1p
Egyszerre több helyen, bizonytalan ideig sztrájkolnak a pedagógusok bő egy hét múlva. Azért tiltakoznak, mert nem látják biztosítottnak a béremelésüket és az óraszámokat is csökkentenék. Hoffmann Rózsa szerint senkinek sem érdeke a sztrájk, a diákok ugyanis tanulni akarnak.

A március 18-ai héten kezdődik a sztrájk a közoktatásban, jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Mendrey László, a PDSZ elnöke elmondta, hogy úgynevezett gördülő sztrájkot kezdenek, ami azt jelenti, hogy országszerte különböző helyeken kezdik meg a munkabeszüntetést, amelyhez csatlakozhatnak újabb és újabb iskolák. Hozzátette, hogy más, nem pedagógusi szakszervezetek is jelezték csatlakozásukat, azt azonban nem árulta el, hogy kik, ahogyan azt sem, hogy melyik iskolában marad el a tanítás.

A pedagógusok egyrészt a kötelező óraszám miatt, másrészt azért tiltakoznak, mert nem látják biztosítottnak a pedagógus-életpályamodellben járó béremelést.

Időben szólnak

Medrey László kijelentette: ahol sztrájkolnak, ott három nappal a kezdés előtt értesítik a tankerületi igazgatókat, valamint a szülőket is. Mendrey László hangsúlyozta, hogy a gyerek nem maradnak ellátatlanul, ugyanakkor a tanárok jogszerűen nem kötelezhetők az elégséges szolgáltatások biztosítására.

A PDSZ elnöke szerint Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vállalta, hogy valamennyi tankerületben biztosítja a tanulók elhelyezését. Ennek érdekében abban állapodtak meg központtal, hogy a sztrájk megkezdése előtt tájékoztatják őket a helyszínekről.

Sokallják az óraszámot

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) viszont nem sztrájkol. Galló Istvánné a szakszervezet elnöke elmondta, hogy a kormánnyal kötött megállapodás részletesen foglalkozik a PDSZ követeléseivel. Hozzátette: a kormány és az öt szakszervezet közötti megállapodás foglalkozik a munkaterhekkel, és rögzíti, hogy a foglalkoztatással kapcsolatos kérdésekről kormányrendeletet kell alkotni. Ebben kell szerepeltetni a heti 22-26 óra közötti munkaidővel összefüggő feltételeket, azt is, hogy 22 óra feletti tanítás mely esetekben rendelhető el. A pedagógus-életpályamodellről azt mondta: a megállapodás szerint a kormány célja, hogy szeptember 1-jével bevezessék. Ha ez mégsem történne meg, akkor a régi elszámolás szerint minden plusz, tanórán felüli kötelező tevékenységért jár majd a túlóradíj. Ennek összege pedig nem lehet kevesebb, mint ahogy most számolják a túlórát.

Mendrey László elmondta, ahhoz, hogy a tanárok munkaterhei ne növekedjenek, módosítani kell a köznevelési törvény munkaidőre vonatkozó passzusát, mert véleménye szerint a jelenlegi szabályozás maga után vonja a heti 51 munkaóra növekedését. Szerinte egy felmérés is igazolja, hogy ennyit dolgoznak a pedagógusok. Azt akarják, hogy a törvény áprilisra tervezett módosításakor a kormány úgy nyújtsa be javaslatát, hogy vegye ki a heti 32 óra, iskolában való kötelező tartózkodásról szóló részt, valamint rendelkezzenek arról, hogy a tanároknak ne kelljen heti 22 tanóránál többet tartani, mert ezzel több tízezer pedagógus állása válhatna biztossá.

Emellett garanciát kérnek a kormánytól, hogy az életpályamodellben ígért 73 milliárd forintot biztosítsa, szerintük ugyanis az még nincs benne a költségvetésben.    

"A gyerekek tanulni akarnak"

Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára szerint sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak, sem az országnak nem érdeke egy pedagógussztrájk. Kitért arra, hogy a törvény értelmében a sztrájk idejére nem jár bér az abban részt vevő pedagógusoknak, ezért ezt az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak nyilván kell tartaniuk. A PDSZ szerint nem lehet nyilvántartást vezetni a résztvevőkről.

Az államtitkár szerint az iskolák vezetőinek és a tankerületi igazgatóknak kötelességük gondoskodniuk arról, hogy azoknak a gyerekeknek a jogai se sérüljenek, akik tanulni akarnak, "márpedig a gyerekek tanulni akarnak" - tette hozzá. Közölte, iskolán belül kell gondoskodni arról, hogy megszervezzék az oktatást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG