6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Az idei, sorrendben már az ötödik veszteséges éve lehet a Dunaferrnek. Akárcsak Európa más acélgyártó vállalatainak. Amit máshol sem tudtak megúszni: elbocsátás, kapacitáscsökkentés, modernizáció, csökkentett munkaidő. Az állami szerepvállalás nem jött be.

Kapkodhatták a fejüket azok, akik az augusztus 20-i hosszú hétvégén követni akarták a Dunaferrt érintő híreket. Sokáig csak arról szóltak a híradások, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a székesfehérvári kihelyezett kormányülés előtt Dunaújvárosba megy, hogy tájékozódjon a cégnél tervezett változásokról, a hónap közepén bejelentett elbocsátásokról.

A miniszter a látogatás után még úgy nyilatkozott, hogy nem került szóba a Dunaferr visszaállamosítása. Még ugyanaznap este a köztévé Híradójának viszont már azt mondta, hogy a tárgyaláson a Dunaferr esetleges megvásárlásáról is szó volt, és azt is hangsúlyozta, hogy elhibázottnak tartja a Dunaferr 2004-es privatizációját.

 

 

Kevés a részlet

Hogy pontosan milyen ajánlatot tett Varga Mihály, nem tudni. Annyi biztos, hogy az ünnep leteltével levelet írt a cég vezetésének, ebben tárgyalásokat kezdeményezett a kormány és a tulajdonosok között a társaság megvásárlásáról. Az Evgeny Tankhilevich vezérigazgatónak küldött levélben azt írta: "Magyarország Kormánya felhatalmazott arra, hogy a kormány részéről az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. megvásárlására irányuló tárgyalásokat a cég vezetésével haladéktalanul megkezdjem." Az egyeztetések megkezdésének lehetséges időpontját a Dunaferr szóvivője megtippelni sem tudta. De azt megjegyezte, hogy mindenképpen tárgyalóasztalhoz ülnek Varga Mihállyal.

Ha nem államosítás, akkor mi?

Az M1 Híradó csütörtök esti műsorában elhangzott: a kormány nem pénzt kínál a vasműért a tulajdonosoknak, hanem a tartozások jelentős részének átvállalását ajánlja.

A miniszter mindvégig hangsúlyozta, hogy nincs szó államosításról. Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: "nem államosítunk, (...) most piaci alapon teszünk vételi ajánlatot, amit ha elfogadnak a tulajdonosok, akkor megállapodunk, a cég állami tulajdonba kerül, ha nem, megy tovább az élet. Dunaújváros ez utóbbi esetben is számíthat ránk!"

Szerinte az ár kérdése és a körülmények tisztázása nagyon fontos a kormány számára. Úgy fogalmazott: "ha van egy pozitív hozzáállás a mostani tulajdonosok részéről, akkor akár már az őszre, szeptember végére, október közepére meg lehet állapodni a legfontosabb kérdésekben".

Ha valóban sikerül megállapodni a legfontosabb kérdésekben, és az állam még ebben az évben tulajdont szerez a vállalatban, az a költségvetés idei helyzetét már nem befolyásolja. A következő években viszont egyáltalán nem mindegy, hogyan alakul a társaság nem túl fényes költségvetése.

Mit is venne az állam?

A gyár Dunaújváros és térsége legnagyobb foglalkoztatója, 7500 alkalmazottal. 1971-ben volt a csúcs, 13 ezer munkása volt az akkor még Dunai Vasműnek nevezett vállalatnak. A termelési csúcsot 1988-ban érték el, nagyjából 1,5 millió tonnával.

Az ISD Dunaferr évek óta veszteséges. Csak az utóbbi két évben 50 milliárd forint hátralékot halmozott fel. Az orosz-ukrán anyavállalat nélkül a cég nem tudná fenntartani magát, belső tartalékai elfogytak, csak az anyavállalatnak 300 millió dollárral tartozik. Máig nem heverte ki a 2008-as válságot, amit tovább súlyosbított az euró gyengülése, a megemelt minimálbér és garantált bérminimum.

Az ISD Dunaferr eredménye

Mrd forint

2006.

25,9

2007.

33,2

2008.

1,7

2009.

-31,1

2010.

-8,5

2011.

-20,4

2012.

-29,2

A helyzet különösen kényes, mivel ez a cég Magyarország egyik legnagyobb ipari termelő egysége. Az 50 ezres Dunaújváros költségvetésének 20-25 százalékát adja iparűzési adó formájában.

Ez már történelem

A Medgyessy-kormány 2002-ben, nem sokkal a választások után döntött a Dunaferr magánosításáról. De privatizálni végül csak 2004-ben sikerült. A pályázaton az ukrán ISD nyert, 444 millió forintot fizetett, emellett 17,3 milliárd forintos tőkésítést is vállalt, 72 milliárdos beruházást ígért és 1,3 milliárdot kistérségi fejlesztésre.

2007-ben már egy Cipruson bejegyzett társaságé, a Steelhold Limitid-é volt a Dunaferr törzsrészvényeinek 98,29 százaléka.

2010-ben újabb tulajdonosváltás történt: az ISD az orosz Vnyesekonombanké lett.

Nem az első próbálkozás

A magyar kormány képviseletében 2013 áprilisában, Moszkvában járt külgazdasági államtitkár, Szijjártó Péter megpróbálta meggyőzni a Vnyesekonombankot, hogy adja el az államnak a Dunaferrben való részesedését, az orosz pénzintézet azonban erre nem volt hajlandó. Részletek>>

Mások hogyan csinálják?

Nemcsak a magyarországi acélgyártás, hanem az egész szektor szenved, évek óta. Az európai acélipart a csökkenő kereslet, a folyamatos kapacitáscsökkentés sújtja. A legnagyobb vállalatok elbocsátásokkal és csökkentett munkaórájú hetek bevezetésével próbálnak túlélni.

Szerbia például tavaly januárban vásárolta vissza jelképes összegért, 1 dollárért az US Steel acélipari társaság gyárát. Csak így lehetett elkerülni az üzem bezárását és azt, hogy 5400 dolgozó az utcára kerüljön. Fél évvel később viszont mégis leállt a termelés, a munkások kényszerszabadságra mentek. A céget azóta sem tudták eladni.

Ami a szocialista nagyiparból maradt

Az ISD Dunaferr a rossz gazdasági körülmények ellenére sem készül újabb termelési egység bezárására, noha a fix költségek, a dolgozói bérek, a kohó működtetése nagyon drága. A cégvezetés az eddigi tájékoztatás szerint egyrészt modernizációban gondolkodik. Másrészt átalakítaná a vállalatot, dolgozókat küldene el.

Az augusztus 12-i bejelentés szerint 1500 ember veszítheti el a munkáját Dunaújvárosban és a környékén. Ezzel az egész térség kilátástalan helyzetbe kerülhet. Bár Evgeny Tankhilevich nyár elején még azt mondta a sajtónak, hogy a leépítés az adminisztrációval foglalkozó területeket érintheti. „Sokkal több ember foglalkozik papírgyártással, mint acélgyártással a cégnél” – mondta.

A Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés szerint a Dunaferrt meg kell menteni, a kialakult helyzetben szükséges az állami beavatkozás. Részletek>>

Ha sikerül is meggyőzni az orosz tulajdonost, hogy adja el a vállalatot, a haldokló acélipart feltámasztani, nem lesz egyszerű. Tulajdonosként a magyar állam sem tudja elkerülni a leépítést, különben nincs versenyképes működés. Ellenkező esetben lehet tovább finanszírozni a veszteséges termelést, csak immár adóbevételekből.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG