Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy hónap múlva indul a társasházak energetikai korszerűsítéseit segítő Otthon Melege Program. A siker szempontjából kulcsfontosságú, hogy a társasházak a kiírást követően minél gyorsabban beadják jelentkezésüket a pályázatra.

Összesen 10 milliárd forintos keretösszeggel nyílik meg március 9-én az Otthon Melege Program elnevezésű pályázat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázatra azok az 5-60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek jelentkezhetnek, amelyek az energia-megtakarítást eredményező korszerűsítési fejlesztéseik megvalósításához szeretnének vissza nem térítendő támogatást igénybe venni.

A felét is állhatja az állam

Az energetikai pályázaton már nem csak panelházak vehetnek részt. A legnagyobb házak ebből a körből kimaradnak, a 60 lakásosnál kisebb társasházakban 300-600 ezer forint juthat egy-egy lakásra, amit megújuló energiát használó rendszerek kiépítésére is lehet használni. További részletekről és a pályázati feltételekről egy korábbi cikkünket, itt olvashat.

A pályázat keretében induló társasházak akár a beruházási költségek 50 százalékát kitevő összeget is nyerhetnek. A támogatás igénybevételének egyik előfeltétele azonban, hogy az érintett épületnek a beruházás eredményeképpen legalább C energia minősítési osztályba kell kerülnie. Ugyancsak feltétel, hogy a pályázaton való induláshoz a lakóközösség összes tulajdoni hányadának több mint 51 százalékos támogatása szükséges.

A pályázat keretében a homlokzati nyílászárók cseréjét, illetve a homlokzati födémek hőszigetelését megvalósító, továbbá az épületgépészeti rendszerek korszerűsítését célzó és a megújuló energiaforrások hasznosítását elősegítő beruházásokra igényelhető támogatás. A felújítási költségelemek mellett a szakértői, tervezői, eljárási és lebonyolítási költségek is elszámolhatóak a pályázat részeként.

Ha pénzt akar a társasháza, jobb gyorsnak lenni!

„Várakozásaink szerint nagyon sok társasház fog jelentkezni a programra. A korlátozott keretösszeg miatt a siker szempontjából azonban kulcsfontosságú, hogy a társasházak március 9-ét követően minél gyorsabban be tudják nyújtani jelentkezéseiket. Az idő rövidsége miatt az érintetteknek már most el kell kezdeniük felkészülni arra is, hogy miként tudják majd a támogatás igénybevételéhez szükséges önrészt biztosítani” - figyelmeztet Csonka Tibor.

Az OTP Business ügyvezető igazgatója úgy véli: a felkészülésben és a pályázati feltételek teljesítésében nagyban segíti a társasházakat, hogy a pénzintézeteknél ma már többféle kedvezményes hitel érhető el az önerő kiegészítésére, vagy akár a teljes pályázati összeg előfinanszírozására. Kifejezetten a társasházak, illetve a lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítésének finanszírozását támogatja például az OTP Bank Thermo/Stílus Felújítási Hitele, de az elnyert támogatás előfinanszírozására is külön konstrukciót dolgozott ki a bank.

Így csökkenthető az önrész

„Amennyiben a társasház jogosult kamattámogatásra, akkor a kamattámogatott hitel igénybe vehető a közös épületrészek felújítására is. Természetesen a társasházak, lakásszövetkezetek részére a pályázathoz szükséges kötelező érvényű hitelígérvényt is kiadja a pénzintézet. A társasházak ennek révén tudják igazolni, hogy képesek a kötelező önrész előteremtésére.

Az Otthon Melege Program pályázati önrészének előteremtésével kapcsolatos költségeket egyébként mérsékelheti, ha a kiírásra jelentkező társasházak a kedvezményes hitelt a már meglévő lakástakarék szerződés megtakarítási összegének engedményezése mellett veszik igénybe. Így az érintettek a kamattámogatáson kívül is jogosultak lesznek állami támogatásra, amelynek mértéke 30 százalék.

„Amennyiben a hitel fedezetét részben vagy egészben lakástakarék szerződés biztosítja, figyelni kell arra, hogy a társasházak minél előbb megkössék lakástakarék-szerződéseiket. Ugyanis a kedvezményes kölcsön ily módon történő felvételéhez egy havi LTP megtakarítás szükséges” – tette hozzá az OTP Business ügyvezető igazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos