1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Hiába húzódik 5 éve a nemzetközi pénzpiaci válság, az európai klubfutball mit sem érez ebből. És ebben nemcsak az utóbbi években az európai piacon megjelent arab befektetőknek van szerepük, az utánpótlás nevelésre nagy hangsúlyt fektető klubok azt mutatják, minden pénzt megér egy-egy tehetség gondozása.

A labdarúgó Bajnokok Ligája főtábláján 32 csapat szerepel, a csoportokat a héten sorsolták ki. A selejtezők és a tavalyi bajnoki helyezések alapján ez a 32 csapat jelenleg a kontinens legjobbja, a köztük lévő vagyoni különbség azonban így is elképesztő. Az átigazolási piaccal - mely 2 napja zárult - behatóan foglalkozó német Trasnfermarkt adatai szerint a 32 csapat játékosállománya piaci értéken összesen 6, 578 milliárd eurót ér.

Spanyol uralom

A legdrágább kerettel az FC Barcelona rendelkezik, 663,5 milliót "ér" az A-keret, a második helyen az örök rivális, a Real Madrid tartózkodik 583,8 millió euróval. Előbbiben játszik a világ egyik legjobbja, a sorozatban 3 Aranylabdát elnyert Lionel Messi - aki tulajdonképpen saját nevelés -, utóbbiban a világ másik legjobbja, az átigazolási rekordnak számító 93,9 millió euróért Madridba csábított Cristiano Ronaldo.



A harmadik helyen találjuk az arabok által pénzelt Manchester City-t, mely izgalmas hajrában tudta tavaly megnyerni az angol bajnokságot, mögöttük szintén a városi rivális United. A top 10-ben 4 angol csapatot is találunk, köztük a fiatalokra mindig is nagy hangsúlyt fektető Arsenalt és a Bajnokok Ligája címvédőjét, a londoni Chelsea-t is.

Három csapatnál is többet ér a 21 éves tehetség

Az első számú európai klubtorna 32-es mezőnyében azonban meglehetősen nagyok a különbségek. A főtáblán most bemutatkozó dán Nordsjaelland keretének összesített értéke 15,05 millió euró, miközben a Chelsea csak a 21 éves belga válogatott, Eden Hazard megszerzésére 40 millió eurót költött a nyáron. A fiatal tehetség egymaga többet ér mint a BATE Boriszov és a Cluj kerete, akik szintén a legjobbak között vitézkedhetnek az ősszel.

Minden pénzt megér az áhított trófea

Tito Vilanova csapata úgy rendelkezik a legértékesebb kerettel, hogy nem volt valami aktív a játékos piacon, a mester a rendelkezésre álló 100 millió eurós igazolási keret harmadát használta csupán fel. A top 10 csapatai közül kettő van arab befektetők kezében, a már említett City mellett a francia PSG is olajmilliárdokból igazolt idén nyáron, Tamim bin Hamad Al Thani sejk távlati célja, hogy Bajnokok Ligáját nyerjen a csapattal (utoljára 1992-ben nyerte francia csapat a sorozatot). Manszur bin Zayed Al-Najan sejk 2008 óta több száz millió fontot költött el a Manchester City első csapatára, idén nyáron sem volt szűkmarkú, a cél egyértelmű: a szezon végén BL-trófeát vár az abu-dzabi illetőségű sejk.

Előttük példaképp Roman Abramovics orosz milliárdos állhat, aki 2003-ban azért vette meg a Chelsea-t, hogy BL-győztes csapatot faragjon a londoni klubból. Kilenc év alatt 2 milliárd fontot költött csak a keretre, de álma idén májusban teljesült, az angolok a Bayern München legyőzésével elhódították a legrangosabb európai kupát.

Nemcsak a pénz számít?

A City-nél a befektetők már a jövő felé is kacsintgatnak, az első csapat kerete mellett ugyanis rengeteget költenek az utánpótláscentrumra is. Előttük az FC Barcelona lebeghet példaként. A katalán klub erőteljesen támaszkodik a híres utánpótlásközpontjára, a La Masíára - innen került ki Xavi, Iniesta, Messi, Busquets, Pedro és Victor Valdes is, akik az első csapat gerincét adják.

(Fotó: FCBarcelona.com)



Ebből is látszik, nemcsak az számít, ki hány millió eurót költ el a nyári átigazolási szezonban. A Chelsea-nek is csak kínkeservesen jött össze a BL-győzelem, ráadásul abban az idényben, amikor a szakértők ezt nem is várták a csapattól, a sorozatnak a londoniak ennél erősebb (drágább) kerettel is neki vágtak már, de csak egy elvesztett döntőt tudtak felmutatni eddig.

Florentino Perez visszatérése előtt a Real Madrid sorra igazolta a sztárokat, mégsem tudott versenyre kelni a Barcelonával, a nagy nevek Madridba csábításában korábban is jeleskedő építési vállalkozó megszerezte Ronaldót is, de az első évben így is alulmaradt a királyi gárda a katalánokkal szemben. Hosszú távú tervek és tudatos játékospolitikai nélkül a milliárdok mit sem érnek. A Realhoz szerződő José Mourinho 3 éves tervet vázolt fel, a csapat ugyanis a tizedik BL-trófeájára hajt, de ehhez tudatos építkezésre van szüksége. Mourinho egy bajnokságot már nyert, idén minden bizonnyal a BL-cím lesz a cél.

Negatív példa egyelőre a PSG, mely hiába költötte el a legtöbb pénzt az idei átigazolási szezonban, ászai eddig gólt sem tudtak rúgni, a csapat csak döntetleneket ért el a francia bajnokságban. Szintén hasonló a helyzet a most megerősített orosz klubokkal, az Anzsi Mahacskala például csak szenved a bajnokságban, miközben a saját fiatal tehetségeire is erősen támaszkodó Rubin Kazany kétszer is bajnok tudott lenni az elmúlt években.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG