TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Bizonytalanság és különadó - a hazai mobilpiac mégis robbanás előtt, a mobilnet-penetráció épp hogy 30 százalék felett. Ha a telekomcégek fejleszteni tudnak, az jó a gazdaságnak is - Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke volt a Növekedés 2013

Egy piac, ahol több mint 3 milliárd ember érsz el

Roaming-díjak eltörlése
A napokban felvetődött, hogy az Európai Bizottság tovább folytatná "rezsiharcát" a roaming-díjak ellen. Beck György ennek kapcsán azt mondta, hogy Brüsszelben is elindult a kampány, hiszen jövő tavasszal EP-választások (is) lesznek. A javaslat értelmében mindenki az "otthoni" tarifáját tudná használni függetlenül attól, éppen melyik tagállamban tartózkodik. A Vodafone elnöke szerint azonban akkorák a tarifakülönbségek, hogy ennek más hatása nem lenne, mint hogy "minden brit ügyfél Romániában venne telefont, hiszen ott lényegesen olcsóbbak a percdíjak".

A globális mobilpiac méreteit jól jellemzi, hogy ma már minden második földlakó előfizető, vagyis 3,4 milliárd ember zsebében lapul ott a "maroktelefon" - próbálta érzékeltetni Beck György, a Vodafone elnöke, hogy mit is jelent valójában az, hogy a mobilpiac - a szolgáltatók és a gyártók együttesen - a globális GDP 2,2 százalékát adják. Ez csaknem 1500 milliárd dollárt jelent az AT Kearney-GSMA-Deloitte adatai szerint. "Ha valaki Ferrarit gyárt, több tízezer ember a célcsoportja, ha mobil appot, akkor több mint 3 milliárd" - mondta Beck.

A mobiliparnak közvetlen hatása is van a GDP-re, azon túlmenően, hogy 2012-ben 8,8 millió főt foglalkoztatott. A fejlődés üteme most elsősorban a fejlődő piacokon várható. Hogy miért? A 2G-ről 3G-re való áttérés felmérések szerint 0,15 százalékkal növeli az egy főre eső GDP-t, míg a mobil adatforgalom 10%-os növekedése az egy főre jutó nemzeti összterméket fél százalékkal toldja meg, nem beszélve arról, hogy a mobilpenetráció 10 százalékos növekedése már önmagában 4% felett képes emelni a produktivitást - így Beck.
A fejlődő piacokban rejlő potenciál kapcsán egy történetet osztott meg a Vodafone elnöke egy indiai menedzserről, aki amiatt kesergett korábban, hogy "csak" 2 millió új ügyfelet tudott hozni...

De mi újság itthon?

A válság és különadók tépázta piacot egyértelműen a táblagépek és az okostelefonok húzzák. Van-e még olyan szektor, ahol egy termék vagy szolgáltatás 40 százalékos növekedést tud felmutatni? A mobil adatforgalom 2011 után 2012-ben 40 százalékkal nőtt, hasonló mértékben, mint a mobilnetet aktívan használók száma. Az okostelefonok pedig itthon is átvették az uralmat a készülékpiacon, az újonnan értékesített modellek 60-70 százaléka már ilyen. Idén ráadásul 400 ezer táblagépet adhatnak el, ez kétszer annyi, mint tavaly.

Hatalmas potenciál, és a gátló tényezők

Magyarországon a hangpiac telítődött (110 százalékos penetrációról 120%-ra mehet még fel), a nagy növekedési potenciál a mobilnet-piacban van. Az adatforgalommal együtt a frekvenciaigény is folyamatosan nő. A mobilnet-penetráció 32 százalék, innen bőven van még tér nőni.

Az e-útdíj és az elektronikus pénztárgépek bevezetésének örül a Vodafone, hiszen ezeknek az állami szolgáltatásoknak is a mobiltechnológia az alapja. A digitális átállással felszabadul a 800 Mhz-es frekvencia és sikerült meghosszabbítani a frekvencia-engedélyeket is. "A piac fejlett, de robbanás előtt áll" - mondta Beck.

Beck szerint Magyarországon a növekedést gátló tényező a kiszámíthatatlanság és a különadók.

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
hírlevél