3p
Nem mindegy, hogy a fiatal munkavállaló új a munkaerőpiacon, vagy már lehúzott egy-két évet- A kettő között heti több óra különbség is lehet. Az eltérések a korosztályok között már a középiskola végén is megmutatkoznak. A szórakozással eltöltött idő pedig nem csak a lakhelytől és kortól függ.

Sokat dolgoznak a fiatal felnőttek, 43 százalékuk 8-9 órát, egynegyedük 10-11 órát, de egyötödük arról számolt be, hogy még ennél is többet, 12-14 órát tölt munkával. A fiatal felnőttek körében a napi átlag 9 és fél óra munka, s e tekintetben nagyon egyenletes képet kaptunk, alig vannak eltérések a különböző társadalmi rétegekben - közölte a legfrissebb eredményeket az Ipsos a Privátbankárral.

Ebben a korosztályban ugyanis férfiak és nők, alacsonyan és magasan képzettek, köz- és magánszférában foglalkoztattak, budapestiek és vidékiek nagyjából ugyanannyit dolgoznak. Annyi azonban kirajzolódik, hogy a pályakezdőknek nagyobb a terhelése, mint a régebben dolgozóknak. Azok, aki csak 1-2 éve szereplői a munka világának, közel 10 órát dolgoznak naponta, akik ennél hosszabb ideje munkavállalók alig több mint 9 órát.

Fontos a szórakozás is

A dolgozó fiatalok a munkán kívüli életüket már elég differenciáltan szervezik, az átlagos 8 és fél óra alvástól és 6 óra szabadidőtől az egyes rétegek szokásai eléggé különböznek. A fővárosiak az átlagosnál kevesebbet alszanak (alig 8 órát), és többet szórakoznak (több mint 6 és fél órát naponta).

Vidéken másképpen osztják be az idejüket a fiatal munkavállalók, az alvásra 8 és háromnegyed óra, a szabadidős elfoglaltságokra 5 és háromnegyed óra jut. Az iskolai végzettségnek is van hatása: minél magasabb képzettségű valaki annál több szabadidőt enged magának. A legfeljebb alapfokú végzettségűek kevesebb, mint 5 és fél órát, a középfokú képzettségűek 6 és egynegyed órát, a diplomások több mint 6 és fél órát fordítanak a napjaikból szabadidős tevékenységre.

Előre pihennek, hogy később bírják a tempót?

A diákok napi elfoglaltságai között a passzív pihenés elég nagy időtartamot tesz ki, átlagosan 9 óra 40 percet szánnak erre. A középiskolás korosztály alvásigénye jelentősebb, önbevallásuk szerint 10 perc híján 10 órát pihennek, a jellemzően húszas éveikben járó egyetemisták, főiskolások nagyjából 9 órát töltenek el passzívan.

A tanulók sokkal többet tudnak szórakozni, mint a munkavállalók: átlagban 8 óra 50 perc idejük jut valamilyen könnyed tevékenységre. Nem csak a passzív pihenés tesz ki nagyobb hányadot a középiskolásoknál, mint a felsőfokú intézmények hallgatóinál, aktív szabadidejük is több van – csaknem 9 óra szemben az egyetemisták 8 és egynegyed órájával. További érdekesség, hogy a fővárosiak sokkal többet hódolnak kedvteléseiknek, mint a vidékiek: előbbiek csaknem tíz órát, utóbbiak valamivel több, mint 8 és fél órát.

Az iskolába járó fiatalok tanulással eltöltött ideje (5 és fél óra) sokkal kevesebb, mint korosztályuk dolgozói tagjainak munkaideje (8 és fél óra). A középiskolások napirendjében átlagosan 5 óra 20 perc a tanulásra szánt időtartam, a felsőfokú intézmények hallgatói esetében ennél sokkal több, 6 és háromnegyed óra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG