3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Hazai topvállalati vezetők klubot alapítottak, hogy 2020-ra hazánk ledolgozza némiképp azon hátrányt, hogy a vállalatok irányító testületeiben és felső vezetésében a női vezetők aránya elérje a 20 százalékot. Az EU 40 százalékos arányt határozna meg a tőzsdén jegyzett cégeknél egy tervezett direktívában.

Miközben a cégek alsóbb döntéshozói szintjein a nők aránya akár a 40 százalékot is eléri, a felsővezetői szinten ez a szám 17 százalékra csökken, míg a cégek első számú vezetői között mindössze tíz százalékos a nők részaránya – derült ki a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF), a Bisnode Magyarország Kft, a Figyelő és a Budapesti Corvinus Egyetem közös kutatásából, amit a magyar gazdaság 200 legsikeresebb vállalatának vezetői körében végeztek el. A kérdőívre választ adó 72 vállalatnál alsóvezetői szinten 2932 férfi és 1338 nő, középvezetői szinten 2083 férfi és 870 nő, felsővezetői szinten 662 férfi és 160 nő dolgozik.

Mindössze a válaszadók hat százalékánál éri el a nők aránya a vezetőségben az 50 százalékot, a női középvezetők aránya átlagosan 28 százalékos. Ha a fizetéseket nézünk, a vizsgált vállalatok 18 százalékánál találunk nőt az öt legjobban fizetett munkatárs között.

A felmérés annak fényében ad érdekes képet, hogy az Európai Bizottság – az Európai Parlament tagjainak támogatását élvezve – direktívában tervezi szabályozni, hogy a tőzsdén bejegyzett vállalatok igazgatóságában a női arány 2020-ra érje el a 40 százalékot.

Jobban teljesítenek, mégis...

Magyarországon az egyetemet végzettek több mint fele nő, s a felmérések azt támasztják alá, hogy tanulmányaik során a nők általában jobban teljesítenek, mint a férfiak. Ennek nyomán jött létre a 202020 Klub, hogy támogassa a nők vezetői pozícióba kerülését.

A magyarországi célkitűzések visszafogottabbak, mint a direktíva elképzelései: egyelőre „csak” azt szeretnénk elérni, hogy 2020-ra Magyarországon a vállalatok vezetőségében és az igazgatóságokban a nők aránya legalább 20 százalék legyen – mondta el Czakó Borbála, HBLF elnöke és az EY globális igazgatója.

Bár a 202020 Klubot 25 női vezető alapította idén márciusban, több mint 30 férfi cégvezető állt azonnal a kezdeményezés mellé, köztük olyan nevek, mint Christopher Mattheisen, a Telekom elnök-vezérigazgatója, Halácsy Péter, a Prezi alapítója, Dr. Kürti Sándor, a Kürt Zrt. elnöke, Veres Zsolt, az IBM elnök-vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft alapító elnöke, Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója, Papp István, a Microsoft elnök-vezérigazgatója.

Igen ám, de hogyan?

Bár nem bizonyos, hogy a kvótarendszer lenne a legjobb megoldás arra, hogy a magasabb női arányt elérjük, de egyelőre nincs más megoldás - vélekedett Horváth Krisztina. A Cisco Magyarország vezérigazgatója szerint itt nem abban kell gondolkodni, hogy pusztán a kvóta okán egy tehetségtelenebb hölgy kapna vezetői helyet egy rátermettebb férfi vezetővel szemben, a cél az, hogy kicsit csökkenjen az esélybeli különbség és a hölgyek legalább a short listre nagyobb esélyekkel kerüljenek fel, ha tudásuk hasonló, mint a férfi vezetőknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG