<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár az USA-t nézzük, akár Magyarországot, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek, sokkal többet kereshetnek. Következésképpen nagyon fontos, hogy taníttassuk gyermekeinket, vagy akár magunk is tovább képezzük magunkat valahogyan.

A KSH adatai szerint tavaly is tovább nőtt a szakadék a fizikai és szellemi dolgozók bére között. A statisztika azt mutatja, hogy 2015-ben egy szellemi munkakörű dolgozó nettó átlagbére 219 300, a fizikai munkásoké csak 111 600 forint volt, tehát alig több, mint a fele.

Bár ez a statisztika eléggé elnagyolt, hiszen elvileg felsőfokú végzettséggel is lehet fizikai, és alapfokú végzettséggel is lehet szellemi munkát végezni, azért arra is enged következtetni, hogy megéri tanulni. Utána jellemzően sokkal magasabb fizetést érhetünk el. Kissé leegyszerűsítve, ez a „tanulj tinó-ábra”, amit érdemes gyerekeinknek mutogatni, ha nem tanulnak rendesen. Más statisztikákból azt is tudjuk, hogy a munkanélküliség elsősorban az alacsony végzettségűeket sújtja.

Sok más árnyalat is van, könnyű fizikai munka, nehéz fizikai munka, kreatív szellemi munka, rutinszerű szellemi munka. De jönnek a robotok, és nagyobb eséllyel helyettesítenek fizikai dolgozókat, mint szellemieket, rutinmunkákat, mint kreatív munkákat. A fizikai foglalkozások jelentős része várhatóan lassan ki fog halni, meg olyanok is, amelyek szellemiek ugyan, de rutinszerűek, mint például a sofőr vagy az adatrögzítő.

Az Alapblog szerzője, Vakmajom (Faragó Ferenc alapkezelő) egy másik ábrát mutat be, amely szerint az USA-ban 1964 óta a magasan képzett, a felsőfokú végzettségűek között is kiváló akadémikus szakemberek nettó jövedelme reálértéken megduplázódott. Az alacsonyabb szintű doktorátussal rendelkezők (bachelor) bére 40, a sima felsőfokú végzettségűeké (college) mintegy 20 százalékkal nőtt. A középiskolát elvégzőké tíz százalékkal emelkedett, akik azonban azt sem végezték el, azoké valamelyest csökkent.

Ez normális, ez a tudásalapú társadalom, és „nyilván feladat, hogy a tudás megszerzésének lehetősége minél több tehetséges ember előtt nyitva álljon, és minél kevesebben ragadjanak bele a leértékelődő rutinszerű munkák jövőtlenségébe. A munkaalapúba” – írja a szerző.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG