Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Brazíliától majdnem elvették a foci vébé rendezési jogát, a szponzorok mégis tolonganak, 21 ezer eurót sem sajnálnak a VIP-csomagokért. Extázisban a szurkolók is, a vébé főpróbája tegnap kezdődött, jegyek nagy részét már egy hónapja elkapkodták.

Sok pénzt ér a szép foci

Megkezdődött a foci-világbajnokság főpróbája, a Konföderációs Kupa a stadionépítéssel igencsak hadilábon álló Brazíliában. A nyolc csapatos tornán 20 millió dollárt (nagyjából 15 millió euró) osztanak szét a válogatottak között, ami 14%-kal több mint az előző, dél-afrikai kiírásban. A győztes 3 millió euróval szambázhat majd haza a kupa átvétele után.

Ez utóbbi összeg amúgy most nagyon hiányzik a világ- és Európa-bajnok spanyol nemzeti tizenegynek, a válogatott az elmúlt években mindent megnyert, amit csak lehetett, a Konföderációs Kupa azonban még hiányzik a vitrinből. De nem csak ezért hajtanak majd a spanyolok, épp a torna előtt vesztették el legfőbb szponzorukat, a Banesto pénzintézetet, a szövetség kasszájából így 3 millió euró hiányzik a jövő évi világbajnokságig. A spanyol pénzügyi szektor szereplői ma már nem olyan bőkezűek, még akkor sem ha fociról van szó (bezzeg az önkormányzatok és az állam).

A felújított Maracana stadion Rióban.A második helyezett sem jár olyan rosszul, 2,7 millió eurót vihet haza az ezüstérmes, a harmadik 2,2 milliót, a negyedik 1,9 milliót, az összes többi résztvevő csapat pedig 1,3 millió eurót keres majd a tornával. A kupa meghívásos, általában a kontinensek legjobbjai, a világbajnok (Spanyolország) és a házigazda (Brazília) vesz részt rajta.

Precíz szervezés helyett szappanopera

A lengyelek jól ráfáztak
A korrupció sokat árthat egy világeseménynek. Kétségtelen, hogy egy foci Eb vagy vb nagy lendületet adhat egy gazdaságnak, hatása a GDP-ben is évekig meglátszódhat, de mindennek lehet árnyoldal is. A stadionépítéseket a lengyel építőipar a tavalyi foci Eb után inkább megszenvedte, sem mint profitált belőle. A pályázatokon a cégek egymás alá ajánlottak az árakban, az alvállalkozóknak nem fizettek a nagy nyertesek. A torna után a legnagyobb lengyel építőipari cég le is húzta a rolót.

A tegnap nyitó Konföderációs Kupa a futball szerelmeseinek dobott csont a világ- és Európa-bajnokság nélküli években, de az újraélesztett tornát a résztvevők egyre komolyabban veszik. Pénzügyileg még így sem mérhető a világbajnoksághoz. 2010-ben Dél-Afrikában a FIFA a részt vevő csapatok között 318 millió eurót osztott szét, vagyis 21-szer annyit, amennyit most Brazíliában fog a tagszövetségeknek fizetni. Spanyolország 22 millió eurót nyert azzal, hogy világbajnok lett 2010-ben.

Az esemény főnyeremény lehet a házigazdának is. Brazília a világ egyik leggyorsabban fejlődő országa, jövőre foci vébét, 2016-ben Rio pedig olimpiát rendez, mindez hatalmas lendületet ad a gazdaságnak. A beruházások előkészítése ugyanakkor sokszor fordul át szappanoperába, a stadionépítésekkel a szervezők sokat késtek, az ütemtervtől Brazília annyira el volt maradva, hogy komolyan felmerült, a FIFA elveszi a rendezési jogot az országtól.

Tolonganak a szponzorok

Mindez azonban most háttérbe szorult, hiszen a rendező gárda marketing csapata alaposan kitett magáért. A jegyek 75 százaléka már egy hónappal a torna előtt elkelt, köztük a különleges VIP-jegyek is. A legdrágább csomag 21 ezer euró, a legolcsóbb VIP-hely egy meccsre 560 euróba kerül, hiába a borsos ár, ezek mind elkeltek.

A szponzorok lelkesedése is háttérbe szorítja a rendezők ügyetlenkedéseit, a Konföderációs Kupához 8 támogató cég csatlakozott (Budweiser, Castrol, Continental, Johnson & Johnson, McDonalds, Oi, Seara és a Yingli Solar), ezenkívül 6 brazil óriás is szerződött a szervezőkkel és a FIFA-val (Apex Brasil, Centauro, Garoto, Itaú, Liberty Seguros és a Wise Up). És mindehhez hozzá kell adni a FIFA kiemelt szponzorait, akiknek kizárólagos joguk van arra, hogy logójuk bármelyik nagy futballeseményen ott legyen (Adidas, Coca-Cola, Hyundai-Kia, Emirates, Sony és a Visa).

Brazília a mostani tornától 600 ezer külföldi turistát és 3 millió belföldi turistát vár. Jövőre pedig robbanhat a bomba, jön az igazi őrület, és arról kaphatunk majd halovány képet, hogy milyen lesz majd a következő olimpia Rio de Janeiroban.LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
hírlevél