6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Mennyit lehet szakítani most egy pesti panel eladásával? Ezt a kérdést sokan felteszik. Főleg olyanok, akik eddig bérbe adták, de már nem nagyon tudják növelni a bérleti díjat, mert elszállt a lakásaik felett az idő és ők nem igen korszerűsítették vagy ha megtették, az is legfeljebb arra volt elég, hogy az újszerű kategóriába kerüljenek. Sorozatunk újabb darabjában a pesti oldal paneljeinek értékváltozását követjük nyomon, de a miheztartás végett közöljük pár budai kerület aktuális kínálati árát is és persze az értékeket leginkább befolyásoló szempontokat. 

Most, 2023 nyarán kicsit több mint háromezer pesti panel szerepel a legnagyobb hirdetési portálon, ez mintegy 10-15 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Ezeknek az ötöde-hatoda vélhetően alkalmas bérbeadásra is. Azt azonban tudnia kell egy potenciális befektetőnek, hogy az elérhető bérleti díjak biztos nem emelkedtek olyan ütemben, mint az infláció. 

A panelprogramos lakásokat még most is magas áron lehet eladni. Fotó: privátbankár/Mester Nándor
A panelprogramos lakásokat még most is magas áron lehet eladni. Fotó: privátbankár/Mester Nándor

A fővárosi lakásépítésben számszerűen az élbolyba tartozó és a lakáspiacot nyomon követő Cordia szerint az egy- és háromszobás panelek bérleti díja csak 8 százalékkal nőtt egy év alatt, a kétszobásoké viszont 21 százalékkal. Az egyszobásokat havi 138 ezer, a kétszobásokat 180 ezer, a háromszobásakat 215 ezer forintos átlagáron lehet kiadni a pesti kerületekben. (Budán 10-20 százalékkal magasabb értékeket rögzítettek a közvetítő láncok). A jó helyen lévő, felújított vagy új téglalakások ehhez képest akár 20-25 százalékkal is magasabb díjért adhatók ki számos belső pesti kerületben.
 
Nagyjából hasonló helyzetértékelést végzett az Otthon Centrum (OC) is a héten, de megjelölte még, hogy miként alakultak az eladási árak is a második negyedévben. Az átlagos fővárosi négyzetméterár a paneleknél 741 ezer forint volt április és június között, ami 1,1 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, de 0,8 százalékkal alacsonyabb az előző negyedévinél. 

A Duna House (DH) azt tapasztalta, hogy az előző évi drágulás után jelentősen, 14-15 százalékkal csökkentek az árak Vizafogón, valamint a Fehérvári úti lakások esetében. A 2021-es árakhoz képest 2022-ben a Bécsi úti paneleknél volt a legjelentősebb az árak növekedése, azonban a III. kerületi lakótelep esetében sem volt tartós a fellendülés, ugyanis az idei év itt hozta a legmarkánsabb, 22 százalékos mérséklődést.

Értékbefolyásoló tényezők a paneleknél:

  • elsődleges elhelyezkedés (főútvonalon van-e vagy egy csendesebb mellékutcában)
  • elhelyezkedés a paneltömbön belül (emelet, tájolás)
  • teljes felújítás a panelprogramban
  • belső felújítás vagy ennek hiánya
  • tömegközlekedési eszköz megállójának távolsága 
  • panoráma a Dunához közeli épületeknél 
  • nagy üzletközpont közelsége
  • közelben van-e garázs vagy kocsibeálló

Az OC közreműködésével kötött paneles adásvételeknél a pesti oldalon a legdrágább a IX. kerület lett 869 ezer forintos átlagárral, mögötte ezüstérmes a XIII. kerület 808 ezer forinttal, a harmadik Zugló lett 760 ezer forinttal. Hozzátesszük: mindhárom kerületben sok az új építésű lakás, amik egy ideig felhúzták a panelek árát is, ráadásul ezt a folyamatot erősítette, hogy tele vannak egyetemekkel és más oktatási intézménnyel, ami a bérleti piac egyik támasza a sok diák miatt. Érdekes, hogy a III. kerület, ahol szintén van egyetem és főiskola, csak 727 ezer forintos átlaggal jelentkezett.

Saját forrásainkat megerősítette mindkét közvetítő hálózat a Havanna telep esetében, ami nagyot ugrott a népszerűségi listán és már nem az utolsó helyen áll, mint 10-12 éve, hanem a középmezőnyben, az árat tekintve pedig az első harmad végén. Idén eddig itt kötötték a legtöbb adásvételi szerződést a panelpiacon, a 2022-es, 571 ezer forintos négyzetméterárakhoz képest magasabb, 730 ezer forintos átlagos négyzetméteráron. Az újpesti panellakásoknál is folytatódott a drágulás, a tavalyihoz mérten további 9 százalékkal nőttek a négyzetméterárak, így 820 ezer forintot meghaladó egységárral a második lett a teljes budapesti sorban ez a terület.

Akinek Pest más kerületeiben van eladó panelje arra számíthat, hogy 650-750 ezer forintos átlagos kínálati árral találkozik, s ezekhez kell mérnie a saját paneljének a kínálati árát. Arról nem álmodhat, hogy megközelíti a legdrágább kerület, a XI. mintegy 850-890 ezer forintos árát. 

Hozzá kell ehhez tenni azonban, hogy a panelek válságálló befektetések voltak az elmúlt két évtizedben és lehetnek kisebb hullámzások, de olyasfajta értékvesztést nem szenvedtek el és várhatóan nem is fognak mint a hatvanas-nyolcvanas években épült, nagy méretű családi házak jelentős része. Sőt, kifejezetten előny, hogy általában többszobásak, s ha még könnyen megközelíthető helyen is vannak és részt vettek a panelprogramban, akkor tartósan vonzóak maradnak későbbi befektetőknek. Menekülő megoldást nyújthatnak olyanoknak is, akik nem képesek megfizetni a szuper drága új vagy felújított tégla lakásokat. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG