<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Egy hónap múlva indul a társasházak energetikai korszerűsítéseit segítő Otthon Melege Program. A siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a társasházak a kiírást követően minél gyorsabban beadják jelentkezésüket a pályázatra.

Összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg március 9-én az Otthon Melege Program elnevezésű pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra azok az 5-60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást igénybe venni.

A felét is állhatja az állam

Az energetikai pályázaton már nem csak panelházak vehetnek részt. A legnagyobb házak ebből a körből kimaradnak, a 60 lakásosnál kisebb társasházakban 300-600 ezer forint juthat egy-egy lakásra, amit megújuló energiát használó rendszerek kiépítésére is lehet használni. További részletekről és a pályázati feltételekről egy korábbi cikkünket, itt olvashat.

A pályázat keretében induló társasházak akár a beruházási költségek 50 százalékát kitevő összeget is nyerhetnek. A támogatás igénybevételének egyik előfeltétele azonban, hogy az érintett épületnek a beruházás eredményeképpen legalább C energia minősítési osztályba kell kerülnie. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázaton való induláshoz a lakóközösség összes tulajdoni hányadának több mint 51 százalékos támogatása szükséges.

A pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, továbbá az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. A felújítási költségelemek mellett a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként.

Ha pénzt akar a társasháza, jobb gyorsnak lenni!

„Várakozásaink szerint nagyon sok társasház fog jelentkezni a programra. A korlátozott keretösszeg miatt a siker szempontjából azonban kulcsfontosságú, hogy a társasházak március 9-ét követően minél gyorsabban be tudják nyújtani jelentkezéseiket. Az idő rövidsége miatt az érintetteknek már most el kell kezdeniük felkészülni arra is, hogy miként tudják majd a támogatás igénybevételéhez szükséges önrészt biztosítani” - figyelmeztet Csonka Tibor.

Az OTP Business ügyvezető igazgatója úgy véli: a felkészülésben és a pályázati feltételek teljesítésében nagyban segíti a társasházakat, hogy a pénzintézeteknél ma már többféle kedvezményes hitel érhető el az önerő kiegészítésére, vagy akár a teljes pályázati összeg előfinanszírozására. Kifejezetten a társasházak, illetve a lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítésének finanszírozását támogatja például az OTP Bank Thermo/Stílus Felújítási Hitele, de az elnyert támogatás előfinanszírozására is külön konstrukciót dolgozott ki a bank.

Így csökkenthető az önrész

„Amennyiben a társasház jogosult kamattámogatásra, akkor a kamattámogatott hitel igénybe vehető a közös épületrészek felújítására is. Természetesen a társasházak, lakásszövetkezetek részére a pályázathoz szükséges kötelező érvényű hitelígérvényt is kiadja a pénzintézet. A társasházak ennek révén tudják igazolni, hogy képesek a kötelező önrész előteremtésére.

Az Otthon Melege Program pályázati önrészének előteremtésével kapcsolatos költségeket egyébként mérsékelheti, ha a kiírásra jelentkező társasházak a kedvezményes hitelt a már meglévő lakástakarék szerződés megtakarítási összegének engedményezése mellett veszik igénybe. Így az érintettek a kamattámogatáson kívül is jogosultak lesznek állami támogatásra, amelynek mértéke 30 százalék.

„Amennyiben a hitel fedezetét részben vagy egészben lakástakarék szerződés biztosítja, figyelni kell arra, hogy a társasházak minél előbb megkössék lakástakarék-szerződéseiket. Ugyanis a kedvezményes kölcsön ily módon történő felvételéhez egy havi LTP megtakarítás szükséges” – tette hozzá az OTP Business ügyvezető igazgatója.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG