Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az osztrák választásokon legesélyesebb ÖVP és a szélsőjobboldali FPÖ egyaránt meg akarja szüntetni a külföldi állampolgárok szociális ellátásait, legalábbis az ott tartózkodásuk első öt évében, ez a magyarokat is érintené. A menekültekkel azonban különbözőképpen bánnának, az egyik segítené, a másik kizárná az integrációjukat.

Ausztriában október 15-én parlamenti választások lesznek, a legutóbbi két közvélemény-kutatás szerint a jobbközép ÖVP 33-34 százalékra, a szociáldemokrata SPÖ 24-27 százalékra, a szélsőjobboldali FPÖ mintegy 24-25 százalékra számíthat. (A Heute.at és a Profil.at számai.)

Az idegenellenesnek ismert FPÖ szeptember 13-án bemutatott programja megkülönbözteti a menekülteket és a bevándorlókat. Kizárná a menekülteket az integráció lehetőségéből, mondván, hogy ők a menekültstátuszt úgyis csak átmeneti időre kapják. A bevándorlókat („Zuwanderer”) is csak akkor látnák szívesen, ha azok jól képzettek – írta a Die Presse.

Szociális szélsőjobb

Az FPÖ ezen kívül kizárná a bevándorlókat a szociális ellátásokból, segélyekből öt éven keresztül, és korlátozná a külföldiek arányát az iskolai osztályokban. A párt ezen felül meglepően szociális, 1500 eurós minimálbért és 1200 eurós minimálnyugdíjat vezetne be, és nem emelné a nyugdíjkorhatárt. (A nyugdíjkorhatárok globálisan emelkedő tendenciájáról és a németországi vitáról itt>>>, majd pedig itt>>> írtunk.)

A nagy esélyes ÖVP adócsökkentési ígéretekkel kampányol, aminek a fedezetéhez kiadáscsökkentésekre van szükség. Így a menekültekre és bevándorlókra fordított pénzeket is visszavágnák, ezen a soron 1,5 milliárd eurót takarítanának meg.

Ne gyere segélyért

Ez a párt is eltörölné a külföldiek szociális támogatását ott tartózkodásuk első öt évére, ráadásul családonként 1500 euróban korlátozná a segélyeket. (Ez vélhetően a sokgyermekes, feltörekvő országokból érkező családokat sújtaná leginkább.) „Megállítani a bevándorlást az osztrák szociális rendszerbe” – hangzik a szlogenjük.

Az ÖVP inkább ösztönözni látszik az integrációt, a menekülteknek nyújtott segélyt ugyanis korlátozná ugyan 365 euró alapellátásra, 155 integrációs bónuszra és 40 euró „zsebpénzre”, de ezeket különböző integrációs célok eléréséhez kötné. Az FPÖ kritikája szerint 560 euró a menekülteknek túl sok, és csak tovább ösztönzi a bevándorlást. (Összehasonlításképp, az osztrákoknak járó segély, a „Mindestsicherung” összege változó, de ennek a másfél-kétszerese is lehet.)

Elő a nyugdíjaskártyát

A baloldali SPÖ inkább a nyugdíjas-kártyát igyekszik kijátszani – írja egy harmadik cikk. A német SPD-hez hasonlóan a jobboldal mögött eléggé lemaradt párt „egy jól bevált választási slágerre nyúl vissza”. Egyrészt garanciát adna arra, hogy a nyugdíjakat, néhány magas állami tisztségviselő nyugdíjától eltekintve, nem csökkentik.

Másrészt pároknak legalább 1500 eurós nyugdíjat garantálna (jelenleg ez 1335 euró), és gyermeknevelési idő beszámítását is lehetővé tenné az anyák számára. Ez utóbbi 40 ezer nőt érint, akik ezzel elérhetnék a 30 éves szolgálati időt és az 1000 eurós minimális nyugdíjat. (Ez a korábban háztartásbeliként, főállású anyaként dolgozó nőknek lenne nagy könnyebbség – a szerk.)

Nagyvonalú nyugdíjrendszer

A cikk emlékeztet arra, hogy korábbi osztrák választások alkalmával (1995, 2008) már tettek más politikusok is eléggé nagyvonalú, felelőtlen ígéreteket a nyugdíjasoknak. Ezeket aztán évekkel később korrigálni kellett, mert túlzott terhet jelentettek. (Még a németek is gyakran irigylik, hogy az osztrák nyugdíjrendszer mennyire nagyvonalú, erről itt írtunk.)

A migrációs kérdést, bár a párt programjában sok szó esik róla, az SPÖ a jelek szerint inkább kerüli. Ez derült ki múlt héten a három fontos kancellárjelölt nyilvános vitájából is. Amikor szóba került, akkor leginkább a külföldiek oktatásának, nyelvoktatásának hiányosságait kritizálta.

Jobbról előzni a szélsőjobbot

A három résztvevő egyébként az ÖVP, SPÖ, FPÖ volt a vitán. A három pártból valószínűleg kettő koalíciót fog kötni október 15-e után, a kérdés az, melyik kettő. A kancellárt (Christian Kern) jelenleg az SPÖ adja.

A közvélemény-kutatásokban az FPÖ is vezetett már, az ÖVP valószínűleg úgy tudta visszaszerezni vezető helyét tőlük, hogy kemény bevándorlás-ellenes retorikát indított. (Majdhogynem jobbról előzte a szélsőjobbot, mint sokak szerint Magyarországon a Fidesz – a szerk.) Ennek jegyében nemrég Sebastian Kurz programjának legújabb kiegészítéseként elkezdett az iszlámmal kapcsolatos nulla toleranciáról, sőt nulla szintű menekültkvótáról beszélni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
Karrier Ingatlanok, juttatások – mik derültek ki a női képviselők vagyonnyilatkozataiból?
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2021. február 2. 18:54
Ahogy lenni szokott, február 1-ig bezáróan leadták vagyonnyilatkozatukat az országgyűlési képviselők. Összeállításunkban kizárólag a női politikusok bevallásait néztük át, persze idén is találkoztunk néhány olyan nyilatkozattal, amely nem géppel, hanem kézzel – sokszor kibogarászhatatlanul – volt kitöltve. Ami ennek ellenére is kiolvasható volt: nem egy politikusnőnek 5-6, akár 8 ingatlan is van a nevén, de nem a magyar képviselőnők lesznek a jövő vállalkozóinak példaképei. 
Karrier Egyszerre két miniszteri biztosát mentette fel Palkovics László
Privátbankár.hu | 2021. január 27. 09:31
Németh Gábor és Úsz Illés kinevezése is az év végéig szólt eredetileg.
Karrier Két államtitkár távozik, kettő új feladatot kapott a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. január 15. 10:53
Államtitkári keringőt hozott a csütörtök éjszaka megjelent Magyar Közlöny, hiszen két felmentett államtitkár is új pozícióban folytatja.
Karrier Visszatérés a hétköznapi munkanapokba - mit tanulhatunk Kínától?
Privátbankár.hu | 2021. január 3. 17:38
Már látszik a fény az alagút végén, ha a járványhelyzetről van szó, így egyre inkább felmerül az a kérdés is, hogy mi lesz, ha ténylegesen eljön az irodákba történő visszatérés ideje a több hónapnyi távmunka után.   
Karrier Új vezére lesz a Telenor Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 16:56
Két és fél év után távozik a Telenor Magyarország vezére, az O2-től igazolják le utódját.
Karrier Őrizetbe vették Bige Lászlót
Privátbankár.hu | 2020. december 16. 08:15
Magyarország egyik leggazdagabb emberét kedden tartóztatták le.
Karrier Habsburg György lehet Magyarország nagykövete Párizsban
Privátbankár.hu | 2020. december 13. 16:03
Az Index információi szerint az utolsó magyar trónörökös fia, Habsburg György diplomata, újságíró lesz Magyarország következő párizsi nagykövete. 
Karrier Orbán Viktor elmondta, mit gondol a Szájer-ügyről
Privátbankár.hu / MTI | 2020. december 2. 18:34
Amit Szájer József tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele - nyilatkozta a miniszterelnök.
hírlevél