4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Havonta több mint 16 ezer forintot tömnek az egészségügyi dolgozók zsebébe átlagosan a hálapénzt fizető páciensek. Aki nem fizet, az legtöbbször csak azért nem teszi, mert nincs miből - egyre kevésbé utasítjuk el a paraszolvenciát.

Egy friss felmérés szerint az egészségügyi rendszert igénybe vevő aktív korú, hálapénzt fizető magyar lakosok fejenként átlagosan havi 16 100 forintot, összesen pedig 21 milliárd forintot fizettek ki hálapénzként az elmúlt 12 hónapban. A teljes felnőtt lakosság hálapénz-kiadása az elmúlt egy évben mintegy 34 milliárd forintra tehető.

Az AXA Egészségpénztár megbízásából a GKI Gazdaságkutató készített felmérést a teljes lakosság és az egészségpénztári tagok körében.

Sokan úgy érzik, az orvosok elvárják tőlük a paraszolvenciát

Az egészségügyi magánkiadásokat és a hálapénz-fizetést felmérő kutatás szerint az elmúlt egy évben hálapénzt fizető aktív korúak 14 százaléka érezte úgy, hogy az egészségügyi személyzet elvárja tőle a hálapénzt. Minél idősebb a páciens, annál magasabb ez az arány. Ugyanakkor az életkor előre haladtával párhuzamosan emelkedik azok aránya, akiknek nincs pénzük paraszolvenciát fizetni, és csökken azoké, akik nem tudják, hogy mikor, kinek, mennyit kell adni.

A kórházi orvosok kapják a legtöbbet

Kinek fizettünk hálapénzt?
Forrás: GKI, IPSOS felmérés

A betegek a legtöbbet a kórházi orvosoknak fizetik, alkalmanként átlagosan 15 000 forintot. Őket követik messze lemaradva a járóbeteg-ellátás szakorvosai és a háziorvosok. A legkevesebb hálapénzt a háziorvosi és a szakrendelői asszisztensek kapják, alkalmanként átlagosan 800-800 forintot – derül ki a kutatásából.

Az elmúlt 12 hónapban az aktív korú lakosság összesen mintegy 21 milliárd, míg a teljes felnőtt lakosság 34 milliárd forintot fizetett ki hálapénzként, amelynek 82 százalékát az orvosok, közülük is a felét a kórházi orvosok kapták

A hálapénz súlya azonban az egyes orvosi szakmákban igen eltérő: a röntgen- és labororvosoknál gyakorlatilag nincs paraszolvencia, míg a sebészek, szülész-nőgyógyászok esetében igen magas lehet az aránya.

Nem elvből nem adunk, hanem mert nincs miből

Azok közül, akik nem adnak hálapénzt, 54 százaléknak nincs rá pénze (ez 11 százalékpontos emelkedés egy év alatt), egyharmad elvből ellenzi a paraszolvencia intézményét, 11 százalék azok aránya, akik azért nem fizetnek hálapénzt, mert nem tudják, hogy kinek, mennyit kellene adni, s mindössze 2 százalék vélekedik úgy, hogy az orvosi béremeléseket követően erre már nincs is szükség.

A paraszolvencia elutasítottsága csökken, finanszírozási szerepe nő

A felmérés megállapította, hogy az elmúlt 4 év alatt a hálapénz szerepe az egészségügyi ellátórendszerben erősödött, elutasítottsága a lakosság körében gyengült: míg 2010-ben a válaszadók 27 százaléka teljes mértékben egyetértett azzal, hogy „az az orvos, aki elfogadja a hálapénzt, erkölcsileg elítélendő”, mára ez az arány 21 százalékra esett. Az elmúlt négy évben erősödött az a vélekedés is, miszerint hálapénzzel gyorsabban, és jobb ellátáshoz lehet jutni. Ezzel párhuzamosan az emberek fizetőképessége gyengült, így a kifizetett hálapénz összege reálértéken csökkent.

Hálapénzzel kapcsolatos megállapítások 2010-ben és 2013-ban.
-100: egyáltalán nem ért egyet; +100: teljes mértékben egyetért. Forrás: Forrás: AXA - GKI, IPSOS felmérés

 

Számlás fizetéssel csökkenne a paraszolvencia

Váradi Péter, az AXA Egészségpénztár Igazgatótanácsának elnöke a kutatás megállapításait ismertetve kiemelte: az elmúlt három évben erőteljesen változott a felmérésben résztvevők hozzáállása a számlás egészségügyi magánkiadásokkal kapcsolatban. A válaszadók szerint, ha az orvosok számla ellenében nyújthatnának többletszolgáltatásokat, amit a betegek biztosítója/egészségpénztára fizetne ki, ez kiváltaná a hálapénz intézményét.

A hálapénzt nem lehet megszüntetni

"A hálapénz megszüntethetetlen, de visszaszorítható. Nagyon sok a tévhit ezen a területen, aminek az az oka, hogy három, alapvetően különböző dolgot mosnak össze. Az egyik, az előre kikövetelt hálapénz, ami nem paraszolvencia, hanem bűncselekmény, nem kevés pénz megy ebbe az irányba. Van a másik véglet is, a kis értékű ajándék, a csokor virág, a doboz bonbon. Ez a világon mindenütt van, ezzel nem kell foglalkozni. És van a paraszolvencia, amit nem azért adnak az emberek, mert hálásak, hanem, mert nem jutnak hozzá mennyiségben vagy minőségben ahhoz a szolgáltatáshoz, amihez szeretnének." Nemrég Rácz Jenő korábbi egészségügyminiszter adott interjút a Privátbankárnak az egészségügy helyzetéről és kilátásairól - az interjút itt olvashatja >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG