BUX
35 589.60
-0.53%
-191.00
OTP
10 760.00
-0.46%
-50.00
MOL
1 834.00
-1.66%
-31.00
RICHTER
6 700.00
+0.37%
+25.00
MTELEKOM
381.00
-0.78%
-3.00
 
KKV
2019. november 28. 10:01

Megkezdődhet az átalakulás a GDP-hez 52,5 százalékban hozzájáruló kkv-szektorban.

(Fotó: depositphotos.com)

Számos területen, köztük az adózásban, ezen belül az adminisztrációban lenne szükség változtatásokra, hogy a magyar kkv-k hatékonyabbá váljanak - derül ki a K&H vezető elemzője, Németh Dávid és Kökény Roland, a K&H kkv szegmensmarketing vezetője győri kis- és középvállalkozások hazai helyzetét bemutató előadásából. Szintén előrelépést jelenthet a magyar gazdaság és a kkv-knak, ha az innováció terén fejlődnek, például a bevált nemzetközi innovációkat veszik át és alkalmazzák.

Markánsabb szerep kell

Németh Dávid elmondta, hogy lassulásra lehet számítani a magyar gazdaságban: az idén várható 4,8 százalékos GDP-növekedés 2020-ban 3,5 százalékra mérséklődhet, ezzel párhuzamosan a beruházások idei 20 százalék körüli növekedése számottevően lassulhat. A visszafogottabb gazdasági és beruházási teljesítmény az uniós források kisebb szerepével, az építőipari fejlesztések lassulásával, a bizonytalan nemzetközi környezettel magyarázható. Ez a lassulás érinti a kis- és középvállalkozásokat is, amelyeknek komoly átalakulásra lesz szükségük a jövőben, hogy markánsabb szerepet játszhassanak a növekedésben.

Mindenképpen javítani kell a magyar gazdaság, ezen belül a GDP-hez több mint 52,5 százalékkal hozzájáruló kkv-k termelékenységén, hatékonyságán. Németh Dávid szerint csökkenő népességi mutatóknál nem lehet elsődleges cél a munkahelyteremtés, a termelékenységet inkább beruházásokkal, korszerű berendezések segítségével vagy éppen az adminisztráció mérséklésével lehet növelni. Példaként említette, hogy Magyarországon az adóadminisztráció 277 órát visz el áltagosan egy-egy cég életéből, ami nagyon magas érték nemzetközi szinten. A régiós országok közül Romániában 163 órát foglalkoznak ezzel a cégek, Szlovákiában 192 órát, az európai rangsort vezető Észtországban, Luxemburgban, Írországban pedig 63-82 óra ugyanez az érték. Az adóadminisztráció csökkentése nyomán megtakarítható időt a cégek a működésükre, a termelékenység és a hatékonyság fokozására fordíthatnák.

„Sokszor elhangzik, hogy az innováció lehet a magyar kkv-k kitörési pontja, ám tudni kell, hogy ezen a téren lépcsőzetesen lehet haladni. Magyarország jelenleg a mérsékelt innovátorok közé tartozik az európai mezőnyben és messze van az úgynevezett erős és vezető innovátoroktól. Előbbiek táborába tartozik például Ausztria, utóbbiba pedig Finnország, Dánia és Svédország” - mondta a szakember.

Segíthet az innováció a munkaerőhiánynál is

Magyarország nem lesz egyik pillanatról a másikra vezető innovátor. A magyar kkv-k számára az lehet az egyik megoldás, hogy külföldön már működő innovációkat találnak és azokat kezdik el alkalmazni, amivel növelhetik a hatékonyságukat. Ráadásul a külföldön bevált innovációk segítségével a munkaerőhiányt is kezelhetik.

Németh Dávid hozzátette, a kkv-szektorban az átalakulás azt jelentené, hogy nem az álláshelyek számának a növelése lenne az elsődleges cél, hanem a korszerű technológiák, gépek, know how-k alkalmazása és az ehhez szükséges szakembergárda kialakítása. Áldozatokkal is jár majd a beruházásokra, innovációra épülő váltás a kkv-szektorban. „Lesznek, olyan vállalkozások, amelyek sikeresen lépnek ebbe az irányba, de lesznek, akik nem tudják ezt megoldani, ezáltal lelassulnak, veszítenek a versenyképességükből, visszaszorulnak az adott piacon vagy akár megszűnnek” - mondta Németh Dávid. Hozzátette, a külföldön bevált innovációk átvételéhez forrásra van szükség, de ennek a finanszírozására nyitottak a bankok, hiszen gyorsabb és biztosabb megtérülést biztosítanak.

Ezzel összhangban Kökény Roland, a K&H kkv szegmensmarketing vezetője kiemelte:

„A gazdasági szervezetek tavaly év végén regisztrált száma 38 ezerrel nőtt, az adatok alapján az önálló vállalkozások bővülnek leginkább, és elsősorban a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) vállalkozási forma a népszerű. Az 520 ezer cég mintegy 1,8 millió embernek ad munkát, és a GDP több mint felét adja. Ezzel együtt azonban azt is látni kell, hogy a digitális technológiák integrálását még mindig sok esetben inkább problémaként, semmint lehetőségként élik meg a vállalkozások. Ezt támasztja alá, hogy uniós szinten Magyarországon a legalacsonyabb, csupán 14 százalék az információkat elektronikus formában megosztó vállalkozások aránya, miközben a digitális technológiák alkalmazását mutató DESI index (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) alapján is jelentősen el vagyunk maradva az EU átlagtól. Úgy látjuk ezért, hogy a szektor versenyképességének növeléséhez a jövőben elengedhetetlenek lesznek az újító ötletek és a jövőorientált, új digitális technológiák integrálása”.

A K&H szakértői szerint nincs olyan recept, amely minden országban megoldást jelent a kkv-k növekedésére, ha lenne, mindenki azt követné. Mindenesetre a termelékenység növelését célzó átalakulásra mindenképp szükség van. Ennek eredményeként akár a magyar kkv-k egy része első körben a régiós cégekkel, de akár nagy nemzetközi cégekkel is megmérettetheti magát.

A kormány nemrég stratégiát is kidolgozott a kkv-szektornak. Erről bővebben itt írtunk.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Címkék: KKV K&h Kkv

KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
KKV Ennek az iparűzési adót fizetők is örülni fognak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 11:31
Több olyan intézkedés is formálódik, amely megkönnyíti a vállalkozók és a cégek életét is.  
KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
Friss
hírlevél