BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
KKV
2013. szeptember 18. 15:05

Bizonytalanság és különadó - a hazai mobilpiac mégis robbanás előtt, a mobilnet-penetráció épp hogy 30 százalék felett. Ha a telekomcégek fejleszteni tudnak, az jó a gazdaságnak is - Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke volt a Növekedés 2013

Egy piac, ahol több mint 3 milliárd ember érsz el

Roaming-díjak eltörlése
A napokban felvetődött, hogy az Európai Bizottság tovább folytatná "rezsiharcát" a roaming-díjak ellen. Beck György ennek kapcsán azt mondta, hogy Brüsszelben is elindult a kampány, hiszen jövő tavasszal EP-választások (is) lesznek. A javaslat értelmében mindenki az "otthoni" tarifáját tudná használni függetlenül attól, éppen melyik tagállamban tartózkodik. A Vodafone elnöke szerint azonban akkorák a tarifakülönbségek, hogy ennek más hatása nem lenne, mint hogy "minden brit ügyfél Romániában venne telefont, hiszen ott lényegesen olcsóbbak a percdíjak".

A globális mobilpiac méreteit jól jellemzi, hogy ma már minden második földlakó előfizető, vagyis 3,4 milliárd ember zsebében lapul ott a "maroktelefon" - próbálta érzékeltetni Beck György, a Vodafone elnöke, hogy mit is jelent valójában az, hogy a mobilpiac - a szolgáltatók és a gyártók együttesen - a globális GDP 2,2 százalékát adják. Ez csaknem 1500 milliárd dollárt jelent az AT Kearney-GSMA-Deloitte adatai szerint. "Ha valaki Ferrarit gyárt, több tízezer ember a célcsoportja, ha mobil appot, akkor több mint 3 milliárd" - mondta Beck.

A mobiliparnak közvetlen hatása is van a GDP-re, azon túlmenően, hogy 2012-ben 8,8 millió főt foglalkoztatott. A fejlődés üteme most elsősorban a fejlődő piacokon várható. Hogy miért? A 2G-ről 3G-re való áttérés felmérések szerint 0,15 százalékkal növeli az egy főre eső GDP-t, míg a mobil adatforgalom 10%-os növekedése az egy főre jutó nemzeti összterméket fél százalékkal toldja meg, nem beszélve arról, hogy a mobilpenetráció 10 százalékos növekedése már önmagában 4% felett képes emelni a produktivitást - így Beck.
A fejlődő piacokban rejlő potenciál kapcsán egy történetet osztott meg a Vodafone elnöke egy indiai menedzserről, aki amiatt kesergett korábban, hogy "csak" 2 millió új ügyfelet tudott hozni...

De mi újság itthon?

A válság és különadók tépázta piacot egyértelműen a táblagépek és az okostelefonok húzzák. Van-e még olyan szektor, ahol egy termék vagy szolgáltatás 40 százalékos növekedést tud felmutatni? A mobil adatforgalom 2011 után 2012-ben 40 százalékkal nőtt, hasonló mértékben, mint a mobilnetet aktívan használók száma. Az okostelefonok pedig itthon is átvették az uralmat a készülékpiacon, az újonnan értékesített modellek 60-70 százaléka már ilyen. Idén ráadásul 400 ezer táblagépet adhatnak el, ez kétszer annyi, mint tavaly.

Hatalmas potenciál, és a gátló tényezők

Magyarországon a hangpiac telítődött (110 százalékos penetrációról 120%-ra mehet még fel), a nagy növekedési potenciál a mobilnet-piacban van. Az adatforgalommal együtt a frekvenciaigény is folyamatosan nő. A mobilnet-penetráció 32 százalék, innen bőven van még tér nőni.

Az e-útdíj és az elektronikus pénztárgépek bevezetésének örül a Vodafone, hiszen ezeknek az állami szolgáltatásoknak is a mobiltechnológia az alapja. A digitális átállással felszabadul a 800 Mhz-es frekvencia és sikerült meghosszabbítani a frekvencia-engedélyeket is. "A piac fejlett, de robbanás előtt áll" - mondta Beck.

Beck szerint Magyarországon a növekedést gátló tényező a kiszámíthatatlanság és a különadók.

KKV Nem kíméli a válság az infokommunikációs cégeket sem
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:35
A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is” – idézi a szervezet ma közzétett felméréséből. 
KKV Új színtér a startupoknak - a következő állomás a tőzsde?
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 15:12
Elindult Magyarország első virtuális tőkebefektetési piactere, amely kifejezetten azoknak az innovatív magyar startupoknak és cégeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget, amelyek megoldást kínálnak a koronavírus-járvány okozta helyzetre, és segíthetik az ország gazdaságának újraindítását.  
KKV Pénzügyi intézkedéscsomagot javasol a BKIK elnöke
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 10:37
Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke egy 100 százalékban állami tulajdonban lévő Nemzeti Válságkezelő Holding Zrt. létrehozását javasolta a Kormánynak a kamara szakértőkből álló munkacsoportja által készített anyaga alapján. A koronavírus-járvány negatív pénzügyi és gazdasági hatásait ellensúlyozó, 6 pontból álló pénzügyi intézkedéscsomagot a kis- és középvállalkozók közvetlen visszajelzései alapján állították össze.
KKV Most lesz vége a tisztességtelen cégeknek – lehet gázszerelőt találni?
Szarvas György | 2020. március 25. 06:04
A katás vállalkozásoknak mindösszesen az egyötödét érintik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései, az Iposz azonban tovább bővítené a listát, kiterjesztené az egyéni vállalkozókra is. Mivel a válság az egész szolgáltató szektorra hat, megnéztük, mennyire nehéz víz- vagy gázszerelőt hívni.
KKV Újabb ágazat került bajba a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 15:38
Nyílt levelet írt a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete a miniszterelnöknek.
KKV Megrogyaszthatja a home office az irodatakarító cégeket
Privátbankár.hu | 2020. március 23. 19:10
Bajban vannak a takarítócégek, a home office terjedése komoly kihívást jelent a számukra. Egyre több irodaház mondja vissza a szolgáltatást, a megmaradt megrendelők pedig gyakoribb fertőtlenítést kérnek. Közben a nagykereskedések kifogytak a fertőtlenítőszerekből és ami van, azt néha csillagászati áron kínálják.
KKV Az adók és járulékok azonnali csökkentése menthetné meg a vállalkozásokat
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 14:04
A koronavírus-járvány gazdasági hatásai ma még nem felmérhetők, de már tisztán látszik, hogy majd minden iparágban jelentős visszaesés várható. Erre az elsődleges vállalatvezetői reakció a gyors költségcsökkentés, amelynek hatására nem csupán külföldön, de immár Magyarországon is jelentős elbocsátási hullám vette kezdetét.
KKV Egy 5000 forintos befizetéstől már megmenekülhetnek a vállalkozások
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 13:39
Legalábbis egy időre. Ha a március végi határidőt nem is tolták ki, de a BKIK nem kezdeményez behajtási eljárást, ha valaki nem fizeti meg a hó végéig a kötelező kamarai hozzájárulást.
KKV A kkv-k adózási terhein könnyítene az Adótanácsadók Egyesülete
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 09:19
A mostani helyzet miatt egyes adózási, bevallási, adatszolgáltatási jogszabályok átmeneti könnyítését javasolják.
KKV Sikeres az új csoportos társasági adómegtakarítási lehetőség
Privátbankár.hu | 2020. február 20. 13:10
A csoportos társaságiadó-alany a cégcsoportok számára nagy mértékű adómegtakarítási lehetőségeket jelenthet és az adminisztrációs terhek csökkenését eredményezheti.
Friss
hírlevél