1p
KKV
Éledezik a vállalati hitelek piaca, de a bankok óvatossága továbbra is megmaradt: egyelőre a rövid lejáratú hitelekkel operálnak
Az év első felében a bankok csaknem fele már keresletnövekedést észlelt a vállalati hitelek iránt, ám ez szinte kizárólag a rövid lejáratú hitelekre vonatkozott. Az egyes szektorok vezető nagyvállalatai összességében sikeresen átvészelték a válságot, habár a magyar tulajdonú cégek nehezebb helyzetben voltak, nem számíthattak anyavállalati támogatásra. Mivel a nagyobb beruházásokat a nagyvállalatok többsége elhalasztotta, ezért a finanszírozási piacon – a kínálat mellett – a kereslet is elsősorban a rövid távú hitelek iránt volt tapasztalható.

Lassan elindult a dominó

A válság nem egyszerre ért el minden ágazatot, így fordulhat elő, hogy amíg bizonyos ágazatok még csak most szembesülnek a továbbgyűrűző hatásokkal, addig mások már maguk mögött hagyták a nehéz időszakot.  A válság először a szállítmányozási és logisztikai piac szereplőit érte el, míg a szerződésekkel rendelkező építőipari cégeknél csak késleltetve jelentkeztek a válság jelei.

A kiskereskedelmi cégek még megtapasztalhatták az addig szokásos 2008 év végi karácsonyi rohamot, ám 2009 tavaszától a meredeken csökkenő kereslettel kellett szembenézniük, és ez a tendencia még mindig nem változott jelentősen. A közép-európai régióban a Magyarországon működő kiskereskedelmi cégeket sújtotta a leginkább a kereslet drasztikus visszaesése, ami a megelőző időszak fogyasztási hitelekkel táplált gyors felfutása miatt volt különösen érzékelhető. Az elektronikai ágazat helyzete 2009-ben fokozatosan romlott, ahogyan a  megrendelések egész Európa szerte fogytak.

A válság azonnali vesztesei közé tartozott az autóipar is, ám az európai kép nem egységes, hiszen az egyes országokban bevezetett roncsprémium rendszer, vagy az autógyárak újításai, amelyekkel  már a 2011-ben piacra kerülő modellekre készültek lassú fellendülést hoztak a beszállítóknak. A legkevésbé érintett szektorok a energetika és a gyógyszeripar voltak.

Tartalék nélkül, válságadókkal

A válság által jobban sújtott szektorokban csak azok a vállalatok tudtak talpon maradni, amelyeknek megfelelő tartalékaik voltak az átmeneti veszteségek fedezésére. Nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú vállalatok nehezebb helyzetbe kerültek, hiszen nem számíthattak anyavállalati támogatására - von mérleget  Bodor Tibor, az ING Bank vezérigazgató-helyettese az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
Bodor szerint a kisebb piaci szereplők európai viszonylatban sokszor túlságosan eladósodtak a válság előtti időszakban, és nem képeztek elegendő tartalékot. Az a vállalati kör pedig, amelyet kevésbé viselt meg az elmúlt 3 év piaci turbulenciája, most bekerült a válságadó fizetési kötelezettek körébe: ide tartoznak a gyógyszeripar, az energetika vagy a távközlési szektor vállalatai. A kép tehát korántsem rózsás, de hogyan változott vajon az elmúlt években a bankok hitelezési gyakorlata a vállalatok irányába?

A magyar leányvállalattal rendelkező anyacégek közül elsősorban a német cégekre volt jellemző, hogy igyekeztek hosszabb távon gondolkodni, és lehetőség szerint kiegyensúlyozottan vették vissza a kapacitásokat a régióban. Inkább csökkentett munkaidővel, és csökkentett fizetéssel, de megpróbálták megtartani az értékes munkaérőt. A hazai nagyvállalati kör versenyképessége szektoronként eltérő módon alakult. Mivel sok esetben multinacionális cégekről van szó, a  hazai cég versenyképessége megegyezik az anyacég versenyképességével.

Mivel a piacok összességében szűkültek, és a kereslet csökkent, ezért a nagyvállalatok elsősorban a tartalékképzésre koncentráltak, és elhalasztották az esedékes, vagy tervezett beruházásaikat, így a strukturált finanszírozási igényük lecsökkent. A rövid lejáratú forgóeszköz hitelek iránt továbbra is érezhető kereslet, de mivel a termelés sok helyen csökkent, nincs szükség olyan mértékre, mint korábban. Ennek ellenére a cégek sokszor igyekeznek fenntartani a bankoknál a nagyobb keretet, mert félnek a források szűkülésétől –tudtuk meg az ING Bank vezérigazgató-helyettesétől.

A forgóeszköz hitelek néhol átalakulnak „örökzöld” hitellé, vagy valójában tőkepótlásként működnek. Az erősebb anyacégek esetén pedig megnőtt az cégcsoporton belüli finanszírozás szerepe. A hazai nagyvállalatok jellemzően deviza alapú finanszírozást vesznek igénybe, hiszen ezeknek a cégeknek a 90%-a vagy import, vagy export révén devizahitellel igyekszik mérsékelni az árfolyamkockázatait. Ez a finanszírozás a válságban jelentős mértékben megdrágult, és a hazai bankok egy részénél a hozzáférés is nehézségekbe ütközött.

Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG