1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Munkakörök, pozíciók, felvételi rendszerek, karriermenedzsment folyamatok, munkavégzési formák, munkaidő-modellek, képzések kialakítása, és számtalan más eszköz létezik, amivel a kisgyerekes szülők munkaerő-piaci reintegrációját szolgálja.

A Civil Licit, egy különleges aukció, ahol vállalatok és civil szervezetek találkozhatnak, és vehetik fel a kapcsolatot egymással, indíthatnak párbeszédet. Az aukció attól különleges, hogy nem műtárgyakra licitálnak, hanem civil szervezetek szolgáltatásait. A cél, hogy a non-profit és a for-profit szféra találkozzon, és meglássák egymásban az üzleti lehetőségeket.

A következő árverés 2012. november 6-án 11 órakor lesz Erzsébet téri Design Terminálban.

Winkler Nóra műsorvezető, a Civil Licit árverésének vezetője elmondta, hogy milyen fontos a vállalatok, az állam és család részéről is segíteni a gyermekvállalás után a szülők visszatérését a munkaerőpiacra. "A GYES ugyanis nem olyan, mint a filmekben, hogy a gyerek egy gyönyörű mózeskosárban, puha takaró alatt alszik, a szülő pedig addig a szomszéd szobában nyugodtan dolgozik" - mondta Winkler Nóra. A valóságban ennél sokkal nehezebb az otthon maradó szülő dolga, ezért minden lehetséges eszközzel segíteni kell őt.

A statisztikák is hasonló képet festenek

A hat év alatti gyerekeket nevelő nők csupán 35 százaléka dolgozik, és becslések szerint csak egyharmaduk tért vissza korábbi munkahelyére, a gyermekeket vállaló nők több, mint fele tartósan inaktív - derül ki az OECD statisztikájából és a Jó-Lét Alapítvány kutatásából. A KSH felmérése szerint a korábban alkalmazásban álló

kisgyermekes szülők kevesebb mint felének van lehetősége arra, hogy visszatérjen korábbi munkáltatójához, pedig szülés után a kismamák alig 7 százaléka szeretne háztartásbeli maradni.

Egy 2008-as Gallup kutatásból az derült ki, hogy az Európai Unió tagállamainak munkavállalói közül 51%-a nehéznek vagy nagyon nehéznek tartja a munka és magánélet összeegyeztetését. Míg a legkevésbé nehéznek Finnországban tartják ezt (20%), addig a legnehezebbnek Magyarországon (77%). Elsősorban a nők és a gyermeküket egyedül nevelők körében válaszolták magasabb arányban, hogy nehézséget okoz az élet két jelentős területének összehangolása.

Így lehetne segíteni ezen

A statisztikákból látható, hogy a szülési szabadság utáni munkaerő-piaci reintegráció nagy mértékben megoldatlan Magyarországon. Egyre több szakember, kutatás, és civil kezdeményezés hívja fel erre a figyelmet, és a cégek, vállalatok is egyre  tudatosabban törekszenek arra, hogy megoldják ezt a problémát.

Ennek természetesen több összetevője van, az egyik legfontosabb a szemléletváltás: a hagyományos női és férfi szerepek meghaladása, és a házimunka egyenlő megosztása a háztartásokban, másik fontos pillér pedig, hogy a vállalatok teremtsék meg a visszatérés lehetőségét, az állam pedig mindkettő téren rendelkezik eszközökkel, amelyekkel ezeket a folyamatokat elősegítheti.

Munkakörök, pozíciók, felvételi rendszerek, karriermenedzsment folyamatok, munkavégzési formák, munkaidő-modellek, képzések kialakítása – csak néhány azon intézkedési irányok közül, mellyel a HR-szakterület a leginkább tudna hatni arra, hogy munkavállaló-barát illetve anyabarát legyen a vállalat. Mégis a leggyakrabban alkalmazott vállalati HR-eszközök az úgynevezett „extrák” – mint a speciális juttatások, kedvezmények –, amelyek a problémák valódi megoldását tekintve csak a menedzsment-folyamatok után kellene, hogy következzenek.

 

Best practice: így csinálja a Telekom

Magyarországon is egyre több vállalat van, amelyek külön figyelmet fordítanak a nők munkaerő-piaci reintegrációja. Ilyen például a Magyar Telekom, ahol a cég HR-esei a gyerekeket otthon nevelő szülőkkel kapcsolatban maradnak, ez később segíti visszatérést. A vállalat hozzáállása azonban nem elég, a szülőknek aktívnak kell maradni, és tartani a kapcsolatot a céggel - mondta Szőcs Gábor, a Magyar Telekom HR-menedzsere.

A Budapest Bank szintén nagy figyelmet fordít a nők foglalkoztatásának, és nemek közötti különbségek, a bérfeszültségek, bérkülönbségek kiküszöbölésére. A Budapest Banknál a nemek közötti bérrés alacsonynak mondható, ha más vállalatokkal hasonlítjuk össze, de még itt is 10 százalékos. A témáról részletesebben korábbi cikkünkben olvashat.

A Telekom több csatornán, több eszközzel igyekszik a kapcsolattartásra. "Hírlevelet és tájékoztatókat küldünk az üres állásokról, ez a szolgáltatás most bővül, már a külföldi Telekomos állásokat is látják GYES-en, GYED-en lévő kollégáink, gyakran meghívjuk őket szakmai rendezvényeinkre, és HR tanácsadásokat is tartunk, ezek során értesülhetnek munkajogi lehetőségeikről és az elérhető szociális juttatásokról egyaránt - mondta Szőcs Gábor.

A Telekom, ahol évente körülbelül 400 dolgozó megy el GYES-re, GYED-re, és körülbelül ugyanennyi tér vissza a szülési szabadságról, gyakran személyes elbeszélgetéseket is tartanak a visszatérni szándékozóknak. A cég HR-menedzsere szerint legalább félévvel a tervezett visszatérés előtt már el kell kezdeni a kapcsolatfelvételt a volt,  vagy a kiszemelt céggel. "A gyermekek elhelyezkedését is igyekszik megkönnyíteni cégünk, ehhez anyagi támogatást nyújtunk szerződött gyermekgondozó intézményeknél, és kínálunk nagyon rugalmas munkaidejű, gyermekbarát irodai munkákat is" - mondta a menedzser.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG