<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jelentősen csökkent az elmúlt években azon magyar háztartásoknak az aránya, ahol komoly gondot jelent az, hogy zajonganak a szomszédok – derült ki az Eurostat frissített adataiból. Bár az adatok szerint egyre kevesebbszer van gond a szomszédokkal, megkérdeztük a szakértőt, milyen lehetőségeink vannak akkor, ha egy udvarias figyelmeztetés már nem elég.
Németh Kristóf és Pásztor Erzsi színészek a 30 évvel ezelőtt indult Szomszédok című teleregény jubileumi fesztiválján (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Míg 2014-ben 13,8 százalék jelezte, hogy zavarják a szomszédjai, addig 2018-ra ez az arány már csak 8,5 százalékra csökkent. A magyar nyugdíjasokat is kevésbé zavarja a zaj, öt év alatt 14,2 százalékról 8,5 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik arról számoltak be, hogy túlságosan hangos lenne az utca és a szomszédság.

Ahol kisgyerek van, ott sokkal zavaróbb

Az Eurostat az olyan háztartásokat is vizsgálta, ahol egyedülálló szülő nevel egy vagy több gyereket, a kutatásból az derül ki, hogy messze őket zavarják a legjobban a zajos szomszédok, és itt a vizsgált időszakban szinte csak romlott a helyzet – 13,7 százalékról 17,4 százalékra.

A szegényebb városiak rosszabb helyzetben vannak

A hivatal emellett megvizsgálta azt is, hogy vélekednek a szomszédjaikról és a zajszennyezettségről azok a magyarok, akik az átlagjövedelem 60 százalékánál kevesebbet kerestek (ez Magyarországon 2018-ban havonta 83 854 forint volt). Körükben sokkal nagyobb problémát jelent a rossz szomszédság, igaz, a helyzet még így is javulni látszik valamennyire, hiszen 2014 és 2018 között 24,9-ről 18,3 százalékra süllyedt a mutató.

Mi a helyzet nemzetközi szinten?

Miután az Eurostat adatai 2018-ra még csak részben frissültek, a nemzetközi összehasonlításért 2017-ig kell visszanyúlnunk. Ebből az derül ki, hogy az Európai Unión belül a legrosszabb szomszédok és a legzajosabb utcák Németországban vannak, és a német háztartások negyedének ez évek óta problémát jelent, amin érdemben nem is sikerült változtatni, hiszen 2009 és 2017 közt 25,8 százalékról 26,1 százalékra emelkedett az érintettek aránya.

Elegem van - mit léphetek?

Összességében tehát az látszik, hogy bár a helyzet javul, minden 10. magyarnak még mindig problémái vannak a szomszédjaival. De mit lehet tenni az idegesítő szomszédokkal szemben? Megkérdeztük Dr. Bihari Leventét, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda senior ügyvédjét.

A szakértő szerint a zavaró szomszédokkal szembeni fellépésre alapvetően a birtokvédelem szolgál. Ennek lényege, hogy ha a szomszéd jogos ok nélkül zavar a birtoklásban (pl. rendszeres hangoskodással), akkor egy éven belül az önkormányzati jegyzőtől, egy év eltelte után a bíróságtól lehet kérni, hogy kötelezze a szomszédot a zavarás abbahagyására. Az eljárásban a jegyző, illetve a bíróság lényegében azt kell, hogy vizsgálja, hogy a zavarás olyan mértékű-e, amit még el kell viselni, vagy pedig már túlmegy a „szükséges” zavarás körén.

Mindegy, hogy saját lakás, vagy albérlet

A birtokvédelem szempontjából lényegtelen, hogy akit az ingatlan használatában zavarnak, az tulajdonosa vagy bérlője az ingatlannak. Az ingatlan használója a használat jogcímétől függetlenül jogosult a birtokvédelemre azzal szemben, aki őt az ingatlan használatban zavarja. Bérelt ingatlan esetén tehát a bérlő is magával a zavaró személlyel szemben kérheti a birtokvédelmet, nem pedig azzal szemben, akitől bérli az ingatlant.

A birtokvédelmi kérdéseken túl a fenyegető fellépés, a magánéletbe való beavatkozás, vagy a megfélemlítés céljából történő rendszeres háborgatás akár a szomszéd büntetőjogi felelősségét is felvetheti, amely miatt feljelentés tehető.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vásárló Akciók a Keysfan-en: Ingyen Windows 10/Windows 11 Black Friday-en
PR | 2021. november 17. 15:25
A Black Friday-re való bemelegítés elkezdődött a Keysfan-nél, ezért visszatért az egyet fizet, kettőt kap akciójuk.
Vásárló Pénzügyi tudatosság digitálisan
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 10:04
Napjainkra a digitalizálás, az automatizálás az élet egyre több területén van jelen, nem kivétel ez alól a számlázás sem. Bizonyára találkoztál már automatikusan kiállított számlával, hiszen az online kereskedelemben egyre több cég alkalmazza ezt a módszert. Az automatizálással időt spórolhatsz meg. Egy cég esetében minél több folyamatot automatizálsz, annál több időd és ennek folyományaként pénzt takaríthatsz meg, hiszen az idődet vagy munkatársaid idejét nem a repetitív feladatokra kell fordítanod.
Vásárló Kemény felületen lágy és romantikus minták
Márkázott tartalom | 2021. november 15. 09:26
  Az európai kerámiagyártás egyik nagy fellegvára Spanyolország. Nem csupán évszázadokra visszanyúló hagyományai miatt, hanem az utánozhatatlan stílus és a folyamatos és kiapadhatatlan ötletek, innovációk miatt is innen indult el hódító útjára számos cég. Vannak márkák, melyeket minden valamire való lakberendezési újság a címlapjára visz szezonról szezonra. Az ismert mediterrán életérzést közvetítik talán a termékeik? Az egzotikus és életörömtől duzzadó napfényes mindennapokat a kis kerámialapokba zárták talán, és átcsempészték a mi zordabb északi vidékünkre? Meglehet. Ki-ki vérmérséklete szerint ad e kérdésekre választ.
Vásárló Igazi ünnep műfenyővel
Márkázott tartalom | 2021. november 13. 10:17
Az adventi időszakban elkezdünk ráhangolódni az ünnepekre, és az ünnepi menü kitalálásán kívül az is nagy dilemma, hogy milyen fa alá kerüljenek az ajándékok.
Vásárló Hogy fest a hazai ételszállító-piac, ahová betörhet az amerikai óriás?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. november 13. 06:09
Jókora lökést adott a hazai ételkiszállítási piacnak a koronavírus, amit az is mutat, hogy a Kifli.hu megjelenése, a Netpincér brandváltása után a héten bejelentették: egy amerikai cég felvásárolta a Woltot. De pontosan milyen piacra lépett be most az amerikai házhozszállító? 
Vásárló Gond van a Spar egyik saját márkás termékével
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 12. 19:19
Mikrobiológiai problémák adódtak.
Vásárló Így néz ki a megújult Szeged Plaza
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 18:49
Az Indotek Group mintegy egymilliárd forintból valósította meg a projektet.
Vásárló Kollagénbevitel természetes formában
Márkázott tartalom | 2021. november 12. 18:45
Mit érdemes tudni a kollagénről? Milyen élettani szerepe van? Miért fontos az egészségünk szempontjából? Miért érdemes fogyasztani? Hogyan vihető be természetes formában? Mutatjuk a válaszokat! A kollagén teherbíró rostos fehérje, mely aminosavakból áll. Fontos alkotóeleme a porcoknak, a hajnak, a bőrnek, a körömnek, a csontoknak, az ínszalagoknak, az izmoknak, az inaknak és az ereknek.
Vásárló A szilveszter még bizonytalan – hol lazítanak az év végén a magyarok?
MTI | 2021. november 12. 18:26
Nagyjából háromszor többen foglaltak már karácsonyi utazást idén, mint egy évvel korábban, a foglalások 99 százaléka belföldi úti célra szól.
Vásárló Étrend-kiegészítők hasaltak el a vizsgálaton
Privátbankár.hu | 2021. november 12. 09:58
40 vizsgált termékből 4-nél volt valamilyen probléma. Az egyik étrend-kiegészítőben például a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló