<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az osztrák választásokon legesélyesebb ÖVP és a szélsőjobboldali FPÖ egyaránt meg akarja szüntetni a külföldi állampolgárok szociális ellátásait, legalábbis az ott tartózkodásuk első öt évében, ez a magyarokat is érintené. A menekültekkel azonban különbözőképpen bánnának, az egyik segítené, a másik kizárná az integrációjukat.

Ausztriában október 15-én parlamenti választások lesznek, a legutóbbi két közvélemény-kutatás szerint a jobbközép ÖVP 33-34 százalékra, a szociáldemokrata SPÖ 24-27 százalékra, a szélsőjobboldali FPÖ mintegy 24-25 százalékra számíthat. (A Heute.at és a Profil.at számai.)

Az idegenellenesnek ismert FPÖ szeptember 13-án bemutatott programja megkülönbözteti a menekülteket és a bevándorlókat. Kizárná a menekülteket az integráció lehetőségéből, mondván, hogy ők a menekültstátuszt úgyis csak átmeneti időre kapják. A bevándorlókat („Zuwanderer”) is csak akkor látnák szívesen, ha azok jól képzettek – írta a Die Presse.

Szociális szélsőjobb

Az FPÖ ezen kívül kizárná a bevándorlókat a szociális ellátásokból, segélyekből öt éven keresztül, és korlátozná a külföldiek arányát az iskolai osztályokban. A párt ezen felül meglepően szociális, 1500 eurós minimálbért és 1200 eurós minimálnyugdíjat vezetne be, és nem emelné a nyugdíjkorhatárt. (A nyugdíjkorhatárok globálisan emelkedő tendenciájáról és a németországi vitáról itt>>>, majd pedig itt>>> írtunk.)

A nagy esélyes ÖVP adócsökkentési ígéretekkel kampányol, aminek a fedezetéhez kiadáscsökkentésekre van szükség. Így a menekültekre és bevándorlókra fordított pénzeket is visszavágnák, ezen a soron 1,5 milliárd eurót takarítanának meg.

Ne gyere segélyért

Ez a párt is eltörölné a külföldiek szociális támogatását ott tartózkodásuk első öt évére, ráadásul családonként 1500 euróban korlátozná a segélyeket. (Ez vélhetően a sokgyermekes, feltörekvő országokból érkező családokat sújtaná leginkább.) „Megállítani a bevándorlást az osztrák szociális rendszerbe” – hangzik a szlogenjük.

Az ÖVP inkább ösztönözni látszik az integrációt, a menekülteknek nyújtott segélyt ugyanis korlátozná ugyan 365 euró alapellátásra, 155 integrációs bónuszra és 40 euró „zsebpénzre”, de ezeket különböző integrációs célok eléréséhez kötné. Az FPÖ kritikája szerint 560 euró a menekülteknek túl sok, és csak tovább ösztönzi a bevándorlást. (Összehasonlításképp, az osztrákoknak járó segély, a „Mindestsicherung” összege változó, de ennek a másfél-kétszerese is lehet.)

Elő a nyugdíjaskártyát

A baloldali SPÖ inkább a nyugdíjas-kártyát igyekszik kijátszani – írja egy harmadik cikk. A német SPD-hez hasonlóan a jobboldal mögött eléggé lemaradt párt „egy jól bevált választási slágerre nyúl vissza”. Egyrészt garanciát adna arra, hogy a nyugdíjakat, néhány magas állami tisztségviselő nyugdíjától eltekintve, nem csökkentik.

Másrészt pároknak legalább 1500 eurós nyugdíjat garantálna (jelenleg ez 1335 euró), és gyermeknevelési idő beszámítását is lehetővé tenné az anyák számára. Ez utóbbi 40 ezer nőt érint, akik ezzel elérhetnék a 30 éves szolgálati időt és az 1000 eurós minimális nyugdíjat. (Ez a korábban háztartásbeliként, főállású anyaként dolgozó nőknek lenne nagy könnyebbség – a szerk.)

Nagyvonalú nyugdíjrendszer

A cikk emlékeztet arra, hogy korábbi osztrák választások alkalmával (1995, 2008) már tettek más politikusok is eléggé nagyvonalú, felelőtlen ígéreteket a nyugdíjasoknak. Ezeket aztán évekkel később korrigálni kellett, mert túlzott terhet jelentettek. (Még a németek is gyakran irigylik, hogy az osztrák nyugdíjrendszer mennyire nagyvonalú, erről itt írtunk.)

A migrációs kérdést, bár a párt programjában sok szó esik róla, az SPÖ a jelek szerint inkább kerüli. Ez derült ki múlt héten a három fontos kancellárjelölt nyilvános vitájából is. Amikor szóba került, akkor leginkább a külföldiek oktatásának, nyelvoktatásának hiányosságait kritizálta.

Jobbról előzni a szélsőjobbot

A három résztvevő egyébként az ÖVP, SPÖ, FPÖ volt a vitán. A három pártból valószínűleg kettő koalíciót fog kötni október 15-e után, a kérdés az, melyik kettő. A kancellárt (Christian Kern) jelenleg az SPÖ adja.

A közvélemény-kutatásokban az FPÖ is vezetett már, az ÖVP valószínűleg úgy tudta visszaszerezni vezető helyét tőlük, hogy kemény bevándorlás-ellenes retorikát indított. (Majdhogynem jobbról előzte a szélsőjobbot, mint sokak szerint Magyarországon a Fidesz – a szerk.) Ennek jegyében nemrég Sebastian Kurz programjának legújabb kiegészítéseként elkezdett az iszlámmal kapcsolatos nulla toleranciáról, sőt nulla szintű menekültkvótáról beszélni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG