Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Győztesei voltak az elmúlt éveknek a most már 10-15 éves, újszerű lakóparki lakások, hiszen aki nem talált magának újépítésű ingatlant, az újszerűt vásárolt. Az elkövetkező egy-két évben a piacon megjelenő újépítésű ingatlanok viszont komoly konkurenciát jelentenek majd számukra, és elképzelhető, hogy leverik a mostani magas árakat.
Lakóépületek a dél-pesti Duna parton elhelyezkedő Millennium Városközpontban, a Soroksári út és a Lechner Ödön fasor között. MTVA Fotó: Váli Miklós

A használat lakóingatlan-piac legdrágább szegmensét jelentik jelenleg azok az újszerű lakóparki lakások, melyek a 10-15, esetenként akár 20 éves lakóparkokban találhatók. A Balla Ingatlanirodák két szakértőjével áttekintettük azt, hogy jelenleg mekkora a kereslet rájuk, milyen előnyeik és hátrányaik mutatkoztak meg, milyen árakon lehet most megvásárolni őket, és hogy milyen jövő előtt állnak, tekintve, hogy hamarosan berobbannak a piacra ismét az újépítésű ingatlanok.

Az egyik legkeresettebb típus

Az elmúlt évek nagy győztesei voltak az újszerű lakóparki ingatlanok, mivel alig lehetett újépítésű lakást találni a piacon, így aki valami újat szeretett volna, az kényszerhelyzetben ezeket választotta - fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlanirodák XIV. és XVI. irodájának szakmai vezetője. Ezek a 15 éven, de maximum 20 éven belül épült lakóparkok felkapottá is váltak ezáltal a válság évei során.

Nagy Csaba, a Balla Ingatlanirodák XI. és XXII. kerületi irodájának vezetője szerint most is azért népszerűek, mert aki gyorsan akar vásárolni, megfelelő élethelyzetben van, valami jobb minőséget keres, és nincs ideje kivárni a klasszikus újépítésűeket, az potenciális vásárolóként jelenik meg az újszerű lakóparki lakások piacán.

Ezekkel a lakásokkal jár egyfajta “érzetkülönbség” - fogalmazott Sebestyén Tamás. Hiszen ezekben a lakóparkokban nem csak maga a lakás újszerű, hanem a ház, a lépcsőház, a lift, a kert is ad egy minőségi érzést, ráadásul általában ott a mélygarázs is, ahol az autó parkolhat. Ezzel szemben egy panellakásnál - még akkor is ha fel van újítva a lakás és a ház is - kopott a lépcsőház, néhol elmaradt a lift felújítása, adott esetben olyan a lakóközösség, melynél azért megmutatkozik az életszínvonal különbség.

Habár a kereslet erős irántuk, a kínálat sem szűk. Sebestyén Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy most két részre szakadt a kínálati piac: az eladók egyik része tényleg el is akarja adni a lakását, így egy normális kínálati árat határoz meg rá, viszont az eladók másik fele a lakása eladása révén akar meggazdagodni, illetve egy nagyobbat, újabbat venne ugyanezen árért. Náluk hiába hívják fel a figyelmet arra, hogy a meghatározott árral elszakadtak a valóságtól, ennek ellenére ragaszkodnak hozzá.

A jól árazott ingatlanok viszont az átlagosnál gyorsabban elkelnek, különösen, ha olyan kiemelt részen találhatók, mint például a XI. kerületben Sasad vagy a Péterhegyi rész, amelyek keresett, csendes, kisvárosias környékek - tette hozzá Nagy Csaba, aki azt is megjegyezte, hogy Dél-Budán sokan nem saját célra keresik ezeket az ingatlanokat, hanem befektetés, bérbeadás miatt.

Nem felújításra vásárolják

Nagy dilemma ezeknél az újszerű 10-15 éves lakásoknál, hogy aki ilyet vásárol, kalkuláljon-e egy komolyabb felújítással vagy sem. Hiszen több mint egy évtized alatt azért egy lakást meglehetősen “le lehet lakni”. Ennek ellenére az ingatlanközvetítők szavaiból az derült ki, hogy vevőik jellemzően csak kisebb felújításokra készülnek, azaz megelégednek egy tisztasági festéssel, esetleg egy konyhabútor-cserével, de például ritkán vágnak bele a fürdőszoba teljes felújításába. Pont ezért az újszerűek közül is jellemzően a legjobb állapotúakat keresik a vevők.

Kérdés persze az, hogy pontosan milyen ingatlanhoz sikerül hozzájutni a vásárlás során. Hiszen, mint Sebestyén Tamás felhívta a figyelmet, akadnak olyan 8-10 éves lakások, melyeket tulajdonosaik pár év leforgása alatt olyan szinten amortizáltak, hogy bizony rájuk fér akár egy nagyobb felújítás is. Adott esetben akár meg van pattanva a burkolat, tönkrement a parketta, esetleg a nyílászárók, esik szét a konyhabútor. Ennek oka például a nemtörődöm életmód lehet, esetleg az, hogy a tulajdonos kutyával él, vagy bérlőnek adta ki az ingatlant. Jellemzően azonban ilyen esetekben sem kell a gépészethez nyúlni, tehát ezek felújításával nem kell kalkulálnia az új tulajdonosoknak.

Az árak

Azt, hogy mennyibe kerül egy lakás egy lakóparkban, többek között az határozza meg, hogy milyen a lakópark közege, elhelyezkedése, milyen a lakás minősége, az annyira nem számít, hogy pontosan melyik évben épült. Szintén lényeges kérdés a vevő szempontjából, hogy milyen jellegzetességei vannak egy adott lakóparknak - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás.

Zuglóban például a legdrágábbak közé tartozik a Cordia, mely “elitebbnek” számít, mivel egyrészt ez a legfiatalabb lakópark errefelé, megjelenik ott a termálvíz, mint többletszolgáltatás, de akár azt is megemlíthetjük, hogy szemben van vele a Paskál strand, ahol szintén beruházások kezdődtek. Ugyanakkor a Harmónia lakópark, mely a kerület szélén, a Rákos-pataknál található, inkább a gyermekes családok számára vonzó a tágas játszótér és a gondozott zöldövezeti rész miatt, míg a Mandala vagy az István Park inkább a fiatalok számára ideális lakópark, ugyanis közelebb van a belvároshoz, jobbak a közlekedési kapcsolatai, és eleve egy nívósabb, bulizósabb fiatal réteg keresi őket.

Zuglóban most 380-450 ezer forint között mozognak az újszerű lakóparki lakások átlagárai. Ritkább esetben az 500 ezer forintot is elérik, de a Balla Ingatlanirodák kerületi vezetője szerint csak a kiemelkedő ingatlanok esetében van realitása egy ilyen négyzetméterárnak. Ennek ellenére persze kínálnak 500-700 ezer forint közötti négyzetméterárakon is ilyen ingatlanokat, ezeknél azonban egyértelműen túlárazottságról beszélhetünk, és ezek eladhatatlanok - jegyezte meg Sebestyén Tamás. Ha összehasonlítjuk az árakat a XIV. kerületben található panellakások áraival, mintegy 150 ezer forinttal magasabb négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésű, használt lakások árai valahol a kettő között helyezkednek el.

A XI. kerületben némileg magasabb árakról beszélhetünk, hiszen itt 450 ezer forintnál indulnak a négyzetméterárak, de ezek is a nagyobb alapterületű, három-négyszobás lakásokra vonatkoznak, melyek négyzetméterára a legalacsonyabb - mondta Nagy Csaba. A többi lakásméret esetében alapvetően az 500 ezer forint lehet a kiindulási pont. A paneleknél legalább 30 százalékkal, míg a használt lakásoknál 20 százalékkal drágábbak ezek az újszerű lakóparki lakások. A legdrágább részt a XI. kerületben a Gellérthegyen 10-15 éve épült újszerű lakások jelentik. Ezek egymilliónál induló négyzetméterárát azonban kevesen fizetik meg, annak ellenére, hogy itt már nincsenek telkek, tehát új építések sem várhatók.

Az ingatlanközvetítők egyébként azt tanácsolják hogy érdemes minden lakópark esetében a vásárlás előtt a rájuk jellemző jellegzetességekkel megismerkedni. Azért is fontos az előzetes tájékozódást megtenni, mert csúnyán belefuthatunk elhibázott vásárlásokba. Akadnak ugyanis olyan lakóparkok jelenleg Budapesten, ahol annak lakói még mindig pereskednek a beruházóval a felmerülő problémák miatt. Ezekbe a lakóparkokba - és Nagy Csaba szerint ilyen lakópark található sajnos a XI. kerületben is - inkább csak azok költöznek, akik nem voltak tisztában a lakópark helyzetével.

Mennyire verik le majd az árakat az újépítésűek?

Nagy Csaba felhívta a figyelmet arra is, hogy jelenleg már nagy számban épülnek azok az újépítésű lakások, melyek átadása jövő évre várható. Ezek már 500 ezer forintos négyzetméterártól megvehetők, miközben ugyanennyibe kerül az újszerű lakás is ugyanazon a környéken.

Nagy Csaba szerint ennek hatására tehát egyértelmű, hogy csökkenni fognak az árak az elkövetkező időszakban az újszerű lakások és akár ikerházak piacán is. Sebestyén Tamás szerint viszont az újépítésűek megjelenésének hatása majd csak másfél-két év múlva jelentkezik, addig még tudják tartani magukat a négyzetméterárak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Ingatlan Most akkor van vagy nincs lakásáfa-hiány?
Mester Nándor | 2020. december 17. 06:34
Nehéz értelmezni Matolcsy György azon kijelentését, hogy az új lakásokra 2019-ig alkalmazott 5 százalékos áfa 27 százalékra emelése 0,5-0,6 százalékkal csökkentette a GDP-t. Valójában arról van szó, hogy az áfakiesést soha nem lehetett pontosan meghatározni.
Friss
hírlevél