BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
KKV
2012. február 18. 11:02

A követeléseket vásárló cégeket tömörítő Magyar Faktoring Szövetség szerint a Polgári Törvénykönyv tervezett módosítása "létében fenyegeti" a faktoringpiacot. A lejárt, vagy lejáratlan követelések vételéből élő cégek tavaly több mint háromezer vállalkozástól 888 milliárd forint értékben vásároltak követeléseket. Hamarosan kezdődhetnek a tárgyalások egy uniós forrásból finanszírozott faktoring programról,

Csáki Ferenc, a szervezet elnöke azt mondja évek óta küzdenek azért, hogy a kormány mikro, kis- és középvállalati támogatási eszközrendszerében újra helyet kapjon a faktorálás. A 2004-2006 között működtetett Lánchíd program szerinte ugyan nem mozgatott meg jelentős ügyfélkört, de jelentős eredménye volt, hogy ráirányította a pénzügyi szektor figyelmét e tevékenységre, ezáltal jelentősen bővült a kínálati piac, ami szélesebb vállalkozói kör elérését tette lehetővé. Csáki Ferenc szerint a támogatott program bevezetése fontos lenne, mert az érintett vállalati kör a magas kamatszintek miatt kiszorult a hitelpiacról. A szervezet tavaly több konkrét javaslatot tett, amelyeket a kormány forráshiány miatt elutasított, most azonban pozitív hozzáállást tapasztalnak.

Mi a faktorálás?

Követelések adásvétele. A hitelező a követelést eladja a faktorálónak, ezzel elveszíti az adóssal szemben fennálló hitelezői jogait, amelyek a faktorálóra szállnak át (beleértve a jelzálogjogait is). Két alaptípusa a lejárt követelések vásárlása illetve a még le nem járt követelések vásárlása. Eladóként ilyenkor legtöbbször a hitelintézetek (bankok), nagyobb szolgáltatók (távközlés, gáz, internet), lépnek fel. Van példa arra is, hogy kamarák (tagdíjak), sőt, maga az Adóhivatal is értékesíti lejárt, rossz követeléseit. /Wikipedia/

A szövetség által Széchenyi Növekedési Faktoringra elkeresztelt konstrukció keretében uniós forrásból kedvezményes forrást biztosítanának a faktorálóknak a mikro, kis- és középvállalati kör finanszírozásához, amelyek rögzített feltételekkel és kedvező kamatozással vehetnék igénybe a faktoring terméket. Csáki Ferenc szerint a jelenlegi ügyfélkör legalább kétharmada, nagyjából kétezer vállalkozás és legalább ennyi új ügyfél is kedvezményes forráshoz juthatna. Az induló összeget 10 milliárd forintra tervezik, ami később bővülne. A Ptk. tervezett módosítása Csáki Ferenc szerint létében fenyegeti a magyar faktoringpiacot, tartalmaz ugyanis egy önálló bekezdést a faktoring szabályozásról, amely szerint a követelés engedményezése a hitel biztosítéka lenne, ami nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi gyakorlatnak. Ezért azt szeretnék, ha egyeztetnének a pénzügyi vállalkozásokkal az őket érintő jogszabály módosítások előtt.

A Magyar Faktoring Szövetségnek 19 rendes és 3 pártoló tagja van, az előbbiek közül 4 bank, 4 banki tulajdonú, 11 pedig magántulajdonban van, s összesen 316 alkalmazottat foglalkoztatnak. Az első 5 piaci szereplő - amelyek között egy speciális privát faktorcég van - a piac 77 százalékát tudhatja magáénak. A bankok részesedése 45 százalékra nőtt, míg a banki faktorok részesedése kismértékben csökkent (36 százalék), s továbbra is a teljes forgalom 81 százalékát képviselik.

A faktorcégek és bankok tavaly több mint 3000 vállalkozástól 888 milliárd forint értékben vásároltak követeléseket, ez 3,3 százalékkal haladja meg az előző évit, de alatta marad a várakozásnak. A követelésvásárlók éves átlagban több mint 113 milliárd forinttal finanszírozták ügyfeleiket, ez 6 százalékkal kisebb az előző évinél. A csökkenés részben a piaci szegmensben rövidülő fizetési határidőknek és a gyorsabb pénzforgásnak tudható be. A szövetség szerint a tagok által kihelyezett éves állomány meghaladja a kkv-k által felvett, éven belüli banki hitelállomány 10 százalékát. A faktoringot igénybe vevők száma stagnált. A hitelezési lehetőségek szűkülésével egyre nagyobb vállalkozások élnek a faktoring lehetőségével, a korábbi közepes vállalkozások ugyanakkor kisvállalkozásokká zsugorodnak, míg a mikrovállalkozások kiszorulnak a faktoring piacról. Utóbbiak korábbi 40 százalékos részaránya 2010-ben 12 százalékra zuhant, 2011-ben további 1 százalékos csökkenés következett be. Míg korábban az állammal, önkormányzatokkal és ezek vállalataival szembeni követelések kockázata vitán felül állt, mára a legmagasabb kockázatokat képviselik.

A fizetési határidők is ezen a területen hosszabbodtak, míg a versenypiacon a vállalatok közötti fizetési határidő csökkenő tendenciájú. A faktorok által "mért" átlagos fizetési időszak a számla kibocsátását követően 71 nap. A faktorok finanszírozási veszteségei 2011-ben a válság és a magas csődkockázatok ellenére kedvezően alakultak és a válság előtti szint alá csökkentek. A visszkeresetes - tehát a követelést átruházó cég visszavásárlási kötelezettségét kikötő - faktoring aránya 60-ról, 62 százalék fölé nőtt, ami részben az állami hátterű vevők korlátozott kockázatviselési képességének, részben a követelésbiztosítók változatlanul óvatos üzletpolitikájának is köszönhető.

A privát faktorcégek részesedése - annak ellenére, hogy refinanszírozási forráshoz jutásuk nehezebb, és többen felfüggesztették tevékenységüket, így számuk is megfogyatkozott - nem csökkent, 19 százalék. A verseny továbbra is erős, a faktorok által felszámolt kamatfelárak és költségek tavaly tovább csökkentek, ami a faktoron realizálható árbevétel csökkenésével is járt. Emiatt a faktorok többsége költségracionalizálásra, munkatársak elbocsátására - néhány kisebb privát cég tevékenységének beszüntetésére - is rákényszerült.

Magyar Faktoring Szövetség

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
KKV Optimistábbak a cégvezetők, mint amire bárki számított
Privátbankár.hu | 2020. július 22. 12:24
A vírusjárvány meglepő módon mérsékelten hatott a cégvezetők várakozásaira: nem sokkal maradnak el a hazai kkv-k következő egy évre vonatkozó árbevétel- és nyereségvárakozásai az előző év azonos időszakához képest – derült ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb kutatásából.  
KKV Hány milliárdot hagy a cégeknél a kormány?
Privátbankár.hu | 2020. július 19. 17:01
A hangzatosan csak a gazdaságvédelem költségvetésének keresztelt jövő évi tervben a kormány egyebek mellett arról is bemutatta egy mellékletben, hogy 2021-ben mennyi pénzt hagynak a vállalkozásoknál a társasági adónál érvényesíthető kedvezmények formájában.
KKV Az online jelenlét fontossága minden vállalati szektorban
Márkázott tartalom | 2020. július 5. 19:26
20 évvel ezelőtt, ha valaki nem szerepelt a telefonkönyvben, akkor őt nem lehetett megkeresni, elérhetetlennek számított. Ahogy a 21. század telefonkönyve egyre inkább az internet lett, úgy tolódott át a fókusz a telefonkönyvről (és úgy általánosságban véve a nyomtatott megjelenésről) az online jelenlét felé.  
KKV Adószám keresés egyszerűen!
Márkázott tartalom | 2020. június 26. 10:09
Nem tudja a partnere adószámát? Az alábbiakban 3+1 lehetőséget ismertetünk, amellyel gyorsan és egyszerűen hozzájuthat a megfelelő információkhoz.
KKV Nincs mese, a kkv-knak fel kell gyorsítaniuk a digitális átállást
Csabai Károly | 2020. június 18. 19:31
A március közepe előtt digitális eszközöket nem használt, vagy ilyen irányú fejlesztésekbe nem fogott kis- és középvállalkozások 40 százaléka szüneteltette vagy korlátozta jelentősen a tevékenységét. Ez is kiderült a Magyar Telekom megbízásából az eNET által végzett felmérésből.
KKV A koronavírus felforgatta a cégek életét
Kollár Dóra | 2020. június 11. 17:48
Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológia Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára a Piac & Profit „Pénz a túléléshez” videókonferenciáján beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány után mire készülhetnek a magyar cégek. 
KKV Szuperkedvezményes reklámfelületekkel támogatják a kkv-kat
PR | 2020. június 11. 10:18
Közösen, egymást segítve törhetnek ki a járvány-krízisből a vállalkozások a Ringier Axel Springer Magyarország kiadó üzletélénkítő akciójával. A koncepció társadalmi és iparági összefogáson alapszik: segíts magadon vállalkozóként és tedd ugyanezt egy másik vállalkozással is! Ehhez a kiadó óriási elérésű reklámfelületekkel járul hozzá.
KKV 500 milliárd forintot fordítanának beruházásra a versenyszférában
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 5. 07:51
Átlag feletti az aktivitás az autóiparban.
KKV Jócskán több hitelt adott a CIB a kkv-knak
Privátbankár.hu | 2020. június 3. 15:43
Húsz százalékkal növelte a kis- és közepes vállalkozások részére folyósított hiteleinek összegét a CIB Bank 2019 és 2020 márciusa között. A pénzintézet adatai szerint az első negyedév végén közel 13 százalékkal több kkv-t finanszírozott, mint az előző év azonos időszakában. 
hírlevél