<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Lelakja a lakást és sosem fizet – minden lakástulajdonos rémálma a rossz bérlő. A korábbi szabályozás ráadásul semmilyen segítséget nem nyújtott a bérbeadónak, és ha végre mégis sikerült megszabadulni a rossz bérlőtől, vele együtt a pénzét is bukta az üzleten. Az új Ptk. ugyan már ad támpontokat, hogy hova fordulhat egy pórul járt bérbeadó, de a vitákat így sem ússzuk meg.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A korábbi, 2014 márciusáig hatályban lévő Polgári Törvénykönyv sok kérdést hagyott maga után. Ez már ugyan rendezte az adásvétel-szegésnek a kérdését, például ha valamilyen nyersanyag (például csempe) vásárlása esetén az egyik fél magatartása miatt a szerződés nem jött létre, és máshonnan, magasabb áron kellett beszerezni a termékeket. Ilyenkor a kárt szenvedett fél követelhette az eredeti szerződésben szereplő ár és a megvalósult vásárlás ára közti különbséget – közölte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda a Privátbankár.hu-val.

Abban a pillanatban azonban, hogy ha a felek bérleti szerződést hoztak létre, a dolog azonnal bonyolódott: milyen kártérítés illeti a bérbeadót, ha idő előtt fel kell bontania egy, akár több év múlva lejáró szerződést? Hogyan határozza meg az „elmaradt hasznot”, amit kárként akar érvényesíteni? A kérdésben megoszlottak az ügyvédek is, volt, aki egyszerűen kifizettette volna a bérlővel a bérletből hátra maradt teljes összeget, mások azonban ennél szűkmarkúbbak lettek volna. Az, hogy új szabályozásra van szükség, elkerülhetetlenné vált.

Jött az új törvény, de minek

Az új Ptk. már fenntartja a bérbeadó úgynevezett kárenyhítési kötelezettségét, vagyis minél előbb új bérlőt kell találnia a kilakoltatott delikvens helyére, de egyúttal  ki is terjesztette a fedezeti szerződésen alapuló kártérítés koncepcióját a tartós jogviszonyokra is. Ezek alapján a bérlő jogosan követelheti a kártérítést, ha csak rosszabb feltételekkel (például olcsóbban vagy rövidebb bérleti időre) tudja ismét kiadni az ingatlanát, ekkor jogosan követelheti a különbözetet a szerződést szegő bérlőtől.

Az új törvény azonban ismét értelmezési vitákat vet fel. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje, Bihari Levente szerint míg a fedezeti szerződés gondolata viszonylag könnyen alkalmazható az adásvételi szerződéseknél, úgy az a bérleti szerződések körében ez számos problémát vet fel. Emellett a kártérítés fizetésének időzítése is problémás, hiszen ha a szerződés fennállt volna, úgy a bérbeadó csak hosszú évekkel később jutna hozzá a teljes bérleti díjhoz. Kérdés tehát, hogy a tulaj követelheti-e előre, egy összegben a megszűnt és a fedezeti szerződés szerinti díjak különbözetét?

Mégsem ússzuk meg a bíróságot?

Épp ezek miatt az értelmezésbeli gondok miatt hárul óriási szerep a bíróságokra Bihari Levente szerint. Bár az új Ptk. hatályba lépésével nem oldódott meg minden kérdés, az mindenesetre megnyugtató, hogy már csak a részletkérdésekre hiányzik a válasz, amit a bíróságok gyakorlata remélhetőleg minél hamarabb meg fog adni.

Mindenkinek az érdeke a jól működő ingatlanpiac

A lakásbérleti piac mérete akár 240 milliárd is lehet évente. Ha mindenki adóznak, ez 32 milliárdot jelentene a költségvetésnek. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

Ingatlan Állítólag életjelek vannak a nyaralópiacon
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:29
Egyelőre csak érdeklődőkről van szó, tranzakciók csak elvétve vannak.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Új kétszobás lakás a XI. kerületben  
Mester Nándor | 2023. június 7. 19:16
Nagyon feljött a XI. kerület egésze a népszerűségi listán. A nagy kereslet nyomán az elmúlt 3-4 évben több ezer új otthon épült és még a csőben van további legalább 4-5 ezer lakás, főleg a Kopaszi-gáttól délre eső övezetben, a Duna mentén. Sorozatunk újabb darabjában felvillantjuk, hogy mennyit kérnek ezen a vidéken egy új építésű, jobbára lakóparkinak nevezett, valójában társasházi lakásért. Mellbevágó árakra kell felkészülni, amelyeket az is diktál, hogy sok a befektetési célú vásárló.   
Ingatlan Leleplezték a Corvint
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 18:43
Palace néven nyit meg augusztus végén a felújított Corvin Áruház a budapesti Blaha Lujza téren, az eredeti állapotban helyreállított homlokzatot takaró háló lekerült az épületről.
Ingatlan Nagykanizsa kapott 22 lakást a hadseregtől
Privátbankár.hu | 2023. június 6. 14:53
A Magyar Honvédség átszervezése után az 1990-es években megszűntek Nagykanizsán a katonai alakulatok. A hivatásos állomány elköltözött, így számos szolgálati lakás maradt üresen.
Ingatlan Olyan történt a budapesti irodapiacon, ami nagyon ritka manapság
Mester Nándor | 2023. június 6. 14:41
Elkészült a Corvin sétány utolsó épület komplexumának első része.
Ingatlan Szinte hihetetlen, mennyivel drágultak a lakásépítés árai
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 07:58
Tavaly 23 százalékkal nőtt a fajlagos lakásépítési költség 2021-hez képest: egy négyzetméter új lakás megvalósítása már nettó 531 ezer forintba került. Négy év alatt több mint duplájára drágult a kivitelezés. A vezetékes gázzal ellátott új lakások részaránya egyre csökken.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Bérbe adható kétszobás lakás Szegeden
Mester Nándor | 2023. május 31. 19:14
Kitartó áremelkedés jellemezte Szeged ingatlanpiacát az elmúlt években. Három év alatt csaknem kétszeresére, közel 40 millió forintra nőtt a lakásvásárláshoz szükséges összeg, amivel a Budapesten kívüli nagyvárosok között immár az élmezőnybe került a Tisza-parti város. Sorozatunkban most egy  jól bérbe adható, belvárosi vagy ahhoz közeli lakás értékét vizsgáljuk meg.
Ingatlan Egyre fontosabb, hogy "mennyit fogyaszt" a piacra dobott ingatlan
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 13:29
Változnak a lakások energiatanúsítványára vonatkozó szabályok novembertől, az ingatlan.com. szerint a vevőknek továbbra is érdemes a dokumentum tartalmát beíratni az adásvételi szerződésbe, a Duna House pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a változó vevői igényekre reagálva már a hirdetési folyamat előtt érdemes elkészíttetni a tanúsítványt.
Ingatlan Nézze meg a top 10+2 magyar irodát és irigykedjen!
Mester Nándor | 2023. május 28. 05:40
A munkaadó mindenhol a tenyerén hordozza a dolgozóit.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Háromszobás téglalakás Pécsett
Mester Nándor | 2023. május 24. 19:36
A baranyai nagyvárosban is megugrottak az árak, sokan keresik a megfizethető és általában újszerű otthonokat, amikre szinte már nem is kell költeni. A kínálat ott is növekedett, de a hitelpiac visszaesett. Sorozatunkban most nézzük, mit kínálnak, mit lehet venni és mennyiért!  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG