1p
KKV
2010. január-áprilisban a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal emelkedett - közölte a KSH
2010. január-áprilisban – az előző év azonos időszakának évtizedes mélypontjához viszonyítva – a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégek száma 2, a vendégéjszakák száma 3%-kal emelkedett. A szálláshelyek árbevétele folyó áron 2%-kal mérséklődött. A bázisidőszakhoz képest nőtt a vendégéjszakák száma, a 2006. évi teljesítményhez képest azonban még mindig 2, a 2008 azonos időszakához viszonyítva 7%-kal volt alacsonyabb a forgalom - közölte a KSH.

A szálláshely-szolgáltatási piacot 2008 vége óta visszaesés jellemezte. 2010 első harmadában 758 ezer külföldi vendég 2026 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, a vendégek és a  vendégéjszakák száma egyaránt nőtt (6, illetve 4%-kal). Ez a növekmény annyit jelentett, hogy a forgalom éppen csak meghaladta a 2006 első négyhavit. Az öt legjelentősebb küldő ország közül (Németország, Ausztria, Olaszország, Nagy-Britannia és Oroszország) a brit és a német vendégek által eltöltött éjszakák száma csökkent 2009 azonos időszakához viszonyítva, a többi országból nőtt a forgalom. A külföldivendég-forgalom jelentős részét realizáló szállodákban, a magasabb kategóriákban (öt-, négycsillagos egységek) jelentős növekedést jelentettek a szálláshelyek, a többi kategóriában visszaesett az eltöltött éjszakák száma. A külföldivendég-forgalom értékelésekor figyelembe kell venni az izlandi vulkánkitörés miatt elrendelt európai légtérzár okozta forgalomkiesést.

Az időszak folyamán a kereskedelmi szálláshelyek 908 ezer belföldi vendéget és 2028 ezer belföldivendég-éjszakát jelentettek, a vendégek száma alig változott, az éjszakák száma 3%-kal emelkedett. A belföldivendég-forgalom háromnegyedét fogadó szállodákban 3%-os növekedés figyelhető meg az éjszakák számában az előző év azonos időszakához mérten. A vendégek körében szintén népszerű panziók esetében 9%-os csökkenés következett be.

A Balatonon eltöltött vendégéjszakák száma a vizsgált időszakban 2, Budapesten pedig 4%-kal nőtt, zömében a visszatérőben lévő külföldivendég-forgalom bővülése miatt. A vendégforgalom visszaesése három turisztikai régiót érintett.

Január–áprilisban a szállodák szobakihasználtsága átlagosan 37%-os volt (1 százalékponttal magasabb, mint 2009 azonos időszakában), ezen belül az ötcsillagos szállodák 50, a négycsillagos házak pedig 42%-os foglaltságot értek el. A legnagyobb kihasználtsági arány a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (48%), bár kapacitáskihasználtságuk 2 százalékponttal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. Az új kategóriaként megjelenő kastélyszállók az átlagosnál alacsonyabb kihasználtsággal működtek az év első négy hónapjában (26%).

A vendégforgalom szerény növekedésével nem járt együtt a szálláshelyek árbevételének gyarapodása. A kereskedelmi szálláshelyek 2010. január–áprilisban összesen 57 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 29 milliárd forint volt. Az összes bevétel a szálláshely-szolgáltatás fogyasztóiárindexének csekély emelkedése mellett folyó áron 2%-kal csökkent az előző évhez képest. A kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 13 208 forint, az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) pedig 4836 forint volt. A szállásdíjbevételek csökkenését a külföldivendég-forgalom tekintetében jelentősen befolyásolta az erősödő forint/euró árfolyam. Az európai összehasonlításban is alacsony átlagárak 13%-os mérséklődése is hozzájárult mind a belföldi, mind a külföldi szállásdíjbevételek visszaeséséhez.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány jelentése alapján január–áprilisban – nem csupán a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban – a felhasznált üdülési csekkek értéke több mint 1 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta a 11 milliárd forintot

Kínálati oldalon 2010. április 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 2160 volt, ezen belül a 781 szálloda 47 ezer szobával, a 927 panzió 11 ezer szobával működött. Az egyéb szálláshelyek száma (turistaszálló, ifjúsági szálló, üdülőház és kemping) 452 volt. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken áprilisban közvetlenül közel 27 ezer főt foglalkoztattak, ami az előző  azonos időszakánál 1%-kal kevesebb.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG