5p
Újabb, nem kis rekordhónap mutatkozott az októberi ingatlanpiacon: az adás-vételek száma megközelítette a 12 ezret. Ez a szám másfélszer akkora, mint amely az elmúlt évek októberében volt. Mennyi most egy panel? Milyen állapotú lakásokat keresnek a vevők? Itt vannak a részletek.

Az idei forgalom  már az első 10 hónapban szinte elérte a tavalyi teljes éves lakáseladási volument, amely a KSH legfrissebb elemzése szerint 88 700 volt. A Duna House becslése alapján az idei teljes forgalom 21 százalékkal erősebb eddig, mint a tavalyi első tíz hónapban, így amennyiben az utolsó két hónap is hasonló intenzitást mutat, a 2014-es teljes volumen könnyen meghaladhatja a 100 ezres adás-vételi mennyiséget.

Nemcsak a tranzakciók mennyisége, de a kereslet is rekordszinten volt októberben. A végtörlesztést leszámítva ilyen kereslet 2010 elején volt utoljára, a válságot követő piaci zuhanás utolsó szakaszában.

 

 

Mennyi egy panel? Attól függ, hogy hol

Az utóbbi hónapoktól eltérően kissé elváltak egymástól a megvásárolt panelek árai az ország két felében. Keleten 124, nyugaton 140 ezer forintot fizettek ezekért négyzetméterenként. A téglalakások esetében 153 és 177 ezer volt az októberi átlagár. Budapesten a megvett panelek átlaga hasonló lett, Pesten 190 ezer, Budán 201 ezer forint volt az átlag.

A téglalakásokat a budai oldalon vették a legdrágábban, 366 ezerért négyzetméterét, a Belvárosban pedig 335, Pesten 247 ezret fizettek.

A lelakott kell

Érezhetően megnőtt a budapesti vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt, hiszen több mint minden harmadik eladott lakás ilyen állapotú volt. Hasonló mértékben vásárolták ezeket Nyugat-Magyarországon is, viszont a keleti oldalon csak minden negyedik volt ilyen. Újépítésű ingatlan továbbra sem tesz ki túl nagy arányt a piacon.

Minőségi referencia

Ezek a budapesti kerületek futnak

Bár csökkent 1 százalékot, de még így is a vevők ötöde az, aki szívesen költözne a XIII. kerületbe, amely így továbbra is a legnépszerűbb kerület a fővárosban. Második lett alig lemaradva a VI. kerület, amelyet szintén apró lemaradással követ a XIV.

A népszerűségi lista végét továbbra is a déli kerületek zárják, vagyis a XXI., XXII. és XXIII., melyeket a leendő vásárlók legfeljebb 3 százaléka jelöl meg lehetséges célpontnak.

Megy az alkudozás

Régóta nem volt mérhető már 20 százalék fölötti, összesített árcsökkentési kényszer az eladott ingatlanokban. A Duna House elemzése alapján októberben a legmagasabb érték a vidéki családi házak esetén volt, ahol 5 százalék irányár csökkentés után a vevők további 11 százalékot alkudtak, de tavaly még ezek az értékek is jóval magasabbak voltak.

Másik véglet volt a budapesti paneleké, amelynél mindössze 1 százalékos átlagos árkorrekcióra volt szükség és a vevők is csupán 4 százalékra alkura voltak képesek. Vidéken sem volt sokkal magasabb, itt 2 százalékcsökkentés és 6 százalék alku volt az átlag. A téglalakások esetében is csupán 1-2 százalékkal lettek magasabbak ezek az értékek.

 

 

Veszik, de minek?

Kiugróan magas volt a befektetői jelenlét a fővárosban, miután a vevők 37 százaléka vallotta magát annak. Ebben szerepet játszott egy most átadott 100 lakásos társasházi projekt, amelyben a villámgyorsan eladott első 80 lakás egy részét ilyen céllal vásárolták.

Átlagos költésük valamivel 16 millió forint fölött volt. Rajtuk kívül minden negyedik ingatlant elsőlakás vásárló vett meg. Vidéken csak minden ötödik ingatlant vett befektető és csupán 7 millió alatti átlagon költöttek. Minden negyedik vevő azért vásárolt, mert nagyobb lakást szeretett volna, mégpedig átlag 100 m2 körülit, amiért 13,4 milliót fizettek. Legnagyobb csoport 27 százalékos aránnyal az elsőlakás vásárlóké lett vidéken, nekik 63 m2-es ingatlanra volt szükségük, melyet 7,8 millió körüli átlagáron vásároltak meg.

Ezért adják

Októberben mind Budapesten, mind vidéken a leggyakoribb eladási ok az örökölt ingatlanok értékesítése lett. A fővárosban az eladók 39 százaléka értékesített örökséget, átlag 13,5 millió forintért. Ugyanitt minden harmadik eladó nagyobb lakás vásárlása miatt adta el a régit, kisebbe viszont csak az eladók 12 százaléka költözik.

A vidéki örökösök az eladói oldal 35 százalékát tették ki, ők átlag 7 millióval gyarapodhattak. Itt is minden harmadik eladó nagyobbat szeretne, 65 négyzetméteres lakásukat adták el 10,2 milliós átlagon. Kisebbe a vidékiek 17 százaléka menne, ők 110 m2-es lakásaiktól váltak meg 15,5 millióért.

Vidéken (Közép-Mo.-on kívül) az eladott ingatlanok 41 százaléka volt 40-60 m2 közötti, minden negyedik pedig 60-80 közé esett. A tranzakciók fele esett az 5-10 millió közötti sávba, 25 millió felett azonban csak az adás-vételek 5 százaléka jutott. Pest megyében azonban már 11 százalék vásárolt 25 millió forint felett, ezen belül 2 százalék volt, aki 40 milliónál is többet költött.

Kelendő a luxus?

Meglepő adat jött a Budapesten történt tranzakciók részéről, ugyanis kiemelkedően sokan vásároltak kifejezetten drága kategóriában. Budán a vevők 27 százaléka vásárolt 400 ezer Ft/m2 árú ingatlant, amíg tavaly októberben a vevők csupán 5 százaléka választott ilyet. Pesten is ugrott ez a sáv, bár nem ilyen mértékben, itt tavaly 4 százalék választott drágábbat, idén októberben pedig 7 százalék – írja a Duna House elemzése.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG