<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A héten lejár a jelentkezési határidő a 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Soha ennyire nem telt még mozgalmasan a jelentkezést megelőző néhány hónap, ettől valószínűleg sokan elbizonytalanodtak és várhatóan kevesebben is jelentkeznek. Az Educatio kiállításra például mintegy 30 százalékkal kevesebben látogattak ki idén, mint korábban és az intézményi nyíltnapok iránt is visszaesett az érdeklődés.

A bizonytalan helyzeten nem segít az sem, hogy míg az idén elsőéves hallgatók már aláírták a hallgatói szerződést, elképzelhető, hogy azt uniós jogszabályok miatt visszavonják. Erről Andor László beszélt az Indexnek, aki az Európai Bizottság eljárását felügyeli a röghöz kötéssel kapcsolatban.

Még nem biztos, hogy összeegyeztethető az uniós joggal, de már ma mehet az Alaptörvénybe

Andor László elmondta, hogy egy pilot eljárásnak nevezett folyamatot indítottak el. "Ilyet azért alkalmazunk, hogy egyeztethessünk egy potenciálisan az uniós jogba ütköző szabályozásról, anélkül, hogy tényleges kötelezettségszegési eljárást indítanánk. A bizottság ilyenkor egy részletes véleményt ír arról, hogy szerinte a vizsgált szabályozás nagy valószínűséggel hol ütközik az uniós jogba, és a tagállami válasz is elég részletes." - mondta Andor László.

Mindeközben a Parlament ma szavaz a röghöz kötés Alaptörvénybe való beemeléséről. Az Alaptörvény negyedik módosítása többek között azzal egészítené ki a törvényt, hogy "a felsőfokú oktatásban való részesülés anyagi támogatását meghatározott időtartamú olyan foglalkoztatásban való részvételhez, illetve vállalkozási tevékenység gyakorlásához kötheti, amelyet a magyar jog szabályoz".

Mit tehetnek a diákok ebben a helyzetben?

A bizonytalanság ellenére is sok minden tehetnek azonban azok a diákok, akiknek a héten el kell dönteniük, hogy hova jelentkeznek. Érdemes részletesen informálódni az egyes szakokról és intézményekről.

Számos fontos szempontot érdemes megvizsgálni a jelentkezési lap kitöltése előtt: ilyen például a nyelvtanulás lehetősége, az ösztöndíjrendszer, a végzettek elhelyezkedési aránya, illetve mennyire gyakorlatorientált az oktatás, mennyire áll összhangban a képzés struktúrája a munkaerőpiaci elvárásokkal – javasolja Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja.

Az ösztöndíjak fontos szerepet kapnak

Minden szakon indulnak államilag támogatott képzések, így lehetőség van a legnépszerűbb területeken is ingyenes oktatásban részt venni. Várható azonban, hogy ezeken a szakokon rendkívül magas ponthatárokat állapítanak majd meg, így sokan nem kerülnek be az általuk választott képzésre.

A jelenlegi helyzetben az ösztöndíjak szerepe kiemelten fontossá válik, különösen a legkedveltebb üzleti, turizmus és kommunikációs szakokon, melyekre várhatóan kevés hallgató kerül majd be államilag támogatott formában. Az intézményi juttatások segítségével azok a diákok is továbbtanulhatnak a népszerű szakokon, akik egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen tudnák finanszírozni a képzést - mondta Vass László. Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a bekerülő hallgatók támogatása. Az ösztöndíjak segítségével akár a teljes képzés ingyenesen elvégezhető.

Tovább tanulni mindenképpen érdemes, mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők még mindig nagyobb arányban helyezkednek el, mint a középfokú oklevéllel rendelkezők - tette hozzá a rektor.Fontos, hogy mit tartalmaz a tandíj

Vass László korábban lapunknak adott interjúja itt olvasható.

Az állami és magánintézmények között jelentős különbségek lehetnek, így nem csak azt érdemes megnézni, mennyibe kerül az oktatás finanszírozása. A BKF rektora úgy véli, a tandíj szó hallatán sokan megborzonganak, pedig érdemes utánajárni, hogy mit tartalmaz a költségtérítés összege.

Elképzelhető, hogy egy államis hallgató annyit költ például nyelvtanárra, mint amennyibe egyes intézményekben a költségtérítés kerül, amiben pedig már benne lehet a nyelvoktatás is. Az angol nyelv használata szinte minden pozícióban elvárás ma már a munkaerőpiacon, de azokon a területeken, melyekre évről-évre többszörös a túljelentkezés – gazdasági és kommunikációs – alapkövetelmény a tárgyalási szintű nyelvtudás.  A nyelvi képzés mellett például a magánintézmények számos egyéb lehetőséget beépítenek a költségtérítésbe, ilyenek például a készség- és kompetenciafejlesztő tréningek.

Megfelelő alapok a sikeres elhelyezkedéshez

Szintén kiemelten fontos utánajárni, hogy milyen az adott intézményben végzettek elhelyezkedési aránya. Ez a szám már megfelelő kiindulási alap lehet az intézményben zajló képzés minőségére vonatkozóan, ezért nem kell elrettenni a népszerű szakoktól sem. A turizmus és vendéglátás szektor például közel négyszázezer embernek ad munkát ma Magyarországon, ez a szám jól mutatja, hogy a jövőben is szükség lesz jól képzett szakemberekre ezen a területen – mondta Vass László.

A munkaerőpaci visszajelzések azt mutatják, a gyakorlatorientált, kompetenciafejlesztő oktatásé a jövő Magyarországon is. A tárgyi tudás mellett szükség van olyan készségek meglétére, amelyek fejlesztésére a felsőoktatási intézményeknek kiemelt hangsúlyt kell fektetniük.  A képzés jellege mellett pedig érdemes megnézi azt is, hogy a vállalati kapcsolatokra mekkora figyelmet fordít az egyetem, főiskola. Ahol ezeket a lehetőségeket is kiemelten kezelik, ott a hallgatóknak intézményi támogatással már a képzés ideje alatt lehetőségük lesz gyakorlatot, sőt akár állást is szerezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG