Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Jelentősen csökkent az elmúlt években azon magyar háztartásoknak az aránya, ahol komoly gondot jelent az, hogy zajonganak a szomszédok – derült ki az Eurostat frissített adataiból. Bár az adatok szerint egyre kevesebbszer van gond a szomszédokkal, megkérdeztük a szakértőt, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha egy udvarias figyelmeztetés már nem elég.
Németh Kristóf és Pásztor Erzsi színészek a 30 évvel ezelőtt indult Szomszédok című teleregény jubileumi fesztiválján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Míg 2014-ben 13,8 százalék jelezte, hogy zavarják a szomszédjai, addig 2018-ra ez az arány már csak 8,5 százalékra csökkent. A magyar nyugdíjasokat is kevésbé zavarja a zaj, öt év alatt 14,2 százalékról 8,5 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy túlságosan hangos lenne az utca és a szomszédság.

Ahol kisgyerek van, ott sokkal zavaróbb

Az Eurostat az olyan háztartásokat is vizsgálta, ahol egyedülálló szülő nevel egy vagy több gyereket, a kutatásból az derül ki, hogy messze őket zavarják a legjobban a zajos szomszédok, és itt a vizsgált időszakban szinte csak romlott a helyzet – 13,7 százalékról 17,4 százalékra.

A szegényebb városiak rosszabb helyzetben vannak

A hivatal emellett megvizsgálta azt is, hogy vélekednek a szomszédjaikról és a zajszennyezettségről azok a magyarok, akik az átlagjövedelem 60 százalékánál kevesebbet kerestek (ez Magyarországon 2018-ban havonta 83 854 forint volt). Körükben sokkal nagyobb problémát jelent a rossz szomszédság, igaz, a helyzet még így is javulni látszik valamennyire, hiszen 2014 és 2018 között 24,9-ről 18,3 százalékra süllyedt a mutató.

Mi a helyzet nemzetközi szinten?

Miután az Eurostat adatai 2018-ra még csak részben frissültek, a nemzetközi összehasonlításért 2017-ig kell visszanyúlnunk. Ebből az derül ki, hogy az Európai Unión belül a legrosszabb szomszédok és a legzajosabb utcák Németországban vannak, és a német háztartások negyedének ez évek óta problémát jelent, amin érdemben nem is sikerült változtatni, hiszen 2009 és 2017 közt 25,8 százalékról 26,1 százalékra emelkedett az érintettek aránya.

Elegem van - mit léphetek?

Összességében tehát az látszik, hogy bár a helyzet javul, minden 10. magyarnak még mindig problémái vannak a szomszédjaival. De mit lehet tenni az idegesítő szomszédokkal szemben? Megkérdeztük Dr. Bihari Leventét, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvédjét.

A szakértő szerint a zavaró szomszédokkal szembeni fellépésre alapvetően a birtokvédelem szolgál. Ennek lényege, hogy ha a szomszéd jogos ok nélkül zavar a birtoklásban (pl. rendszeres hangoskodással), akkor egy éven belül az önkormányzati jegyzőtől, egy év eltelte után a bíróságtól lehet kérni, hogy kötelezze a szomszédot a zavarás abbahagyására. Az eljárásban a jegyző, illetve a bíróság lényegében azt kell, hogy vizsgálja, hogy a zavarás olyan mértékű-e, amit még el kell viselni, vagy pedig már túlmegy a „szükséges” zavarás körén.

Mindegy, hogy saját lakás, vagy albérlet

A birtokvédelem szempontjából lényegtelen, hogy akit az ingatlan használatában zavarnak, az tulajdonosa vagy bérlője az ingatlannak. Az ingatlan használója a használat jogcímétől függetlenül jogosult a birtokvédelemre azzal szemben, aki őt az ingatlan használatban zavarja. Bérelt ingatlan esetén tehát a bérlő is magával a zavaró személlyel szemben kérheti a birtokvédelmet, nem pedig azzal szemben, akitől bérli az ingatlant.

A birtokvédelmi kérdéseken túl a fenyegető fellépés, a magánéletbe való beavatkozás, vagy a megfélemlítés céljából történő rendszeres háborgatás akár a szomszéd büntetőjogi felelősségét is felvetheti, amely miatt feljelentés tehető.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Tényleg az idősek okozzák a legtöbb balesetet?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 10:43
Eloszlat egy tévhitet a CLB biztosítási alkusz: a fiataloknál semmivel sem okoznak több balesetet az idős autóvezetők.
Vásárló Kiszolgáltatott helyzetben a fogyasztók – mi segíthet?
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 17:06
Gyorsjelentést adott ki a Gazdasági Versenyhivatal a 2020-as tevékenységéről, ugyanis a magyarok sok esetben nincs tisztában a GVH működésével és annak eredményeivel – mondta a Trend FM-nek adott interjúban Rigó Csaba Balázs elnök.
Vásárló Megint csúcsra kúsztak az élelmiszerárak - drágább lett a Valentin-napi romantika is
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2021. február 11. 15:04
2007 februárjában tettük közzé első felmérésünket - 2021 februárjában a 14. születésnapját ünnepli az Árkosár. Az elmúlt években megszokhattuk, hogy csúcsdöntés jár az évforduló mellé - nincs ez másként idén sem. Az áremelkedés tempója lassult, de az élelmiszereknél a drágulás még mindig meghaladja az átlagos infláció szintjét. Az áremelkedést továbbra is az alma vezeti, lefelé pedig a krumpli húzza az árakat. Aktuális felmérésünkben megvizsgáltuk azt is, mennyiből lehet a legolcsóbban megúszni a Valentin-napot, és mennyivel lett drágább a romantikus egységcsomag tavalyhoz képest.
Vásárló 7+1 érv, amiért a papírdoboz egy hasznos és környezetbarát reklámfelület
Márkázott tartalom | 2021. február 11. 14:02
Ha ügyesen megtervezett, logóval ellátott, egyedi dobozokba csomagolva küldjük ki ügyfeleinknek a termékeinket, akkor mesebeli hőshöz hasonlóan mi is hetet ütünk egy csapásra. Amennyiben webshopunk van, online kereskedünk, különösen fontos, hogy ne csak egyszerű csomagolóanyagként tekintsünk a papírdobozra, hanem a cég arculati elemeként, esztétikus, praktikus tárgyként, amivel költséghatékony módon juttathatjuk el a termékünk mellett a cégünk jó hírét is a háztartásokba.
Vásárló Milyen hintaágyat válasszunk a kertünkbe?
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 17:51
Amikor azon gondolkodunk, hogy milyen hintaággyal tehetjük kellemesebbé a kertünkben eltöltött időt, akár meg is állhatunk egy pillanatra, vehetünk egy mély levegőt, és legalább egy kicsit hálásak lehetünk, hogy ilyen “jó problémáink” vannak. Belegondolhatunk, hogy egy kellemes tavaszi, nyári vagy akár indián nyári délutánon, estén kiülni, ringatózni egy kicsit akár egyedül, akár a családunkkal vagy társaságban nagyszerű élmény. Az élmény szó különösen fontos ennél a kerti bútordarabnál, hiszen valóban mozgásban vagyunk, a bútor “tesz velünk valamit”, és ezzel hangulatot is kölcsönöz a kint töltött időnek.
Vásárló Milyen tüneteket okozhatnak a hormonproblémák?
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 17:37
Nem véletlenül mondják, hogy a külső árulkodhat a szervezet hormonális állapotáról. Ennek köszönhetően olykor elég ránéznie az orvosnak a páciensre, és már sejti is, hogy hormonproblémákkal küzd. Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen külső jegyek utalhatnak hormonproblémákra.  A hormonproblémák tünetei közé sorolható a hajhullás, a fokozott szőrnövekedés, a pattanásosság, a testsúllyal kapcsolatos problémák, a női nemi működés zavarai és a férfi nemi működés zavarai.
Vásárló Legyen természetes anyag a környezetedben!
Márkázott tartalom | 2021. február 9. 08:54
Építkezel? Felújítasz? Valami hasznos bútort szeretnél készíteni családodnak? Az alapanyagok közül kedveled a fát? A fafajták közül melyiket részesíted előnyben, a könnyebben megmunkálható puhábbat vagy a tömörebb, keményebb változatot? Tájékozott vagy a fafajták között? Szeretnél többet megtudni a legtöbbet használt fa tulajdonságairól? Szeretnéd felhasználni munkádhoz az egyik legismertebb fafélét?    Ez nem más, mint a lucfenyő. Bizonyára ismert előtted ez a fenyőfajta! Karácsonykor biztos, hisz legtöbbször ilyen fát díszítünk az ünnepi pillanatokra. De más oldaláról is megismerheted, hisz a Káplár fatelep weboldalra kattintva az építőiparban vagy a belsőépítészetben (padlók, ajtók, ablakok, lépcsők, stb.) igen sokoldalúan felhasznált anyagról bővebben tájékozódhatsz.
Vásárló Válassz egy friss, ropogós és egészséges salátát!
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 17:44
Igaz, hogy a címben figyelemfelkeltően a saláta szerepel, de ezt megelőzően néhány mondat arról a vállalkozásról fog szólni, amely több finomság mellett ezt az egészséges ételt is készíti, kínálja számodra.
Vásárló Laptop vásárlási szokások
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 12:13
A laptop angol eredetű szó, magyarra fordítva hordozható számítógépként lehet leginkább definiálni. Az asztali gépektől csupán annyiban különböznek, hogy a méretük kisebb és könnyebb. Energiafogyasztásuk viszont kevesebb. Operációs rendszerek és szoftverek tekintetében minden fut és futtatható rajtuk.  Akkumulátor biztosítja, hogy egy töltéssel akár 2-3 órát is működjenek. Amennyiben új laptopot szeretnénk vásárolni akkor érdemes előtte néhány jó tanácsot megfontolni, átgondolni.
Vásárló Melyik a jobb? Az üveggyapot vagy a kőzetgyapot?
Márkázott tartalom | 2021. február 8. 11:09
  Az üveggyapot és a kőzetgyapot is az ásványgyapotok családjába tartozik. Mindkét anyag kiváló hőszigetelőként van nyilvántartva, mégis sokan keveset tudnak róluk. Persze tegyék a dolgukat, szigeteljenek. De azért jó tudni, hogy mégis miért kerül az egyik jóval többe, mint a másik, azaz milyen tulajdonságai vannak ezeknek az anyagoknak. Így tudunk csak felelős döntést hozni, ha a kettő közül kell választanunk a saját házunk szigetelésekor.
hírlevél