3p
Hiába jobbak most a látási és útviszonyok, mint télen, a KSH adatai szerint a nyár folyamán fokozatosan egyre több személyi sérüléssel végződő baleset történik az utakon, a közúti balesetek tekintetében pedig augusztus a legveszélyesebb hónap.

A tavalyi évben májustól augusztusig átlagosan havonta megközelítőleg 1500 személysérüléses közúti baleset történt, ez háromszázzal több, mint az éves átlag. A KSH adatai szerint már májusban emelkedésnek indul a baleseti mutató, a csúcsát pedig augusztusban éri el: ennek megfelelően 2012 júniusában 1483, augusztusban pedig már 1671 személysérüléses közúti baleset történt Magyarországon. A CIG Pannónia hasonló tapasztalatokról számolt be: a biztosítóhoz bejelentett káresemények 2012 augusztusában  kb. 15%-kal emelkedtek egy átlagos tavaszi hónaphoz képest.

Útra kelnek a "hétvégi" sofőrök: legyen velük türelmes!

Ács Tamás, a CIG Pannónia EMABIT Zrt. kárigazgatója szerint a balesetek nyári hónapokban megemelkedett száma több tényezőre vezethető vissza. A jó időnek köszönhetően például sok olyan sofőr ül autóba, akik kiestek a vezetési gyakorlatból és ez által fokozottabb veszélyt jelentenek a közlekedésben részt vevőkre nézve. Érdemes ezekre a kevésbé tapasztalt, vagy „hétvégi” vezetőkre jobban odafigyelni és türelemmel viselkedni velük szemben az utakon.

Fáradt sofőrök és rossz állapotú autók

Szintén potenciális veszélyforrást jelentenek a fáradt sofőrök, akik a nyaralás alatt a kelleténél többet vezetnek egyhuzamban. Aki a hétköznapok során csak néhány kilométert szokott napi szinten vezetni, többnyire nincs felkészülve arra, hogy egy több száz kilométeres külföldi utat egyedül vezessen le.

 Ugyancsak növelik a baleseti statisztikákat a külföldi gépjárművek által okozott balesetek. Magyarország ugyanis tranzitútvonal, a nyugat-kelet irányú forgalom a nyári időszakban ugrásszerűen megnő. Péntektől-vasárnapig a nyári hónapokban az autópályák leterheltsége jelentősen növekszik, és ezzel párhuzamosan a balesetek száma is emelkedik. A leggyakoribb baleseti ok, amikor a sofőr figyelme a fáradtság miatt elkalandozik, netán el is alszik a volán mögött.

Veszélyes lehet az is, ha valaki nem megfelelő műszaki állapotú autóval indul el a nyaralásra. Ha teljes szervizre nincs is lehetőségünk, a keréknyomást, a lámpákat és a fékeket mindenképpen ellenőrizzük utazás előtt!

A fentieken túl természetesen az időjárás is nagy részben felelős lehet a közúti balesetekért, hiszen a magas hőmérséklet, valamint a klímaberendezés okozta hőingadozás megviseli a vezetők szervezetét.

Ha megtörtént a baj: a kárt fényképezze, de a balesetet írja le!

Ha minden óvintézkedés ellenére is megtörtént a baj, érdemes figyelni a baleseti kárbejelentő megfelelő kitöltésére. Tipikus hiba, hogy nem a baleset folyamatát írják le (ami a jogalap elbírálását teszi lehetővé a biztosítók számára), hanem a gépjárművön található sérüléseket, de ezeket sokszor hiányosan, vagy pontatlanul. Ma már szinte mindenki rendelkezik fényképezésre is alkalmas okostelefonnal: célszerű több oldalról is lefényképezni a sérült járművet, a fotódokumentáció ugyanis sokat segíthet a vitás helyzetek tisztázásában.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG