4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába spórol sokat a munkaadónak, és tenné kényelmesebbé az életünket, az emberek negyede alkalmatlan az otthoni munkavégzésre.

Az informatikai fejlesztések korában az Y és a Z generáció ma már kifejezetten igényli annak a lehetőségét, hogy ne egy irodai asztalhoz láncolva kelljen dolgoznia, a mai magyar vállalati kultúra azonban még egyelőre ódzkodik a távmunka bevezetésétől: a Garantiqua Hitelgarancia Zrt. kutatása szerint ma a KKV szektorban a cégek alig 7-8 százaléka kínál ilyen lehetőséget, erről korábban itt írtunk bővebben.

A tartózkodás egy oldalról érhető: nincs ott a főnök, hogy ellenőrizze az alkalmazott munkáját, nem tudni, mit csinál munka közben (vagy helyette), ráadásul a munkavállalók koordinálása is nehezebb. A távmunka azonban adott esetben hatékonyabbá is teheti egy vállalat működését, adott esetben akár 20-30 százalékkal javíthatja a cég működését, ezt közölte a Motiment méréstani módszer kidolgozója, Mészáros Zsolt a Privátbankár.hu-val.

Otthonról akarok dolgozni - mire figyeljek?

Mielőtt önkéntesen szabadúszónak állunk, érdemes számba venni néhány dolgot, ami alapján eldönthetjük, egyáltalán alkalmasak vagyunk-e az ilyen jellegű munkavégzésre.

A távmunka előnye:

  • Nem kell hajnalban kelni, sem pedig ingázni, a munkahely csak pár lépésre van tőlünk.
  • Vészhelyzetben azonnal el tud érni a család.
  • Olyannak rendezed be az irodádat, amilyennek csak akarod – ráadásul akkor teremtesz csöndet vagy hallgatsz zenét, amikor szeretnél. Ráadásul az ebéddel sem kell kapkodnod, akkor eszel, amikor akarsz.
  • Nem szólnak bele a munkádba, és nem áll lesben a főnök a hátad mögött.

A távmunka hátránya:

  • Ha nem alakítasz ki egy fix napirendet, szétesik a napod, ezáltal a hatékonyság is csökken, ráadásul semmivel sem leszel kész időben.
  • Összemosódik az otthon és a munkahely, így kevesebbet jársz el otthonról – ez hosszú távon komoly stressztforrássá válhat.
  • Nincs meg a kontrollált környezet és a kollégák közelsége, így nehezebb tanácsot kérni vagy összedolgozni másokkal egy-egy projekten. Ráadásul a kapcsolattartásra is neked kell ügyelned, folyamatosan elérhetőnek kell lenned.
  • Akit kevesebbszer látnak, arról nagyobb eséllyel feledkeznek meg a béremeléskor.

Mi akkor ezzel a gond?

Az otthoni munkavégzésből persze maga az alkalmazott is rengeteget nyer, ha mást nem, azzal, hogy nem kell hosszú időre kiesnie a munkából például egy tartós betegség, tanulás vagy gyermekvállalás miatt. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a távmunka nem való mindenkinek: a Motiment felmérése szerint az emberek mintegy negyede egyszerűen alkalmatlan az otthoni munkavégzésre, az ő intenzitásuk ugyanis drasztikusan leromlik, ha kikerülnek az ellenőrzött környezetből.

Egy otthonról dolgozó alkalmazott például sokkal lassabban reagál a megkeresésekre, ahogy egy esetleges kizökkenésből (mondjuk egy telefonbeszélgetésből) is sokkal nehezebben tér vissza a „dolgozói valóságba”, mintha ezt az irodában, a kollégák között tenné. Ennek egyik oka, hogy nem érvényesül a munkahelyen tapasztalt környezeti nyomás, így sokkal hajlamosabbak is vagyunk egy kicsit lazábban venni a munkaidőt, ha otthonról dolgozunk.

Olcsóbb lenne a munkaadónak – miért nem tolonganak érte?

A távmunka annak ellenére nem népszerű, hogy számos olyan munkaerő-piaci probléma van Magyarországon, amelyre megoldást jelentene. Az agilis munkavégzés segítheti a kismamák visszatérését, csökkentheti az országon belüli elvándorlást, illetve a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak is megoldás. Ráadásul sok esetben a távmunka olcsóbb és hatékonyabb megoldás is, mint a telephelyen történő munkavégzés. Akkor mi a baj vele? >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG