<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Tesla nagy ugrása komoly szerepet játszott a tegnapi új történelmi rekordokban, egy hatalmas megrendelés mellett más jó hírek is érkeztek a vállalatról. Ma is kitart a tőzsdék emelkedése, itthon az OTP húz és magas szinten ugyan, de stabilizálódott az euró/forint. Nagy harc folyik a jövőben is ígéretes fémekért a bányavállalatok között.

Tegnap új történelmi csúcsokra érkeztek az amerikai indexek, jelentős részben a Tesla hatalmas ugrásának köszönhetően. Ma is kellemes a tőzsdei hangulat Európában, a német DAX index 1,0, a francia és brit mutatók 0,6 százalékkal mennek fel. Az amerikai határidős indexek is felfelé araszolnak, főleg a technológiai szektorban, amelyből még számos fontos gyorsjelentés jön a héten.

Az inflációs kockázatok körüli vita folytatódik, a kereskedők az EKB csütörtöki kamatdöntő ülésére és a Fed jövő heti ülésére várnak. Az utóbbi eszközvásárlási programjának mérséklését jelentheti be. Nagy-Britanniában pedig a pénzügyminiszter szerdán ismerteti az ország költségvetését, amelyben nagy összeget szánnak az egészségügyi szolgáltatásokra.

Nagy mélységben a forint

Itthon a BUX index 0,3 százalékkal emelkedik, ami főleg az OTP 0,8 százalékos drágulásának köszönhető. A Mol, a Richter és a 4iG pár ezrelékes mínuszban van, míg az Opus és a Telekom stagnál.

Árfolyamok és grafikonok

Tegnap ijesztő magasságokba jutott az euró/forint, kevesebb mint egy százalékra volt csak a történelmi csúcstól (ami 369,40 volt), súrolta a 367 forintot. Ebben nemzetközi folyamatok játszhattak fontos szerepet, mint a dollár erősödése, ugyanis a zloty és a cseh korona is gyengült, bár a forintnál valamivel kisebb mértékben. Ma kissé nyugodtabb a légkör, az euró 365,60, a dollár 314,90.

Az ezer és a billió dolláros Tesla

A “trillion dollar Tesla”, azaz az egybillió (vagy másképpen ezermilliárd) dolláros cégértékű vállalat volt a tegnap este nagy híre, miután a részvény 13 százalékkal 1025 dollárra ugrott a nap végéig. De volt 1045 is, így ez az új történelmi csúcsa. A tőzsdei kapitalizációja (a tőzsdén levő részvények piaci áron vett összértéke) pedig elérte az 1,1 billió dollárt.

Tesla (Pixabay)Tesla (Pixabay)

A száguldást az váltotta ki, hogy az amerikai autókölcsönző óriás, a Hertz Global bejelentette, százezer Teslát vásárol elektromosautó-flottája bővítése érdekében. Ez a becslések szerint valamivel négymilliárd dollár feletti bevételt jelenthet az autógyárnak.

Ki van az egybillió dolláros papírok klubjában?

Érdekes időzítés: ezt az alkalmat használta ki a Tesla arra, hogy Model X és Model S autóinak árát megemelje. További jó hír, hogy a vezető befektetési bank Morgan Stanley is felfelé módosította célárát, 1200 dollárra részvényenként.

Az egybillió dolláros részvények klubja egyébként eddig a következő cégeket tartalmazta a KBC Equitas szerint:

  • Amazon
  • Alphabet
  • Apple
  • Microsoft
  • Facebook (bár most ismét egybillió alatt van)

Most már a Teslát is hozzáírhatjuk.

Jelentett a Facebook – de jót vagy rosszat?

Úgy tűnik, az elemzők megosztottak a Facebook tegnap esti gyorsjelentésével kapcsolatban, egy részük a vártnál jobb, más részük attól kissé elmaradó számokról beszél. A közösségimédia-óriás nyeresége meghaladta az előrejelzéseket, az árbevétele viszont elmaradt azoktól.

hirdetés

Még a jelentés előtt jött ki egy hír, mely szerint a tinédzserek sokkal kevesebb időt töltenek a Facebookon, mint korábban, és a fiatal felnőtteknél is csökkennek a számok. Így a részvény a hivatalos kereskedési időben egy darabig mínuszba süllyedt, de végül rá is átragadt az optimizmus. Ma pedig a tőzsdén kívüli, nyitás előtti kereskedésben további két százalék feletti pluszban áll.

A kínai (ingatlan)válság kísértete

Ma ugyan nem jött rossz hír az Evergrande-ról, de a nagy kínai válság kísértete nem tűnt el a tőzsdékről. Újabb kínai ingatlanfejlesztő nem fizetett kamatot a kötvényére az Equilor Befektetési Zrt. szerint.

A Modern Land zöld technológiákat használó kínai ingatlanfejlesztő cég 250 millió dolláros kötvényére hétfőn lett volna esedékes a kamatfizetés. Eddig idén már összesen 8,7 milliárd dollár adósság után nem fizettek a kínai cégek, ami negatív historikus rekordnak számít, aminek egyébként az ingatlanszektor csak az egyharmadát adja.

A Mastercard bevezeti a bitcoin-fizetéseket

Nagy bejelentésre készül a Mastercard a CNBC szerint, lehetővé teszi, hogy a fizetési hálózatában lévő több ezer bank és több millió kereskedő közül bármelyik integrálja a kriptodevizákat a fizetési módozatok közé. Megjelenik a kriptodevizás fizetés lehetősége, sőt különböző jutalmak fogadása is. Így a hűségprogramok, a légitársaságok vagy a szállodák pontjai is bitcoinra lesznek válthatók. A bitcoin pénztárcák, a hitel- és betéti kártyák egyaránt integrálhatók lesznek.

Ennek érdekében a Mastercard együttműködik a Bakkt céggel, amely az Intercontinental Exchange által a közelmúltban leválasztott kriptoedviza-vállalat. Ez a kulisszák mögött letéti szolgáltatásokat nyújt majd – erősítették meg a két cég vezetői a CNBC-nek.

Ezekért a fémekért ölik egymást a bányatársaságok

Az elsősorban palládium és platina, kisebb részben ródium és arany kitermelésével foglalkozó, dél-afrikai központú Sibanye Stillwater bányatársaság egy nikkel-kobalt és egy rézbánya felvásárlására készül. Az üzlet mintegy egymilliárd dollár értékű lehet – derül ki a potenciális vevő bejelentéséből és a Wall Street Journal cikkéből. A részvény a hírre, amelyben a cég főleg a kockázatokra figyelmeztetett, három százalékkal esett New Yorkban.

Nikkel (NL), Kobalt (CO), Palládium (PA) és Platina (PL) határidős árfolyamok 2021-ben, különböző árutőzsdéken (Tradingview.com)Nikkel (NL), Kobalt (CO), Palládium (PA) és Platina (PL) határidős árfolyamok 2021-ben, különböző árutőzsdéken (Tradingview.com)

Érdekes a lap megfogalmazása, amely szerint a

globális bányatársaságok versenyeznek, hogy biztosítsák maguknak az elektromos autók akkumulátoraiban használt kulcsfontosságú fémeket.

A Sibanye Stillwater által jelenleg termelt fémek elsősorban a robbanómotorok katalizátoraiban használatosak. (Közülük a palládium nagyot esett az utóbbi időben.) A cég ezek szerint már a kőolaj utáni korszakra készül.

Csúcson a solana

A most hatodik legnagyobb kapitalizációjú (piaci összértékű) kriptodeviza, a solana új árfolyam-rekordot állított fel tegnap 218,70 dolláron, miután egy nap alatt 14, egy hét alatt 36 százalékkal ment fel. A viszonylag fiatal üdvöske, az ethereum egyik nagy riválisa kiheverte a visszaesést, ami egy szeptemberi hackertámadás és rendszerleállás után kezdődött. A blokklánc főbb alkalmazásai közül mostanában az NFT-piac volt élénk (az egyedi, általában szellemi tulajdont megtestesítő kriptoérmék piaca).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17565 17475 17625 +1,62% 17560 17565 656 188 380 Ft 2021-12-07 10:06:29
MOL 2470 2440 2494 +1,48% 2468 2470 775 603 808 Ft 2021-12-07 10:06:22
MTELEKOM 411 409 412 +0,86% 411 412 17 588 684 Ft 2021-12-07 10:03:22
RICHTER 8485 8455 8515 +0,71% 8480 8485 65 568 080 Ft 2021-12-07 10:06:04
OPUS 227 225 228 +0,22% 226 227 2 671 536 Ft 2021-12-07 09:52:00
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru 9 módszer, amelyekkel kriptodevizát lehet szerezni
Eidenpenz József | 2021. december 7. 05:37
A bitcoin korábbi elképesztő szárnyalását talán a többség már végképp lekéste, de a kriptodeviza-piacon még mindig sok csoda történik. Számos módszer van arra, hogyan lehet befektetni, kereskedni vagy akár ingyen is kriptodevizához jutni. Bemutatjuk a legfontosabbakat.
Részvény / Deviza / Áru Egyedül a Molnak volt ma jó napja
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 18:13
Alacsony volt a forgalom a pesti börzén, az BUX is csökkenéssel indította a hetet. 
Részvény / Deviza / Áru Végre egy kis enyhülés, de nem éppen a Mikulás-rali
Eidenpenz József | 2021. december 6. 11:46
Ma végre zöldben állnak a tőzsdék Európában, némi optimizmus észlelhető azzal kapcsolatban, hogy az új vírusverzió talán nem is olyan pusztító. De van, aki nem osztja ezt, és kemény lezárást valószínűsít a következő hónapokban. A forint gyengécske, az olaj emelkedik. Nagy esés volt a kriptodevizáknál a hétvégén.
Részvény / Deviza / Áru A Richter volt ma a leggyengébb láncszem
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 17:43
A nemzetközi hangulat után ment a pesti börze. 
Részvény / Deviza / Áru Ügyesen tőzsdéztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:04
Két dobogós helyet is megszereztek a Privátbankár.hu és az Mfor.hu újságírói az Equilor Befektetési Zrt. által meghirdetett kereskedési versenyen.
Részvény / Deviza / Áru Nem képes a forint a tartós erősödésre, leminősítették a 4iG-t
Eidenpenz József | 2021. december 3. 11:07
Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.
Részvény / Deviza / Áru Európa tette tönkre a hangulatot Budapesten
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:23
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 439,48 pontos, 0,85 százalékos csökkenéssel, 51 420,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru A kötvények helyett részvényekbe kell fektetni 2022-ben
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 15:18
2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.  
Részvény / Deviza / Áru Beszakadnak az árak? Vegyél!
Király Béla | 2021. december 2. 11:31
Az amerikai piacokon az utóbbi években mindig nyerő stratégia volt, hogy egy-egy nagyobb esésnél vásárolni kellett a részvényeket. Aki így tett, hamarosan komoly nyereségre tehetett szert. Az egyik legnagyobb brókerház most is ezt tanácsolja.
Részvény / Deviza / Áru Befektetési stratégiák az omikron-variáns árnyékában
Módos Dániel | 2021. december 1. 18:24
A dél-afrikai omikron variáns megjelenése nem csak a tudósokat ijesztette meg, hanem a piaci hangulat is rövid idő alatt nagyot változott, annak ellenére, hogy még biztosat nem tudunk kijelenteni erről a variánsról. Az aggodalmakat az okozza, hogy a sok mutáció miatt lehet rá esély, hogy az oltások esetleg nem, vagy kevésbé hatásosak az omikron variáns ellen.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló