Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2016 kiváló év volt a magyar ingatlanbefektetési piacon, 2017-re pedig további növekedés várható, a régióban a befektetők elsöprő többsége legalább annyit akar költeni, mint tavaly. A legnagyobb növekedést az irodapiacon várják a szakemberek, a bővülésnek azonban gátat szabhat az építési költségek megugrása és a szakemberhiány. A CBRE friss EMEA-régiós ingatlanbefektetési felméréséből szemezgetünk.

Az EMEA (Európa, a Közel-Kelet és Afrika) régióban a CBRE friss felmérése szerint az ingatlanbefektetők 475 milliárd dollárt készülnek befektetni 2017 során. 85 százalékuk legalább annyit költene, mint tavaly, 40 százalékuk pedig konkrétan növelné is az összeget.

Hova és mibe fektetik a pénzt? Budapest egy vonzó hely

Németország továbbra is a legvonzóbb befektetési terep a régióban az Egyesült Királyságot megelőzve, érdekes azonban, hogy a Brexit okozta bizonytalanságok ellenére növekszik az érdeklődés a szigetországbeli befektetések iránt.

A 2016-os brit piacra azért rányomta bélyegét a Brexit:

Németország és az Egyesült Királyság mögé a harmadik helyre pedig komoly ugrást követően feljött az északi országokat magába foglaló régió.

Ha a városok szintjén vizsgáljuk a legvonzóbb befektetési célpontokat, továbbra is London áll az élen, de már nem emelkedik ki annyira a mezőnyből, mint az elmúlt években. A második helyen szorosan követi Berlin, a harmadik pedig Madrid. Jó hír, hogy Budapest a 11. helyen áll, azaz még mindig a legvonzóbb célpontok között szerepel, gyakorlatilag egy kalap alá veszik Prágával, Stockholmmal, Frankfurttal és Münchennel a befektetők.

Ami a szektorokat illeti, a befektetők körében még mindig az irodapiac a legnépszerűbb (a megkérdezettek 34 százaléka szerint), bár némi csökkenést mért ezen a téren a CBRE. Az ipari ingatlanok piaca a második legnépszerűbb, ezen belül több mint duplájára emelkedett a logisztikai ingatlanokat vonzónak találók aránya, ami így önmagában is megelőzte a kereskedelmi ingatlanok piacát (16,4 százalék).

Miközben a 2017-es évvel kapcsolatban alapvetően abszolút pozitívak a befektetők várakozásai az EMEA régióban, azért számos kockázatot azonosítottak: a legtöbben a vártnál gyorsabban emelkedő kamatok miatt aggódnak, a második helyen egy, a keresletet megroppantó globális gazdasági sokktól való félelem áll, a harmadik helyre a túlárazottság, az ingatlanpiaci buborék kialakulása szerepel.

Nagyon ment a budapesti ingatlanpiac – mi lesz 2017-ben?

Ami a magyar fővárost illeti: 2016-ban 1,5 milliárd euró értékben hajtottak végre ingatlanbefektetéseket Magyarországon, ezen belül 35 százalék volt a magyar befektetők aránya. A konferencián megszavaztatták a jelenlévő szakembereket, hogy mit várnak 2017-re a piactól: a jelenlévők többsége további növekedést vár. 43 százalék kisebb, 23 százalék nagyobb növekedést vár (akár 1,8 milliárd euró fölé). A jelenlévők harmada viszont a tavalyi számoktól elmaradó számokat vár 2017-től.

A budapesti befektetések 55 százaléka az irodapiacon valósult meg, 29 százaléka pedig a kereskedelmi ingatlanok piacára összpontosult. Mindeközben a bérbeadottsági mutatók minden szektorban rekordszintre emelkedtek.

A CBRE rendezvényén résztvevő szakmai szereplők szerint 2017-ben a hazai befektetők és a hagyományos európai befektetők lesznek a legaktívabbak a piacon, több mint 40 százalék szavazott mindkét opcióra. 10 százalék alatt maradt az amerikai és tengerentúli valamint az új, közel-keleti, orosz, kínai befektetőket a legaktívabbnak várók aránya.

A piacot jól ismerő szakemberek a legtöbb befektetést a budapesti irodaberuházások területén várják, 69 százalék szerint ez a szektor vonzza majd a legtöbb új tőkét. 14 százalék szerint a szabadidős és hotelberuházásokba érkezik majd a legtöbb tőke, 8-8 százalék szerint a kereskedelmi illetve az ipari ingatlanok vonzzák majd a legtöbb friss tőkét. A panelbeszélgetésben részt vevő Vörös Gábor, az Unicredit ügyvezető igazgatója szerint az ipari bővülést erőteljesen alulbecslik a jelenlévők, legalábbis az Unicreditnél ennél a súlynál lényegesen nagyobb igény jelentkezik ipari beruházások finanszírozására.

A hozamok tovább csökkenhetnek, a költségek nagyot ugranak

Az ingatlanpiaci hozamok Budapesten 25-50 bázispontot csökkentek 2016-ban, a jövővel kapcsolatban igen nagy volt a jelenlévő szakemberek várakozásainak szórása. A legtöbben ugyan a hozamok további csökkenésére számítanak, de eltérő mértékben, miközben 22 százaléknyi szavazat érkezett arra, hogy a hozamok a jelenlegi szinteken maradnak és 16 százalék azt várja, hogy emelkedni fognak az ingatlanpiaci hozamok 2019 végéig.

A szektor szempontjából fontos folyamat, hogy az építési költségek 15-25 százalékkal nőttek, de a panelbeszélgetésben részvevő Kovács Attila (Horizon Development) úgy látja, további 15 százalékos emelkedés még simán benne van a képben, ha tetszik, hanem. A speciális munkaerő jelentős arányban ugyanis külföldre ment, emellett sok cég bedőlt az elmúlt 8 évben.

Nem véletlen, hogy a jelenlévő hazai ingatlanfejlesztési piaci szereplők számára egyértelműen a növekvő építési költségek jelentik a legnagyobb kockázatot (a résztvevők 56 százaléka voksolt így), amit 30 százalékkal az európai illetve amerikai politikai turbulenciák követnek (30 százalék).

A finanszírozás költsége pedig most ugyan valóban alacsony, ám emelkedésre lehet számítani - hangzott el a beszélgetésen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Meghalt vagy feléled a kormány nagy hanggal beharangozott rozsdaövezeti programja? - A hét videója
Izsó Márton - Mester Nándor | 2021. május 7. 19:33
Több mint egy éve tologatja a kormány a rozsdaövezetek kijelölését. Pedig nagy szükség lenne rá, hiszen még inkább felpörgetné a lakásépítést, új körzeteket lehetne bekapcsolni a városok vérkeringésébe és munkahelyteremtésnek sem utolsó. Az előzményeket és a lehetséges eredményeket mutatja be Mester Nándor A hét videójában.
Ingatlan Kiüti az ingyenmilliókat a drágulás a lakásfelújításkor
Mester Nándor | 2021. május 5. 18:50
Egyre nehezebb tervezni a lakásfelújításokat, mivel mind az anyagok, mind a munkadíjak ütemesen drágulnak. Akik jogosultak az állami ingyenmilliókra, azok is legalább 10-15 százalékkal több önerőt kénytelenek előteremteni a korábban gondoltnál. Egy friss felmérés szerint a járvány harmadik hulláma is óvatosabbá tette az érintetteket, csökkentette a felújításba belevágni szándékozók táborát.
Ingatlan Budapest és néhány megyeszékhely vezet a lakásátadásokban
Privátbankár.hu | 2021. május 5. 09:15
A tavalyi első negyedév alacsony bázisához képest idén az első három hónapban mintegy harmadával több lakást adtak át. A bővülés azonban csak a nagyvárosokra koncentrálódott - derül ki a KSH jelentéséből.
Ingatlan Három milliárd forintot költenek a Campona bevásárlóközpont felújítására
Privátbankár.hu | 2021. április 30. 18:10
Májusban kezdődik a 20 éves Campona bevásárlóközpont teljes felújítása. A mintegy 3 milliárd forintos beruházás során nem lesz bővítés, mint korábban tervezték, de teljesen megújulnak a belső terek, még több lesz a szabadidős és vendéglátó szolgáltatás - jelentette be a pénteki online tájékoztatón a tulajdonos CPI Property Group. 
Ingatlan Továbbra is Covid-biztos befektetés a jó irodaház és raktár, kisebb hozamú lett a lakás
Mester Nándor | 2021. április 30. 05:40
A koronavírus-járvány csak kisebb sérüléseket okozott a befektetési céllal vásárolt üzleti ingatlanok (irodaházak, bevásárlóközpontok, raktárközpontok) piacán. Még mindig infláció feletti hozamokra lehet számítani. A járvány azonban abban mindenképpen változást hozott, hogy a jövőben épülő irodaházak megfelelő szintű telítettsége egyelőre nem garantált, így a befektetők szigorúbb feltételeket szabhatnak, ami átértékelésekhez vezethet.
Ingatlan Korszakváltás az ingatlan-nyilvántartásban: átláthatóbb és állítólag olcsóbb is lesz
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 11:58
Lecserélik az 1997-es ingatlan-nyilvántartási törvényt. Az új csomag teljes digitalizációt, egységes eljárásrendet, olcsóbb működést, egyértelműen szabályozott, EU-kompatibilis adatszolgáltatást ígér. A szakszövetséget viszont nem vonta be a kormány az előkészítésbe.
Ingatlan Külföldön is bevásárolna az Otthon Centrum a friss pénzből
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:21
Egyebek mellett külföldi felvásárlásokat hajtana végre az Otthon Centrum a most kibocsátott kötvényekből bejövő pénzből.
Ingatlan Panel, tégla egyre megy: majdnem mindenhol tovább drágulnak a lakások
Mester Nándor | 2021. április 13. 17:08
Már az első negyedévben is 3-5 százalékos drágulás volt és további, legalább ekkora áremelkedés jöhet a lakásoknál. Mindegy, hogy új vagy használtról van szó.
Ingatlan Rossz hír az építkezőknek: tovább drágulnak az alapanyagok és a munkadíjak
Mester Nándor | 2021. április 9. 17:34
Különféle hatások miatt az év elejei 4-6 százalékos áremelést további, akár ugyanekkora mértékű követi még idén az építőipari anyagoknál. A gyártók és a kereskedők gyakorlatilag teljesen áthárítják a fogyasztóra ezeket a hatásokat. Egyebek között ezért is drágulnak az új és felújított lakások, hiába remélték sokan, hogy az 5 százalékos áfa majd leviszi az árakat. 
Ingatlan Varsói irodaházakat vett az Indotek csoport
MTI | 2021. április 9. 07:10
Négy varsói irodaházat adott el az osztrák Immofinanz több mint 70 millió euróért a magyar Indotek csoportnak, a vételár 72,5 millió euró volt - jelentette be a bécsi tőzsdén jegyzett Immofinanz közleményben.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.