<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az első generáció a 2020-ban diplomát szerzőké lehet, de még így is legalább 40 évet kell várni, mire a bérkülönbségek eltűnnek az egyenletből.

A cég Getting to Equal 2017 című felmérését összesen 29 országban, 28 ezer ember bevonásával készítették el, ami továbbra is szomorú hírt jelent a nők számára. Jelenleg ugyanis egy nő keresetének 100 dollárjára átlagosan 140 dollár jut, ha ugyanazt a munkát egy férfi végzi el. Ráadásul a felmérésből kiderül, hogy a nők kisebb eséllyel találnak fizetett munkát, így a tényleges különbség ennél jóval nagyobb: a rejtett hátrányokat is számolva 100 dollár női keresetre 285 dollár férfi-fizetés jut, ezt közölte az Accenture a Privátbankár.hu-val.

Amennyiben nem teszünk semmit, úgy a jelenlegi munkaerő-piaci trendeket folytatva ezek a különbségek a fejlődő országokban legkorábban 2168-ra, míg a fejlett országokban 2080-ra szűnhetnének meg. Szerencsére azonban vannak olyan tényezők, amik felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és évtizedekkel korábban felszámolhatják az egyenlőtlen állapotokat. Ezekkel a változásokkal a nemek közötti díjazásbeli különbségek a fejlett piacokon 2080 helyett 2044-re szűnhetnének meg, a fejlődő országokban pedig 100 évvel rövidülhetne le ez az időszak, 2168 helyett 2066-ra teljesítve a nemek közötti egyenlő bérezést.

Súlyos döntés a gyerekek vállán

A generációknak három tényező segíthet áthidalni a bérproblémát, a döntést pedig még az egyetemen, de inkább az előtt kell meghozniuk a fiataloknak. Az ugyanis, hogy hogyan tervezik el a jövőjüket, alapvetően határozza meg, hogy végül lesz-e egyáltalán munkájuk, és ha igen, sikeresek lesznek-e benne. Jelenleg az egyetemi alapképzésben férfi társaikhoz képest a nők kisebb valószínűséggel választanak olyan tanulmányi területet, amelyről azt gondolják, hogy magas jövedelmi potenciált kínál (27, illetve 40 százalék), kisebb arányban van mentoruk (45, illetve 58 százalék) vagy törekszenek felsővezetői pozíciókra (41, illetve 51 százalék).

Ezen felül a férfi társaikhoz képest a fiatal nők kisebb valószínűséggel fogadják el gyorsan az új technológiákat (45, illetve 63 százalék) és vesznek fel programozói vagy informatikai tárgyakat (68, illetve 83 százalék). Ezeken a pontokon tehát mindenképp változást kell elérni annak érdekében, hogy a nők bérezését felzárkóztassák a férfiakéhoz.

A megoldás már most rendelkezésünkre áll

Van három fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani, ezek ugyanis alapjaiban határozhatják meg a későbbi kereseteket. Az első és legfontosabb, hogy az embernek folyékonyan kell „beszélnie” a digitális nyelvet, vagyis a napról-napra változó és fejlődő technológiát tudatosan kell használni mind a kapcsolatépítésben, a munkában és a tanulásban is. A második javaslat szintén a technológiához kapcsolódik: egész egyszerűen szükség van a digitális képességek tudatos fejlesztésére és naprakésznek kell lenni az új megoldásokkal, máskülönben az ember – nemektől függetlenül – lemarad a versenyben.

Végezetül pedig fontos, hogy legyen az embernek egy karrierstratégiája – a nőknek ebben a tekintetben magasra kell tenniük a lécet, tájékozott döntéseket kell hozniuk és proaktívan kell menedzselniük saját magukat a szakértők szerint. A sikerhez az is kell, hogy az üzleti, kormányzati és tudományos körök megadják ehhez a létfontosságú támogatást. Ha azonban ezeket a „karriergyorsítókat” tudatosan alkalmazzák, ötvözve a külső, állami segítséggel, úgy már 2030-ra 35 százalékkal csökkenhetnek a díjazásbeli különbségek – ez összességében 3,9 milliárd dollárral növelné a dolgozó nők jövedelmét az Accenture számításai szerint.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Jöhetnek vissza a magyar vendéglátósok?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 10:20
Németországban minden negyedik állás eltűnt a gasztronómiai ágazatban.
Karrier Koronavírusos az osztrák kancellár
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 18:16
Karl Nehammer szerint nem kell aggódni miatta. 
Karrier Megvan a megállapodás: a Spar pénztárosai akár 392 ezer forintot is kereshetnek havonta
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:59
Megszületett a bérmegállapodás a Spar Magyarországnál.
Karrier Béremelés az Aldinál: a kezdő dolgozók is 360 ezer forint felett keresnek
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 11:34
Valamennyi munkakörben az inflációt meghaladó mértékben, egységesen 8 százalékkal emeli munkavállalói bérét az Aldi Magyarország január 1-jétől - közölte a vállalat.
Karrier Novák Katalin lemond - ez volt az utolsó kormányülése
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 15:06
Ezt közösségi oldalán jelentette be.  
Karrier Most már törvény szabályozza a távmunkát Magyarországon
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 15:36
A veszélyhelyzet meghosszabbításával állandósul a távmunka rugalmas átmeneti szabályozása.
Karrier Új állást keres? Ezekre a készségekre harapnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2021. december 14. 14:25
Többet ér a jó hozzáállás és a kommunikációs készség, mint bármilyen konkrét ismeret. Azért egy idegen nyelvet nem árt tudni.  
Karrier Döntött az Alkotmánybíróság az egészségügyi dolgozók kötelező oltásáról
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 12:49
Elutasították az indítványokat.
Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló