<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az osztrák választásokon legesélyesebb ÖVP és a szélsőjobboldali FPÖ egyaránt meg akarja szüntetni a külföldi állampolgárok szociális ellátásait, legalábbis az ott tartózkodásuk első öt évében, ez a magyarokat is érintené. A menekültekkel azonban különbözőképpen bánnának, az egyik segítené, a másik kizárná az integrációjukat.

Ausztriában október 15-én parlamenti választások lesznek, a legutóbbi két közvélemény-kutatás szerint a jobbközép ÖVP 33-34 százalékra, a szociáldemokrata SPÖ 24-27 százalékra, a szélsőjobboldali FPÖ mintegy 24-25 százalékra számíthat. (A Heute.at és a Profil.at számai.)

Az idegenellenesnek ismert FPÖ szeptember 13-án bemutatott programja megkülönbözteti a menekülteket és a bevándorlókat. Kizárná a menekülteket az integráció lehetőségéből, mondván, hogy ők a menekültstátuszt úgyis csak átmeneti időre kapják. A bevándorlókat („Zuwanderer”) is csak akkor látnák szívesen, ha azok jól képzettek – írta a Die Presse.

Szociális szélsőjobb

Az FPÖ ezen kívül kizárná a bevándorlókat a szociális ellátásokból, segélyekből öt éven keresztül, és korlátozná a külföldiek arányát az iskolai osztályokban. A párt ezen felül meglepően szociális, 1500 eurós minimálbért és 1200 eurós minimálnyugdíjat vezetne be, és nem emelné a nyugdíjkorhatárt. (A nyugdíjkorhatárok globálisan emelkedő tendenciájáról és a németországi vitáról itt>>>, majd pedig itt>>> írtunk.)

A nagy esélyes ÖVP adócsökkentési ígéretekkel kampányol, aminek a fedezetéhez kiadáscsökkentésekre van szükség. Így a menekültekre és bevándorlókra fordított pénzeket is visszavágnák, ezen a soron 1,5 milliárd eurót takarítanának meg.

Ne gyere segélyért

Ez a párt is eltörölné a külföldiek szociális támogatását ott tartózkodásuk első öt évére, ráadásul családonként 1500 euróban korlátozná a segélyeket. (Ez vélhetően a sokgyermekes, feltörekvő országokból érkező családokat sújtaná leginkább.) „Megállítani a bevándorlást az osztrák szociális rendszerbe” – hangzik a szlogenjük.

Az ÖVP inkább ösztönözni látszik az integrációt, a menekülteknek nyújtott segélyt ugyanis korlátozná ugyan 365 euró alapellátásra, 155 integrációs bónuszra és 40 euró „zsebpénzre”, de ezeket különböző integrációs célok eléréséhez kötné. Az FPÖ kritikája szerint 560 euró a menekülteknek túl sok, és csak tovább ösztönzi a bevándorlást. (Összehasonlításképp, az osztrákoknak járó segély, a „Mindestsicherung” összege változó, de ennek a másfél-kétszerese is lehet.)

Elő a nyugdíjaskártyát

A baloldali SPÖ inkább a nyugdíjas-kártyát igyekszik kijátszani – írja egy harmadik cikk. A német SPD-hez hasonlóan a jobboldal mögött eléggé lemaradt párt „egy jól bevált választási slágerre nyúl vissza”. Egyrészt garanciát adna arra, hogy a nyugdíjakat, néhány magas állami tisztségviselő nyugdíjától eltekintve, nem csökkentik.

Másrészt pároknak legalább 1500 eurós nyugdíjat garantálna (jelenleg ez 1335 euró), és gyermeknevelési idő beszámítását is lehetővé tenné az anyák számára. Ez utóbbi 40 ezer nőt érint, akik ezzel elérhetnék a 30 éves szolgálati időt és az 1000 eurós minimális nyugdíjat. (Ez a korábban háztartásbeliként, főállású anyaként dolgozó nőknek lenne nagy könnyebbség – a szerk.)

Nagyvonalú nyugdíjrendszer

A cikk emlékeztet arra, hogy korábbi osztrák választások alkalmával (1995, 2008) már tettek más politikusok is eléggé nagyvonalú, felelőtlen ígéreteket a nyugdíjasoknak. Ezeket aztán évekkel később korrigálni kellett, mert túlzott terhet jelentettek. (Még a németek is gyakran irigylik, hogy az osztrák nyugdíjrendszer mennyire nagyvonalú, erről itt írtunk.)

A migrációs kérdést, bár a párt programjában sok szó esik róla, az SPÖ a jelek szerint inkább kerüli. Ez derült ki múlt héten a három fontos kancellárjelölt nyilvános vitájából is. Amikor szóba került, akkor leginkább a külföldiek oktatásának, nyelvoktatásának hiányosságait kritizálta.

Jobbról előzni a szélsőjobbot

A három résztvevő egyébként az ÖVP, SPÖ, FPÖ volt a vitán. A három pártból valószínűleg kettő koalíciót fog kötni október 15-e után, a kérdés az, melyik kettő. A kancellárt (Christian Kern) jelenleg az SPÖ adja.

A közvélemény-kutatásokban az FPÖ is vezetett már, az ÖVP valószínűleg úgy tudta visszaszerezni vezető helyét tőlük, hogy kemény bevándorlás-ellenes retorikát indított. (Majdhogynem jobbról előzte a szélsőjobbot, mint sokak szerint Magyarországon a Fidesz – a szerk.) Ennek jegyében nemrég Sebastian Kurz programjának legújabb kiegészítéseként elkezdett az iszlámmal kapcsolatos nulla toleranciáról, sőt nulla szintű menekültkvótáról beszélni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló