5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Nem állt meg az árak emelkedése a pesti belvárosban, az előző félévhez képest átlagosan 7 százalékkal magasabb négyzetméterárat kell fizetnie annak, aki a bérbeadás szempontjából frekventált belvárosi területeken szeretne ingatlant vásárolni. A külföldi vásárlók a nagyobb távon gyengülő pályán lévő forintból is előnyt kovácsolnak, főleg, ha például az olcsóbbá vált VII. kerületben keresgélnek, ahol már szabad szemmel is érzékelhető árcsökkenés van - derül ki sorozatunk mostani részéből.

Az V. kerület továbbra is árbajnok, 2022 első félévében még 1,1 millió forint volt az átlagos négyzetméterár, idén az első hat hónapban 26 százalékkal magasabb, 1,36 millió forintos átlagár alakult ki. A külföldi érdeklődők még mindig azt láthatják, hogy Bécs, Berlin, Amszterdam, Stockholm vagy London hasonló adottságú belvárosi kerületeiben továbbra is jóval magasabbak az árak, ahogy ezt a Privátbankár Európai Lakásmonitorjának több részében is részletesen leírtuk. 

Az V. kerület szívében, a Vörösmarty téren is van eladó lakás. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor
Az V. kerület szívében, a Vörösmarty téren is van eladó lakás. Fotó: Privátbankár/Mester Nándor

Befektetésként tehát igenis megéri mondjuk a Parlamenthez vagy a Szabadság térhez közeli valamelyik utcában lakást venni, főleg, ha olyat sikerül kifogni, amelyik a Dunához a legközelebbi kerületszakaszon van, a panoráma nagyon fölviszi az árat. Eleve nem sok ilyen ingatlan van, a forgalmat tekintve pedig az a helyzet, hogy még a folyóra nem rálátó lakások is kapósak, ha felújításon estek át és netán gépkocsibeálló is tartozik hozzájuk (vagy állandó helyük van egy mélygarázsban - a szerk.), ami ritka ebben a kerületben. 

Az átlagos bérleti már havi 320 ezer forint volt augusztus végén, ami 10 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti értéket. Bőven találunk 400 ezerért hirdetett lakásokat a kerületben, de jellemző a 330-350 ezres sáv. Nem egy olyan bérbeadó van, aki évek alatt több, eltérő méretű lakást is megvett ugyanabban az épületben, így könnyebben kiszolgálhatja az igényeket.

Értékbefolyásoló szempontok a pesti belvárosban

  • a nagykörúttól való távolság
  • a társasházon belüli elhelyezkedés
  • osztható-e a lakás több lakásra
  • beosztás
  • dupla komfort
  • emelet vagy tetőtér
  • tetőtér esetén vannak-e átalakítási korlátozások
  • lift van-e
  • csendesebb belső kert a társasházban
  • jelentősebb felújítás/korszerűsítés a társasházban

Az V. kerület mögött ott a VI., ahol az előző év azonos időszakához viszonyítva 10 százalékkal, 980 ezer forintra emelkedett az első féléves átlag, ami 2022 második félének árszintjéhez képest plusz 8 százalékos eltérés. Itt azt érdemes kiemelni, hogy a beruházók jó 10 évvel ezelőtt kezdték úgymond felfedezni, különösen az Andrássy út menti bérházakat, továbbá az ezekbe torkolló utcákat. Azóta lendületesen építkeznek, több nagyobb bérház is teljesen megújult.

Növeli a helyiek komfortját, hogy felújították a Hunyadi teret és az ottani vásárcsarnokot, a kerületi önkormányzat pedig az elmúlt két évben még erőteljesebben folytatta a gépkocsik kiszorítását. Sétaövezetek alakulnak ki, tömbfelújítások zajlanak, ami ugyanúgy drága bérlakásokat eredményez, mint a VIII. kerület egyes részein, s ezzel gyorsulhat a lakosságcsere, mert a szegényebb rétegek kiszorulnak a kerületből. A bérbeadásra vásárlás itt is jellemző, augusztus végén az átlagos havi díj 270 ezer forint volt, ez 40 ezerrel több, mint 2022 nyarának végén.

A befektetők mostanában gyakran keresik a VII. kerületet is, noha ott az infrastruktúra és az egyes kisebb körzetek építészeti vagy szolgáltatási minősége nem ér fel a két másik kerületéhez. Ennek az új keletű érdeklődésnek az oka egyértelműen a viszonylagos olcsóságban keresendő, ráadásul itt már árcsökkenést is rögzítettek a közvetítő hálózatok. 

A VII. kerületben az idei második negyedévben az előző negyedéves 960 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árnál 9 százalékkal olcsóbban, 874 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni a Duna House adatai szerint. Féléves átlagban is rekordot döntött a kerület, hiszen az idei első félév eladásai alapján 917 ezer forintos négyzetméterárat kellett fizetni a területen található lakásokért. Ez azonban az előző év azonos időszakához képest 19 százalékos, az előző félévhez képest 22 százalékos növekedés.

A másik két kerülethez képest jóval lejjebb vannak az átlagos bérleti díjak, most mintegy 200 ezer forint, szemben a 2022-es augusztus 180 ezer forintjával. Gyorsulásra csak akkor számíthatnak a tulajdonosok, ha a kerület egészében még több tömbfelújítás lenne és leginkább sikerülne letörölni a bulinegyed-pecsétet róla. 

Fontos megjegyzés: A lakóingatlanok esetében a szakemberek a legtöbbször az úgynevezett piaci összehasonlító módszert alkalmazzák. Itt egyebek mellett az elhelyezkedést, a típust, a méretet, a műszaki állapotot, a hasonló paraméterekkel bíró ingatlanok lezárult tranzakciója során kialakult árat (és nem a kínálati/hirdetési árat), az értékesítési időpontot, a megközelíthetőséget, a fizikai és szociális infrastrukturális ellátottságot, a finanszírozottsági adottságokat (hitelek, jelzálog), a tulajdonjogi hátteret és a hasznosítási lehetőségeket veszik figyelembe. 

Lehetnek kevésbé számszerűsíthető tényezők is, ilyen például az, hogy ha eladók vagyunk és tudjuk, hogy az adott környéken jelentős fejlesztések lesznek, új áruház, szabadidőközpont, iskola, park, elkerülő út lesz mondjuk 3 éven belül vagy ellenkezőleg: kiderül, hogy elmaradnak ezek a beruházások, esetleg lebontanak használaton kívüli ingatlanokat 

------------
Az ebben a cikkben megjelölt ingatlanértékek közelítőek, nem helyettesítik a hivatalos értékbecslést és nem képezhetik semmilyen jogügylet alapját. Az értékek megjelölésénél és az értékmódosító tényezőknél az értékbecslési szakma által elfogadott általános szempontokat vettük figyelembe azzal a megjegyzéssel, hogy minden egyes ingatlannal kapcsolatban felmerülhetnek más körülmények is, amelyek befolyásolhatják annak értékét. 

A Mennyit ér az Ingatlanom? sorozat összes cikkét itt olvashatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új és használt lakások Szombathelyen
Mester Nándor | 2023. szeptember 20. 18:34
A nyugati határszél sokat fejlődött az elmúlt évtizedben, Szombathely mégis azzal küzd, hogy kicsi az új társasházi lakások kínálata. Az eladó családi házak állapota vegyes, csak a műszakilag a top kategóriába tartozók tudták megtartani árukat, a nem korszerűek eladói kénytelenek voltak nagyobbat engedni az árból, mint gondolták – derül ki sorozatunk mostani részéből.  
Ingatlan Három új irodaközpontot nyit nálunk az IWG
Mester Nándor | 2023. szeptember 19. 13:48
Budapest mellett Debrecenben és Szentendrén is megjelenik a Regus márkájú szolgáltatott irodakoncepciójával.
Ingatlan Ikonikus irodaházat vett az Erste
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 19. 08:47
A Váci út és a Dózsa György út sarkán.
Ingatlan Elszabadultak a lakásárak: Kolozsvár már nyugat-európai városokkal is felveszi a versenyt
Buksza blog | 2023. szeptember 15. 15:49
A kolozsvári lakások négyzetméterára elszállt, magasabbak a bukarestieknél, de a debereceni, győri, de még a torinói szintet is meghaladják egy friss elemzés szerint. Az ottani fizetések azonban alacsonyak. 
Ingatlan Ingatlanfelújítás uniós pénzből? Ilyen programokról maradnak le a magyarok
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 14. 10:13
Spanyolország 140 milliárd eurót kap az EU Helyreállítási Alapjából, ebből jónéhány milliárdot városrészek átfogó felújítására és az épületek – otthonok, irodák és közintézmények – energiahatékonyságának javítására fordítanak.
Ingatlan Nézze meg, milyen lakást keresnek most a csokosok!
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 10. 08:59
Alig négy hónapja marad a csokra jogosult családoknak arra, hogy nagyvárosi lakóingatlanba költözzenek a támogatás segítségével. Az ingatlan.com oldalán elérhető Hitelintéző adatai alapján idén a csokos érdeklődéseken belül 50 százalék jutott a lakásokra és ugyanennyi a házakra, míg tavaly a lakások aránya még csak 35 százalékos volt. A legnépszerűbb célpont Budapest a csokos vevők körében, az érdeklődések 44 százaléka fővárosi lakásra irányul. Utána következik Pest és Hajdú-Bihar vármegye 17 és 11 százalékkal. A csokos érdeklődések 94 százalékánál hitelre is szükség van a tervezett költözéshez.
Ingatlan Sztárok birtokai: templomtól a 27 szintes toronyházig
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 18:10
Ha valaki milliárdos, nyilvánvalóan nem egy kunyhóban lakik, lásd hazai példáinkat. Amerikában már az ötvenes évek Hollywoodjában kötelező volt a medencés luxuspalota, és nemcsak az Oscar szobrocska tulajdonosai számára. A sztárság kötelező velejárója ma is a hatalmas birtok.
Ingatlan Helsinkiben venne lakást vagy inkább Vaunatun?
Elek Lenke | 2023. szeptember 9. 15:10
Ha elege van Novoszibirszkból, Szentpétervárból, vagy éppen a moszkvai felhőkarcolók látványából, elköltözhet külföldre. Óriási lehetőségekkel kecsegtetnek ugyanis az orosz ingatlanügynökök és útlevél kereskedők.
Ingatlan Az ingatlanvásárlás plusz költségei 2023-ban
Márkázott tartalom | 2023. szeptember 9. 10:01
Az ingatlanvásárlásnak - tetszik vagy sem - vannak plusz költségei. Olyan kiadások, amelyekkel neked is célszerű kalkulálni, pláne, ha eleve szűkösek a lehetőségeid. Miért? Mert így elkerülheted a likviditási gondokkal járó kellemetlen helyzeteket.
Ingatlan Mutatjuk, mennyiért vehet most lakást Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 11:03
A fővárosban a kertes házak átlagos négyzetméterára 818 ezer forint volt szeptember elején, a paneleké 780 ezer forintnál járt, a téglaépítésűeket pedig 1,03 millió forint jellemezte.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG