<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Hét éve nem volt olyan sok betöltetlen álláshely, mint most. Az okokat ne a gazdasági növekedésben keresse!

Szeptemberben az állami munkaügyi szolgálat közel 140 ezer állást kínált, ebből 58 ezret sikerült a hónap folyamán betölteni - olvasható a Világgazdaság szerdai cikkében. Egyszerűen nincs megfelelő munkaerő a vállalkozások által meghirdetett pozíciók betöltésére.

Mint írják, utoljára a világgazdasági válság kitörése előtt volt olyan sok üres álláshely Magyarországon a versenyszférában, mint idén július és szeptember között. Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki kutatója felhívta a figyelmet arra, hogy a nagy autógyártó cégek is munkaerőhiánnyal küzdenek.

Égető probléma

A szakértő szerint nem mondható el, hogy tisztán a gazdasági növekedés miatt ugrott meg az álláshelyek száma. Aggasztó, inkább a szakemberhiány látható, ennek oka pedig a képzett munkaerő kivándorlása. Hangsúlyozta: "Nem csak az a baj, hogy a hiányzó munkaerőt pótolni kell, hanem az is, hogy így a többi dolgozót sem lehet jól, a képesítésének megfelelően foglalkoztatni."

A korábbi hónapokhoz hasonlóan a legtöbb (nem támogatott) munkaerőigényt Budapest mellett Pest, Bács-Kiskun és Győr-Moson-Sopron megyében jelentették a munkáltatók. A legkeresettebb munkák listáját az egyszerű ipari foglalkozások, a mechanikai gépösszeszerelők, a szállítási foglalkozások, a bolti eladók, valamint rakodómunkások vezették.

hirdetés

Nem csak ezek a szakterületek küzdenek munkaerőhiánnyal Magyarországon. A informatikai és közgazdasági ismeretekre szintén óriási szüksége van a hazai vállalkozásoknak, 2016 legkeresettebb szakmáiról beszélgettünk Kürti Tamással, a Kürt Akadémia intézményvezetőjével.

 

Rengeteg ingyenes lehetősége van, ha kedvet kapott ahhoz, hogy jól fizető hiányszakmákat tanuljon: a Codecademy, az Udemy, a Futurelearn, a School of Data és még rengeteg más weboldal kínál ingyenes kurzusokat - úgynevezet MOOC-okat- , amelyek új lökést adhatnak a karrierjének.

„Magyarország az elvándorlás kritikus pontjára jutott, hasonlóan több kelet-európai országhoz. Habár nálunk később indult el a munkaerő Nyugatra vándorlása, a folyamat rövid idő alatt felgyorsult” – fejtette ki a kutató. Magyarország már arra sem képes, hogy a környező országokból, például Szlovákiából pótolja a munkaerő-igényt. „Már nem vagyunk versenyképesek a szlovák bérekkel.” - nyilatkozta a Világgazdaságnak Hárs Ágnes.

Rekordalacsony munkanélküliség

Mindeközben a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a novemberi zárónapon 350,5 ezer álláskereső szerepelt, több mint 57,8 ezerrel kevesebb, mint 2014 novemberében, ez pedig 10 éves rekord. A statisztikához persze hozzátartozik a közfoglalkoztatás is. A foglalkoztatók összesen 57,3 ezer támogatott álláshelyet jelentettek be az elmúlt hónapban, amelyek nagy része a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Vezércsere a Magyar Bankholding Zrt. élén
Privátbankár.hu | 2021. november 30. 13:33
Vida József a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a jövőben a holdingon belül.
Karrier Azonnali hatállyal kirúgták Dárdai Pált és segítőit
Privátbankár.hu | 2021. november 29. 10:51
A Hertha BSC Tayfun Korkutot nevezte ki helyette - megköszönték Dárdai munkáját, és hogy bent tartotta a csapatot az első osztályban. 
Karrier Végre megérkezett a home office szabályozás?
Privátbankár.hu | 2021. november 24. 14:38
A kedd este benyújtott „veszélyhelyzettel összefüggő egyes szabályozási kérdésekről” szóló salátatörvény-javaslat az élet szinte minden területét szabályozza, a választási szabályoktól a hulladékkezelésen át és több, eddig rendeleti úton bevezetett szabályt véglegesít. A Niveus Consulting Group ezek közül a legfontosabb munkaügyi és adózási kérdéseket vizsgálta.
Karrier Újabb rangos díjat kap Karikó Katalin
Privátbankár.hu / MTI | 2021. november 9. 17:34
Kutatótársával, Drew Weissmannal együtt Karikó Katalin magyar biokémikus is megkapja a New York-i Orvosi Akadémia (New York Academy of Medicine - NYAM) díját, amelyet - magyar idő szerint - kedden késő este adnak át egy virtuális eseményen.
Karrier Kiderült, hogyan érzik magukat a fiatalok a munkahelyükön
Privátbankár.hu | 2021. október 25. 10:56
Kevésbé érzik jól magukat a munkahelyükön a fiatalok. Legalábbis az idei második negyedévben 39 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik megbecsültnek érzik magukat - derül ki a K&H ifjúsági indexéből. 
Karrier Új értékesítési igazgatósági tanácsadó erősíti a Diófa Alapkezelőt
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:47
A Diófa Alapkezelő Pozsgai Gábort nevezte ki a vállalat új értékesítési igazgatósági tanácsadójának.
Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló