BUX
34 735.00
+0.12%
+44.00
OTP
10 320.00
-0.67%
-70.00
MOL
1 738.00
+1.22%
+21.00
RICHTER
6 815.00
+0.59%
+40.00
MTELEKOM
369.00
+0.41%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2016. július 13. 08:13

Lelakja a lakást és sosem fizet – minden lakástulajdonos rémálma a rossz bérlő. A korábbi szabályozás ráadásul semmilyen segítséget nem nyújtott a bérbeadónak, és ha végre mégis sikerült megszabadulni a rossz bérlőtől, vele együtt a pénzét is bukta az üzleten. Az új Ptk. ugyan már ad támpontokat, hogy hova fordulhat egy pórul járt bérbeadó, de a vitákat így sem ússzuk meg.

MTI Fotó: Mohai Balázs

A korábbi, 2014 márciusáig hatályban lévő Polgári Törvénykönyv sok kérdést hagyott maga után. Ez már ugyan rendezte az adásvétel-szegésnek a kérdését, például ha valamilyen nyersanyag (például csempe) vásárlása esetén az egyik fél magatartása miatt a szerződés nem jött létre, és máshonnan, magasabb áron kellett beszerezni a termékeket. Ilyenkor a kárt szenvedett fél követelhette az eredeti szerződésben szereplő ár és a megvalósult vásárlás ára közti különbséget – közölte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda a Privátbankár.hu-val.

Abban a pillanatban azonban, hogy ha a felek bérleti szerződést hoztak létre, a dolog azonnal bonyolódott: milyen kártérítés illeti a bérbeadót, ha idő előtt fel kell bontania egy, akár több év múlva lejáró szerződést? Hogyan határozza meg az „elmaradt hasznot”, amit kárként akar érvényesíteni? A kérdésben megoszlottak az ügyvédek is, volt, aki egyszerűen kifizettette volna a bérlővel a bérletből hátra maradt teljes összeget, mások azonban ennél szűkmarkúbbak lettek volna. Az, hogy új szabályozásra van szükség, elkerülhetetlenné vált.

Jött az új törvény, de minek

Az új Ptk. már fenntartja a bérbeadó úgynevezett kárenyhítési kötelezettségét, vagyis minél előbb új bérlőt kell találnia a kilakoltatott delikvens helyére, de egyúttal  ki is terjesztette a fedezeti szerződésen alapuló kártérítés koncepcióját a tartós jogviszonyokra is. Ezek alapján a bérlő jogosan követelheti a kártérítést, ha csak rosszabb feltételekkel (például olcsóbban vagy rövidebb bérleti időre) tudja ismét kiadni az ingatlanát, ekkor jogosan követelheti a különbözetet a szerződést szegő bérlőtől.

Az új törvény azonban ismét értelmezési vitákat vet fel. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje, Bihari Levente szerint míg a fedezeti szerződés gondolata viszonylag könnyen alkalmazható az adásvételi szerződéseknél, úgy az a bérleti szerződések körében ez számos problémát vet fel. Emellett a kártérítés fizetésének időzítése is problémás, hiszen ha a szerződés fennállt volna, úgy a bérbeadó csak hosszú évekkel később jutna hozzá a teljes bérleti díjhoz. Kérdés tehát, hogy a tulaj követelheti-e előre, egy összegben a megszűnt és a fedezeti szerződés szerinti díjak különbözetét?

Mégsem ússzuk meg a bíróságot?

Épp ezek miatt az értelmezésbeli gondok miatt hárul óriási szerep a bíróságokra Bihari Levente szerint. Bár az új Ptk. hatályba lépésével nem oldódott meg minden kérdés, az mindenesetre megnyugtató, hogy már csak a részletkérdésekre hiányzik a válasz, amit a bíróságok gyakorlata remélhetőleg minél hamarabb meg fog adni.

Mindenkinek az érdeke a jól működő ingatlanpiac

A lakásbérleti piac mérete akár 240 milliárd is lehet évente. Ha mindenki adóznak, ez 32 milliárdot jelentene a költségvetésnek. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Ingatlan Itt vannak a titkos favorit kerületek, ahol érdemes új lakást keresni
Mester Nándor | 2020. augusztus 1. 06:34
Van Budapesten néhány kevéssé felkapott városrész, ahol az új építésű lakásoknál még nem egymillió forintos négyzetméterárral lehet számolni. Egyik-másikban csak évek múlva lesz sokkal komfortosabb az élet, de a bevállalósoknak megérheti.
Ingatlan Ez a magyar település lehet az új raktárfőváros
Mester Nándor | 2020. július 31. 06:16
Ami az európai tengeri kikötőknél Rotterdam vagy Hamburg, az a magyar szárazföldön Ecser. Legalábbis efelé halad ez az agglomerációs település, ahová ömlenek a logisztikai beruházások. Többszáz millió euró értékű raktárközpontok épülnek fel a következő másfél-két évben a ferihegyi repülőtér és az M0-ás gyűrű közvetlen közelében. A Lidl és a JYSK után most egy belga vállalat közölte, hogy nagy logisztikai bázist épít Ecseren.
Ingatlan Megjött: itt a vihar a lakáspiacon, és nem nagyon csendesedik
Privátbankár.hu | 2020. július 30. 10:33
Kivégzés előtt a rövid távú lakáskiadás, megborult a bérleti piac, és mostmár látszik, hogy szinte alig akar valaki nagy beruházást indítani.Talán már itt is van a vihar, aminek újabb jele, hogy a KSH szerint az első félévben Budapesten 20, a nagyvárásokban pedig 50 százalékkal kevesebb engedélyt adtak ki 2019 azonos időszakához képest. 
Ingatlan Akciós nyaralóajánlat az egyik kőgazdag magyartól
Mester Nándor | 2020. július 28. 20:17
Soha vissza nem térő ajánlatot kaphatunk az egyik leggazdagabb magyar üzletember cégétől. Balatonszemesen lehet a miénk egy szuper luxus új építésű nyaraló. Nem kevesebb, mint 555 millió forintért.
Ingatlan Vajon építenek-e itthon ilyen csilli-villi szuperkórházakat?
Privátbankár.hu | 2020. július 27. 11:28
Sok milliárd dolláros megaüzletté vált a kórházépítés külföldön. Nálunk továbbra is késik a budai szuperkórház, pedig egy-két kormányközeli nagyvállalkozó nagyot szakíthatna ezzel. Amíg eldől, hogy kié lesz itthon a nagy falat, nézzük, miket húztak fel Nyugat-Európában.
Ingatlan Orbán Viktor is segít a törököknek az egészpályás letámadásban Budapesten
Mester Nándor | 2020. július 25. 12:00
Egyszerre három nagyberuházást is visznek különböző török beruházók Budapesten. Hotelek, irodák és lakóingatlanok kerülnek ezzel a piacra. Kettő annyira fontos Orbán Viktor kormányfőnek, hogy nemzetgazdaságilag fontossá tette és még kiemelt státuszt is adott, hogy gyorsabban haladhassanak.
Ingatlan Ma este jönnek a ponthatárok: itt a bérlői diktatúra a lakáspiacon
Mester Nándor | 2020. július 23. 06:07
Fordult a kocka, most a bérlők diktálhatnak a lakáspiacon. A ponthatárokra váró diákok 15-20 százalékkal kisebb díjakra számíthatnak, mert a bérbeadók kénytelenek alkalmazkodni az új helyzethez  Tetézi a bajaikat, hogy a kínálatot növeli az Airbnb-ből és a mostanában elkészülő lakóparkokból a piacra érkezett több ezer ingatlan. Megoldás lehet a hibrid kiadás: nyáron turistáknak, az év nagy részében diákoknak. A bérlakások közötti minőségi különbség viszont sokkal inkább számít ezután, mint eddig.
Ingatlan Már nagyon építené a beruházó a Gellért-hegyi siklót, de sok az akadály és drága is lesz
Mester Nándor | 2020. július 22. 12:42
Kilőtt a Gellert-hegyi sikló ügye, a beruházó szerint felgyorsultak az előkészületek, de azt nem tudni, mikor fejezhetik be a még el sem kezdett építkezést - értesült az mfor.hu. Az engedélyeztetés és más eljárások miatt vélhetően csak jövőre kezdődhet a kivitelezés, így az átadás legkorábban 2022-ben reális.
Ingatlan Az irodaház-piac tündöklése és bukása? Miért nem keresik Budapesten az okos megoldásokat?
Sallai György | 2020. július 22. 11:04
2021-ig mintegy 4 millió négyzetméter iroda épül Budapesten. Ezzel a kapacitással elszállásolható egy Szombathely nagyságú város is. A beruházás volumene figyelemre méltó a régióban, meghaladja a 450 milliárd forintot. Nem csoda, hiszen kecsegtető üzleti előnyöket nyújt a befektetőknek: szinte ingyen hitelből 5,25% nyereség volt elérhető 2019-ben. Ezt a régióban csak Szlovákia szárnyalja túl. A befektetői kockázat eddig elhanyagolható volt, mert emelkedő bérleti árak mellett is a kiadási arány a régióban a legjobb volt 2019-ben. Kevesebb, mint 7% keresi a bérlőjét.  Mégis valami megváltozott - Sallai György digitalizációs szakértő véleménycikke.
Ingatlan A hét videója - A Nagy Testvér az irodában is figyel
Privátbankár.hu | 2020. július 17. 20:01
Mekkora lesz a home office aránya? Mit tehetnek a cégvezetők és mit tud az okos iroda? Egyáltalán, kell nekünk ilyen? Nem túl veszélyes, ha sokat mutatnak rólunk a szenzorok és a Nagy Testvér mindent lát? Kiderül a hét videójából.
Friss
hírlevél