Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
A Forbes másfél év évvel ezelőtt indított pert, hogy megismerje, a Jeremie kockázatitőke-programjában nyertes alapkezelők milyen pályázat alapján nyertek több milliárd forintot - a pert megnyerték, a Magyar Fejlesztési Banknak ki kellett adnia az adatokat. A lap a 6,5 milliárdot kezelő Morando tőkealapnál találta a legtöbb furcsaságot - a szerdán megjelenő számban hosszú cikket közölnek az ügyről.
Mi az a Jeremie?A Forbes összefoglalója szerint az Európai Unió az úgynevezett Jeremie-kiírás keretében egy kockázatitőke-programot indított Magyarországon. Ennek során 2009-től összesen 28 alap pályázott sikerrel forrásokra. Az alapkezelő magánbefektető meggyőzésével vállalja, hogy a 70 százalék EU-forrás mellé berakja a 30 százalékot, és az így létrejövő pénzügyi alapból cégekbe fektet be. A Jeremie-nek szigorú szabályai vannak, a közép-magyarországi régióban nem lehetett befektetni, a céltársaságokba legfeljebb 3 éven keresztül, évente maximum 1,5 millió eurót lehetett kihelyezni, és vannak tiltott szektorok (agrárium, ingatlan). A legfontosabb azonban, hogy innovatív vállalatokat kellett támogatniuk. A program célja, hogy a törékeny életszakaszban lévő, innovatív vállalkozások (akiket a bankok nem szívesen hiteleznek) forráshoz jussanak.

4,4 milliárdnyi uniós pénz

A társaságot kimondottan a Jeremie-páláyzaton való indulás céljára hozták létre. Az EU-tól végül 4,4 milliárdot nyertek, ezt a szabályok szerint 2,1 milliárd forint önrésszel kellett kiegészíteni. A cégadatok szerint ma már csak Mészáros László (a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, ma: Metropolitan Egyetem alapítója és egykori tulajdonosa) és Tombor András (a miniszterelnök egykori külpolitikai tanácsadója, Habony Árpád egyik hitelezője) tulajdonosok az alapkezelőben.

A Morando a Forbes szerint a legtöbb befektetésénél (portfóliócégénél) ugyanazt a forgatókönyvet követte. Az alaphoz köthető emberek alapítottak egy céget, ahova a Morando pár nap múlva beszállt, és több százmilliós tőkeemelés után 99,9 százalékos tulajdonos lett. Ezeken keresztül helyezték aztán tovább a pénzt. A konstrukció alkalmas arra is, hogy megkerüljék vele a Jeremie szigorú befektetési megkötéseit - írja a lap (lásd keretes írásunkat).

Százmilliós befektetések - de hol az innováció?

A Forbes összeszedte, hova helyezte ki a Jeremie-pénzeket a Morando. Azt írják: közel 420 millió forint áramlott egy Tombor Andráshoz köthető borkereskedő céghez. 450 + 450 millió forint került az alap akkori tuajdonosához köthető két, Miskolcon bejegyzett céghez, amelyek azonban érdemi tevékenység nélkül egy idő után visszaadták a pénzt. Szintén 450 millió forint jutott el egy brikettgyárhoz, a pénz most az alap tulajdonosához köthető vállalkozó cégénél van, hitelként kihelyezve.  IT-befektetésekre 2 milliárdot költöttek, ez most egy móri ügyvéd címére bejegyzett cégcsoportban illetve a Synergon IT-szolgáltatóinál van. Telekommunikációs cégekbe 1,3 milliárd forintot fektettek.

Ami közös a befektetésekben a lap szerint az az, hogy a Jeremie-pályázatban ígért célok közül vajmi kevés látszik megvalósulni - sok helyen nyoma sincs az innovációnak. A lap szerint aggályos, hogy míg a szabályok szerint sem a befektetőkhöz, sem a döntéseket meghozó alapkezelőkhöz  köthető cégek nem kaphatnának befektetést, ez a Morando esetében több helyen is megdőlni látszik.

Jönnek az ellenőrzések

Az EU most kéri be az összes Jeremie-alaptól, hova is rakták a pénzeket, ebből vesz majd mintát, és végez újabb ellenőrzéseket (eddig is voltak ellenőrzések, de nem túl sok). Ha a szabálytalan kifizetések száma a mintában átlépi a két százalékot, az EU átfogó vizsgálatot rendelhet el.

Jön a folytatás: 30+70 milliárd az államtól

Az EU Jeremie programjában egyébként több mint 350 kkv közel 130 milliárd forint értékű kockázati tőkét kapott - ezt sikerként értékelik. Folytatásként egy 30 milliárdos forrással induló állami kockázati tőkealapot hoz létre a kormány, később egy 70 milliárdos "Intelligens szakosodási kockázati tőkeprogramra" is látszik keret.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.