4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Angyalföld az egyik legnépszerűbb célpont a lakásvásárlók és fejlesztők körében, de mi ennek az oka?

Kimagasló arányok, kirobbanó árak

Tavaly közel 3400 lakástranzakció zárult le a kerületben, amely a második legtöbb a fővárosi kerületek közül - áll az Otthon Centrum felmérésében, amelyet a Privátbankárral is megosztott. Ezen belül az új építésű lakásvásárlások aránya 7,4 százalék ami az egyik legmagasabb Budapesten. A XI. kerületben, ahol szintén jelentős fejlesztések zajlanak, 3200 lakástranzakció történt 2015-ben, melynek 4,5 százaléka irányult új építésű lakásvásárlásra. A XIV. kerületben pedig 3500, melynek 2 százaléka volt új építésű. Ezek a számok nem tartalmazzák a megkötött előszerződéseket, amelyek jellemzően az új építésű lakásokra köttetnek már a fejlesztés korai szakaszában.

Az Otthon Centrum adatai alapján, a 2016 első nyolc hónap eladásait az előző év azonos időszakához viszonyítva a XIII. kerületi használt téglaépítésű társasházi lakások esetén az átlagos négyzetméterenkénti vételár 35 százalékkal nőtt. Ez az egyik legmagasabb árnövekedés a fővárosi kerületek között, messze a legnagyobb tranzakciószám mellett. A panellakásoknál 40 százalékos volt a fajlagos átlagár növekedés, míg az új építésűek esetében is közel 10 százalék volt egy év alatt. Az Otthon Centrum közreműködésével 2016 első nyolc hónapjában megkötött szerződések alapján az átlagár 511 ezer Ft/m2 volt az új lakások esetében és gyakorlatilag ezzel egyező 513 ezer Ft/m2 a használt téglaépítésű társasházi lakásoknál, ami arra mutat, hogy nagyobbrészt az újszerű használt lakások forognak. A panelek átlagára 351 ezer Ft/m2 volt a kerületben.

A lakásprojektek száma alapján a második helyezett XI. kerületben ez az árnövekedés 23 százalék volt a használt téglaépítésű lakásoknál, 19 százalék volt a paneleknél és 40 százalék az új építésűek esetében. Az első nyolc hónapban megkötött szerződések alapján a XI. kerületben az új építésű lakásoknál 608 ezer Ft/m2, a használt téglaépítésű társasházi lakások esetében pedig 438 ezer Ft/m volt az átlagár, míg a panelek átlagosan 343 ezer Ft/m áron keltek el Újbudán. Zuglóban az társasházi lakások (tégla és panel egyaránt) 25 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az új építésű lakások ára 6%-kal lett magasabb. Ennek alapján az idei év első nyolc hónapjában az új építésű lakások átlagosan 462 ezer Ft/m áron keltek el, míg a használt piacon a tégla társasházi lakások átlagos ára 389 ezer Ft/m, a paneleké 319 ezer Ft/m volt.

Viszik, mint a cukrot

Az Otthon Centrum legfrissebb, szeptemberi felmérése alapján jelenleg a fővárosban az internetes piactereken megjelent 15.500 darab új építésű lakás 47 százaléka már vevőre talált. A legtöbb projekt (53 darab) XIII. kerületben épül, amely a fővárosi projektek 26 százalékát jelenti. A második legtöbb beruházás (35 darab) a XI. kerületben zajlik, amely a beruházások 15 százaléka, míg 10 százalékkal (24 darab projekttel) a XIV. kerület a harmadik.

Az épülő lakások számát tekintve az első három kerület sorrendje megegyezik a legtöbb projekttel rendelkező kerület sorrendjével. A szabad lakások tekintetében a sorrend némileg változik. A XIII. és XI. kerületekben az épülő lakások közel fele köthető le, ám a IX. kerület közel 1200 leköthető lakással megelőzi a XIV. kerületet.

Forrás: Otthon Centrum/KSH

Ahol pörög a piac

A kerületben már a 2000-et követő lakáspiaci fellendülést megelőzően beindult néhány nagy társasház építése, elsőként az Újlipótváros közelében, majd a Duna parton, a FOKA-öböl környékén. A válság során a látványos, több ütemre tervezett nagyberuházások megtorpantak ugyan, de folyamatos volt a lakásépítés a kerületben. A 2014-et követően élénkülő piacon a fejlesztések részben a már bevált helyszíneken folytatódtak (Angyalföld és a Duna part), részben pedig új területek is lendületet kaptak. Így megemlíthető a Lőportárdűlő városrész, ahol több nagy projekt van előkészítés alatt, Vizafogó, ahol folytatódnak a megkezdett beruházások és szintén beépítetlen fejlesztési területek találhatók, illetve a 2017-es vizes világbajnokságra jelenleg építés alatt álló Dagály úszókomplexum környéke.

A kerület belső részén, Újlipótvárosban és az ezzel közvetlenül határos tömbökben, a kialakult városszövet már jóval kevesebb új fejlesztésre ad lehetőséget, kivéve a Lehel tér szomszédságában a Westend bevásárlóközponttól északra található (egykor a projekt II. ütemeként ismert) nagy kiterjedésű területet, amelytől északra a kerületi városrehabilitáció keretében újabb szanálások révén további fejlesztési lehetőség jön létre. A terület adottságai alapján a lakás és nem lakás funkciók egyaránt megjelenhetnek itt, lehetőséget teremtve egy új 21. századi városi életminőség megteremtésére hosszabb távon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG