4p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentősen csökkent az elmúlt években azon magyar háztartásoknak az aránya, ahol komoly gondot jelent az, hogy zajonganak a szomszédok – derült ki az Eurostat frissített adataiból. Bár az adatok szerint egyre kevesebbszer van gond a szomszédokkal, megkérdeztük a szakértőt, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha egy udvarias figyelmeztetés már nem elég.
Németh Kristóf és Pásztor Erzsi színészek a 30 évvel ezelőtt indult Szomszédok című teleregény jubileumi fesztiválján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Míg 2014-ben 13,8 százalék jelezte, hogy zavarják a szomszédjai, addig 2018-ra ez az arány már csak 8,5 százalékra csökkent. A magyar nyugdíjasokat is kevésbé zavarja a zaj, öt év alatt 14,2 százalékról 8,5 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy túlságosan hangos lenne az utca és a szomszédság.

Ahol kisgyerek van, ott sokkal zavaróbb

Az Eurostat az olyan háztartásokat is vizsgálta, ahol egyedülálló szülő nevel egy vagy több gyereket, a kutatásból az derül ki, hogy messze őket zavarják a legjobban a zajos szomszédok, és itt a vizsgált időszakban szinte csak romlott a helyzet – 13,7 százalékról 17,4 százalékra.

A szegényebb városiak rosszabb helyzetben vannak

A hivatal emellett megvizsgálta azt is, hogy vélekednek a szomszédjaikról és a zajszennyezettségről azok a magyarok, akik az átlagjövedelem 60 százalékánál kevesebbet kerestek (ez Magyarországon 2018-ban havonta 83 854 forint volt). Körükben sokkal nagyobb problémát jelent a rossz szomszédság, igaz, a helyzet még így is javulni látszik valamennyire, hiszen 2014 és 2018 között 24,9-ről 18,3 százalékra süllyedt a mutató.

Mi a helyzet nemzetközi szinten?

Miután az Eurostat adatai 2018-ra még csak részben frissültek, a nemzetközi összehasonlításért 2017-ig kell visszanyúlnunk. Ebből az derül ki, hogy az Európai Unión belül a legrosszabb szomszédok és a legzajosabb utcák Németországban vannak, és a német háztartások negyedének ez évek óta problémát jelent, amin érdemben nem is sikerült változtatni, hiszen 2009 és 2017 közt 25,8 százalékról 26,1 százalékra emelkedett az érintettek aránya.

Elegem van - mit léphetek?

Összességében tehát az látszik, hogy bár a helyzet javul, minden 10. magyarnak még mindig problémái vannak a szomszédjaival. De mit lehet tenni az idegesítő szomszédokkal szemben? Megkérdeztük Dr. Bihari Leventét, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvédjét.

A szakértő szerint a zavaró szomszédokkal szembeni fellépésre alapvetően a birtokvédelem szolgál. Ennek lényege, hogy ha a szomszéd jogos ok nélkül zavar a birtoklásban (pl. rendszeres hangoskodással), akkor egy éven belül az önkormányzati jegyzőtől, egy év eltelte után a bíróságtól lehet kérni, hogy kötelezze a szomszédot a zavarás abbahagyására. Az eljárásban a jegyző, illetve a bíróság lényegében azt kell, hogy vizsgálja, hogy a zavarás olyan mértékű-e, amit még el kell viselni, vagy pedig már túlmegy a „szükséges” zavarás körén.

Mindegy, hogy saját lakás, vagy albérlet

A birtokvédelem szempontjából lényegtelen, hogy akit az ingatlan használatában zavarnak, az tulajdonosa vagy bérlője az ingatlannak. Az ingatlan használója a használat jogcímétől függetlenül jogosult a birtokvédelemre azzal szemben, aki őt az ingatlan használatban zavarja. Bérelt ingatlan esetén tehát a bérlő is magával a zavaró személlyel szemben kérheti a birtokvédelmet, nem pedig azzal szemben, akitől bérli az ingatlant.

A birtokvédelmi kérdéseken túl a fenyegető fellépés, a magánéletbe való beavatkozás, vagy a megfélemlítés céljából történő rendszeres háborgatás akár a szomszéd büntetőjogi felelősségét is felvetheti, amely miatt feljelentés tehető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Érkezik a márkás ruhák turkálója, másképp
Buksza blog | 2024. május 21. 12:55
Bekapcsolódik az Ebay abba a hadjáratba, amely véget akar vetni a néhányszor hordott ruhák szemétbe kerülésének. Ez nagyobb környezetszennyezést okoz ugyanis, mint például a légi közlekedés.
Vásárló Fontos hír jött a benzinről, már ne tankoljon hétfőig!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:35
Pünkösd hétfőn tovább csökkennek az üzemanyagárak.
Vásárló Nem Magyarországot választotta célpontjául a kisbolt-specialista
Buksza blog | 2024. május 14. 10:04
A főleg élelmiszereket és italokat árusító lengyel Zabka három üzlet megnyitását tervezi májusban Romániában, majd ezt követően gyors terjeszkedésbe kezd. 
Vásárló Jelentős árcsökkentésre kényszerül a McDonald's: menüt adnának szendvicsárban az amerikai éttermekben
Buksza blog | 2024. május 14. 08:57
A McDonald’s arra készül, hogy extra árengedményt ad legalább egyik menüjére, hogy visszacsalogassa azokat a vendégeit, akik az infláció miatt az utóbbi időben inkább otthon főznek.
Vásárló Hamarosan szívhatják a fogukat az autósok?
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 11:19
Az árcsökkenésnek vége szakadhat. 
Vásárló Nagyon bejött a "féláras" megoldás a magyar vásárlókat is megcélzó lengyel "cipőkirálynak"
Buksza blog | 2024. május 11. 09:37
Remekeltek az év elején a CCC cipőboltlánc üzletei. A nyereség a triplájára nőtt.
Vásárló Miért pont az Aldi vagy a többi diszkont? Megvan az új varázsszó
Buksza blog | 2024. május 9. 19:03
Az Aldi azon áruházláncok között lesz, amelyek jól jönnek majd ki abból az időszakból, amelyben az inflációval küszködő vásárlók sokkal jobban megnézik, mit vásárolnak a boltokban.
Vásárló Az elképzelhetetlent kínálja a svájci bicska új változata
Buksza blog | 2024. május 9. 15:13
A svájci bicska mögött 140 éves múlt áll, ám a fejlesztése soha nem áll meg egy pillanatra sem. Más kérdés, hogy amire a gyártó most készül, az igencsak meglepő változást hoz a bicska történetében.
Vásárló Hogyan tehetünk szert több bevételre?
Márkázott tartalom | 2024. május 9. 11:04
A nagy kérdés, ami a legtöbb ember foglalkoztatja: hogyan lehetnék gazdagabb, sikeresebb? Mit kellene tennem ahhoz, hogy biztonságos pénzügyi helyzetet teremtsek magamnak?
Vásárló Kitalálja, mennyivel olcsóbb ugyanaz a magyar tészta Romániában, mint nálunk?
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 06:35
Bődületes a különbség - miért vásárolna itthon az, aki Romániában is megteheti?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG