5p
Úgy tűnik, hogy az ingatlanpiaci szakértők lassan egy éve hallható optimista beszámolóit nem cáfolják meg a számok. A most megjelent hivatalos adatok is az ingatlanpiac fellendülését mutatják, ahol főleg a forgalom emelkedik, de az árak is felfelé araszolnak.

Habár hamarosan elérkezünk a 2015-ös év feléhez, a KSH még csak most dolgozta fel a tavalyi évi lakáspiaci adatokat, azaz megérkeztek a IV. negyedéves számok is. Ezek azért különösen érdekesek, mert az elmúlt év második felében a Balla Ingatlanirodák ingatlanközvetítő szakemberei már minden kerület esetében jelentős fellendülésről beszéltek. Fontos tehát tisztán látni abban a kérdésben, hogy valóban lendületet vett az ingatlanpiac, vagy csak az ingatlanközvetítők szubjektív benyomásairól volt szó?

Mit mutatnak a számok?

Az előző negyedéves KSH-jelentéseknél is látható volt már egy folyamatos felívelés, ami nem torpant meg az év utolsó három hónapjában sem. Így alakulhatott ki az, hogy a 2014-es év során az előző évi szinthez képest 30 százalékkal bővült a lakáspiaci forgalom Magyarországon. Mindez együtt járt az árak emelkedésével, melyek ugyan szerényebb mértékben, de így is 3,9 százalékkal növekedtek éves szinten a tisztított árindex szerint, és a IV. negyedévben már 8 százalékkal jártak magasabban, mint egy évvel korábban. A növekedés elsősorban a használt lakások piacát érintette, hiszen az újépítésű lakások forgalma a teljes forgalomnak mindössze 2,8 százalékát tette ki, vagyis érdemben nem szólt bele a számok alakulásába.

A statisztikai hivatal adataiból az is kiderül, hogy bár a lakáspiaci forgalom mindenhol élénkült, nagyobb mértékű növekedéssel csak a nagyobb városokban találkozhattunk. Olyannyira, hogy a Budapesten értékesített lakások száma már megközelítette a 2008-as évi, vagyis a válság előtti szintet.

Ennek hatására egyébként az átlagos négyzetméterárak 226 ezerről 236 ezerre emelkedtek a fővárosban. Az ország többi részén is a drágulás volt a jellemző, azonban eltérő mértékben, ráadásul voltak olyan országrészek ahol inkább a családi házak, máshol a társasházi lakások ára növekedett nagyobb mértékben. Vagyis elég vegyes a kép, és nem lehet mindenhol, minden lakástípus esetében magabiztosan felsrófolni a hirdetési árat a tolongó vevői tömegekben bízva.

Mindenesetre az ingatlanosok nem alaptalanul beszélnek már hónapok óta erősen élénkülő és felfelé ívelő ingatlanpiacról, hiszen a valóságban is erős fellendülés kezdődött, melyben az árak ugyan nem érték el a válság előtti, irreálisnak tekinthető szintet, azonban Budapesten a forgalom már igen biztatóan alakult.

Mit és hol keresünk most, ha ingatlant akarunk?

Ezek után érdemes egy hosszabb pillantást vetni a Balla Ingatlanirodák saját statisztikai adataira, amelyek tovább árnyalhatják a képet az ingatlanpiaci, elsősorban a fővárosi helyzetről. Mint a számokból kiderül, jelenleg a legnagyobb érdeklődés a társasházi lakások iránt mutatkozik: közel háromszorosa a családi házak iránt érdeklődők számának, miközben a telkek és üdülők piaca elhanyagolható szinten marad.

Milyen ingatlan típust keresnek a vevők?

Ingatlan típus

Keresők aránya

Családi ház

23%

Sorház

8%

Társasházi lakás

67%

Telek

1%

Üdülő

1%

Jól jelzi a preferenciákat, hogy Zuglóban találkozhatunk a legnagyobb vevői érdeklődéssel, a IX., XI. és XIII. kerület továbbra is népszerű, és az egyre keresettebb kerületek közé tartozik több külvárosi kerület, így Újpest, Kőbánya, Kispest, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, valamint tőle nem sokkal lemaradva a XVII. kerület és a XV. kerület.

Keresők aránya. Forrás: ballaingatlan.hu

Ami talán még ennél is érdekesebb, hogy milyen lakásméretek iránt érdeklődnek leginkább a vevők. A számsorból határozottan kirajzolódik, ami egyébként az ingatlanosok szóbeli nyilatkozataiból is világossá válhatott az utóbbi időben: az 50-60 négyzetméteres lakások iránt a legnagyobb a kereslet, és ahogy távolodunk ettől a méretkategóriától, úgy csökken folyamatosan a vevői érdeklődés, dupla méretnél már az előbbi töredékére.

A szobaszámokat tekintve a kétszobás elrendezés a legkeresettebb, elsősorban talán azért, mert az 50-60 négyzetméteres méretkategóriában ez a leggyakoribb megoldás. Népszerű még a háromszobás elosztás, amibe a sokféle egész és félszobás variációk tartoznak bele, melyekkel a közepes méretű panellakásoknál és kisebb téglaépítésűeknél oly gyakran találkozhatunk.

És hogy ezekért a lakásokért mennyit szeretnének fizetni a vevők? Több ezer ügyféligény feldolgozása után megállapítható, hogy a leggyakoribb keresés 7 és 9 millió közötti. Vagyis e két szám között húzódik a legkeresettebb értékkategória, bár az is igaz, hogy sokan akarnak még 6 millióért is ingatlanhoz jutni, míg felette fokozatosan és lassan laposodik a görbe, ahogy haladunk a még vizsgált értékek közé tartozó 23 milliós árszintig.

Mekkora ingatlanokat keresnek a vevők?

Mit hoz a jövő?

E tekintetben némi bizonytalanság merül fel egyrészt a CSOK (családok otthonteremtési kedvezménye) és még inkább a devizahiteles elszámolások miatt. Az új törlesztőrészletekkel sokan csak a napokban szembesülnek, és kérdéses, hogy az elkövetkező hónapokban, illetve a nyári ingatlanpiaci holtszezon után milyen választ adnak a kalkulált összegekre. Azaz bővül-e a most elég visszafogott ingatlanpiaci kínálat, mely az árak csökkenését is magával hozhatja, miközben a másik oldalról a CSOK generálhat plusz keresletet, ami pont az ellenkező irányba hajtja a folyamatokat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG