<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.

Amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas - elég csak a tovább húzódó pandémiára, a szomszédban zajló háborúra, a klímaváltozásra, és az elszálló inflációra gondolni - a remény megtartása az egyik legnehezebb és legfontosabb feladatunk. Ez pedig különösen nagy kihívás, hiszen miközben el kell fogadnunk, hogy nem tudhatjuk a jövőt, abban is hinnünk kell, hogy a dolgok majd egyszer jobbak lesznek, különben könnyedén elveszíthetjük a motivációt a mindennapi életünkben felmerülő feladatok ellátásra is.

Ahhoz azonban, hogy tudjunk hinni abban, hogy minden jobb lesz egyszer, meg kell értenünk a remény természetét. Shane Lopez, a Gallup vezető kutatója tanulmányában úgy definiálta a reményt, mint az „abba vetett hitet, hogy a jövő jobb lesz, mint a jelen, mivel meg van bennünk az erő, hogy jobbá tegyük”.

De hogyan kényszeríthetjük rá magunkat, hogy akkor is reménykedjünk, amikor minden pocséknak tűnik? A Harvard Business Review az ehhez szükséges tudatossághoz adott tanácsokat.

Szép (reális) jövő

Gyakran azt hihetjük, hogy a világ megállíthatlanul rohan egy katasztrófa felé, azonban ha ezt a sötét jövőképet elfogadjuk, lehetetlen bármiben reménykedni. A szakértők szerint ezért fontos, hogy tudatosan egy reális, ugyanakkor optimistább jövőképre fókuszáljunk, mert a negatív gondolatoknak mind a fizikai, mind a mentális állapotunkra hatással vannak. Ha többször és élénken elképzelünk egy sivár jövőt, az kihat teljesítményünkre, hangulatunkra, sőt fiziológiánkra is – azaz igen komoly árat fizetünk egy olyan rossz forgatókönyvért, amely talán sosem valósul meg. 

Hinnünk kell abban, hogy a dolgok egyszer jobbak lesznek. Fotó: PexelsHinnünk kell abban, hogy a dolgok egyszer jobbak lesznek. Fotó: Pexels

De hogyan valósítható meg mindez a gyakorlatban? Először is írjunk le olyan konkrét képeket, ahogy a negatív jövőt látjuk, például: „2024-et írunk, és még mindig a hálószobámból dolgozom” – ezen konkrét szituációk felvázolása után pontosan gondoljuk végig, hogy mely életképhez milyen érzelmek kötődnek, és rágjuk át magunkat ezen. A negatív gondolatok pontos behatárolása és megértése egyértelműen segít abban, hogy ne legyen „hatalmuk” fölöttünk a mindennapokban.

Ezután képzeljük el a lehető legjobb jövőképet, azt, hogy milyen lenne az életünk két év múlva, ha minden a terveink szerint alakulna. Írjunk magunknak egy levelet a „jövőbeli önmagunktól”, és írjuk le részletesen, hogy milyen az élet a jövőben, mivel ez segít abban, hogy konkrétan vizualizáljunk egy pozitív jövőképet. Az erre irányuló kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a pozitív, konkrét jövőkép felvázolása minél részletesebben hatékony ellenszernek bizonyult a reményvesztés ellen.

Haladva az úton

Peter Jensen, az a sportolók mentális teljesítményének fejlesztésével foglalkozó sportpszichológus edző, aki több mint 100 olimpiai érmessel dolgozott együtt, mindig úgy kezdi a terápiát egy új sportolóval, hogy elővesz egy papírlapot, és az egyik sarokba a sportoló végső célját írja fel, míg a másik másikra azt, ahol most tart. A két pontot összekötő vonal jelképezi a cél eléréséig megteendő utat, megjelölve először a legnagyobb mérföldköveket, majd a kisebb állomásokat. Ez a kis részekre szedett ábrázolás segít abban, hogy a felkészülési munka során a sportoló mindig arra tudjon fókuszálni, hogy mi a következő, lehetséges legjobb lépés.

A Harvard Business Review szakértői azt tanácsolják, hogy Jensen módszerét ültessük át a mindennapokba is: vázoljuk fel magunknak, hogy hol tartunk most, és mi az, amit el szeretnénk érni, majd határozzuk meg, hogy mi az ehhez szükséges következő lépés. Mindezek meghatározásához plusz segítséget jelenthet, ha az alábbi kérdések megválaszolására külön figyelmet fordítunk:

  • Van valami, amit többet, kevesebbet vagy nagyobb következetességgel kellene tennem?
  • Van olyan kapcsolat, amelyet ki kell építenem, meg kell erősítenem vagy meg kell szakítanom?
  • Van olyan készség vagy képesség, amelyet el kell sajátítanom?

A kudarc nem vereség

Ahhoz, hogy ellenálljunk a rossz gondolatoknak, és megőrizzük a reményt, még egy fontos képesség gyakorlására szükség van: tudnunk kell megbékélni azzal, hogy a legjobb tervezés és optimizmus ellenére sem tudjuk irányítani vagy megjósolni a jövőt. Ezért egy olyan világban, ahol egymást érik a negatívabbnál negatívabb események, meg kell értenünk, hogy a kudarc nem azt jelenti, hogy vereséget szenvedtünk, csupán azt, hogy más irányból kell megközelíteni azt a jövőképet, amely a reményeink szerint jobb lesz, mint a jelen.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG