<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2016 kiváló év volt a magyar ingatlanbefektetési piacon, 2017-re pedig további növekedés várható, a régióban a befektetők elsöprő többsége legalább annyit akar költeni, mint tavaly. A legnagyobb növekedést az irodapiacon várják a szakemberek, a bővülésnek azonban gátat szabhat az építési költségek megugrása és a szakemberhiány. A CBRE friss EMEA-régiós ingatlanbefektetési felméréséből szemezgetünk.

Az EMEA (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) régióban a CBRE friss felmérése szerint az ingatlanbefektetők 475 milliárd dollárt készülnek befektetni 2017 során. 85 százalékuk legalább annyit költene, mint tavaly, 40 százalékuk pedig konkrétan növelné is az összeget.

Hova és mibe fektetik a pénzt? Budapest egy vonzó hely

Németország továbbra is a legvonzóbb befektetési terep a régióban az Egyesült Királyságot megelőzve, érdekes azonban, hogy a Brexit okozta bizonytalanságok ellenére növekszik az érdeklődés a szigetországbeli befektetések iránt.

A 2016-os brit piacra azért rányomta bélyegét a Brexit:

Németország és az Egyesült Királyság mögé a harmadik helyre pedig komoly ugrást követően feljött az északi országokat magába foglaló régió.

Ha a városok szintjén vizsgáljuk a legvonzóbb befektetési célpontokat, továbbra is London áll az élen, de már nem emelkedik ki annyira a mezőnyből, mint az elmúlt években. A második helyen szorosan követi Berlin, a harmadik pedig Madrid. Jó hír, hogy Budapest a 11. helyen áll, azaz még mindig a legvonzóbb célpontok között szerepel, gyakorlatilag egy kalap alá veszik Prágával, Stockholmmal, Frankfurttal és Münchennel a befektetők.

Ami a szektorokat illeti, a befektetők körében még mindig az irodapiac a legnépszerűbb (a megkérdezettek 34 százaléka szerint), bár némi csökkenést mért ezen a téren a CBRE. Az ipari ingatlanok piaca a második legnépszerűbb, ezen belül több mint duplájára emelkedett a logisztikai ingatlanokat vonzónak találók aránya, ami így önmagában is megelőzte a kereskedelmi ingatlanok piacát (16,4 százalék).

Miközben a 2017-es évvel kapcsolatban alapvetően abszolút pozitívak a befektetők várakozásai az EMEA régióban, azért számos kockázatot azonosítottak: a legtöbben a vártnál gyorsabban emelkedő kamatok miatt aggódnak, a második helyen egy, a keresletet megroppantó globális gazdasági sokktól való félelem áll, a harmadik helyre a túlárazottság, az ingatlanpiaci buborék kialakulása szerepel.

Nagyon ment a budapesti ingatlanpiac – mi lesz 2017-ben?

Ami a magyar fővárost illeti: 2016-ban 1,5 milliárd euró értékben hajtottak végre ingatlanbefektetéseket Magyarországon, ezen belül 35 százalék volt a magyar befektetők aránya. A konferencián megszavaztatták a jelenlévő szakembereket, hogy mit várnak 2017-re a piactól: a jelenlévők többsége további növekedést vár. 43 százalék kisebb, 23 százalék nagyobb növekedést vár (akár 1,8 milliárd euró fölé). A jelenlévők harmada viszont a tavalyi számoktól elmaradó számokat vár 2017-től.

A budapesti befektetések 55 százaléka az irodapiacon valósult meg, 29 százaléka pedig a kereskedelmi ingatlanok piacára összpontosult. Mindeközben a bérbeadottsági mutatók minden szektorban rekordszintre emelkedtek.

A CBRE rendezvényén résztvevő szakmai szereplők szerint 2017-ben a hazai befektetők és a hagyományos európai befektetők lesznek a legaktívabbak a piacon, több mint 40 százalék szavazott mindkét opcióra. 10 százalék alatt maradt az amerikai és tengerentúli valamint az új, közel-keleti, orosz, kínai befektetőket a legaktívabbnak várók aránya.

A piacot jól ismerő szakemberek a legtöbb befektetést a budapesti irodaberuházások területén várják, 69 százalék szerint ez a szektor vonzza majd a legtöbb új tőkét. 14 százalék szerint a szabadidős és hotelberuházásokba érkezik majd a legtöbb tőke, 8-8 százalék szerint a kereskedelmi illetve az ipari ingatlanok vonzzák majd a legtöbb friss tőkét. A panelbeszélgetésben részt vevő Vörös Gábor, az Unicredit ügyvezető igazgatója szerint az ipari bővülést erőteljesen alulbecslik a jelenlévők, legalábbis az Unicreditnél ennél a súlynál lényegesen nagyobb igény jelentkezik ipari beruházások finanszírozására.

A hozamok tovább csökkenhetnek, a költségek nagyot ugranak

Az ingatlanpiaci hozamok Budapesten 25-50 bázispontot csökkentek 2016-ban, a jövővel kapcsolatban igen nagy volt a jelenlévő szakemberek várakozásainak szórása. A legtöbben ugyan a hozamok további csökkenésére számítanak, de eltérő mértékben, miközben 22 százaléknyi szavazat érkezett arra, hogy a hozamok a jelenlegi szinteken maradnak és 16 százalék azt várja, hogy emelkedni fognak az ingatlanpiaci hozamok 2019 végéig.

A szektor szempontjából fontos folyamat, hogy az építési költségek 15-25 százalékkal nőttek, de a panelbeszélgetésben részvevő Kovács Attila (Horizon Development) úgy látja, további 15 százalékos emelkedés még simán benne van a képben, ha tetszik, hanem. A speciális munkaerő jelentős arányban ugyanis külföldre ment, emellett sok cég bedőlt az elmúlt 8 évben.

Nem véletlen, hogy a jelenlévő hazai ingatlanfejlesztési piaci szereplők számára egyértelműen a növekvő építési költségek jelentik a legnagyobb kockázatot (a résztvevők 56 százaléka voksolt így), amit 30 százalékkal az európai illetve amerikai politikai turbulenciák követnek (30 százalék).

A finanszírozás költsége pedig most ugyan valóban alacsony, ám emelkedésre lehet számítani - hangzott el a beszélgetésen.

Ingatlan Nem döntik le trónjáról a királyt az ingatlanpiacon
Mester Nándor | 2023. január 26. 19:01
Mindenki szeretné lefaragni a költségeit és optimalizálni az ingatlanvagyon mindennapi használatát. Milliárdokat érő eszközt, az adatot kapták a kezükbe ehhez az épületeket üzemeltetők és egyre többen élnek vele. Olyan királyság ez, amit senki sem akar megdönteni.
Ingatlan Új sorozatot indítunk: Mennyit ér az ingatlanom?
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 19:24
Nagyon megéri minden héten követni az összeállításunkat.
Ingatlan Előrejelzés tavaszra: folytatódik az áresés a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 18:38
De nem minden körzetben és nem minden lakástípusnál.
Ingatlan Behúzta a vészféket az új budapesti lakások piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 12:59
Az új építésű lakások értékesítése 30 százalékot zuhant.
Ingatlan Belendült a falusi csokos ingatlanok piaca
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 11:15
A fővároson kívüli lakáspiac 19 százalékát a falusi csokos ingatlanok tették ki, ezek átlagosan 26 millió forintba kerültek. Veszprém, Somogy és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt a legmagasabb, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés vármegyében pedig a legalacsonyabb a négyzetméterár.
Ingatlan Lakás helyett állampapírt vegyek? Mennyit lehet most alkudni? – A hét videója
Izsó Márton-Csabai Károly-Mester Nándor | 2023. január 20. 19:16
Nagyon befékezett a hazai lakáspiac. Az eladók gyors felpattanásban, a vevők áresésben reménykednek. Mindkét várakozást több tényező is elhalványítja. És persze megmaradtak a klasszikus kockázatok. Érdemes-e most kivárni vagy inkább engedménnyel, de eladni és a pénzt, mondjuk az új inflációkövető állampapírba tenni? Ezekről szól "A hét videója", amiben Csabai Károly főszerkesztő és Mester Nándor szakújságíró igyekszik eligazítani a nézőt.
Ingatlan Egyre több a befektetési célú ingatlanvásárlás
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 17:32
Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön az MTI-vel.
Ingatlan Itt a fordulat: van, ahol már csökkennek a lakásárak
Privátbankár.hu | 2023. január 12. 08:32
Felemásra sikerült a múlt év a használt lakások piacán.  A lassulás jelei már korábban láthatóak voltak a kínálati oldalon, most a tényadatok is megerősítik ezt a tendenciát. 
Ingatlan Putyin másik hadművelete: ingyen föld, olcsó lakáshitel
Mester Nándor | 2023. január 7. 16:09
100 millió négyzetméternyi új otthont akar látni idén az orosz kormány.
Ingatlan Újabb fúziók jönnek a globális ingatlanpiacon?
Mester Nándor | 2023. január 4. 19:12
Nagy ügynökségek egybekeléséről beszélnek a szakértők, de a cégek még cáfolják.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG