BUX
36 620.40
+0.71%
+257.00
OTP
11 020.00
+0.92%
+100.00
MOL
1 803.00
+0.45%
+8.00
RICHTER
7 170.00
+1.34%
+95.00
MTELEKOM
385.00
+0.00%
+0.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 6. 06:07

Erős versenytársat kapott a NER-cégek által a dél-budai Kopaszi-gátnál épített BudaPart. Észak-Pesten, az Újpesti-öbölnél legalább kétezer új lakás és szolgáltató egységek jöhetnek létre, jacht-kikötővel, éttermekkel, kisebb üzletekkel, akár hotellel is. Négy-öt fejlesztő és több bank, valamint tucatnyi kivitelező kasszája csörgött eddig, illetve fog, ha megvalósulnak a tervek.

Pár napja nagy csinnadrattával húzták fel a NER-hez köthető legnagyobb modern lakótelep és irodanegyed, a BudaPart legújabb épületére a bokrétát. Ez szinte már nem is hír. Sokkal érdekesebb az, hogy kiépül-e teljes egészében az ellen-BudaPart az Újpesti-öbölnél. Az első lépéseken már ott is túl vannak, de a folytatás tempója bizonytalan.

A BudaPart számokban

  • fejlesztő: Property Market Zrt.
  • kivitelező: Market Zrt.
  • lakások (tervezett db): 3000
  • irodák (tervezett nm): 250 000
  • MOL-székház (nm): 98 000
  • kisker.(tervezett nm): 15 000
  • új vasútállomás: Nádorkert

(forrás: Property Market Zrt.)

A Kopaszi-gátnál formálódó negyed elég nagy hátszelet kapott és kap is a közeljövőben. Egyetlen nagy páros (azonos tulajdonosi körhöz tartozó fejlesztő és generálkivitelező) aratja le a babérokat. Észak-Pesten sokkal több szereplő akar magának tortaszeletet a lokális piacból. Bár nehezebb a terepük, egyelőre jól haladnak.

A Cordia-telek az Újpesti-öbölnél. Jobbra a fák mögött a Duna Plaza. (Fotó: Mester Nándor) A Cordia-telek az Újpesti-öbölnél. Jobbra a fák mögött a Duna Plaza. (Fotó: Mester Nándor)

Idén februárban nem csaptak nagy hírverést annak, hogy a legnagyobb hazai lakásfejlesztő cég, a Cordia egyik ingatlanalapja 11, 2 hektáros méretes telket vett az Újpesti-öbölben, a Duna Plaza mögötti óriási területen. A Budapesti Értéktőzsdén a kötelező tájékoztatásban tudatták, hogy a Meder utca, a Váci út és az öböl közötti földnyelv gazdát cserélt. Az eladó a CIB Bank által létre hozott Recovery Zrt. volt.

A vételárat nem közölték, de úgy tudni, hogy két éve még 10 milliárd forintért kínálta a CIB leánycége. A lapunk által megkérdezett vezető befektetési és ingatlantanácsadó cégek szerint ugyanakkor biztos, hogy a jelenlegi telekszűkös helyzetben ez az ár inkább felfelé mozdult el.

Leporolhatják az izraeli terveket

Egyelőre nem tudni, hogy a Cordia leporolja-e az izraeli Ofer Hava ingatlanbefektető Home Center nevű cégének egykori terveit vagy teljesen új koncepcióval áll elő. A terveket legfeljebb ismerheti a Cordia, de vélhetően nem vásárolta meg. Az izraeli üzletember még 2007-ben „360 fok Budapest” néven új negyed látványterveit mutatta be a sajtónak. A főleg külföldi tervezők által megálmodott elképzelések szerint 2500 lakás, 250 ezer négyzetméternyi iroda, üzletek, és üzleti szálloda is öregbítette volna a környék hírnevét. Hét év alatt gondolták mindezt létre hozni. Ha nem jött volna a válság…

Erkély hegyek a Marina negyedben (Fotó: Mester Nándor) Erkély hegyek a Marina negyedben (Fotó: Mester Nándor)
A Cordia eddigi projektjeit vizsgálva látható, hogy elég alaposan szokott tervezni és rugalmas is, ha téved vagy rosszul kalkulál, és valami nem bizonyul életképesnek egy nagyobb projektben.

Egy projekt általában többször is meghal a tervezési szakaszban, miután kialakul a végleges terv - mondja nagyon sokszor Futó Péter, a Cordiát felügyelő Futureal alapítója.

A Corvin Sétány tipikus példa erre.

Bár egyelőre nagy csend van arról, hogy mi lesz pontosan az Újpesti-öbölben, nem valószínű, hogy irodaházak is kinőnek a földből. Egyelőre a más budapesti körzetekben épülő három irodaprojekt van soron a cégnél, és Futó Gábor, a Futureal alapító társtulajdonosa a Bloombergnek adott júniusi nyilatkozatában az irodapiaci kereslet visszaesését jósolta.

A Duna Plaza mögötti területen üzletileg a lakások indokoltak, kisebb kereskedelmi és szolgáltató egyégekkel, nem túlméretezett közparkokkal, hiszen azok nem termelik a pénzt. Minthogy sportközpont sem éri meg, az is csak költség lenne, legfeljebb fitness központ jöhet szóba, mint a Corvin Sétányon.

Nem lenne meglepő, ha a Cordia a válság miatt elnapolná az egész projektet és nem ördögtől való, ha megválna a gigantikus telek egy részétől. Na, persze nem a vízparti sávtól, hanem a plazához közeli résztől, esetleg az újpesti hídhoz közeli területtől, ami kevésbé értékes a lakások szempontjából.

Új élmunkás az új negyedben

A Cordiának tehát lehetnek keleti és északi szomszédai és már vannak déliek. Az óriástelket délről határoló Meder utca túloldala ugyanis a Marina-negyed, ahol korábban izraeli, spanyol és most már magyar befektetők serénykedtek illetve serénykednek. Érdekes, hogy a Cordia itt is erősen bekezdett, három projektben összesen csaknem ezer lakást épít. Vagyis a Cordia egymaga is az ellen-BudaPart élmunkása lehet.

Az ellen-Budapart első ütemének úttörői izraeli befektetők voltak. A már említett Home Center mellett ugyancsak izraeliek Prestige City néven lakó-és irodatornyokat terveztek a Meder utca mentén. Az irodákból semmi sem lett, végül 2007-ben négy lakótornyot adtak át 136 lakással, magyar tervezők munkája alapján, ez lett a Prestige Towers. Ennél nagyobbat álmodott a szintén izraeli Autóker Holding. A Mahart-tól megvett szomszédos vízparti telkeken hat szakaszban kb. 2000 lakást húztak fel a Demján Sándor érdekeltségéhez tartozott, majd a piacról eltűnt Arcadom, valamint a NER-hez köthető, az elmúlt években közbeszerzésekben is nyertes magyar EBH Invest kivitelezésében.

Aztán jött a második ütem: a spanyol Martinsa-Fadesa magyar leányvállalata újabb kétezer lakást akart felépíteni a Marina Part lakótornyai és a Cserhalom utca közötti telkeken. Ez lett volna a Danubio Park, de ezeket a nagyívű terveket és a spanyol anyacéget is elmosta a 2008-2009-es válság, a feldarabolt területen (pont akkora, mint a Cordia új szerzeménye, tehát 11 hektár) az Autóker, a Cordia, valamint más fejlesztők húzták és húzzák fel toronyházaikat. Ottjártunkkor, június legvégén javában alapoztak.

Júliusban is gőzerővel betonozzák az új lakótömbök alapjait. (Fotó: Mester Nándor) Júliusban is gőzerővel betonozzák az új lakótömbök alapjait. (Fotó: Mester Nándor)

Ebben a második ütemben szinte körbe építik a Foka-öblöt. A Cordia társasházaihoz közel kinőtt a földből az Autóker Marina Bay Residence 1. névre hallgató ingatlana és már árulja a második ütemet is (a kettő együtt 88 lakás). Ezen kívül a D&B Real Estate Kft. Duna Terasz Premium nevű tömbje (322 lakás) és a Zahara Park Kft. által fejlesztett Danubio (300+ lakás) épülete. Utóbbi cég Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezetőjének érdekeltségébe tartozó vállalkozások tulajdona.

Vízparti nyertesek

A Marina negyedben eddig ingatlanfejlesztőként az Autóker Holding, a D&B Real Estate Kft., a Cordia és a Zahara Park járt sikerrel. Generálkivitelezőként egyebek között az Arcadom, az EBH Invest, a Pedrano Construction Hungary és a Synergy Construction jutott megrendeléshez.

A Cordia eddigi legnagyobb lakóprojektjénél, a Corvin Sétány lakásainál a Strabag volt a főszereplő és nem kizárt, hogy az új, több évre szóló, dunaparti beruházásuknál is az osztrák cég magyar leányvállalata lesz a befutó. Az új öbölmenti lakótelepnek  bizonyosan több tucat alvállalkozó is örül majd.

Nagy kérdés, hogy mennyiért lehet majd építkezni a harmadik ütembe sorolható új Cordia-telken és hogyan lehet érvényesíteni a megemelkedett kivitelezési költségeket a lakások eladási árában. Ráadásul már 27 százalékos áfát kell felszámítani, ez eleve megdobja az árakat. Az elmúlt arany években (2014-2018) szokásos 25-30 százalékos hasznot biztosan elfelejthetik és az egymillió forintot meghaladó értékesítési négyzetméterár is visszatartó lehet.

Sok a kínai és orosz lakó és bérlő

A Marina Part csaknem másfél évtizeddel ezelőtti induló 350-400 ezer forintos négyzetméter áraihoz képest a Marina negyedben (tehát minden projektet beszámítva) manapság 1-1,2 millió forintos átlag négyzetméterárakat látni a hirdetésekben. A vízparti lakásárak tehát jócskán megugrottak.

Celtic-rajongó külföldi lakó is megjelent a külföldiek által kedvelt negyedben. (Fotó: Mester Nándor) Celtic-rajongó külföldi lakó is megjelent a külföldiek által kedvelt negyedben. (Fotó: Mester Nándor)
A vásárlók kb. 30-40 százaléka külföldi volt, sok kínai, nyugat-európai és orosz is megvette a budai panorámát és a kvázi luxust, majd többnyire kiadta, főleg külföldieknek. Idén nyáron sok magyar rendszámú autóval közlekedő, ottani kínai és orosz lakossal lehetett találkozni, sőt, az oroszok orosz rendszámú terepjárókkal is megjelentek.

A hirdetési portálokon kb. 100 itteni lakás várja bérlőjét, akiknek a zöme 200-250 ezer forintot fizet havonta egy kedvelt méretű, tehát kétszobás, 45-60 négyzetméteres otthonért. A magasabb emeleten lévő, Budára néző, ennél nagyobb ingatlanok 350-500 ezer forintos havi bérleti díjon forognak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: Ingatlan BudaPart

Ingatlan Berobbannak az albérletpiacra a nyaralók: mennyit kérnek egy tóparti házért egy hónapra?
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 07:34
Erőteljesen nőtt a kereslet a Balaton és a Velencei-tó mellett lévő kiadó, hosszabb távra, azaz legalább egy-két hónapra kivehető nyaralók, házak iránti kereslet. A bérleti díj pedig a nyári hónapokban a balatoni településeken havi 200 ezer forint felett lehet - derül ki az ingatlan.com legújabb összefoglalójából.
Ingatlan Felpumpálhatja az ingatlanárakat Bezenyén és vonzáskörzetében a készülő megaberuházás
Mester Nándor | 2020. augusztus 7. 06:07
Hamarosan átírhatják az árcédulákat Magyarország észak-nyugati csücskében, a Hegyeshalom és Bezenye közé tervezett gigaberuházás hatására. Főleg az ipari telkek ára nőhet, de a 20-30 kilométeres körzetben lévő jó minőségű lakásoké is. Áremelkedés máris érezhető mindkét csoportnál. Spekulációs rohamról még nincs szó, de az egymilliárd eurós építkezés nyomán bizonyosan felértékelődik több szegmens is az ingatlanpiacon és a vonzáskörzet szolgáltató ipara is profitálhat a nagyobb keresletből.
Ingatlan Több százmilliós ajándék egy német óriáscégtől Bezenyének és Hegyeshalomnak
Mester Nándor | 2020. augusztus 5. 06:12
Összesen több százmillió forint landol hamarosan Hegyeshalom és a szomszédos Bezenye önkormányzatánál. A feladó egy német nagyvállalat, amelyik egymilliárd eurós óriásberuházást kezd a településeken - értesült a lapunk. Bezenyén ehhez még további százmillió forint jöhet ipari telkek eladásából és több tízmillió kormányzati programokból. A mega agrárközpont beindulása után sok millió forintnyi iparűzési adó is ott maradhatna, de azt a megye elvonja és várhatóan csak keveset oszt vissza.
Ingatlan Egy nagy ingatlanos cég máris belevágott az MNB Zöld Kötvényprogramjába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 4. 13:33
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacon igen aktív CPI Property Group az elsők között bejelentkezett az MNB Zöld Kötvényprogramjába. A kibocsátást erre a hétre tervezik. Később vélhetően más ingatlanos és akár termelő cégek is hasonló akciókat hajthatnak végre.
Ingatlan Matolcsy programjával tízmilliárdokat szakítanak hazai ingatlanos cégek külföldön
Mester Nándor | 2020. augusztus 4. 06:11
Tegnap óta már a Duna House is tagja azon magyar ingatlanos cégek körének, amelyek az MNB Növekedési Kötvényprogramjából szerezhetnek pénzt a külföldi terjeszkedéshez. Összességében több százmilliárd forint landol ezeknél a vállalatoknál. Fő célpontjuk a lengyel és a nyugat-európai piac.
Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
hírlevél