaknak. Igyekszünk a szolgáltatásainkat is úgy alakítani, folyamatosan kiszélesíteni, hogy releváns válaszokat adjunk a mindennapi problémákra. Új Prémium Házőrző családiotthon-biztosításunk például 38 különböző választható biztosítási elemet tartalmaz, köztük olyan kuriózumokat, mint a csőtörés esetén elfolyt víz költsége, vagy például a tűz nélkül keletkezett füst- és koromszennyezés, ami olyankor keletkezhet, ha a tűzhelyen felejtett étel szénné ég, de szerencsés esetben nem gyullad ki tőle a lakás. A Prémium csomag ezekben az esetekben is fizet. Vagy említhetném a vihar által tönkretett kert helyreállítását, ami szintén nagy könnyebbség ügyfeleinknek. Újdonság, hogy 100 000 forint értékben térítjük meg a kívülről érkező víz okozta károkat. További segítség, hogy a biztosítás mellé 24 órás Mestervonal szolgáltatást nyújtunk, amely vészhelyzetben tanácsokat ad a további károk elhárítása és a baleset-megelőzés érdekében. A Mestervonal a tetővel, zárral, villannyal, gázzal, vízvezetékkel, üvegjavítással foglalkozó szakembert is ajánl; természetesen vészhelyzetben a kiszállási díjat, a munkadíjat és az anyagköltséget is a biztosító vállalja át.

- Mit tanácsol azoknak, akik még nem rendelkeznek lakásbiztosítással?

- Nézzenek körbe a lakásukban és vegyék számba, mekkora erőfeszítés lenne mindent újból beszerezni, megjavítani, felépíteni. Mérlegeljék, mennyit ér nekik mindaz, amiért egész életükben megdolgoztak. Azt hiszem ez nem összemérhető azzal a havi párezres kiadással, amit a biztonság jelent. És hallgassanak a népi bölcsességre: eső után köpönyeg mit sem ér!

A lakásbiztosításokkal kapcsolatos tájékozódásban és a döntésben segítséget nyújthat a www.otthonbiztositas.hu weboldalunk is, ahol a játékos kedvűek most akár 1 éves Prémium Házőrző családiotthon-biztosítást* vagy Bricostore vásárlási utalványt is nyerhetnek, ha helyesen válaszolnak egy, a Generali biztosítóra vonatkozó kérdésre.

* A Prémium Házőrző családiotthon-biztosítás nyeremény értéke a biztosítás megkötése esetén egy évre szóló biztosítási díj, amelynek mértéke a mindenkor érvényben lévő „Prémium Házőrző családiotthon-biztosítás” biztosítási szerződés feltételei és biztosítási díjtarifája alapján kerül meghatározásra.


(x)
Címkék: Biztosítás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG