5p

Sokkal nagyobb karriert futhatna be az egyik alternatív megoldással készülő családi ház típus, a könnyűszerkezetes. De egyelőre nem ez a helyzet, részben az ismerethiány miatt is sok az előítéletes vélemény, amik a közösségi platformokon terjedve sokakat eltántorítanak ettől a típustól. Az értékük ugyanakkor inkább felfelé tart, semmint lefelé – derül ki sorozatunk újabb részéből. 

Viszonylag könnyű dolga van annak, aki könnyűszerkezetes házat keres, mert nem kell sokáig böngészni a hirdetési portálokon: elenyészően kevés, csak 3-4 százalék ilyen ingatlant lehet találni a teljes kínálatban. Új könnyűszerkezetes ház felépíttetésével most nem foglalkozunk, mert az értékmeghatározást erősen torzíthatja, hogy mennyiért vettük a telket annak idején. Maradunk tehát a már felépült ilyen házaknál.

Fémszerkezetű családi ház. Pár nap alatt készre szerelhető a szerkezet. Fotó: ÉVOSZ-MAKESZ
Fémszerkezetű családi ház. Pár nap alatt készre szerelhető a szerkezet. Fotó: ÉVOSZ-MAKESZ

Elég nagy a szórás az árakban: a pármilliótól közel 400 millió forintos értékhatárig, nyilván a mérettől és az elhelyezkedéstől függően. Az alsó határ a 160-170 ezer forintos négyzetméterár, a csillagos égig ugyan nem megy a mutató, de nem ritka a szuper környezettudatos ház, ahol már meghaladja a kétmillió forintot a négyzetméterár. Ezt megerősítette a Duna House is.

Biztos sok olvasónk hallotta már, hogy „nem érdemes ilyenbe belevágni, mert elfújja a szél”, de nem, biztonságos maga a szerkezet. Aztán azt is mondogatják, hogy valami olyasmi a helyzet ezekkel, mint az elektromos autók esetében: kevés idő telt el a megjelenésük óta és a másodlagos piac még nem alakult ki, tehát nincs mihez mérni az értékváltozásukat. 

Nos, a helyzet az, hogy a könnyűszerkezetes házakat általában masszív és tömör fából készítik, de egyre több fémszerkezetűvel is találkozni. Ezek nagyon tartósak. A DH szakértője szerint időtálló megoldás lehet például a szibériai vörösfenyő párosítása a rétegelt-ragasztott tetővel, hiszen a vörösfenyő tömör jellegéből adódóan magas stabilitást ad és könnyen megmunkálható. A rétegelt fajta tetőszerkezet nagy teherbírású, tartós szerkezetű és esztétikus is. 

Értékbefolyásoló szempontok

  • elhelyezkedés
  • a telek mérete, formája, lejtése
  • a főszerkezet anyaga (fa vagy fém)
  • fa esetén: fapanel, gerenda vagy faváz a tartószerkezet
  • a helyszínen elkészített rétegrend összetétele
  • van-e szellőzőrendszer
  • milyen a páratechnika

Az előregyártott oldalfalak és tetőszerkezeti elemek meggyorsítják a kivitelezést, ez akár pár nap alatt megoldható. Ez ugyan speciális összeszerelési tudást feltételez, ami kicsit drágább lehet, mint egy kőműves, de a jóval rövidebb kivitelezési idő miatt a végösszeg nem lesz magasabb, sőt.

A könnyűszerkezetes házak egyik legfontosabb előnye a téglaépítésűekkel szemben a könnyű alakíthatóság. A fő, terhet tartó falak kívülre esnek, ezáltal a lakás belső felosztása akár utólag is az egyedi igények alapján személyre szabható. A különálló konyha és nappali összevonása amerikai stílusú nappalivá, vagy például a gyerekszoba méretének növelése ezeknél a házszerkezeteknél rugalmasan megoldható, ezáltal kiválóan alkalmazkodik a családok változó élethelyzeteihez.

Több generáció együttélésére is alkalmasak ezek az ingatlanok, hiszen – bár nincsenek a régi idők téglaépítésű házainál megszokott robosztus válaszfalak – egy jó minőségű, megfelelő alapanyagból kivitelezett burkolással a hő-, valamint hangszigetelés is könnyen javítható. Ráadásul a vékony keresztmetszetű falszerkezetnek köszönhetően az ingatlan nettó alapterülete is nagyobb, mindez értéknövelő tényező.

Természetesen fontos, hogy mennyi pénzt kell költeni a rezsire. A faszerkezetek közé és köré tett megfelelő szigetelés alacsonyabb fenntartási költségeket eredményez. Egy átlagos méretű, akár jól szigetelt, de nem a legkorszerűbb gépészettel ellátott, téglából épített családi ház tulajdonosa évi 400-500 ezer forintos rezsit is kifizet. Egy jól felépített könnyűszerkezetes háznál ennek mintegy harmada a költség. Napjainkban már lehetőség van arra, hogy a szigetelés során teljes mértékben természetes, újrahasznosítható, valamint a környezetre és az egészségre káros összetevőktől mentes alapanyagokat használjanak fel. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat többi részét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG