<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Újabb, nem kis rekordhónap mutatkozott az októberi ingatlanpiacon: az adás-vételek száma megközelítette a 12 ezret. Ez a szám másfélszer akkora, mint amely az elmúlt évek októberében volt. Mennyi most egy panel? Milyen állapotú lakásokat keresnek a vevők? Itt vannak a részletek.

Az idei forgalom  már az első 10 hónapban szinte elérte a tavalyi teljes éves lakáseladási volument, amely a KSH legfrissebb elemzése szerint 88 700 volt. A Duna House becslése alapján az idei teljes forgalom 21 százalékkal erősebb eddig, mint a tavalyi első tíz hónapban, így amennyiben az utolsó két hónap is hasonló intenzitást mutat, a 2014-es teljes volumen könnyen meghaladhatja a 100 ezres adás-vételi mennyiséget.

Nemcsak a tranzakciók mennyisége, de a kereslet is rekordszinten volt októberben. A végtörlesztést leszámítva ilyen kereslet 2010 elején volt utoljára, a válságot követő piaci zuhanás utolsó szakaszában.

 

 

Mennyi egy panel? Attól függ, hogy hol

Az utóbbi hónapoktól eltérően kissé elváltak egymástól a megvásárolt panelek árai az ország két felében. Keleten 124, nyugaton 140 ezer forintot fizettek ezekért négyzetméterenként. A téglalakások esetében 153 és 177 ezer volt az októberi átlagár. Budapesten a megvett panelek átlaga hasonló lett, Pesten 190 ezer, Budán 201 ezer forint volt az átlag.

A téglalakásokat a budai oldalon vették a legdrágábban, 366 ezerért négyzetméterét, a Belvárosban pedig 335, Pesten 247 ezret fizettek.

A lelakott kell

Érezhetően megnőtt a budapesti vevők igénye a rosszabb, felújítandó ingatlanok iránt, hiszen több mint minden harmadik eladott lakás ilyen állapotú volt. Hasonló mértékben vásárolták ezeket Nyugat-Magyarországon is, viszont a keleti oldalon csak minden negyedik volt ilyen. Újépítésű ingatlan továbbra sem tesz ki túl nagy arányt a piacon.

Minőségi referencia

Ezek a budapesti kerületek futnak

Bár csökkent 1 százalékot, de még így is a vevők ötöde az, aki szívesen költözne a XIII. kerületbe, amely így továbbra is a legnépszerűbb kerület a fővárosban. Második lett alig lemaradva a VI. kerület, amelyet szintén apró lemaradással követ a XIV.

A népszerűségi lista végét továbbra is a déli kerületek zárják, vagyis a XXI., XXII. és XXIII., melyeket a leendő vásárlók legfeljebb 3 százaléka jelöl meg lehetséges célpontnak.

Megy az alkudozás

Régóta nem volt mérhető már 20 százalék fölötti, összesített árcsökkentési kényszer az eladott ingatlanokban. A Duna House elemzése alapján októberben a legmagasabb érték a vidéki családi házak esetén volt, ahol 5 százalék irányár csökkentés után a vevők további 11 százalékot alkudtak, de tavaly még ezek az értékek is jóval magasabbak voltak.

Másik véglet volt a budapesti paneleké, amelynél mindössze 1 százalékos átlagos árkorrekcióra volt szükség és a vevők is csupán 4 százalékra alkura voltak képesek. Vidéken sem volt sokkal magasabb, itt 2 százalékcsökkentés és 6 százalék alku volt az átlag. A téglalakások esetében is csupán 1-2 százalékkal lettek magasabbak ezek az értékek.

 

 

Veszik, de minek?

Kiugróan magas volt a befektetői jelenlét a fővárosban, miután a vevők 37 százaléka vallotta magát annak. Ebben szerepet játszott egy most átadott 100 lakásos társasházi projekt, amelyben a villámgyorsan eladott első 80 lakás egy részét ilyen céllal vásárolták.

Átlagos költésük valamivel 16 millió forint fölött volt. Rajtuk kívül minden negyedik ingatlant elsőlakás vásárló vett meg. Vidéken csak minden ötödik ingatlant vett befektető és csupán 7 millió alatti átlagon költöttek. Minden negyedik vevő azért vásárolt, mert nagyobb lakást szeretett volna, mégpedig átlag 100 m2 körülit, amiért 13,4 milliót fizettek. Legnagyobb csoport 27 százalékos aránnyal az elsőlakás vásárlóké lett vidéken, nekik 63 m2-es ingatlanra volt szükségük, melyet 7,8 millió körüli átlagáron vásároltak meg.

Ezért adják

Októberben mind Budapesten, mind vidéken a leggyakoribb eladási ok az örökölt ingatlanok értékesítése lett. A fővárosban az eladók 39 százaléka értékesített örökséget, átlag 13,5 millió forintért. Ugyanitt minden harmadik eladó nagyobb lakás vásárlása miatt adta el a régit, kisebbe viszont csak az eladók 12 százaléka költözik.

A vidéki örökösök az eladói oldal 35 százalékát tették ki, ők átlag 7 millióval gyarapodhattak. Itt is minden harmadik eladó nagyobbat szeretne, 65 négyzetméteres lakásukat adták el 10,2 milliós átlagon. Kisebbe a vidékiek 17 százaléka menne, ők 110 m2-es lakásaiktól váltak meg 15,5 millióért.

Vidéken (Közép-Mo.-on kívül) az eladott ingatlanok 41 százaléka volt 40-60 m2 közötti, minden negyedik pedig 60-80 közé esett. A tranzakciók fele esett az 5-10 millió közötti sávba, 25 millió felett azonban csak az adás-vételek 5 százaléka jutott. Pest megyében azonban már 11 százalék vásárolt 25 millió forint felett, ezen belül 2 százalék volt, aki 40 milliónál is többet költött.

Kelendő a luxus?

Meglepő adat jött a Budapesten történt tranzakciók részéről, ugyanis kiemelkedően sokan vásároltak kifejezetten drága kategóriában. Budán a vevők 27 százaléka vásárolt 400 ezer Ft/m2 árú ingatlant, amíg tavaly októberben a vevők csupán 5 százaléka választott ilyet. Pesten is ugrott ez a sáv, bár nem ilyen mértékben, itt tavaly 4 százalék választott drágábbat, idén októberben pedig 7 százalék – írja a Duna House elemzése.

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Ingatlan Eltüntettek egy darab Balaton-partot
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 17:59
Természetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tett a zánkai önkormányzat, miután a napokban munkagépekkel eltüntették egy 180 négyezetméternyi alapterületű parti vízállását, tómederré változtatva azt.
Ingatlan Ilyen árakra számítson, ha most szeretne ingatlant bérelni vagy venni
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 11:13
Az albérletpiacon áprilisban folytatódott a drágulás: országos szinten 0,7 százalékkal, a fővárosban pedig 1,7 százalékkal nőttek az átlagos bérleti díjak márciushoz képest. Május közepén a fővárosi kínálati piacon 225 ezer forint volt az átlagos havi lakbér. A legdrágább vármegyeszékhelyek között van Veszprém, Szombathely, Tatabánya, Székesfehérvár és Debrecen 175-150 ezer forintos átlagos bérleti díjjal.
Ingatlan Meglepő dolog derült ki az ingatlan-adásvételekről
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 11:23
Az ingatlanvásárlások mintegy negyede befektetési céllal valósul meg.
Ingatlan Végre: megjött a várva várt fordulat a lakáspiacon!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 10:55
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint csökken a túlárazottság.
Ingatlan Most Amerikából üzentek Orbán Viktornak
Mester Nándor | 2023. május 20. 16:17
Működik egy sajátos megoldás a hajléktalansághoz közel kerülőknek, ami tetszik az ingatlanbefektetőknek is.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Zártkert a Dunántúlon
Mester Nándor | 2023. május 17. 19:07
Egyes üdülőövezetekben zártkerti körzetek alakultak ki az utóbbi években. Ezek értékét is rengeteg tényező befolyásolja. Sorozatunkban most ezeket vesszük sorra. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG