<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Magyar Tudományos Akadémia
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Makro / Külgazdaság Miért nem lesz Magyarországon karanténlázadás?
Tiszai Balázs - Wéber Balázs | 2021. január 29. 05:29
A kijárási tilalom bevezetésére hivatkozva törnek-zúznak Hollandiában – látszólag egy olyan intézkedés robbantotta ki az erőszakot, amit mi már hónapok óta csendben tűrünk. De Európában másutt is vannak, sok esetben szerencsére békés lezárás-ellenes megmozdulások, míg itthon ilyesmi, úgy tűnik, szóba sem jöhet, holott a magyar társadalmat se viselte meg kevésbé az elmúlt, már csaknem egy teljes év. Hogy nálunk miért nem képes betelni a pohár, annak szakértők szerint a legfőbb oka az lehet, hogy a népszerű tévhittel szemben a magyar társadalom nem "dacos, kurucos", hanem annak pontosan az ellentéte. Elemzőket, külföldi megfigyelőket kérdeztünk a helyzet hátteréről és a lehetséges kiutakról.
Makro / Külgazdaság A nap képe: könyvekkel tüntettek az MTA-ért
Valkai Nikoletta | 2019. február 12. 17:31
A demonstrálók élőláncot vontak az Akadémia épülete köré.
Makro / Külgazdaság Orbán rengeteg pénzt ígér kutatásra
Privátbankár.hu | 2016. május 2. 11:28
A kormányfő szerint a magyar tudomány jövője nemzetpolitikai ügy.
Makro / Külgazdaság Mire készülnek Matolcsyék a szellemjárta ingatlanban?
Privátbankár.hu | 2016. január 6. 13:38
Már több mint egy éve vette meg az MNB az MTA rózsadombi volt kémiai kutatóintézetét egyik alapítványának, de még mindig üresen áll - írja a Világgazdaság.
Makro / Külgazdaság Egyszerűen csak hagyni kéne bedőlni a görögöket
Privátbankár.hu | 2015. július 6. 07:38
Manipulatív kérdésekre nem meglepő, hogy ilyen eredmény születik.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Görögország kizúg az eurózónából
Privátbankár.hu | 2015. június 8. 09:18
Nagyobb esélye van ma már annak, hogy Görögország kikerül az eurózónából. A felek egyszerűen elbeszélnek egymás mellett, az idő pedig telik.
Deviza / Áru Ezért nem lesz Magyarország gáznagyhatalom
Privátbankár.hu | 2015. április 18. 11:30
Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni. Az MTA honlapján olvasható ismertető szerint a gáz geológiai értelemben túl fiatal, vizes üledékekben található, mélyen, ezért nehéz lenne kitermelni.
Makro / Külgazdaság Fontos megállapodás: összefog a minisztérium a tudósokkal
Privátbankár.hu | 2014. március 5. 15:17
Egy új együttműködésnek köszönhetően a Magyar Tudományos Akadémia szakembereit jobban bevonhatják a kormányzat gazdasági döntéseibe.
Makro / Külgazdaság Válságban növekedni? Miben bízhatunk? - interjú
Füstös Móni | 2013. augusztus 27. 06:00
Felkészületlenül ért minket a válság, a növekedés még nem indult be igazán. De vajon elegendő lehet-e az MNB új programja, hogy valami elinduljon? Bízhatunk-e az exportban? Halpern Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatóját kérdeztük a válságkezelésről, a válság tanulságairól és Magyarország szerepéről a régióban és Európában.
KKV Vetőmag nagyhatalom vagyunk
Privátbankár.hu | 2013. március 7. 14:40
Magyarország az Európai Unión belül a harmadik, a világon pedig a kilencedik legjelentősebb vetőmag-exportőre. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ezért a vetőmag stratégiai termék, a termőterület bővítése pedig nemzetbiztonsági érdek.
Karrier A cégek érdeke és nem az állam feladata az innováció finanszírozása - interjú az MTA elnökével
Siklós András | 2012. november 11. 08:05
Pálinkás József, az MTA elnöke egyetért azzal, hogy a túlképzés állami finanszírozását legfőbb ideje korlátozni. Megszállottja a Lendület Programnak, amely eddig 65 világhírű fiatal, magyar kutatót hozott haza, vagy tartott Magyarországon. A beszélgetésből az is kiderül, hogy kétszer annyi pénzből miért nem lesz dupla annyi tudományos eredmény. Interjú.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG