BUX
36 756.82
-0.08%
-29.00
OTP
11 100.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 785.00
-1.27%
-23.00
RICHTER
7 230.00
+0.28%
+20.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 17. 10:55

A járvány hatására sok cégvezető átgondolja az irodahasználatot. Várhatóan egyre többen adják majd albérletbe területük egy kisebb részét. Kényszerű lépés ez a járvány miatt, egyúttal lehetőség kisebb vállalkozások számára – mondta a Trend FM adásában az Mfor.hu és a Privátbankár.hu ingatlanpiaci szakértője.

A műsorvezető a bevezetőben felvetette, hogy még mindig sok új irodaház épül Budapesten, s véleménye szerint ezzel már rövid időn belül tovább romolhat a kihasználtság. Mester Nándor, az Mfor.hu és a Privátbankár.hu  ingatlanpiaci szakértője ezzel összefüggésben azt emelte ki, hogy a kínálati oldalon megjelenő ingatlanfejlesztők a beruházások visszafogásával reagálhatnak, ez lassíthatja a kihasználatlanság növekedését.

Utalt rá, hogy a következő másfél-két évben több mint 300 ezer négyzetméternyi iroda átadását tervezik és a középtávú elképzelések szerint további, akár több százezer négyzetméternyi iroda létesülhet. Ezzel még mindig nem érnénk el például a bécsi arányokat, de Budapest tovább erősíthetné pozícióit a közép-európai irodapiacon.

Természetesen a kihasználtságra jelentős hatással volt és van még mindig a koronavírus járvány. Erről szólva a szakember kifejtette: a cégvezetők most átgondlhatják például a  home office arányát és általában is a cég működését. Kiderülhet, hogy hosszabb távon mekkora irodaterületre van szükségük. A hatékony működéshez a terület racionális használata is hozzátartozik, ezen kívül nyilván azt is mérlegelik, hogy mekkora területet tudnának albérletbe adni anélkül, hogy különösebb költségbe vernék magukat.

Erről a helyzetről a VLK Cresa ingatlan tanácsadó cég friss tanulmányában is írtak. Ebben egyebek mellett azt közölték, hogy az alkalmat kihasználni kívánó vállalkozások jellemzően 100-300 négyzetméternyi területet keresnek. Első sorban a több ezer négyzetméteres irodabérleményt fenntartó cégeknél próbálkozhatnak, azok ugyanis gyorsan akarnak lépni, és a hirtelen „feleslegessé vált” területet ily módon hasznosítani, vagyis bevételhez jutni.

A tanulmány idézi Kalaus Valter ügyvezetőt, aki azt mondta: korábban, a 10 évvel ezelőtti válság idején szinte alig volt előélete ennek, így nem nagyon van viszonyítási alap. „Amerikában, ahol nem ritka a 10 éves irodabérleti szerződés, jóval nagyobb hagyománya van ennek. Ugyanakkor racionális egy ilyen döntés az úgymond főbérlő részéről, hiszen mégiscsak bevételhez jut egy kihasználatlan terület után” – érvelt a tanácsadó, aki szerint azoknak a cégeknek éri meg bérlőként albérletbe adni területük egy részét, amelyeknek még több év van hátra az általában ötéves szerződéséből.

Illusztráció. Fotó: Pixabay Illusztráció. Fotó: Pixabay

A bérbeadóvá előlépett nagyvállalati bérlő általában nem akar költeni az albérletre elkülönített területre. Az irodaházakat jellemzően eleve nem így alakították ki, bár a legutóbbi időszakban épülőknél már megvan a rugalmasság. A tanácsadó cég vezetője azonban megjegyezte: nagyobb területből leválasztani vagy nem is lehet fizikailag vagy nem éri meg a főbérlőnek. Az a szerencsés albérletkereső, aki egy kisebb vagy közepes irodaházban több szintet bérlő cégtől egy egész szintet tud lefoglalni, mondjuk 400-500 négyzetméteren – fűzték hozzá a tanulmányban.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet: főbérlői szempontból fontos, hogy a ház bérbeadójától hozzájárulást kell kérni, mert előfordulhat, hogy a potenciális albérlő versenytilalmi megfontolásból nem kívánatos az épületben, ahol már van egy érintett direkt bérlő. Az természetes, hogy a főbérlőnek mindent meg kell tennie, hogy albérlője maradéktalan betartsa a házra és az albérleti terültre vonatkozó összes szabályt, hiszen főbérlőként anyagi és jogi felelősséget is visel.

„Az albérlő számára az összes kompromisszum ellenére is sok az előny azzal szemben, hogy ha direkt szeretne bérlőként fellépni egy irodaházban. Általában azonnal beköltözhető, kevés átalakítást igénylő, nem ritkán bútorral ellátott, bekábelezett ingatlanok között válogathat, és akár 10-20 százalékkal is kisebb bérleti díjra számíthat. Előny lehet, hogy rövid futamidőt is vállalhat, a direkt szerződésekben jellemző 5 évvel szemben. Ez attól függ, mennyi idő van még hátra a főbérlő szerződéséből.” – vélekedett a cég tapasztalataira utalva Kalaus Valter.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 221 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 292 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 623 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan

Ingatlan Milyen ingatlanra futja ma 60 millió forintból?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 11:05
50-60 millió forintért már egyaránt válogathatunk jó állapotú ingatlanok között Budapest külvárosában vagy a vidéki nagyvárosok belső részeiben, de akár a Balatonra is költözhetünk. Az OTP Ingatlanpont legújabb sorozatának második részében megvizsgálta, milyen lehetőségekkel számolhat valaki, ha 60 millió forintért szeretne magának ingatlant.
Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Friss
hírlevél