<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
A követeléseket vásárló cégeket tömörítő Magyar Faktoring Szövetség szerint a Polgári Törvénykönyv tervezett módosítása "létében fenyegeti" a faktoringpiacot. A lejárt, vagy lejáratlan követelések vételéből élő cégek tavaly több mint háromezer vállalkozástól 888 milliárd forint értékben vásároltak követeléseket. Hamarosan kezdődhetnek a tárgyalások egy uniós forrásból finanszírozott faktoring programról,

Csáki Ferenc, a szervezet elnöke azt mondja évek óta küzdenek azért, hogy a kormány mikro, kis- és középvállalati támogatási eszközrendszerében újra helyet kapjon a faktorálás. A 2004-2006 között működtetett Lánchíd program szerinte ugyan nem mozgatott meg jelentős ügyfélkört, de jelentős eredménye volt, hogy ráirányította a pénzügyi szektor figyelmét e tevékenységre, ezáltal jelentősen bővült a kínálati piac, ami szélesebb vállalkozói kör elérését tette lehetővé. Csáki Ferenc szerint a támogatott program bevezetése fontos lenne, mert az érintett vállalati kör a magas kamatszintek miatt kiszorult a hitelpiacról. A szervezet tavaly több konkrét javaslatot tett, amelyeket a kormány forráshiány miatt elutasított, most azonban pozitív hozzáállást tapasztalnak.

Mi a faktorálás?

Követelések adásvétele. A hitelező a követelést eladja a faktorálónak, ezzel elveszíti az adóssal szemben fennálló hitelezői jogait, amelyek a faktorálóra szállnak át (beleértve a jelzálogjogait is). Két alaptípusa a lejárt követelések vásárlása illetve a még le nem járt követelések vásárlása. Eladóként ilyenkor legtöbbször a hitelintézetek (bankok), nagyobb szolgáltatók (távközlés, gáz, internet), lépnek fel. Van példa arra is, hogy kamarák (tagdíjak), sőt, maga az Adóhivatal is értékesíti lejárt, rossz követeléseit. /Wikipedia/

A szövetség által Széchenyi Növekedési Faktoringra elkeresztelt konstrukció keretében uniós forrásból kedvezményes forrást biztosítanának a faktorálóknak a mikro, kis- és középvállalati kör finanszírozásához, amelyek rögzített feltételekkel és kedvező kamatozással vehetnék igénybe a faktoring terméket. Csáki Ferenc szerint a jelenlegi ügyfélkör legalább kétharmada, nagyjából kétezer vállalkozás és legalább ennyi új ügyfél is kedvezményes forráshoz juthatna. Az induló összeget 10 milliárd forintra tervezik, ami később bővülne. A Ptk. tervezett módosítása Csáki Ferenc szerint létében fenyegeti a magyar faktoringpiacot, tartalmaz ugyanis egy önálló bekezdést a faktoring szabályozásról, amely szerint a követelés engedményezése a hitel biztosítéka lenne, ami nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi gyakorlatnak. Ezért azt szeretnék, ha egyeztetnének a pénzügyi vállalkozásokkal az őket érintő jogszabály módosítások előtt.

A Magyar Faktoring Szövetségnek 19 rendes és 3 pártoló tagja van, az előbbiek közül 4 bank, 4 banki tulajdonú, 11 pedig magántulajdonban van, s összesen 316 alkalmazottat foglalkoztatnak. Az első 5 piaci szereplő - amelyek között egy speciális privát faktorcég van - a piac 77 százalékát tudhatja magáénak. A bankok részesedése 45 százalékra nőtt, míg a banki faktorok részesedése kismértékben csökkent (36 százalék), s továbbra is a teljes forgalom 81 százalékát képviselik.
hirdetés

A faktorcégek és bankok tavaly több mint 3000 vállalkozástól 888 milliárd forint értékben vásároltak követeléseket, ez 3,3 százalékkal haladja meg az előző évit, de alatta marad a várakozásnak. A követelésvásárlók éves átlagban több mint 113 milliárd forinttal finanszírozták ügyfeleiket, ez 6 százalékkal kisebb az előző évinél. A csökkenés részben a piaci szegmensben rövidülő fizetési határidőknek és a gyorsabb pénzforgásnak tudható be. A szövetség szerint a tagok által kihelyezett éves állomány meghaladja a kkv-k által felvett, éven belüli banki hitelállomány 10 százalékát. A faktoringot igénybe vevők száma stagnált. A hitelezési lehetőségek szűkülésével egyre nagyobb vállalkozások élnek a faktoring lehetőségével, a korábbi közepes vállalkozások ugyanakkor kisvállalkozásokká zsugorodnak, míg a mikrovállalkozások kiszorulnak a faktoring piacról. Utóbbiak korábbi 40 százalékos részaránya 2010-ben 12 százalékra zuhant, 2011-ben további 1 százalékos csökkenés következett be. Míg korábban az állammal, önkormányzatokkal és ezek vállalataival szembeni követelések kockázata vitán felül állt, mára a legmagasabb kockázatokat képviselik.

A fizetési határidők is ezen a területen hosszabbodtak, míg a versenypiacon a vállalatok közötti fizetési határidő csökkenő tendenciájú. A faktorok által "mért" átlagos fizetési időszak a számla kibocsátását követően 71 nap. A faktorok finanszírozási veszteségei 2011-ben a válság és a magas csődkockázatok ellenére kedvezően alakultak és a válság előtti szint alá csökkentek. A visszkeresetes - tehát a követelést átruházó cég visszavásárlási kötelezettségét kikötő - faktoring aránya 60-ról, 62 százalék fölé nőtt, ami részben az állami hátterű vevők korlátozott kockázatviselési képességének, részben a követelésbiztosítók változatlanul óvatos üzletpolitikájának is köszönhető.

A privát faktorcégek részesedése - annak ellenére, hogy refinanszírozási forráshoz jutásuk nehezebb, és többen felfüggesztették tevékenységüket, így számuk is megfogyatkozott - nem csökkent, 19 százalék. A verseny továbbra is erős, a faktorok által felszámolt kamatfelárak és költségek tavaly tovább csökkentek, ami a faktoron realizálható árbevétel csökkenésével is járt. Emiatt a faktorok többsége költségracionalizálásra, munkatársak elbocsátására - néhány kisebb privát cég tevékenységének beszüntetésére - is rákényszerült.

Magyar Faktoring Szövetség

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló