5p

Az észak-keleti peremkerületek (XV., XVI., XVII. kerület) nem egyenletesen fejlődtek az elmúlt évtizedekben. Annyi közös bennük, hogy zömmel családi házi övezetek ezek, lazább beépítéssel, bár egyes helyeken megjelentek a lakóparkoknak nevezett nagyobb társasházi projektek, amik egyesek szerint rontják az élhetőséget. Vannak lakótelepek is, de létezésük inkább kiemeli a környező családi házak előnyeit, semmit ártana a piac egészének. Az árak itt is megugrottak, de még elviselhető tartományban vannak - derül ki sorozatunk mostani részéből.

Tény, hogy sűrűbben lehet manapság lakni a Rákosokon és Pestújhelyen. Talán csak Mátyásföld villanegyedére mondhatjuk, hogy még elegendő teret ad a tulajdonosoknak, mert a telkeket nem kezdték el felosztogatni, mint a többi környéken Budapest észak-keleti vidékein. Ennélfogva a sok értékes villát is magába foglaló részen az elmúlt 7-10 évben a házárak akadálytalanul haladtak egyetlen irányba: felfelé. Most 830 ezer forint környékén van az átlagos négyzetméterár. 

Ha szigeteltük a házat, könnyebb lesz jól eladni a Rákosokon is. Fotó: Knauf Insulation
Ha szigeteltük a házat, könnyebb lesz jól eladni a Rákosokon is. Fotó: Knauf Insulation

Érdekes, hogy az áremelkedés ütemét tekintve a XV. kerület (Pestújhely) felvette a versenyt Buda több kerületével és a pesti Belvárossal is. A legnagyobb nyertesnek is mondható, tíz év alatt 6 helyet javított a kerületek rangsorában, ezzel az utolsó előttiről feljött a középmezőny 16. helyére. Jelenleg közel 680 ezer forint a négyzetméterenkénti átlagár. 

Pestújhely Zuglóval határos, kevésbé felfedezett a vásárlók által, mint Zugló és kicsit javult is a közlekedése, ami értékbefolyásoló tényező. Nem épültek olyan óriási lakóparkok, mint ott, a kiskereskedelmi ellátottsága azonban még közepes színvonalú, bár rengeteg kisebb szolgáltató, étterem, szerviz, patika, stb. van itt is. Minden másért inkább el kell menni Zuglóba vagy az észak-pesti bevásárlóközpontokba, esetleg a belvárosba.

Értékbefolyásoló szempontok a Rákosokon

  • a ferihegyi repülőtértől és a légifolyosótól való távolság
  • a három fő közúti ütőértől (Kerepesi út, Csömöri út, Pesti út) való távolság
  • szilárd burkolatú vagy földes utcában van a ház
  • a telek mérete
  • 2-3 szintes vagy földszintes a ház
  • alápincézett vagy önálló garázsos
  • felújítás éve és kiterjedtsége
  • napelem, hőszivattyú megléte
  • kereskedelmi ellátottság
  • szociális infrastruktúra

Az OTP egyik értékelése szerint a XVII. kerületi Rákosmente – más körzetekhez képest – sokoldalúságából profitálhatott az elmúlt évtizedben. A viszonylagos olcsóság mellett a kínálatban a kertvárosi részek mellett nagy lakótelepek is voltak és vannak. Itt azok is találtak maguknak lakást, akiknek vékonyabb a pénztárcája, viszont nem ragaszkodnak a belső kerületekhez.

Cikkünk szempontjából a családi házak fontosak. Nos, az egyértelmű, hogy nagyon vegyes a kínálat. Előnyben vannak azok az eladók, akik az elmúlt 3-5 évben jelentős összegeket költöttek az energetikai korszerűsítésre, de ők is kénytelenek engedni, akár 5-7 százalékot is a magasra felsrófolt kínálati árakból, ha tényleg üzletet akarnak kötni, s nem csupán szondázni a piacot. 

Nagy hatással lehet az értékesítésre, hogy milyen ütemben cserélik ki az ablakokat a Ferihegyről induló vagy oda érkező repülőgépek által használt légifolyosó alatti utcákban. A repülőtér üzemeltetője már évek óta megkezdte a csereprogram támogatását, viszont az általános zajhatást nem tudja kiszűrni, csak a házakon belüli létet tudja elviselhetőbbé tenni.

Az uszoda látványterve Rákosmentén. Saját forrásból akarja felépíteni az önkormányzat. Fotó: rakosmente.hu
Az uszoda látványterve Rákosmentén. Saját forrásból akarja felépíteni az önkormányzat. Fotó: rakosmente.hu

Rákosmente hamarosan új uszodát és strandot kaphat, a látványtervek már elkészültek, a nyitás legkorábban 2024 végén vagy 2025 elején lehet. A közlekedési fejlesztések közül kiemelendő a Pesti úti buszsáv létrehozása, így gyorsabb az eljutás az Örs vezér térre, ahonnan már metróval lehet tovább menni. Ugyanez hiányzik még a Csömöri úton.

Az észak-keleti kerületeken áthaladó gödöllői HÉV vonal felújítása és az M2-es metróval való tervezett összekötése szintén javíthat a megközelíthetőségen, s ez növelheti az ingatlanok értékét. Új nagyobb parképítés kezdődhet a Cséplő utca környékén és talán tovább fejlesztik a Naplás tó környékét is. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Ha Budapesten szeretne lakást venni, akkor van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 12:58
Csökkentek a fővárosi lakásárak.
Ingatlan Orbán Viktornak sikerült: nálunk drágult a legjobban a lakásépítés az EU-ban
Mester Nándor | 2023. december 1. 05:46
Az Eurostat most kijött és a 2010-2022 közötti időre vonatkozó adatai szerint minden tagállamot messze megelőzve kell többet fizetni itthon az építkezésért. Az inflációban és a lakásdrágulásban „ezüstérmesek” lettünk, a GDP-hez mért lakásberuházások terén viszont a középmezőnyben vagyunk.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ötmillió forintos négyzetméterárú lakások Budán
Mester Nándor | 2023. november 29. 18:56
Eddig sem voltak olcsók és a jövőben tovább drágulhatnak az új építésű lakások Buda nagy presztízsű körzeteiben. Nem térünk ki a XI. kerületre, az önálló fejezet, inkább az I., a II. és a XII. kerület új építésű kínálatát és az értékeket nézzük át. Jelenleg ötmillió forintot alulról súroló négyzetméterárral is találkozunk - derül ki sorozatunk mostani részéből. 
Ingatlan Itt vannak a CSOK Plusz részletszabályai
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 09:07
Az új lakástámogatási programban a kamat nem fix 3, hanem maximum 3 százalék lesz, a támogatott hitel indulóköltségeit is 300 ezer forintban maximálnák. A meglévő ingatlant a továbbköltözőknek nem kell eladni, de a következő otthonuk értéke magasabb kell, hogy legyen a jelenleginél. A korábbi CSOK igénylők is élhetnek a lehetőségéggel, ha a korábban igényelt kamattámogatott hitelt és a vállalt, de még meg nem született gyermekre jutó CSOK-ot visszafizették.
Ingatlan Tényleg jön a fordulat jövőre a lakáspiacon?
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 13:51
Átfogó elemzést közölt az MBH Bank Elemzési Centruma a hazai ingatlanpiacról, amely a hazai ingatlanpiac szinte teljes vertikumát lefedő, átfogó összegzése.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Befektetővonzó belvárosi lakások Budapesten
Mester Nándor | 2023. november 22. 19:19
Jól jött az árkorrekció a budapesti forgalomnak, de az egyes kerületekben nagyon eltérő értékek jellemzőek. A belvárosi kerületek túlnyomó részében enyhébb volt az árcsökkenés, mint például a külső pestiekben, illetve az egyik külső budai övezetben. A belvárosba visszatértek a befektetők, akik növekvő kínálatból válogathatnak, de akármit ők sem vesznek meg, előnyben vannak a felújított, berendezett, alacsony üzemeltetési költségű társasházi lakások – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Alig költöttek idén üzleti ingatlanokra a befektetők
Privátbankár.hu | 2023. november 20. 15:05
Sovány vigasz, hogy Nyugat-Európában és Lengyelországban is nagyobb visszaesés volt.
Ingatlan Lenyomná az olcsó szállások piacát az EU
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 15:45
A megregulázott Booking vagy az Airbnb által így fenntartható lehetne a városok élhetősége, mivel már nagyon elfajult a helyzet.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Elérték az eget, de visszafordultak a lakásárak Veszprémben
Mester Nándor | 2023. november 15. 19:03
A királynék városa sem volt kivétel, ott is jelentősen nőttek a lakásárak 2018 és 2022 között. Mondhatni, elérték az eget. Talán ezt jelzi, hogy idén már nem emelkedtek tovább, sőt, inkább stagnáltak vagy nagyon enyhén csökkentek is. Hosszabb távon feltétlenül értéknövelő az időközben befejezett több infrastrukturális beruházás, de a lakásállomány megújulása Veszprémben is nagyon lelassult és nagyobb tempóra legkorábban a jövő év második felétől lehet számítani - derül ki ingatlanpiaci sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Az FBI nemsokára „felrobbanthat” egy egész negyedet
Mester Nándor | 2023. november 12. 18:25
Elkopott a mostani központja, újat építenek a világ legnagyobb nyomozószervezetének. Ám a vezetői és Virginia állam egyes politikusai szeretnék felülvizsgáltatni ezt a kormányzati döntést. A kiválasztott Maryland állam irányítói viszont örülnek, szerintük robbanásszerű fejlődést hozhat az óriásberuházás, további cégek és szolgáltatások fognak odatelepülni, egy egész negyed teljesen megújulhat. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG