Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lelakja a lakást és sosem fizet – minden lakástulajdonos rémálma a rossz bérlő. A korábbi szabályozás ráadásul semmilyen segítséget nem nyújtott a bérbeadónak, és ha végre mégis sikerült megszabadulni a rossz bérlőtől, vele együtt a pénzét is bukta az üzleten. Az új Ptk. ugyan már ad támpontokat, hogy hova fordulhat egy pórul járt bérbeadó, de a vitákat így sem ússzuk meg.
MTI Fotó: Mohai Balázs

A korábbi, 2014 márciusáig hatályban lévő Polgári Törvénykönyv sok kérdést hagyott maga után. Ez már ugyan rendezte az adásvétel-szegésnek a kérdését, például ha valamilyen nyersanyag (például csempe) vásárlása esetén az egyik fél magatartása miatt a szerződés nem jött létre, és máshonnan, magasabb áron kellett beszerezni a termékeket. Ilyenkor a kárt szenvedett fél követelhette az eredeti szerződésben szereplő ár és a megvalósult vásárlás ára közti különbséget – közölte a Jalsovszky Ügyvédi Iroda a Privátbankár.hu-val.

Abban a pillanatban azonban, hogy ha a felek bérleti szerződést hoztak létre, a dolog azonnal bonyolódott: milyen kártérítés illeti a bérbeadót, ha idő előtt fel kell bontania egy, akár több év múlva lejáró szerződést? Hogyan határozza meg az „elmaradt hasznot”, amit kárként akar érvényesíteni? A kérdésben megoszlottak az ügyvédek is, volt, aki egyszerűen kifizettette volna a bérlővel a bérletből hátra maradt teljes összeget, mások azonban ennél szűkmarkúbbak lettek volna. Az, hogy új szabályozásra van szükség, elkerülhetetlenné vált.

Jött az új törvény, de minek

Az új Ptk. már fenntartja a bérbeadó úgynevezett kárenyhítési kötelezettségét, vagyis minél előbb új bérlőt kell találnia a kilakoltatott delikvens helyére, de egyúttal  ki is terjesztette a fedezeti szerződésen alapuló kártérítés koncepcióját a tartós jogviszonyokra is. Ezek alapján a bérlő jogosan követelheti a kártérítést, ha csak rosszabb feltételekkel (például olcsóbban vagy rövidebb bérleti időre) tudja ismét kiadni az ingatlanát, ekkor jogosan követelheti a különbözetet a szerződést szegő bérlőtől.

Az új törvény azonban ismét értelmezési vitákat vet fel. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje, Bihari Levente szerint míg a fedezeti szerződés gondolata viszonylag könnyen alkalmazható az adásvételi szerződéseknél, úgy az a bérleti szerződések körében ez számos problémát vet fel. Emellett a kártérítés fizetésének időzítése is problémás, hiszen ha a szerződés fennállt volna, úgy a bérbeadó csak hosszú évekkel később jutna hozzá a teljes bérleti díjhoz. Kérdés tehát, hogy a tulaj követelheti-e előre, egy összegben a megszűnt és a fedezeti szerződés szerinti díjak különbözetét?

Mégsem ússzuk meg a bíróságot?

Épp ezek miatt az értelmezésbeli gondok miatt hárul óriási szerep a bíróságokra Bihari Levente szerint. Bár az új Ptk. hatályba lépésével nem oldódott meg minden kérdés, az mindenesetre megnyugtató, hogy már csak a részletkérdésekre hiányzik a válasz, amit a bíróságok gyakorlata remélhetőleg minél hamarabb meg fog adni.

Mindenkinek az érdeke a jól működő ingatlanpiac

A lakásbérleti piac mérete akár 240 milliárd is lehet évente. Ha mindenki adóznak, ez 32 milliárdot jelentene a költségvetésnek. A cikk folytatásáért kattints ide! >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Most még érdemes albérlet után nézni
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:04
Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.
Ingatlan Drágultak az új lakások, de sok épült vidéken 2020-ban
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 10:41
Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből. Az árak mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek piaci információk szerint.
Ingatlan Ha hozzádvágnának 3 milliót lakásfelújításra, mivel kezdenél?
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 07:04
Hárommillió forintot ad vissza nem térítendő állami támogatásként a kormány lakásfelújításra - megkérdezték a magyar lakosságot, mire költenék a legszívesebben.
Ingatlan Felébredt Csipkerózsika-álmából a Balettintézet
Szakonyi Péter | 2021. február 21. 11:35
Váratlanul felgyorsult az egykori Balettintézet épületének átalakítása. Az évtizedeken át üres "szellemkastélyból" ha minden igaz ötcsillagos hotel lesz, de hogy mikor vágják át a szalagot, azt még nem tudni.
Ingatlan Továbbra is veszik az irodákat, mert megéri
Mester Nándor | 2021. február 17. 16:29
Még mindig kelendőek az irodaházak Magyarországon és a közép-európai térségben. Kisebb a hozam, mint pár éve, de továbbra is ez az első számú eszköz az üzleti ingatlanok piacán.
Ingatlan Tömegek tartanak a Velencei-tóhoz, mert még megfizethető
Privátbankár.hu | 2021. február 15. 19:30
Erősödőben van a Velencei-tóhoz költözési hullám. Egyre többen találnak ott lakást és nyaralót maguknak - derült ki a Trend fm hétfő reggeli adásában. 
Ingatlan Új királyok születtek a járványban, ők a logisztikusok
Mester Nándor | 2021. február 14. 18:10
Akkora a kereslet a sokat tudó raktárosokra és logisztikusokra, mint még soha. Egyértelmű, hogy a járvány áll e mögött, az e-kereskedelem ugyanis annyira megdobta a korszerű raktározásban jártas szakemberek keresletét, hogy azokból már-már hiány van. A raktárak és logisztikai központok közben gombamód nőnek ki a földből Magyarországon is, a fejlesztők ráéreztek a keresletre.
Ingatlan Jön a lakóparkláz Orbán Viktor gyerekkorának helyszínein?
Mester Nándor | 2021. február 12. 16:44
Közpénzből és magánforrásokból milliárdok áramlottak a Váli-völgy településeire az elmúlt 10 évben. Az érintett falvak szépen profitáltak ebből. Vajon lesz-e robbanásszerű fejlődés ezek nyomán az ingatlanpiacon? A választ az Mfor.hu cikkéből lehet megtudni. 
Ingatlan Mennyiből költözhetünk a Balaton-partra?
F. Szabó Emese | 2021. február 11. 05:06
Az igazságügyminiszter egy Balaton környéki faluban újított fel egy családi házat. Vajon jó vásárt csinált? És mennyit kell szánni egy balatoni lakásra, házra, ha a tó közelébe szeretnénk költözni? Árulnak egyáltalán bármit, ami nem nyaraló? Az átlagos luxuslakások a tó partján 1,2 millió forint alatti négyzetméteráron megszerezhetők.
Ingatlan Nem roggyant meg az irodapiac, de újra kell fogalmazni a normákat
Mester Nándor | 2021. február 9. 18:59
Az irodapiac nem roggyant meg, de jelentősen átalakult és újra kellett fogalmazni, hogy mi a normális – összegezte az eltelt 12 hónapot a VLK Cresa tanácsadó cég vezetője. Más szakértők pedig azt emelték ki, hogy a fejlesztések nem állnak le, de a kereslet szerkezete erősen átalakulóban van, a befektetők pedig továbbra is élénken érdeklődnek a magyar lehetőségek iránt - még a járvány eltelt egy éve alatt is voltak üzletkötések.
Friss
hírlevél