Bánya
Makro / Külgazdaság Hatalmas összeggel támogatja az EU a lengyel bányavidékek átalakítását 
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 13:59
Az Európai Bizottság (EB) öt, összesen 3,85 milliárd euró értékű tervet hagyott jóvá a lengyelországi bányavidékek átalakítására - közölte hétfőn a sziléziai Chorzówban rendezett sajtóértekezletén Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos.
Részvény / Deviza / Áru Jó hír érkezett az OTP-seknek, összeomlott a vasérc ára 
Eidenpenz József | 2021. november 2. 12:10
Az európai tőzsdék többsége pluszban van, de Londont lehúzzák a bányarészvények, a szektornak főleg a vasérc zuhanása tett be. A Richterről és az OTP-ről is jött jó hír, de csak az egyik tud emelkedni. A forint bizonytalan, 360 körül kering az euró. Szerényen emelkedik a bitcoin, de nagy rali van a második vonalban.
Részvény / Deviza / Áru Kit érdekelhet az új bitcoin-ETF? A családi ezüstbánya jobb az ezüstnél? 
Eidenpenz József | 2021. október 26. 17:07
A napokban indult új amerikai bitcoin-ETF-et történelmi lépésnek tartják, de vajon kinek jó, van-e hasonló Európában? Az utóbbi egy-két év árupiaci fellendülését osztalékot is fizető, nyereséget termelő bányarészvényekkel érdemesebbnek látszik meglovagolni, mint magukkal az árucikkekkel. De a megfelelő cégek kiválasztása nehéz. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Megvan a billió dolláros Tesla, akkumulátor-fémekért ölik egymást a bányászok 
Eidenpenz József | 2021. október 26. 12:08
A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.
Részvény / Deviza / Áru Átmeneti lehet a Richter gyengélkedése, a bányavállalatok és oltóanyag-gyártók nagy napja a mai 
Eidenpenz József | 2021. május 10. 12:27
Az európai tőzsdéken kis esés jellemző, de a magyar és a lengyel parkett jobban teljesít. A Pfizer-BionTech oltásról sorba jöttek jó hírek, a részvénye majdnem tíz százalékkal drágul. Londonban a bányavállalatok főleg a réz száguldása miatt mennek. A Richter jelentése csalódás, de a jövőt illetően optimisták az elemzők, így a papír nem esik.
Vállalat Sztrájk a bányában – ha nem fizetnek többet, nagy baj lehet 
Privátbankár.hu | 2018. február 26. 12:52
Sztrájkolnak a székelyföldi parajdi sóbánya alkalmazottai, a bánya turisztikai szintjének látogatását is megakadályozzák.
Közérdekű Halálos bányarobbanás – többen életüket vesztették 
Privátbankár.hu | 2017. március 2. 17:12
Legalább nyolc bányász meghalt, kilenc pedig súlyosan megsérült egy sújtólégrobbanásban csütörtökön a nyugat-ukrajnai Lviv megye egyik bányájában.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok feltámadtak, de igazán nagyot ezzel lehetett szakítani 
Eidenpenz József | 2017. január 5. 14:54
Tavaly egyes nyersanyagok ára 40-50 százalékkal is felment, bár az átlagos növekedés dollárban szerényebb, egy számjegyű. A bányatársaságok, nyersanyag-kereskedők részvényei pedig egyes nyersanyagoknál sokkal jobban drágultak, néhány esetben többszörösükre is.
Részvény / Deviza / Áru Szénnel kereskedni olyan, mint rabszolgákkal: végleg vége egy korszaknak? 
Privátbankár.hu | 2016. április 29. 12:01
Amerika öt legnagyobb szenet bányászó vállalata közül már hárman állnak csődvédelem alatt, Kínában pedig több mint négyezer bányát terveznek bezárni - végleg leáldozott a szén kora, vagy jöhet még fordulat? Máshogy nézve: érdemes lehet még szénipari társaságok részvényeit venni, vagy biztos a bukás?
Karrier 1700 bányász veszíti el munkáját a szomszédunknál 
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 17:33
Bányászok végkielégítésére hagyott jóvá állami segélyt román kormány, amely 2018-ig három feketeszénbánya bezárását tervezi a Zsil-völgyében. A petrilai, a paroseni és az uricani bányáknak mintegy 1700 dolgozója van.
Karrier Hazaküldik a bányászokat: nincs engedély az arany kitermelésére 
Privátbankár.hu | 2015. február 16. 16:37
Kényszerszabadságra küldi a verespataki aranybányát megnyitni tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) mintegy 70 dolgozóját - jelentette be hétfőn a vállalat.
Karrier Van, ahol érdemes sztrájkolni - nem zárnak be a bányák 
Privátbankár.hu | 2015. január 18. 08:54
A dél-lengyelországi bányákat nem zárják be, azonban hosszú távú átszervezésnek vetik alá, erről állapodtak meg a több mint egy hete sztrájkoló lengyel bányászok és a kormány megbízottjai szombat délután Katowicében.
KKV Bezárják az utolsó magyar mélyművelésű bányát is 
Privátbankár.hu | 2015. január 6. 10:25
Az utolsó műszakot töltötte a föld alatt 270 dolgozó a Márkushegyi Bányában, elbocsátásukkal megkezdődött Magyarország utolsó mélyművelésű szénbányájának 2018-ig tartó bezárása - írta keddi számában a 24 Óra.
KKV Nem keresik tovább az uránt és a szenet a Mecsekben - bukott a nagyberuházás 
Privátbankár.hu | 2014. október 27. 08:51
Leállította magyarországi urán- és szénprojektjeit az ausztrál Wildhorse Energy - értesült a Napi.hu.
KKV Rengeteg szén van a föld alatt: újranyit egy magyar bánya  
Privátbankár.hu | 2014. október 8. 12:09
Tíz év szünet után még ebben az évben újraindulhat a széntermelés a Pécstől melletti vasasi bányában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG