<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Jó pár éve már, hogy illetékmentessé vált az egyenes ági rokonok, illetve a házastársak között lakóingatlanok ajándékozása, amivel most már a legtöbben tisztában vannak, és ki is használják a lehetőséget. Ennek ellenére akadnak olyan kérdések az ajándékozás, illetve annak illetéke körül, melyek rendkívül gyakran felmerülnek, és magyarázatot igényelnek.

Az ajándékozás azt jelenti, hogy az ajándékozó a dolgot, esetünkben a lakóingatlant az ajándékozott részére ingyenesen átruházza. Ennél fontosabb azonban, hogy ingatlan esetében az ajándékozási szerződést minden esetben írásba kell foglalni, azaz szerződést kell írni róla - mégpedig ügyvédi ellenjegyzéssel -, és az ajándékozó a tulajdonjog átruházásán felül köteles a dolog birtokának átruházására is - hívja fel a figyelmet a Balla Ingatlanirodák összefoglalója.

Milyen formai szabályai vannak?

A törvény (2013. évi V. törvény 6:235. §) az ajándékozási szerződés kapcsán kimondja, hogy az ajándékozó személy a megkötött szerződés alapján köteles a dolog tulajdonjogának ingyenes átruházására, a megajándékozott személy pedig a dolog átvételére. Fontos szó a mondatban a “köteles”, ugyanis ha mégsem realizálódna az ügylet, akkor az ajándékozott követelheti a szerződés alapján a teljesítést. A törvény azonban kitér arra is, hogy adott esetben megtagadható vagy vissza is követelhető az ajándék az ajándékozó részéről, amiről mindjárt szót ejtünk.

Lényeges azonban előbb megemlíteni azt, hogy ingatlan ajándékozásánál a tulajdonjog-változást a földhivatalnak is be kell jegyeznie az ingatlan-nyilvántartásba, valamint hogy a szerződésből ki kell derülnie: ingyenes ügyletről van szó, vagyis a szolgáltatással szemben nem áll ellenszolgáltatás. Ezt azonban már az ajándékozási szerződés elkészítésével megbízott ügyvéd intézi.

Meggondolhatjuk magunkat

Mivel a törvény részletesen szabályozza, ezért ki kell térni arra a két kérdésre is, hogy mikor tagadható meg az ajándékozási szerződés teljesítése az ajándékozó által, valamint milyen esetekben követelheti vissza az ajándékot?

A teljesítés megtagadására akkor kerülhet sor, amennyiben az ajándékozó bizonyítani tudja, hogy  a szerződés megkötése után saját körülményeiben vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állott be, mely miatt a szerződés teljesítése már nem várható el tőle. Itt lehet szó akár vagyon- vagy jövedelemvesztésről, de akár az ajándékozottal való kapcsolatának megromlásáról, stb.

Később sincs azonban minden veszve, ugyanis visszakövetelhető az ajándék, például arra hivatkozva, hogy a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van az ajándékozónak az adott ingatlanra. Itt ugyanakkor feltétel, hogy az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyeztetheti. A megajándékozott azonban nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

További indok lehet a visszakövetelésre, hogy a megajándékozott vagy vele együtt élő hozzátartozója az ajándékozó vagy közeli hozzátartozója rovására súlyos jogsértést követ el. De még abban az esetben is sor kerülhet visszakövetelésre, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsul, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

A “feltevés” szó itt talán némi magyarázatra szorul, és legkönnyebben egy példával tehető érthetővé. Tipikus eset amikor ajándékozás történik egy házasságra vonatkozó feltevés miatt, és adott esetben a nászajándék egy ingatlan is lehet, de aztán mégsem kerül sor a házasságra.

Az is fontos, hogy nem lehet visszakövetelni ajándékot, ha az vagy a helyébe lépett érték a jogsértés elkövetése időpontjában már nincs meg, ha az ajándékozó a sérelmet megbocsátotta (megbocsátásnak, illetve a visszakövetelésről való lemondásnak számít, ha az ajándékozó az ajándékot megfelelő ok nélkül hosszabb ideig nem követeli vissza), illetve szokásos mértékű ajándék esetén. Mivel esetünkben ingatlanokról van szó, utóbbi kikötés nem igazán érdekes, ugyanis egy ingatlan a gyakorlatban jellemzően nem tartozik a szokásos mértékű ajándékok körébe.

Milyen esetekben kell illetéket fizetni ajándékozás után?

Ami általában az emberek számára a leglényegesebb az ajándékozási illeték kapcsán, az a mentesség kérdése. Habár számos mentességet felsorol a törvény (1990. évi XCIII. 16. §), a legfontosabb az, hogy egyenes ági rokonok, azaz szülő-gyermek, nagyszülő-unoka, illetve házastárs stb. közötti ajándékozás illetékmentes (2010 óta). Ebből viszont az is következik, hogy az olyan oldalági rokonokat, mint a testvér, unokatestvér, stb. viszont nem illeti meg az illetékmentesség.

Az ajándékozási illeték mértéke egyébként lakóingatlan, illetve hozzá kapcsolódó vagyoni értékű jog esetében 9 százalék. Lényeges, hogy nem csak ingatlan, hanem haszonélvezet ajándékozása is illetékfizetési kötelezettséggel jár. Itt az illeték alapja a forgalmi érték és a haszonélvezet értéke közötti különbözet, mértéke az előbb említett. Ha illetéket kell fizetni ajándékozás után, akkor az illetékkötelezettség az ajándékozási szerződés megkötése napján keletkezik.

Ezek lennének tehát a legfontosabb információk az ajándékozás kapcsán. Aki további részletekre kíváncsi, az a 2013. évi V. törvény 6:235. §, illetve 1990. évi XCIII. 11-17. §-ánál találja őket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Nem elég, hogy nehezen megy el a lakás, még a forintgyengülésen is bukunk - pedig van megoldás
Natív tartalom | 2022. szeptember 21. 08:02
Sokszor szinte teljesen érthetetlen, hogy eladó ingatlanunk miért nem akar hosszú ideig gazdára találni. Ráadásul a forint gyengülése miatt most az is megtörténhet, hogy a hónapokig piacon lévő ingatlanunk – nem kis bosszúságunkra – még veszít is reálértékéből, mire gazdára talál. Ezek azonban elkerülhetőek lennének, ha megfogadunk néhány jó tanácsot. Az Ingatlantájoló összeállítása arról, mire érdemes figyelni.
Ingatlan Orbán Viktor hátra megy, nem előre a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 15:58
Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 
Ingatlan Rendkívüli béremeléssel kedveskedik dolgozóinak a neves hazai ingatlanos cég
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 09:22
Az ingatlan.com a következő 12 hónapban több mint 1 milliárd forint összegű jövedelmet biztosít munkavállalóinak, ami 16 százalékkal több mint az elmúlt évben és 80 százalékkal több mint öt évvel ezelőtt.
Ingatlan Miért érdemes euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. szeptember 4. 10:11
Ugye, jó lenne? Hiszen az euró értéke biztosan nem romlana úgy, mint a forint, ha nem találunk azonnal másik ingatlant, amit megvásárolnánk helyette, illetve akkor is jó lenne euróban kapni a vételárat, ha azt történetesen nem egy másik ingatlan megvásárlására fordítanánk. Ahhoz, hogy euróban kapjuk meg a vételárat, azonban euróban is kell hirdetni. Az Ingatlantájolón pedig ez rendkívül gyors és egyszerű.
Ingatlan Megint rossz hírt kaptak az albérletet keresők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 09:11
Újabb kétszámjegyű drágulás az albérletpiacon, igaz, lassulni látszik az áremelkedés.
Ingatlan Kijött egy jogszabály, amelynek tényleg sok magyar örülhet
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 15:56
Az építkezők újabb két év felmentést kaptak az új lakóépületek szigorú energiafelhasználási előírásainak teljesítése alól. Addig nem kell legalább BB besorolást szerezniük a használatbavételhez.
Ingatlan Az albérletek is drágulnak, de van egy mód, amivel ezt elkerülheti
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 10:42
Közel 14 százalékos áremelkedéssel számolhatnak azok, akiknél mostanában van a bérleti szerződésük évfordulója. Most még azonban olcsóbb albérletre lehet váltani, mivel széles a kínálat.   
Ingatlan Már itt van a készpénzes lakásbefektetők korszaka
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:59
Folyamatosan növekszik a kínálat a használt otthonoknál, a korszerűtleneknél már ősszel beindulhat az eltérő mértékű árcsökkenés.
Ingatlan Visszaesett a befektetések értéke a kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 15:11
A kereskedelmi ingatlanok magyarországi piacán a befektetések értéke az első fél évben 550 millió eurót ért el, 20 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól - közölte a Colliers.
Ingatlan Van, aki egyből eladja az ingatlant, más hónapokig hirdeti - mitől függ a siker?
Natív tartalom | 2022. augusztus 9. 10:26
Miért van az, hogy valakinek az is elég, ha „szájhagyomány útján” hirdeti csak ingatlanát, mégis gyorsan talál vevőt, míg mások hiába hirdetnek hónapokig, akkor sem akad komoly érdeklődő? Az ingatlaneladás sikere számtalan tényezőtől függ, és az egyik kulcstényező bizony a hirdetés. Mutatjuk mi a titka, a hatékony hirdetésnek - az Ingatlantájoló összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG