<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Magyar Tudományos Akadémia
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Makro / Külgazdaság Miért nem lesz Magyarországon karanténlázadás?
Tiszai Balázs - Wéber Balázs | 2021. január 29. 05:29
A kijárási tilalom bevezetésére hivatkozva törnek-zúznak Hollandiában – látszólag egy olyan intézkedés robbantotta ki az erőszakot, amit mi már hónapok óta csendben tűrünk. De Európában másutt is vannak, sok esetben szerencsére békés lezárás-ellenes megmozdulások, míg itthon ilyesmi, úgy tűnik, szóba sem jöhet, holott a magyar társadalmat se viselte meg kevésbé az elmúlt, már csaknem egy teljes év. Hogy nálunk miért nem képes betelni a pohár, annak szakértők szerint a legfőbb oka az lehet, hogy a népszerű tévhittel szemben a magyar társadalom nem "dacos, kurucos", hanem annak pontosan az ellentéte. Elemzőket, külföldi megfigyelőket kérdeztünk a helyzet hátteréről és a lehetséges kiutakról.
Makro / Külgazdaság A nap képe: könyvekkel tüntettek az MTA-ért
Valkai Nikoletta | 2019. február 12. 17:31
A demonstrálók élőláncot vontak az Akadémia épülete köré.
Makro / Külgazdaság Orbán rengeteg pénzt ígér kutatásra
Privátbankár.hu | 2016. május 2. 11:28
A kormányfő szerint a magyar tudomány jövője nemzetpolitikai ügy.
Makro / Külgazdaság Mire készülnek Matolcsyék a szellemjárta ingatlanban?
Privátbankár.hu | 2016. január 6. 13:38
Már több mint egy éve vette meg az MNB az MTA rózsadombi volt kémiai kutatóintézetét egyik alapítványának, de még mindig üresen áll - írja a Világgazdaság.
Makro / Külgazdaság Egyszerűen csak hagyni kéne bedőlni a görögöket
Privátbankár.hu | 2015. július 6. 07:38
Manipulatív kérdésekre nem meglepő, hogy ilyen eredmény születik.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Görögország kizúg az eurózónából
Privátbankár.hu | 2015. június 8. 09:18
Nagyobb esélye van ma már annak, hogy Görögország kikerül az eurózónából. A felek egyszerűen elbeszélnek egymás mellett, az idő pedig telik.
Deviza / Áru Ezért nem lesz Magyarország gáznagyhatalom
Privátbankár.hu | 2015. április 18. 11:30
Magyarország nem hagyományos típusú földgáz- és kőolajvagyona lényegesen nagyobb, mint a hagyományos, mégsem érdemes amerikai jellegű palagáz-forradalomban reménykedni. Az MTA honlapján olvasható ismertető szerint a gáz geológiai értelemben túl fiatal, vizes üledékekben található, mélyen, ezért nehéz lenne kitermelni.
Makro / Külgazdaság Fontos megállapodás: összefog a minisztérium a tudósokkal
Privátbankár.hu | 2014. március 5. 15:17
Egy új együttműködésnek köszönhetően a Magyar Tudományos Akadémia szakembereit jobban bevonhatják a kormányzat gazdasági döntéseibe.
Makro / Külgazdaság Válságban növekedni? Miben bízhatunk? - interjú
Füstös Móni | 2013. augusztus 27. 06:00
Felkészületlenül ért minket a válság, a növekedés még nem indult be igazán. De vajon elegendő lehet-e az MNB új programja, hogy valami elinduljon? Bízhatunk-e az exportban? Halpern Lászlót, a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézetének igazgatóját kérdeztük a válságkezelésről, a válság tanulságairól és Magyarország szerepéről a régióban és Európában.
KKV Vetőmag nagyhatalom vagyunk
Privátbankár.hu | 2013. március 7. 14:40
Magyarország az Európai Unión belül a harmadik, a világon pedig a kilencedik legjelentősebb vetőmag-exportőre. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint ezért a vetőmag stratégiai termék, a termőterület bővítése pedig nemzetbiztonsági érdek.
Karrier A cégek érdeke és nem az állam feladata az innováció finanszírozása - interjú az MTA elnökével
Siklós András | 2012. november 11. 08:05
Pálinkás József, az MTA elnöke egyetért azzal, hogy a túlképzés állami finanszírozását legfőbb ideje korlátozni. Megszállottja a Lendület Programnak, amely eddig 65 világhírű fiatal, magyar kutatót hozott haza, vagy tartott Magyarországon. A beszélgetésből az is kiderül, hogy kétszer annyi pénzből miért nem lesz dupla annyi tudományos eredmény. Interjú.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos