4p
Az új autót vásárlók láthatják kárát annak a jogértelmezési vitának, amely a kgfb-biztosítások befogadása körül zajlik. Az MNB évtizedes szabályokat lát módosultnak, s emiatt az időben nem kötvényesített szerződések után sokat fizethet a vétlen autós.

Igen kellemetlen, ráadásul az kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötő ügyfelek számára – vétlenül - komoly kiadásokat jelentő problémává nőheti ki magát az a jogszabály-értelmezési vita, amely jelenleg zajlik a PSZÁF jogutódjaként működő, Magyar Nemzeti Bank és a biztosítók között.

A vita tárgya

A jegybank álláspontja szerint amennyiben a biztosító a beérkezett kgfb-ajánlatot (a biztosításoknál hivatalosan az ajánlatot nem a biztosító adja az ügyfélnek, hanem az ügyfél teszi a biztosítónak) a biztosítónak nem sikerül aznap befogadnia és kötvényesítenie, akkor az ajánlat tételének időpontja és a szerződés kötvényesítése közötti időre az ügyfél - mivel nem rendelkezik érvényes biztosítással autójára - fedezetlenségi díjat köteles fizetni.

Ez nem kis tétel, hiszen a fedezetlenségi díj az autó teljesítményétől függően naponta 260-600 forint lehet. Ezt a tételt az ügyfél ezek szerint olyan ügyletért köteles fizetni, amelynek rendezésére nincs ráhatása, hiszen az ő feladata az ajánlattétellel lezárul. (Arra, hogy a fedezetlenségi díjat az ügyletben hibázó szervezet – az ajánlatot „későn” eljuttató alkusz, vagy épp az ajánlatot kötvényesíteni azonnal nem tudó biztosító - fizesse meg, nem kerülhet sor, hiszen fedezetlenségi díjat csak az autósra lehet kiszabni.)

A kötelező befogadás sem érv?

A fedezetlenségi díj egyszerű bírság?

A fedezetlenségi díjjal külön probléma is van: azon túl, hogy a díjtétele akár 10-15-ször magasabb, mint a normál biztosításoké, nem jár mögé szolgáltatás. Vagyis, ha az autós karambolizik azon időszak alatt, amikor nincs érvényes kgfb-biztosítása, a baleset valamennyi kára ráterhelhető. (A biztosítatlan kocsik után a Mabisz kártalanítási számlája áll jót, majd a szervezet jár el a károkozóval szemben.) Ugyanakkor ebben az esetben is be kell fizetni a káron felül a fedezetlenségi díjat, s további súlyosbító tényező, hogy csak azzal a biztosítóval lehet szerződni, akinél a díjfizetés elmaradása miatt megszűnt biztosításunk volt. Az már csak hab a tortán, hogy a biztosító a fedezetlenségi díj mellett a biztosítási évfordulóig egy összegben követelheti a biztosítási díjat. A Privátbankár által megkérdezett szakemberek szerint a fedezetlenségi díj nem szerencsés elnevezés, hiszen inkább bírságként fogható fel, amelynek mértéke azért ilyen magas, hogy érvényesüljön elrettentő ereje. Ha pedig bírság, akkor érthető, ha nem jár mögé szolgáltatás.

A jogértelmezés azért meglepő, mert a biztosítások esetében általános az úgynevezett ajánlati kötöttség. Ez azt jelenti, hogy ügyfélajánlat megtétele után 15 nappal – ha a biztosító írásban nem utasítja el az ajánlatot – a szerződés az ajánlatban foglalt paraméterekkel, az ajánlattételi időponttól mindenképp érvénybe lép, kötvényesül. A kgfb-szerződések esetében ráadásul még kevésbé van értelme az átmeneti időszak feszegetésének, hiszen a jogszabály kötelező ajánlat-befogadást ír elő a biztosítóknak. Ez alól csak két esetben ad felmentést a társaságnak: akkor, ha a korábbi szerződést az adott biztosító a törvényi feltételeket betartva a biztosítási időszak végére előzetesen felmondta, illetve abban az esetben, ha a szerződés a biztosítási időszak alatt díjnemfizetés miatt szűnt meg. Ugyanakkor ezekben az esetekben is csak a soron következő biztosítási időszakra (évre) szól a befogadási kötelezettség alóli mentesülés, azt követően a régi, rosszul fizető, vagy épp komoly károkat okozó ügyfél biztosítási ajánlatát is köteles befogadni a biztosító a megfelelő díjtábla szerint.

Az NGM a "régi" értelmezés mellett

A helyzet azért érdekes, mert a felügyelet ezen, az elmúlt évtizedek gyakorlatához képest teljesen új álláspontjával híreink szerint egyedül maradt, hiszen maga az NGM sem látott okot a szemléletváltásra.

A helyzet mindenesetre gyors rendezést kíván, tekintve, hogy a befogadás elhúzódása nem az év végi kampány esetében érdekes – hiszen ott novemberben szerződünk, de a biztosítás csak január 1-től él -, hanem olyan esetekben, amikor új (vagy használt) autót vásárolunk, amivel a szerződés aláírása (és a biztosítási ajánlat megtétele) után ki akarunk gördülni a kereskedésből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG