Jalsovszky Ügyvédi Iroda
Ingatlan Áttörés a „közcélú” beruházások áfázásában 
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 13:47
Sok éve húzódó, és az ingatlanfejlesztők zsebéből súlyos milliárdokat kiszedő bizonytalanságra tett pontot az Unió Bírósága. Nem csak azt erősítette meg, hogy az úgynevezett „közcélú” beruházásokra levonható az áfa, de azt is, hogy ezeknek a szükségszerű átadása sem keletkeztet áfafizetési kötelezettséget akkor, ha a beruházás a fejlesztő gazdasági tevékenységéhez is elengedhetetlenül szükséges.
Makro / Külgazdaság Vége a zsarolásnak – változás az építési engedélyeknél 
Privátbankár.hu | 2020. március 2. 09:45
A március 1-jével hatályba lépett új építési eljárási rend megszünteti az építők és megrendelőik kiszolgáltatott helyzetét.
Személyes pénzügyek Változás jön: elindultunk az áfarendszer igazságossága felé 
Privátbankár.hu | 2019. június 1. 18:26
Az Európai Unió Bírósága egy közelmúltbeli ügyben kimondta, hogy az áfaügyletek ellenőrzése során az adóhatóság nem tekinthet el a teljes költségvetési kihatás vizsgálatától. Így nem elfogadható, ha a hatóságok anélkül tagadják meg az áfalevonási jogot az egyik adózónál, hogy a másiknál az ezzel összhangban álló áfa-visszaigénylést lehetővé tennék.
Személyes pénzügyek Bejött a csodabefektetésem és nagyot kaszáltam – hol adózzak utána? 
Privátbankár.hu | 2019. március 15. 14:10
Az internet adta virtuális mobilitásnak köszönhetően ma már egyre többen tőzsdéznek külföldi értékpapírokkal, külföldi brókerek igénybevételével, on-line kereskedési platformok használatával. A külföldi tőzsdéken befektetők azonban gyakran nem csupán a pénzükkel, hanem az adózással is hazárdíroznak – sok esetben anélkül, hogy mindennek egyáltalán tudatában lennének.
Vásárló Agyamra megy a hangoskodó szomszédom - mit tehetek most? 
Kollár Dóri | 2019. március 5. 20:10
Jelentősen csökkent az elmúlt években azon magyar háztartásoknak az aránya, ahol komoly gondot jelent az, hogy zajonganak a szomszédok – derült ki az Eurostat frissített adataiból. Bár az adatok szerint egyre kevesebbszer van gond a szomszédokkal, megkérdeztük a szakértőt, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha egy udvarias figyelmeztetés már nem elég.
Vállalat Nincs ingyenpénz - nagyon bele lehet bukni a napelem bizniszbe  
Privátbankár.hu | 2019. február 10. 17:30
Az utóbbi évek befektetési slágerterméke a napenergia beruházás: a kötelező átvételen keresztül ugyanis az állam biztosnak látszó jövedelmet garantál mindazoknak, akik ebben az üzletágban keresik a szerencséjüket. Mint ahogyan ez általában igaz: ezt a pénzt sem adják ingyen. A szakmai hozzáértés vagy a jogi előkészítettség hiányán ugyanis nagyon könnyen elvérezhetnek a napelem-projektek is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője segít eligazodni.
Személyes pénzügyek Sosem volt még olyan nehéz pereskedni Magyarországon, mint most 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 26. 20:25
Idén január óta nehezebb Magyarországon pereskedni, mint valaha is volt. Szakmai pontatlanságokra vagy formai hibára való hivatkozással a bíróságok számolatlanul dobják vissza még a legtapasztaltabb ügyvédek keresetleveleit is. A Jalsovszky ügyvédi iroda néhány meghökkentő példát is bemutat összeállításában arra, miért dobnak vissza kereseteket a bíróságok.
Személyes pénzügyek Ne sírj a pénzed után: a sírból is vissza lehet hozni az áfát 
Privátbankár.hu | 2018. július 1. 13:02
A cégek számtalan olyan helyzettel szembesülnek, amikor rajtuk kívül álló okokból sem a követelésükhöz, sem annak áfa-tartalmához nem jutnak hozzá. Az adóhatóság ugyanis sokszor akkor sem engedi meg az áfa visszaigénylését, ha azzal a költségvetést nem érné kár. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint ugyanakkor van lehetőség visszaigényelni az áfát, még ha kicsit trükközni is kell hozzá.
Személyes pénzügyek Minden megváltozik? Ledobta az EU az áfa-bombát 
Privátbankár.hu | 2018. május 7. 12:45
Azok után, hogy nemrég az Európai Unió Bírósága jelentősen újraértelmezte a zárt végű pénzügyi lízing fogalmát, egy friss főtanácsnoki vélemény újabb „áfa-bombát” dobott az eddigi gyakorlatra. Míg ugyanis a pénzügyi lízing díját már hosszú évek óta egy áfás és egy áfa-mentes részre bontják a lízingbeadók, addig a főtanácsnok véleménye szerint a díjat egységesen, áfásan kellene kezelni.
Makro / Külgazdaság Kiirthatatlan díjak, láthatatlan adók: hogyan veszi ki a pénzt a zsebünkből az állam? 
Privátbankár.hu | 2018. március 20. 09:01
Idén ismét eggyel csökkent a magyarországi adók száma, ezúttal 58 darabot számolhatunk. A csökkenés viszont csak technikai jellegű, miközben továbbra is velünk élnek olyan adók, mint a kiirthatatlannak tűnő, a háztartási alkalmazottak után fizetendő díj vagy az újonnan bevezetett plakátadó - összegzi a Jalsovszky Ügyvédi Iroda 3. alkalommal készített elemzésében.
Vállalat Jó ég! Jön a NAV a cégemhez, most mit csináljak?  
Privátbankár.hu | 2018. február 28. 16:31
Év elejére teljesen megújultak azok a törvények, amelyek az adóellenőrzéseket, adópereket szabályozzák. A terület újra-szabályozása a teljes ellenőrzést érinti, az első pillanattól a bírósági szak lezárásáig. Mivel a NAV évente közel 30 ezer ellenőrzést folytat le, ennek során pedig mintegy 500 milliárd forint adóhiányt és majdnem ugyanekkora összegű bírságot szab ki, ezért lényegében bárkit érinthetnek az új szabályok és korlátok.
KKV Talicskán hordják ki a pénzt Magyarországról – miért vándorolnak ki a cégek? 
Privátbankár.hu | 2017. december 11. 12:40
Ma már nem elsősorban adóelkerülésért, hanem üzleti és biztonsági célok miatt alapítanak céget inkább külföldön, mint itthon.
Ingatlan Felkavarták az állóvizet – jól jöhet ez nekünk  
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 30. 13:22
2009-ben a Legfelsőbb Bíróság egyértelműen kimondta, hogy az ingatlanfejlesztésekhez kapcsolódó közcélú beruházások áfája levonható, ha ezek nélkül a fejlesztés nem lenne megvalósítható. A közelmúltban azonban nem várt izgalmakat okozott az Európai Unió Bírósága főtanácsnokának egy hasonló, bolgár ügyben adott előzetes véleménye, amely megtiltotta volna az adólevonási jogot. Bár az EUB múlt hét közepén közzétett ítéletében végül nem követte a főtanácsnoki véleményt, azonban komoly feltételekhez szabta az adólevonási jog érvényesítését.
KKV Valóságos tortúra vár a vállalatokra: változik az adózás 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 28. 12:30
Októbertől hatályos az új pénzmosási törvény, nem lesz sétagalopp.
Makro / Külgazdaság Jókora változás jön a jogszabályban – jövőre másképp adózunk? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 7. 13:37
A január 1-jétől várható új jogszabályok átformálnák az adóeljárások és az adóperek menetét. Míg a módosítások egy része kifejezetten vállalkozásbarát, ugyanakkor több olyan csapdát is rejtenek, amelyek kifejezetten hátrányosan érinthetik az adózók érdekeit – leszűkülhetnek például az adózók jogai az adóhatósággal szembeni védekezésre, illetve szakértő igénybevételére is. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összefoglalta, mire lesz érdemes figyelni az adózóknak.
KKV Kicsinálják a székhelyszolgáltatókat - nem tudni, miért 
Privátbankár.hu | 2017. június 14. 08:30
Egy július 1-től hatályos minisztériumi rendelet várhatóan ellehetetleníti Magyarországon a legtöbb, professzionálisan működő székhelyszolgáltató működését. Az új szabályozás ugyanis előírja, hogy székhelyszolgáltatás alapjául a jövőben csak olyan ingatlan szolgálhat, amely a székhelyszolgáltató kizárólagos tulajdonában ál.
Vállalat Így adsz fizetést a dolgozóidnak? Több buktatót is rejt ez az új lehetőség 
Privátbankár.hu | 2017. május 12. 11:16
Tavaly óta gombamódra szaporodnak az MRP szervezetek Magyarországon.
Személyes pénzügyek A NAV-nak sem lehet mindent: szűkítették az adóhatóság jogkörét 
Privátbankár.hu | 2017. április 10. 11:15
Egy tipikus vitában döntött az adózók javára a Kúria, van minek örülni.
Személyes pénzügyek Pereskedsz az adóhatósággal? Nem biztos, hogy megmenekülsz a csődtől 
Privátbankár.hu | 2017. március 28. 11:21
Hiába nyer meg egy vállalkozás egy pert az adóhatósággal szemben, ha még az ítélethirdetés előtt csődbe megy. Márpedig ez nem egyedi eset, mivel az adóhatóság a jelenlegi jogszabályok szerint a per ideje alatt is végrehajtást vezethet a vállalkozással szemben. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda tapasztalatai szerint az adóhatóság még akkor sem feltétlenül retten vissza a végrehajtástól, ha erre nincs is jogi lehetősége.
Személyes pénzügyek Belefulladnak a magyarok az adókba, de min kaszál a legnagyobbat az állam? 
Privátbankár.hu | 2017. március 13. 17:31
A Jalsovszky évek óta hagyományos megszámolja, hogy hány adófajta létezik Magyarországon, most 59-ig jutottak. Bár tavalyhoz képest eggyel csökkent az adók száma, annak nagyságrendje és az adórendszer szerkezete nem mutat változást. Adóbevétel szempontjából továbbra is az áfa a listavezető; kb. 3300 milliárd forintot generálva 2016-ban.
KKV Jogtalanul bírságol a NAV? Az Európai Bíróság vethet ennek véget  
Privátbankár.hu | 2017. február 23. 14:43
Jelenleg a NAV akkor is bírságolja az áfahiányon kapott adózókat, ha a költségvetést nem érte kár. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szerint az Európai Bíróság Főtanácsnokának közelmúltban közzétett véleménye azonban megszüntetheti ezt a rendkívül igazságtalan és sokak által sérelmezett eljárást.
Pénzügyi szektor Megnehezíti a bankok életét a Kúria döntése  
Privátbankár.hu | 2017. január 12. 10:51
Kiesik az ingatlanfejlesztési ügyletek egyik legfontosabb biztosítéka.
Részvény / Deviza / Áru Változnak a szabályok: nem lesz öröm az osztalékfizetés?  
Privátbankár.hu | 2016. december 20. 14:14
Az osztalékfizetésre vonatkozó korlátok és nehézségek már eddig is számos bosszúságra adtak alapot. Körülményes az osztalékok kezelése a vállalatfelvásárlásoknál, a vevőnek és az eladónak speciális technikákat kell kidolgozniuk az osztalékok egymás közötti megosztására Ráadásul a jövő januártól alkalmazandó új szabályok tovább szűkítik a rugalmasságot az osztalékfizetéseknél.
Vállalat Kartell: hamarosan senki sem mondhatja, hogy csak a pénzét adta egy céghez 
Privátbankár.hu | 2016. november 29. 09:31
Kiemelkedő jelentőségű kartellezési ügy vár jelenleg az Európai Törvényszék döntésére.
Makro / Külgazdaság Vége a keménykezűségnek? Megintették az adóhatóságot 
Privátbankár.hu | 2016. november 22. 15:19
Jogsértőnek mondta ki az Európai Unió Bírósága a NAV áfa-levonás megtagadását, nem kiálthatnak ki „tartalmilag hiteltelennek” számlákat.
Személyes pénzügyek Zseniálisan kreatív módszerekkel sarcolják meg a magyarokat 
Privátbankár.hu | 2016. október 12. 12:01
Giccsadónk, hajóadónk, pónilóadónk, toronyadónk, traktoradónk, termőföldadónk is van már – csak hogy egy párat említsünk a mindennapi életünket színesítő települési adók közül. Nem vagyunk azonban teljesen védtelenek, ha az önkormányzatok ezen adók bármelyikét is kivetnék velünk szemben.
Ingatlan Nem fizet a bérlőd? Nem lesz egyszerű megszabadulni tőle 
Privátbankár.hu | 2016. július 13. 08:13
Lelakja a lakást és sosem fizet – minden lakástulajdonos rémálma a rossz bérlő. A korábbi szabályozás ráadásul semmilyen segítséget nem nyújtott a bérbeadónak, és ha végre mégis sikerült megszabadulni a rossz bérlőtől, vele együtt a pénzét is bukta az üzleten. Az új Ptk. ugyan már ad támpontokat, hogy hova fordulhat egy pórul járt bérbeadó, de a vitákat így sem ússzuk meg.
Makro / Külgazdaság Teljesen felesleges a pornóadó Magyarországon? 
Privátbankár.hu | 2016. április 21. 20:15
A hatvan adónem 11000 milliárd forintot termel Magyarországon. Akad viszont ezek között olyan, ami szinte elenyésző bevételt hoz a költségvetésnek. Ilyen a kulturális adó is - közismertebb nevén a pornóadó. De miért van még szükség olyan adónemre, amely felett eljárt az idő és preventív hatása sincs? Fehér Tamás adójogász válaszol.
Személyes pénzügyek Világ adócsalói, rettegjetek? Ezeket érdemes tudnod az offshorozásról 
Privátbankár.hu | 2016. április 15. 20:10
Nem tudod, hogy működnek az adóparadicsomok, de minden kávézásnál szóba kerül az offshore-botrány? Dr. Csővári István, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda adószakértője menti a helyzetet, és elmondja a legfontosabb tudnivalókat az adóelkerülésről, hogy lenyűgözd a kávépartnered.
Makro / Külgazdaság Kártérítés vagy fizetség? Zűrzavar az áfa körül 
Privátbankár.hu | 2016. április 13. 15:17
Áfa-köteles-e egy olyan szolgáltatás, ahol ugyan az ellenértéket kifizették, de a szolgáltatás valamilyen okból elmaradt?
Makro / Külgazdaság Miért kell 60 féle adót fizetni Magyarországon?  
Privátbankár.hu | 2016. március 8. 16:21
Jelenleg 60 adófajta létezik Magyarországon. Az általános forgalmi adó 25 százalékban, a személyi jövedelemadó pedig 13 százalékban járul hozzá a központi adóbevételekhez, ugyanakkor az adók döntő többsége 1 százaléknál kisebb mértékű bevételt generál. Nemzetközi viszonylatban is soknak tűnik a 60 féle adó.
KKV Újabb bukta: ezzel a magyar törvénnyel is baja lehet az uniónak  
Privátbankár.hu | 2015. november 3. 10:20
Ellentétes lehet az uniós joggal a magyar társaságiadó-törvény.
Vállalat Rengeteg pénzzel tartozol a NAV-nak? Így úszhatod meg a végrehajtást  
Privátbankár.hu | 2015. június 22. 20:20
Az adóhatóság szigorított végrehajtási gyakorlatán, azaz azonnal beszedi az adózóktól a neki járó adóforintokat. A NAV idén több mint 20 százalékkal többször rendelt el inkasszót, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Ez pedig számos vállalkozást kellemetlenül érint, hiszen az adótartozás egy összegben és azonnali fizetése sokszor komolyan veszélyezteti a vállalkozásokat.
KKV Így véd meg minket Brüsszel a sumákoló cégektől 
Privátbankár.hu | 2015. május 7. 20:14
A közelmúltban közzétett európai uniós irányelv révén könnyebben és hatékonyabban érvényesíthetik kártérítési igényeiket a versenyjogi jogsértéseket elszenvedő vállalatok és fogyasztók. Ráadásul, valószínűleg az eljárások további elhúzódásától sem kell tartani.
KKV Az offshore lovagok elleni harcban sok multi is csapdába esik  
Privátbankár.hu | 2015. április 15. 10:05
A közpénzek felhasználásával kapcsolatos „offshore ellenes” jogszabálycsomagot azzal a céllal vezették be 2011-ben, hogy az ellenőrizhetetlen tulajdonosi hátterű offshore cégek ne juthassanak hazai és uniós közpénz-forrásokhoz. A szabályozás azonban túllőtt a célon: számos „ártatlan” külföldi tulajdonú cég is beleesik a szabályozás csapdájába, például az amerikai tulajdonú multinacionális cégcsoportok magyar leányvállalatai, akik így állami támogatástól eshetnek el – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.
Adó Magyar a céged? Itt az új trükk az adótervezésben - mire kell figyelni? 
Privátbankár.hu | 2014. szeptember 24. 15:52
Az elmúlt időszakban Magyarországon is elterjedtek azok az adótervezési technikák, amelyek arra épülnek, hogy egy társaság kettős adózási illetőséggel rendelkezik, azaz egy adott országban van bejegyezve, viszont egy másikban rendelkezik ügyvezetéssel. Ezzel nem csupán adózási előnyökhöz juthat a cég, de jogi kockázatait is mérsékelheti vagy akár kivédheti. Ugyanakkor, nem árt tisztában lenni az ezzel járó számviteli és adminisztrációs előírásokkal. A Jalsovszky Ügyvédi Iroda összeállítása.
Adó Végre bezárnak egy kiskaput: egyre nehezebb eldugni a vagyont 
Privátbankár.hu | 2014. május 14. 17:30
Hamarosan bezárul egy kiskapu: 2017-től az európai bankok kötelesek lesznek az offshore cégek bankszámlái mögötti magánszemély tulajdonosokat is azonosítani és a róluk begyűjtött információt a hazai adóhatóságaiknak megküldeni. Így sokkal nehezebb lesz eltitkolni a vagyonokat.
Karrier Veszélyes jogi hiba: lesz, aki nem kap fizetést? 
Privátbankár.hu | 2014. április 17. 16:11
Az új Ptk. eddig kevesek által felfedezett új szabálya várhatóan nagy riadalmat fog okozni: ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel.
Adó Az Európai Bíróság elé citálják a NAV-ot? 
Privátbankár.hu | 2014. március 18. 15:30
Egy ügyvédi iroda szerint ez csak idő kérdése a visszaigényelt áfa jogtalan visszatartása miatt. Szakértők szerint a késedelmes kiutalások aránytalanul nagy terhet jelentenek a vállalkozásoknak, ráadásul az adóhatóság az uniós előírásokat is megsérti. Tényleg nem maradt más megoldás, csak az Európai Bíróság?
Adó Anya szomorú lesz: bezárhat egy adó-kiskaput a Bizottság 
Privátbankár.hu | 2013. november 28. 10:49
Magyarországon keresztül is működő, népszerű adóoptimalizálási lehetőségeket szüntetne meg az Európai Bizottság hét eleji javaslata, amelynek célja az EU anya- és leányvállalati irányelvének módosítása.
Adó Szorul a hurok: hova lehet még eldugni a pénzt? 
Gáspár András | 2013. november 26. 13:31
Lassan eltűnnek a fehér foltok az adózás világtérképéről, egyre szorosabban működnek együtt a világ adóhatóságai, és olyan országok is kiadják az adózók adatait, akikről korábban ez elképzelhetetlen volt. Van még néhány utolsó védőbástya, és lesz még gond az elmélet gyakorlatba ültetésével, de lehet, hogy nemsokára tényleg mindenki adót fog fizetni.
Adó Bajban vagy Dubajban? Ki jár jól és ki pórul az új egyezménnyel? 
Privátbankár.hu | 2013. november 5. 18:00
Adómentes jövedelemszerzést és visszamenőleges információszolgáltatást is lehetővé tesz a Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek között létrejött, speciális, kettős adóztatást kizáró egyezményt. Az egyezményből sok magyar profitálhat, de a visszamenőleges információszolgáltatás miatt megüthetik bokájukat azok, akik adóelkerülésre használták az országot.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG