4p

Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.

Az ezer tó országában síelne, vagy inkább teknősbékákkal úszkálna a Csendes-óceánban?  Finnország mellett az szól, hogy közel van Oroszországhoz és hasonló az éghajlat. Befektetésnek sem rossz ötlet ott lakást venni, főleg persze Helsinki környékén. Ha gyorsan menekülni kell az anyaországból, akkor is ideális célpont. (Ez persze nem szerepel a hirdetésben.)

Efféle ajánlatok tucatjaival bombázza a Kommerszantban megjelent reklám az olvasóit. Sőt, mi több, azzal csábítja, hogy kedvező hitelfeltételek mellett vehet Finnországban bárki lakást. Az ingatlanok értékének 75 százalékáig készek hitelt nyújtani, amit aztán akár 25 éves futamidő alatt törleszthet a vevő.

A fejlődő Finnország azon régióiban építik ezeket a lakásokat, amelyek keresettek a potenciális bérlők körében. Főleg Helsinki és külvárosainak tömegközlekedéssel könnyen megközelíthető részein, a gyorsan növekvő lakónegyedekben, valamint az ország ipari és tudományos központjaiban.

Kiadni is nagy buli

A lakások tulajdonosainak ingatlanadót nem kell fizetni, ami meglepő közlés. Hogyan lehet ez? Finnországban minden lakóépületben lévő épület egyfajta lakásipari részvénytársaságként működik. A helyi adószabályokkal részletesen megismertet a hirdető ingatlaniroda, amely közleményében arra is felhívja a figyelmet, hogy egy ilyen lakás eladása esetén a megmaradt hitel a következő tulajdonosra száll át, az eladó pedig megkapja a különbözetet.

Nyárias arca is van Helsinkinek. Fotó: Depositphotos
Nyárias arca is van Helsinkinek. Fotó: Depositphotos

Nyilvánvaló, hogy nem minden orosz fog odaköltözni, hanem kiadja azt. Igen magasak a finnországi bérleti díjak, így az orosz tulajdonos nem csak a hitelt és a rezsit lesz képes kifizetni, de a lakás még bevételt is hoz a tulajdonosának. Közben pedig nő az ingatlan értéke.

Ha Finnországba akarna bevándorolni

Elsősorban kisebb garzonokat, stúdiókat, apartmanokat kínálnak, ebben a kategóriában az árak 30 ezertől 50 ezer euróig terjednek. A cég, persze jó pénzért, segít az ügyfeleknek nemcsak az üzlet megkötésében, de a bevándorlási ügyek, a lakáskiadás intézésében és a közüzemi számlák kifizetésében is.

Arról nem esik szó a terjedelmes ajánlatban, hogy mit szólnak a finnek, ha egész lakótelepeket megvesznek az oroszok, és arról sem, mi történik, ha a kötelező mozgósítás miatt az ukrán frontra kell vonulnia a friss tulajdonosnak, ahelyett hogy Helsinkibe repülne.

Offshore paradicsom az óceán közepén

Vagy inkább a Csendes-óceán közepén szállna le? Vaunatu egy egzotikus, 83 szigetből álló, 320 ezer lakosú köztársaság. De nemcsak a búvárkodásról meg a bungee jumpingról híres, hanem arról is, hogy offshore és adóparadicsom, és az orosz üzletembereknek ez a fontosabb. Mellesleg kevés a magas épület is.

Pár perc alatt megkaphatja valaki az állampolgárságot, csak le kell perkálni 135 ezer dollárt. Elfogadott a kettős állampolgárság. Sőt, oda se kell utazni érte a szigetre és nem kell beszélni a nyelvet, akkor is vaunatui lehet valaki. Rögvest vonatkozik rá az összes ottani szabály, azaz például semmiféle adót nem kell fizetnie.

Ahol semmilyen adót nem kell fizetni

Vanuatuban ugyanis egyáltalán nincs se társasági adó, se jövedelemadó, se tőkenyereség-adó, se ingatlanadó, se vagyonadó, és semmilyen más jövedelemadó. Ezért érdemes itt alapítani céget és megvenni az állampolgárságot. Ezek után mindegy, hogy hol keletkezik a cég jövedelme, és hol van az ügyvezető lakása.

Igaz, hogy a szigetcsoport a világ legnagyobb katasztrófakockázatú országa. Kisebb-nagyobb földrengések szinte minden évben, súlyosabbak tíz évente fordulnak elő. A vulkánok, trópusi viharok, ciklonok és a tengerszint emelkedése is kockázatokat rejt magában, de hát ez legyen az őslakos melanézek baja, azok meg megszokták. Mindezért bizonyára kárpótolja az ott élőket a tenger, meg a halak, a korallzátonyok, a viháncoló teknősbékák és a trópusi gyümölcsök.

Lapunk elindította nemrég a Privátbankár Európai Lakásmonitor rovatát, melyben európai országok ingatlanpiacait vizsgáljuk meg. A rovat cikkeit itt éri el >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG