1p
A Duna House júniusi ingatlanpiaci felmérése szerint az adás-vételek száma továbbra is átlag feletti, ugyanakkor az előző évhez képest tovább csökkent a különbség. A lakások átlagára alapján Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben költötték a legtöbbet. A vevők a vidéki házak esetében tudtak a legjobban alkudni.

Júniusban 7 649 db ingatlan adás-vételi tranzakciószámot becsült a Duna House, amely szerint továbbra is a tavalyi átlag feletti tranzakciószám mutatkozik az ingatlanpiacon, igaz a különbség fogyni látszik. A múlt havi, előző év azonos hónapjához mért 10 százalékos többlet júniusban már csupán 5 százalék volt.

A Duna House felmérésében Keresleti Indexet is becsül, amely a vásárlói oldal elmozdulását mutatja meg a politikai döntésekre, illetve a pénzügyi szektor által kínált megoldásokra. A júniusi keresleti mutató 5 százalékpontos eséssel az idén áprilisi 77 pontra csökkent vissza, de a 2011-es 74 pontos átlag felett áll így is, ami 4 százalékkal nagyobb intenzitást jelent.

Júniusban is emelkedtek az árak

A Duna House felmérése szerint két egymást követő negyedévben is emelkedett a Lakásár Index, amely az utóbbi években egyszer sem volt tapasztalható. Trendforduló van tehát a lakásárakban, de ez még korántsem jelent tartós változást, a továbbra is érzékeny piacon. Az országos panellakások árindexe kivételes módon a második egymás követő negyedévben is emelkedni tudott, az előző 1 százalékpont után a második negyedévben újabb kettőt emelkedett és most 82-őt mutat.

Az országos téglalakás index az erős, első negyedéves 4 százalékpontos növekedés után veszített 1 százalékpontot, jelenleg tehát 86-on áll. Az erős tavalyi mélyrepülést követően erős felfelé ívelés tapasztalható a fővárosi panellakások árában. Az első féléves 1 százalékpontos emelkedés után újabb 3-mal nőtt az index, ezzel reálértéken is sikerült növekedést elérni (65%).

2012 első felében a vidéki megyék közül Pest, Győr-Moson-Sopron, Zala és Hajdú-Bihar megyékben vették a tégla lakásokat 200 ezer Ft feletti átlag négyzetméter áron, a fővárosban továbbra is a 2. kerületben vették a legdrágább négyzetméteráron a lakásokat (353 e Ft/m2). Pest, Fejér és GYMS megyékben vásároltak panel lakást 150 ezer Ft-os négyzetméterár felett. Közép-Magyarország kivételével az országos átlag egyébként 127 ezer Ft volt. Budapesten a népszerű 13. és 11. kerületekben vettek 200 ezer Ft/m2 ár felett panelt.

Vidéken lehetett a legtöbbet alkudni

Júniusban ismét a családi házak esetén kellett a legnagyobb teljes árváltozást elszenvedni az eredetileg elképzelt és a végül megállapodott ár között. Ezen belül a Pest megyei tulajdonosok árazták leginkább túl ingatlanjukat, hiszen átlagosan 10 százalékkal kellett lefelé korrigálni, hogy ezt követően a vevők további 8 százalékot alkudjanak. A vidéki házak eladói ugyan csak 8 százalékkal áraztak túl átlagban, de ott a vevők voltak ügyesebbek, 13 százalékos további alkujukkal. Továbbra is a panelek esetében volt a legkisebb árváltozás mind vidéken, mind pedig a fővárosban.

Irányár változás Alku
Ház
Budapest 4% 10%
Pest megye 10% 8%
Vidék 8% 13%
Panel
Budapest 3% 5%
Vidék 3% 5%
Tégla
Budapest 4% 5%
Vidék 4% 7%
Összesen
Budapest 4% 6%
Vidék 5% 9%
Forrás: Duna House

A fővárosban egy hónap alatt 4 százalékot ugrott az elsőlakás vásárlók aránya (38%). Másodig legnagyobb csoport a befektetőké, ők az összes eladás kb. ötödét teszik ki, 17 millió fölött vásárolnak, átlagban majd’ 60 négyzetméteres lakásokat. A vevők fele beosztottnak vallja magát, közel 10,5 milliós lakásokra költöttek júniusban 50 m2 körüli lakásukra. Vidéken az elmúlt hónapban esett a nagyobba költöző vásárlók aránya, a májusban második helyen 25 százalékkal helyet foglaló csoport júniusban a harmadik lett 14 százalékkal. Ugyanitt a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagméretben. A beosztott státuszúak vidéken már csak 7,6 millióért vettek lakást, de a fővárosiaknál 10 m2-rel nagyobbat.

A nagyobba költözés szándékával eladók felfelé ívelése tört meg júniusban, hiszen a májusi 50 százalékos arányuk után júniusban 37 százalékot tettek ki, igaz ezzel továbbra is a legmarkánsabb csoport. Az eladási szándék második leggyakoribb oka (30%) az örökölt ingatlanok értékesítése, harmadik pedig 20 százalékkal a kisebbe költözés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG