1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A héten lejár a jelentkezési határidő a 2013 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre. Soha ennyire nem telt még mozgalmasan a jelentkezést megelőző néhány hónap, ettől valószínűleg sokan elbizonytalanodtak és várhatóan kevesebben is jelentkeznek. Az Educatio kiállításra például mintegy 30 százalékkal kevesebben látogattak ki idén, mint korábban és az intézményi nyíltnapok iránt is visszaesett az érdeklődés.

A bizonytalan helyzeten nem segít az sem, hogy míg az idén elsőéves hallgatók már aláírták a hallgatói szerződést, elképzelhető, hogy azt uniós jogszabályok miatt visszavonják. Erről Andor László beszélt az Indexnek, aki az Európai Bizottság eljárását felügyeli a röghöz kötéssel kapcsolatban.

Még nem biztos, hogy összeegyeztethető az uniós joggal, de már ma mehet az Alaptörvénybe

Andor László elmondta, hogy egy pilot eljárásnak nevezett folyamatot indítottak el. "Ilyet azért alkalmazunk, hogy egyeztethessünk egy potenciálisan az uniós jogba ütköző szabályozásról, anélkül, hogy tényleges kötelezettségszegési eljárást indítanánk. A bizottság ilyenkor egy részletes véleményt ír arról, hogy szerinte a vizsgált szabályozás nagy valószínűséggel hol ütközik az uniós jogba, és a tagállami válasz is elég részletes." - mondta Andor László.

Mindeközben a Parlament ma szavaz a röghöz kötés Alaptörvénybe való beemeléséről. Az Alaptörvény negyedik módosítása többek között azzal egészítené ki a törvényt, hogy "a felsőfokú oktatásban való részesülés anyagi támogatását meghatározott időtartamú olyan foglalkoztatásban való részvételhez, illetve vállalkozási tevékenység gyakorlásához kötheti, amelyet a magyar jog szabályoz".

Mit tehetnek a diákok ebben a helyzetben?

A bizonytalanság ellenére is sok minden tehetnek azonban azok a diákok, akiknek a héten el kell dönteniük, hogy hova jelentkeznek. Érdemes részletesen informálódni az egyes szakokról és intézményekről.

Számos fontos szempontot érdemes megvizsgálni a jelentkezési lap kitöltése előtt: ilyen például a nyelvtanulás lehetősége, az ösztöndíjrendszer, a végzettek elhelyezkedési aránya, illetve mennyire gyakorlatorientált az oktatás, mennyire áll összhangban a képzés struktúrája a munkaerőpiaci elvárásokkal – javasolja Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnökségi tagja.

Az ösztöndíjak fontos szerepet kapnak

Minden szakon indulnak államilag támogatott képzések, így lehetőség van a legnépszerűbb területeken is ingyenes oktatásban részt venni. Várható azonban, hogy ezeken a szakokon rendkívül magas ponthatárokat állapítanak majd meg, így sokan nem kerülnek be az általuk választott képzésre.

A jelenlegi helyzetben az ösztöndíjak szerepe kiemelten fontossá válik, különösen a legkedveltebb üzleti, turizmus és kommunikációs szakokon, melyekre várhatóan kevés hallgató kerül majd be államilag támogatott formában. Az intézményi juttatások segítségével azok a diákok is továbbtanulhatnak a népszerű szakokon, akik egyébként nem, vagy csak nagyon nehezen tudnák finanszírozni a képzést - mondta Vass László. Különösen fontos a jelenlegi helyzetben a bekerülő hallgatók támogatása. Az ösztöndíjak segítségével akár a teljes képzés ingyenesen elvégezhető.

Tovább tanulni mindenképpen érdemes, mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők még mindig nagyobb arányban helyezkednek el, mint a középfokú oklevéllel rendelkezők - tette hozzá a rektor.



Fontos, hogy mit tartalmaz a tandíj

Vass László korábban lapunknak adott interjúja itt olvasható.

Az állami és magánintézmények között jelentős különbségek lehetnek, így nem csak azt érdemes megnézni, mennyibe kerül az oktatás finanszírozása. A BKF rektora úgy véli, a tandíj szó hallatán sokan megborzonganak, pedig érdemes utánajárni, hogy mit tartalmaz a költségtérítés összege.

Elképzelhető, hogy egy államis hallgató annyit költ például nyelvtanárra, mint amennyibe egyes intézményekben a költségtérítés kerül, amiben pedig már benne lehet a nyelvoktatás is. Az angol nyelv használata szinte minden pozícióban elvárás ma már a munkaerőpiacon, de azokon a területeken, melyekre évről-évre többszörös a túljelentkezés – gazdasági és kommunikációs – alapkövetelmény a tárgyalási szintű nyelvtudás.  A nyelvi képzés mellett például a magánintézmények számos egyéb lehetőséget beépítenek a költségtérítésbe, ilyenek például a készség- és kompetenciafejlesztő tréningek.

Megfelelő alapok a sikeres elhelyezkedéshez

Szintén kiemelten fontos utánajárni, hogy milyen az adott intézményben végzettek elhelyezkedési aránya. Ez a szám már megfelelő kiindulási alap lehet az intézményben zajló képzés minőségére vonatkozóan, ezért nem kell elrettenni a népszerű szakoktól sem. A turizmus és vendéglátás szektor például közel négyszázezer embernek ad munkát ma Magyarországon, ez a szám jól mutatja, hogy a jövőben is szükség lesz jól képzett szakemberekre ezen a területen – mondta Vass László.

A munkaerőpaci visszajelzések azt mutatják, a gyakorlatorientált, kompetenciafejlesztő oktatásé a jövő Magyarországon is. A tárgyi tudás mellett szükség van olyan készségek meglétére, amelyek fejlesztésére a felsőoktatási intézményeknek kiemelt hangsúlyt kell fektetniük.  A képzés jellege mellett pedig érdemes megnézi azt is, hogy a vállalati kapcsolatokra mekkora figyelmet fordít az egyetem, főiskola. Ahol ezeket a lehetőségeket is kiemelten kezelik, ott a hallgatóknak intézményi támogatással már a képzés ideje alatt lehetőségük lesz gyakorlatot, sőt akár állást is szerezni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG