<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szépen feljött a kerületek népszerűségi versenyében a XVIII. Egyes részeit Buda elit környékei is megirigyelhetik. Az árak azonban egyelőre nem tartanak ott, a belvárosi nyüzsgés is távolabb van és javulóban a kereskedelmi és szabadidős infrastruktúra, amik mind értéknövelő tényezők. Nézzük, mit mennyiért vehetünk vagy adhatunk el Imrén és Lőrincen!

Laptársunkon, az mfor.hu-n kalkulátorok segítenek a hitelek kiválasztásában. Itt ahhoz adunk fogódzót hétről-hétre, hogy mire elég a pénzünk, ha venni szeretnénk vagy hogy mennyiért tudjuk eladni ingatlanunkat. Felhasználjuk a szakmai forrásokat, s egy iránytű lesz a végeredmény, ami kiegészítheti a vevő vagy az eladó ismereteit.

Egy csapásra népszerű lett Budapest XVIII. kerülete, amikor beütött a Covid. Mondhatnánk, de nem mondjuk, mert már a járvány előtt 6-8 évvel is az volt, főleg a belvároshoz vagy Budához képest jóval alacsonyabb árak miatt. A külső kerületek közül sokan választották Pestszentimrét (sokan csak „Imrének” hívják manapság is) és Pestszentlőrincet („Lőrincet” használ szinte mindenki), bár az alap infrastruktúra csak épp a múlt évtized közepétől kezdett javulni. Imrén sokáig voltak földutak és a csatornázottság is csupán nem régiben lett teljes, Lőrinc előrébb jár ezen a téren.

Májustól teljesen megújul az Üllői út három kilométeres szakasza, ami közvetve felértékeli az ingatlanokat is. Fotó: Google
Májustól teljesen megújul az Üllői út három kilométeres szakasza, ami közvetve felértékeli az ingatlanokat is. Fotó: Google

A használt téglalakások, családi házak a kerület egyes részein méretes kerttel voltak ellátva, ma is van egy olyan környék Lőrincen (Szentimre-Kertváros), ahol egyes budai körzetek áraihoz közeli értékekkel találkozunk és szinte dupla szélesek az utcák, ami növeli a térérzetet. A kerteknél azért írtuk a múlt időt, mert ahogy drágult a kivitelezés, úgy csökkent a kertek mérete, egy-egy nyeles telket kialakítva csippentettek le belőlük a tulajdonosok, hogy általában ikerházat építhessen ott egy vállalkozó.

Tavaly folytatódott az áremelkedés, a kerületi átlagos négyzetméterárak 29-30 százalékkal nőttek 2021-hez képest, most 650 ezer forint körül vannak. Aki Pestszentlőrinc-Pestszentimre területén tervez ingatlant vásárolni, átlagosan 50-52 millió forinttal kalkulálhat a Duna House adatai szerint.

Értékbefolyásoló tényezők Pestszentlőrincen és Pestszentimrén

  • az Üllői úttól és a Nagykőrösi úttól való távolság
  • az M3-as metró Határ úti megállójától való távolság
  • a ferihegyi repülőtértől való távolság
  • BKK-megállók, vonatállomás közelsége
  • a lőrinci piactól való távolság
  • családi házas övezet vagy lakótelep
  • lakóparki lakásról van-e szó
  • garázs vagy gépkocsibeálló az épület alatt/mellett/közelében
  • lakás esetén az épületen belüli elhelyezkedés, tájolás
  • ház esetén a kert mérete, intimitása

A téglaépítésű lakások ára a 2022-es 680 ezer forintos négyzetméterárnál 19 százalékkal lett magasabb, vagyis 807 ezer forint lett négyzetméterenként. A családi házak átlagos négyzetméterára 405 ezer forintról 493 ezer forintra ugrott tavalyhoz képest. Utóbbinál nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez csak átlag, bőven találunk a nagy ingatlanközvetítői portálokon egykori villákat vagy Kádár kockákból bővítéssel kialakított luxus házakat is, csak körül kell nézni.

Viszont különösen a repülőtérhez közeli ingatlanok tulajdonosainak és a lehetséges vevőknek is számolniuk kell a zaj és levegőszennyezéssel. Ezek értékcsökkentő tényezők, bár a repülőtér üzemeltetője több éve ablakcsere programot hirdetett és támogatja az új, hangszigetelés szempontjából jobb adottságú ablakok és ajtók beépítését.

A családi házak tehát viszik a prímet annak ellenére, hogy több lakótelep is van a kerületben. Viszont a pesti oldalt nézve magasnak számító árak miatt az olcsóbban fenntartható paneleket elkezdték jobban keresni, ez már az idei első negyedéves adatokból is látszik. A panelek drágulása a jelek szerint megállt, jellemzően 580-600 ezer forintos négyzetméterárak vannak.

Vannak, akik nem szeretnének elköltözni ebből a városrészből, eladják nagyobb házukat és kisebbet néznek ki maguknak, s azt felújítják. Mások új építésű otthont választanak. Nekik jó hír, hogy a fővárosi átlaghoz képest harmadával kevesebbet kell fizetniük. A négyzetméterárak 2022 első negyedéve óta stagnálnak, most 900 ezer forint körüli áron juthatnak korszerű, energetikai szempontból a felső kategóriák egyikébe tartozó új építésű ingatlanhoz.

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a keresettséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat vagy hogy odatelepül egy nagyobb üzem.

------------

Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe, azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak az értékét. 

 

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG